Sonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Mutlaka antibiyotik ile tedavi edilmesi gereken Beta, tedavi edilmediği takdirde kalp ve eklem romatizması ile böbrek iltihabına neden olabiliyor.
- Beta Enfeksiyonu Kalp ve Eklem Romatizmasına Yol Açabilir
- Ramazan Ayında Farenjit ve Boğaz Reflüsüne Dikkat!
Ramazan ayına girdiğimiz bu dönemde kulak, burun ve boğaz hastalıklarına yakalanmamak için, birkaç önemli püf nokta var diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, açıkladı.
- Soğuk havalarla gelen farenjit tehlikesine dikkat!
Son dönemlerde boğazınızda ağrı, kuruluk, yutma güçlüğü ve yüksek ateş gibi şikayetler yaşıyorsanız nedeni akut farenjit olabilir. Özellikle soğuk havalarda artış gösteren bu rahatsızlık gün içinde halsizliğe neden olarak yaşam kalitesini de düşürmektedir. Memorial Şişli Hastanesi KBB Bölümü’nden Op. Dr. Nurten Küçük, akut farenjit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
- Ağızdan alınan nefes, kronik farenjiti tetikliyor!
Yutak dokularının iltihabı ile meydana gelen farenjit; ateş, boğaz ağrısı, kızarıklık ve yutma güçlüğüne yol açıyor. Hava kirliliği, sigara, alkol, acılı-baharatlı gıdalar vb. boğazı tahriş eden etkenlerin farenjite neden olduğunu belirten uzmanlar, burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almanın, kronik farenjitte büyük rol oynadığına dikkat çekti.
- Farenjit yaz aylarını da seviyor!
Çoğunlukla kış aylarının hastalığı olarak bilinen farenjit, yaz aylarında da kendini gösterebiliyor. Serinleyebilmek adına tüketilen soğuk ve buzlu içecekler, dondurmalar, sabaha kadar çalışan klimalı odalarda uyumak, deniz veya havuza girdikten sonra uzun süre ıslak saç ve kıyafetle kalmak hastalığa davetiye çıkarabiliyor.