Son günlerde gündemde olan üstün zekalı çocuklara farklı eğitim modelleri uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, bu çocukların diğer çocuklardan izole edilmesinin ve onları yetişkin gibi büyütmenin doğru olmadığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Bu çocukların sosyal ortamdan kopmaları önlenmelidir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, bu çocukların eğitimlerin içeriğinin çeşitlendirilmeli ve yaratıcılıklarını sürdürebilecekleri alanlara yönlendirilmeleri gerekiyor.
- Üstün zekalı çocuklar, diğer çocuklardan izole edilmemeli
- Bir çocuğun yaşayabileceği en ağır travma!
Kırıkkale’de boşandığı eşi tarafından 10 yaşındaki kızlarının gözü önünde öldürülen Emine Bulut, şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerini tekrar gündeme getirdi.
- Akademik başarının önündeki 6 engel!
Çocukların akademik başarısı, hayat kalitesinde büyük rol oynaması sebebi ile hemen hemen her aile için büyük önem taşıyor. Ancak çocukların hepsi, okul sıralarında başarılı olamayabiliyor. Akademik başarısızlığın en önemli sebepleri arasında dikkat eksikliğinin bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, çocukların başarısına engel olan durumlar hakkında aileleri uyarıyor.
- Anne-çocuk ilişkisinin temeli sevgi üzerine kurulmalı
Bir çocuğun dünyaya geldiğinde ilk ilişki kurduğu kişi olan “anne”, çocuğun ilerleyen hayatında kuracağı yeni ilişkilerin yönünü belirliyor. Annesiyle güvenli, sevgi ve saygı temelli bir ilişki kuran kişi, ruhsal açıdan daha sağlıklı olan bir birey olarak yetişiyor.
- rTMS tedavisi, otizme umut oldu
16. Yıllık Dünya Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Kongresi, Los Angeles California Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 15-17 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenen kongrede “otizm” konulu sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, otizmli çocuk ve ergenlerde rTMS tedavisi ile ilgili verileri paylaştı.
- Yarıyıl tatili, “dijital detoks” için fırsat olmalı
Çocukların dijital cihaz kullanımı artıyor. Aile içi iletişim azalıyor. Aileler çocukların arkadaşları ile yeterince oyun oynamadığından ve sosyalleşemediğinden yakınıyor. Yarıyıl tatilinin hem çocuk hem de ebeveynler açısından beraber zaman geçirme için bir fırsat olacağını belirten uzmanlar, dijital detoks önerisinde bulunuyor.
- Akran zorbalığı 4 şekilde uygulanıyor
Gençleri tehdit eden akran zorbalığının fiziksel, sözel, sosyal ve siber zorbalık olmak üzere dört şekilde ortaya çıktığını belirten uzmanlara göre, akran zorbalığı ve güvenli arkadaşlık hakkında bilgilendirmek önlem açısından etkili olabiliyor. Çocukla ya da gençle mutlaka güvenli bir ilişki kurulması gerekiyor. Okula gitmek istememek, okul arkadaşlarıyla dışarda bir araya gelmekten ve onlardan bahsetmekten kaçınmak belirtiler arasında yer alıyor.
- Sünnette 2-6 yaş uyarısı!
Çocuğun ruhsal gelişimi açısından sünnet için en doğru dönemin 2 yaş altı ve 6 yaş üzeri olduğunu belirten uzmanlar, sünnetin mutlaka bir doktor tarafından hastane koşullarında yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, sünnet sonrası gözlerini açtığında çocuk mutlaka annesini başucunda bulmalı. Gerekli olmadığı sürece 2-6 yaş arasındaki dönemde sünnet önerilmiyor.
- Bipolar ergenlikte farklı erişkinlikte farklı
“İki uçlu bozukluk” ya da “manik depresif bozukluk” olarak da adlandırılan Bipolar Afektif Bozukluk, ergenlik döneminde %1 oranında görülüyor. Ergenlik döneminde belirtiler Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ya da davranım bozukluğu belirtileriyle karışabiliyor. Pek çok olguda atakların çeşitli mevsimlerde sıklaştığına dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.