Covid – 19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzmanlar salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, Covid – 19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlerlettiğine işaret ediyor.
- Covid-19 Alzheimer hastalığını ilerletiyor!
- Kalp hastalarının uyku apnesi tedavisinde geç kalınmamalı
Uyku apnesi rahatsızlığı bireylerde yaşam ve uyku kalitesinin bozulmasına, yakınlarında da endişe duygusunun artmasına yol açıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, uyku esnasında hastanın nefes alıp vermesinin durması, tıkanması ve zorlanması ile meydana gelen uyku apnesi rahatsızlığı ile ilgili özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için tedaviye geç kalınmadan başlanması gerektiğini vurguluyor.
- Uyurken modem kapatılmalı
Kablosuz internetin sağlığa etkileri konusunda çeşitli çalışmalar olduğunu belirten uzmanlar, alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle çocukların uyuduğu odada modem bulunmaması gerektiğini belirterek gece saatlerinde modemin kapatılmasını tavsiye ediyor.
- Sıcak havalar uyku düzenini bozuyor
Yaz aylarında geç saatlerde yatma, sıcaklar, dengesiz beslenme gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Uyuyamama durumunun pek çok nedeni olabileceğine değinen uzmanlar, yaz aylarında uyku düzeni sağlamak için beslenme ve egzersiz yapmanın şart olduğunu vurguluyor.
- Ramazan’da uyku hijyenine dikkat!
Ramazan ayında en çok karşılaşılan uyku sorunları; uykuya dalma zorluğu, yorgun uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı uykululuk halinde, öğleden sonra yarım saatlik bir uykunun daha dinç hissedilmesini sağlayacağını belirten Doç. Dr. Barış Metin, yatmadan önce ağır yemekler yenmemesi konusunda uyarıyor.
- Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edilmeli?
Epilepsi nöbetleri, farklı şekillerde meydana geliyor.Yere düşme, kasılma ve vücutta atmaların olduğu bazı nöbetlerin tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, epilepsi nöbeti geçiren kişiye su ve yiyecek verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
- Aşırı uyuyorsanız dikkat!
Uykusuzluk kadar aşırı uyumanın da hastalık habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, kişinin iş ve sosyal yaşamına engel olması halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor. Aşırı uyumanın en çok uyku apnesinde ortaya çıktığını belirten uzmanlara göre, sorunun altında yatan hastalığın zamanında tedavi edilmesi önemli.
- Uykusuzluk, depresyon ve Alzheimer habercisi olabilir
Uykusuzluk, uykuya dalamama ya da uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma psikiyatrik ya da nörolojik sorunların habercisi olabilir. Özellikle depresyon, Alzheimer ve Parkinson’da uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebileceğini belirten uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavinin önemini vurguluyor. Uzmanlara göre yatmadan kısa süre önce çay ve kahve tüketmekten kaçınmak, yatağa elektronik cihaz sokmamak gerekiyor.
- Yeme arzusunu bastırmak mümkün!
Önemli bir sağlık sorunu olan obezite tedavisinde kullanılan derin Transkranyal Manyetik Uyarım (dTMU) yönteminde hastanın yeme isteğine müdahale edilmesi amaçlanıyor. Bu yöntemle beynin yiyecek arzusunu bastıran bölgesi olan İnsula alanına uyarı verildiğini belirten uzmanlar, böylece yiyecek arzusunun giderilmesi ve bireyin yemek yeme ataklarından kurtulmasının sağlandığını kaydetti.
- Parkinson’un temel nedeni dopamin eksikliği
Genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkan kronik bir hastalık olan Parkinson, ellerde titreme ve yürüyüşte yavaşlama şeklindeki belirtilerle ortaya çıkıyor. Beyinde dopamin üreten nöronlarda dejenerasyona bağlı dopamin eksikliğinin temel Parkinson nedeni olduğunu belirten uzmanlar Parkinson’da düzenli ilaç kullanımı ve doktor kontrolünün önemine dikkat çekiyor.
- Mutsuzluk beyni küçültüyor!
Mutsuzluk ve beyin arasında doğrudan ilişki var. Öyle ki uzun süreli mutsuzluk yaşayanların beyinlerinde küçülme meydana geliyor. Mutluluğun, özellikle dayanma gücü ve dirençliliği artırdığına dikkat çeken uzmanlara göre mutluluk hastalık belirtilerinin daha az hissedilmesine neden olurken, bağışıklık sistemini uyararak hastalıkların çabuk iyileşmesini sağlıyor.
- Lodos, migren ve sinüzit'i tetikliyor!
Lodoslu havalar, özellikle migren ve sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde baş ağrılarını tetikliyor. Lodoslu havalarda migren hastalarının mutlaka ilaçlarını yanında bulundurması gerektiğini belirten uzmanlar, “Islak saç ile dışarı çıkmayın. Dışarıya çıkarken şapka veya bere kullanmayı ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyor.