Özellikle 65 yaş üzeri Alzheimer ve demans hastalığı olan bireyler için karantina durumunun ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Bu hastaların insanlarla etkileşimleri kaybolduğunda hastalık süreçleri hızlanma eğilimi gösterebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar bu hastaların bakımevleri ya da bakımlarına özen gösterebilecek yakınlarının evinde kalmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
- Koronavirüste Demans ve Alzheimer hastalarına dikkat
- MS hastalarında günlük beslenme nasıl olmalı?
Bağışıklık sisteminin, sinir sistemini zedelemesi ile ortaya çıkarak duyu ve güç kayıplarına neden olan Multiple Skleroz hastalığında, doğru beslenme büyük bir öneme sahip. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, MS hastalığında günlük beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
- Parkinson’a karşı gardınızı alın!
Genellikle 60 yaşın üzerinde ortaya çıkan Parkinson hastalığının en tipik başlangıcı, sağ ya da sol elde meydana gelen titreme… Zaman içerisinde hareket ağırlığı ve yavaşlamaya yol açan Parkinson, kişilerde; düşme, yavaş konuşma, göz kırpma sayısında azalma ve oturup-kalkmada dengesizlik gibi çeşitli durumları da meydana getiriyor.
- Ergenlikte sigaraya başlamak MS riskini artırıyor
Bağışıklık sisteminin, sinir sistemini zedelemesi ile ortaya çıkan Multiple Skleroz (MS) hastalığı, duyu ve güç kayıplarına neden oluyor. MS hastalığında; uyuşma, karıncalanma, his azalması, yanma, uzuvda güç kaybı, ağırlaşma, ağrı, görme bozuklukları gibi birçok belirtinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, en sık görülen başlangıç belirtisinin hisle ilgili şikâyetler olduğunu ifade ederek, 17 yaşından önce sigaraya başlamanın MS gelişim riskini artırdığına dikkat çekti.
- Aşk, beyni gençleştiriyor “Aşk gelince, akıl gider”
İnsanlık tarihi boyunca en çok önem verilen konularından biri hiç şüphesiz: “Aşk” oldu. Aşkın insan beynindeki etkileri ise oldukça dikkat çekici. Tutkulu aşk döneminde sinir hücrelerini büyüten hormon, normalden 2-3 kat fazla salgılanıyor. Aşkın beyni gençleştirdiğini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, sırılsıklam aşk döneminde beynin karar mekanizmasının daha az çalıştığını belirterek, “Aşk gelince akıl gider” deyişinin sinirbilim alanındaki doğruluğuna dikkat çekti.
- Öğrenme çabası, Alzheimer’a karşı en önemli silah
Çağımızın korkulan hastalıklarının başında Alzheimer geliyor. Nüfusun yaşlanmasıyla orantılı bir şekilde artış gösteren hastalığın 2050 yılında görülme sıklığının 2 kat artış göstereceği öngörülüyor.Uzmanlar, kişilerin sürekli bir öğrenme çabası içinde olmasının beyni genç tuttuğunu, Alzheimer’a karşı en önemli silah olduğuna dikkat çekiyor.
- Huzursuz Bacak Sendromu’nu ciddiye alın!
Çoğunlukla gece ortaya çıkan Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), kişide karşı konulamaz hareket hissi oluşturuyor. Bireyin yaşam konforunu bozan HBS’nin ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, erken tedavinin önemine işaret ediyor. Demir eksikliğine bağlı olarak hamilelerde sıkça ortaya çıkan HBS, çoğunlukla romatizma ile karıştırılabiliyor.
- Kirli hava beyni etkiliyor!
Sadece doğru ve dengeli beslenme, yaşam alışkanlıkları değil, soluduğumuz hava da beyin gelişimini ve beyin sağlığını etkiliyor. Hava kirliliğinin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kirli havanın migren baş ağrılarını tetiklediğine dikkat çekiyor. Ağır metal kirliliğinin epilepsi, bunama ve Parkinson hastalığı gibi motor nöron hastalıkları ile de ilişkili olduğunu belirten uzmanlara göre, anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimi de etkileniyor.
- Epilepside ilaç tedavisi, doktora danışılmadan kesilmemeli
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz’ın vefatıyla gündeme gelen Temporal Lob Epilepsi, (TLE) epilepsinin dirençli bir türü. Hastalığın algılanma şeklinin, duygu durum bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, doktor önerisi olmadan ilaç tedavisinin kesilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
- Migren tetikleyicisi kişiye göre değişiyor!
Günümüzde en sık rastlanılan ağrıların başında yer alan migreni, hormonlardan, gıdalara ve çevresel faktörlere kadar pek çok etken tetikleyebiliyor. Gıdaların ciddi şekilde etkilediği migrenin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Kendi tetikleyicinizi bulmaya çalışın” uyarısında bulunuyor. Bol su tüketmenin önemini vurgulan Tarlacı, özellikle hafta sonlarında çok fazla uyunmaması gerektiğinin de altını çiziyor.