Tuz tüketimi; böbrek, kalp, pankreas hastalıkları olmak üzere, birçok kronik hastalığı beraberinde getiriyor. Tuz yeme alışkanlığının geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Günlük kullanımın 5 gramdan az olması, uzun sağlıklı yaşam şansını artırarak yılda 2,5 milyon hayat kurtarır” dedi.Dr. Yıldırım, “Sofradan tuzluğu kaldırın” tavsiyesinde bulundu.
- Yemeklerinize tuz eklemekten vazgeçin!
- Sigarayı azaltmak, riski ortadan kaldırmıyor!
Tüm dünyada, yılda yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne neden olan sigara, dünya çapında kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin %10’undan fazlasından sorumlu. Kanser türlerinden diyabete; gebelik riskinden erken menopoza; ameliyat sonrası iyileşmenin önlenmesinden KOAH’a kadar birçok riski taşıyan sigara, önlenebilir ölüm sebepleri arasında yer alıyor.
- Gebelik şekeri anne kadar, bebeği de etkiliyor
Gebelik ve şeker hastalığı, aynı dönemde görülmesi durumunda birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Tüm dünyada artan diyabetik gebelik vakalarının anne ile birlikte bebeği de etkisi altına aldığına dikkat çeken uzmanlar; gebelik şekerinin; annede ani düşük, hipertansiyon, vb. problemlere yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu gelişme problemleri gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti.
- “Gribe iyi geliyor” diye bilinenler, gerçekten faydalı mı?
Bağışıklık sistemi, hava koşullarından, stresli iş yaşamına kadar birçok faktörden olumsuz etkileniyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile meydana gelen grip, etkisini özellikle kış aylarında gösteriyor. Grip hastalığına neden olan virüsün hızlı mutasyona uğrama ve bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle tedavi sürecini uzatabildiğini belirten uzmanlar, “Gribe iyi gelir” şeklinde ifade edilen bilgilerin, bilimsellik düzeyine dikkat çekti.
- Yorgunluğunuzun nedeni B12 eksikliği olabilir!
B12 eksikliği bulunan kişilerde en sık görülen durum: Yorgunluk. Yorgunlukla beraber; kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunamanın da B12 eksikliğinin belirtileri arasında yer aldığını ifade eden uzmanlar, bu durumun; geri döndürülemez kafa karışıklığı ve hafıza kaybı da dâhil olmak üzere, zihinsel sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.
- İyot zeka geriliğini önlüyor
İyot, tiroid hormonlarının üretimi için önemli bir rol oynuyor. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, yeterli iyot alımının büyüme ve gelişmedeki önemini vurguluyor ve iyot eksikliğinin hastalıklara neden olduğuna dikkat çekiyor.