SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aykut Akyılmaz, sepsiste tanının erken konulması ve tedaviye erken başlanılmasının yaşam kayıplarını önleyebileceğini söyledi.
- Dr. Öğretim Üyesi Akyılmaz: “Sepsiste erken tanı ve tedavi yaşam kayıplarını önleyebilir”
- Prof. Dr. Kılınç: “Talasemi, erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalıktır”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı / Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, talaseminin (Akdeniz Anemisi), genetik geçişli ancak erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Maralcan: “Birçok kanser türünde en önemli tedavi başarı stratejisi erken tanıdır”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, birçok kanser türünde bilinen en önemli tedavi başarı stratejisinin ‘erken tanı koyma stratejisi’ olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Yıldırım: “Kanserde erken tanı için düzenli kanser taraması yapılmadır”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, kanserin önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam ettiğini belirterek, “Kanserde erken tanı için düzenli olarak kanser taraması yapılmalıdır” dedi.
- Prof. Dr. Güzel “Rahim ağzı kanseri erken tanı konulduğunda tamamen iyileşen bir kanser türüdür”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, rahim ağzı kanserinin, erken tanı konulması durumunda tamamen iyileşen bir kanser türü olduğunu söyledi.
- Dr. Akyılmaz: Sepsis hastalığında erken tanı çok önemli
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aykut Akyılmaz: “Sepsis hastalığında erken tanı koyarak, tedaviye hemen başlamak ölüm oranlarını ciddi bir şekilde düşürmektedir” dedi.
- Prof. Özge: “Erken Tanı ve Doğru Tedavi Hayat Kurtarır”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Prof. Dr. Aynur Özge, “Alzheimer, insanın kendi normallerinin dışında yani artık alışkanlık olmuş unutkanlığın dışında başka şeyleri unutması ve idrak yeteneğinin azalmasıdır. Unutkanlık normal seyrinin dışına çıkmış ve artık şiddeti artmışsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” dedi.
- Meme kanserine karşı erken tanı için harekete geçin
“Covid-19 pandemisi sürecinde rutin taramalara ara verilmiş olması bazı kadınlarda erken tanı imkanını ellerinden alırken, halen tedavi altında olan bir grup hastanın da tedavisinde gecikmeye neden oldu. İngiltere’den yeni yayınlanan bir çalışmada, istatistiksel modelleme ile meme kanseri dahil bir grup hastalığa bağlı 5 yıllık hayat beklentisinde yüzde 5 ile 16 oranında bir azalma öngörüldüğü bildirilmiştir.”
- Demans Hastalığında erken tanı önemli
Ülker:‘’Demans hastalığında erken tanı, teşhisi kabul etmek ve profesyonel yardım almak çok önemli.’’
- Dislekside ailelere “erken tanı” uyarısı
Özel öğrenme güçlüğünün alt tipi olan ve“okuma bozukluğu” da denilen disleksi, harflerin ya da sayıların okunamaması, yanlış okunması, okuma hızında yavaşlık ve heceleyerek okuma şeklinde ortaya çıkabiliyor. Çocuğun bilerek okumadığı ya da isteksiz olduğu yönündeki yanlış algılar nedeniyle tanının geç konulabildiğini belirten uzmanlar, erken tanı ve erken özel eğitimin önemini vurguluyor.
- Sağlıklı bir yaşam için aile hekiminizi erken tanıyın
Kahramanmaraş’ta Sağlık Bakanlığı tarafından Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Aile Hekimliği hizmetlerinin önemi konusunda farkındalığın artırılması amacıyla "Aile Hekimliğinin Etkin Kullanımı” iletişim kampanyası başladı.
- Üveit’ten Gözlerinizi Erken Tanı ile Koruyun
Göz küresini oluşturan üç tabakadan ortada bulunan uvea dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan üveit hastalığı ile ilgili bilgiler paylaşan Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Didar Uçar, “Üveit, uvea dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Enfeksiyona ek olarak sistemik hastalıklara bağlı olarak da oluşabilir ve farklı hastalıkların habercisi olabilir.
- Diyabette Erken Tanı Organ Hasarını Engelliyor
Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan diyabetten en çok etkilenen organların başında böbrekler ve gözler geldiğini ancak, erken tanı ile bu hasarların önlenebileceğini söyledi.