SANKO Üniversitesi Hastanesi, anne adaylarının doğuma sağlıklı şekilde hazırlanabilmeleri için Gebe Okulu hizmeti başlattı.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi Gebe Okulu Hizmet Vermeye Başladı
- Geben Barajı ve Sulamasında Çalışmalarda Sona Gelindi
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
- KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Gebe Okulu Açıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmete sunulan Gebe Okulu düzenlenen törenle hizmete açıldı.
- Kahramanmaraş'ta ayçiçekleri tarlalarına domuz tehdidi
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi Geben Mahallesi kırsalında yaklaşık 10.000 dekarlık alana ekilen ayçiçekleri domuz tehdidi altında.
- Yaralı kerkenez yavrusuna jandarma sahip çıktı
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde kanadından yaralanan kerkenez yavrusuna, jandarma ekipleri sahip çıktı.
- Kahramanmaraşlı polis memuru patlamada şehit oldu
Suriye’nin Tel Abyad’da görevli Kahramanmaraşlı polis memuru bombalı aracın patlaması sonucu şehit oldu.
- Gebelikte Şeker Tarama Testinin Önemi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, sosyal medyadaki yanlış bilgilendirmelerden dolayı gebelerin faydalı olan şeker tarama testinden uzaklaştığını söyledi.
- Kahramanmaraş’ta baraj sahasında kalan 13 konut tahliye edildi
Kahramanmaraş'ta yapımı devam etmekte olan Geben Barajı sulama havzasında kalan 13 konut, Cumhurbaşkanı kararnamesinin resmi gazete yayınlanmasının ardından tahliye edildi.
- Dr. Yusuf Aytaç Tohma, “Sağlıklı bir gebelik için vücut kitle indeksi 18,5 ile 25 arasında olmalı”
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, “Sağlıklı gebelik için ideal vücut kitle indeksi 18,5 ile 25 arasındadır. Herhangi bir problem yaşamamak adına gebelik planlayan çiftlerin fazla kilolarını kontrol altına alması ve sağlıklı bir beslenme şekli oluşturarak yaşam pratiklerini değiştirmesi gerekir” dedi.
- Gebelik Bulantı ve Kusmaları Gözünüzü Korkutmasın
Hamileliğin en yaygın belirtilerinden olan mide bulantıları ve kusma, anne adaylarının gebeliğe uyumunu zorlaştırabiliyor. Gebeliğin ilk dört ayında yaygın şekilde görülen bu şikayetler yaşam kalitesini de büyük oranda düşürüyor.
- Gebelikte Diş Tedavisi Yapılmalı mıdır?
Diş Hekimi Ahmet Lütfi Yücel, “Gebelikte Diş Tedavisi Yapılmalı mıdır?” sorusunun cevabını okuyucuları için yazdı.
- Riskli ve özellikle çoğul gebelikler perinatoloji uzmanının takibi ile yürütülmeli
Gebelik dönemindeki riskli durumları belirleyip, buna göre gebelik takibini ve gerekli tedaviyi planlayan perinatoloji dalı, riskli gebelik yaşayan kadınlar için büyük önem taşıyor.
- Kahramanmaraş'ta mahsur kalan keçileri jandarma kurtardı!
Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesinde kayalıklarda mahsur kalan keçileri, jandarma kurtardı.
- Hamilelik bulantılarını önlemenin 14 yolu
Pek çok anne adayı hamilelik sürecinde mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşılaşıyor. Bu durum bazı kadınlarda sadece gebeliğin ilk dönemlerinde görülebilirken, bazen de aylarca sürebiliyor. Yaşam kalitesini de oldukça düşüren bulantı ve kusma problemlerine karşı bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
- Dış gebeliğin 6 belirtisi
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın bir kadının rahminin dışında, karnının başka bir yerinde büyümesidir. Bu durum hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir ve tıbbi müdahaleyi gerektirir.
- Serebral Palsi’de ilk sinyallere dikkat
Hareket ve duruş bozuklukları… Başta konuşma olmak üzere, motor becerilerinde yaşanan güçlükler… Zeka gelişiminde problemler… Yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve kişinin çevresine bağımlı olarak yaşamasına yol açabilen bu tablonun adı; Serebral Palsi! Pek çok kişinin adını bile duymadığı, ancak çocukluk döneminin en sık görülen kas ve sinir hastalığı olan Serebral Palsi, ülkemizde bin çocuktan 4’ünde görülüyor.
- Gebelikte kansızlık anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiliyor
Gebelik döneminde ortaya çıkan kansızlık, erken doğum ve doğum sonrası kanama riskine neden olabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde, gebelikte döneminde kansızlık görülme sıklığı %50’lerin üzerindeyken, anne ölümlerinin %40-60’ından sorumlu tutuluyor.
- Mahalle İçi Yollar Yenileniyor
Şehir genelinde hizmetlerine devam eden Büyükşehir Belediyesi, Andırın ve Göksun ilçelerinde yeni bir çalışma başlattı. Alanlı ve Taşoluk Mahallelerine 8 bin metrekare kilitli parke döşeniyor.
- Değirmendere’de köprü çalışması devam ediyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, yol yapım ve onarım çalışmaları kapsamında Göksun İlçesi Değirmendere-Geben arasında ulaşım sağlayacak köprünün yapımına başladı.
- Değirmendere Köprüsünde yapım çalışması
Yol yapım ve onarım çalışmalarına aralıksız olarak devam eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Göksun İlçesi Değirmendere Köprüsü’nde yıkım çalışmalarına başladı.
- İkiz gebelikte tehlikeli 6 yanlış!
“İkiz bebek yaparak bir çırpıda ikisini de büyütmüş olurum!”, “İkiz bebek bekliyorum daha fazla yemeliyim!”, “İkizlerime zarar gelmesin diye hareket etmekten kaçınıyorum!”… İkiz gebelikte bu ve benzeri yanlış inanışlar, anneye ve bebeklerine sanılanın da ötesinde zararlar verebiliyor.
- Doğa sporcularının yeni adresi: Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı
Kahramanmaraş’ın en önemli ve gizli kalmış değerlerinden biri olan Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı, Doğa sporcusu Yahya Gözübenli ve ekibi tarafından yeniden gözler önüne getirildi.
- 28 haftadan büyük gebeler sosyal mesafeye özellikle dikkat etmeli!
COVID-19 ile ilgili bulgular ve tedavi yöntemleri devam ederken bu süreçten en çok etkilenenlerin başında gebeler ve yeni doğum yapan anneler geliyor.
- "Akdeniz'in Sibiryası"ndaki menderesler görsel şölen sunuyor
Kahramanmaraş'ta soğuk havası nedeniyle "Akdeniz'in Sibiryası" olarak anılan Göksun ve Andırın ilçelerinin sınırında, karın erimesiyle derelerde oluşan menderesler büyüleyici güzellikleriyle etkiliyor.
- 35 yaş ve üzeri gebelikte bu uyarılara dikkat!
Günümüzde kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasından evlilik yaşının yükselmesine dek birçok neden; anne olma yaşını ileri seviyelere taşıyor. Hal böyle olunca; eskiden anne olmak için hayli geç olarak görülen 35 yaş ve üzeri hamileliğe artık sıkça rastlanıyor.
- Vajina Daraltma Nedir?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özlem Özyılmaz, vajina daraltma ameliyatı hakkında bilgilendirdi.
- Gebelikte kilo kontrolü için önemli öneriler
Gebelik, bir kadının hayatında en hızlı kilo aldığı dönemdir. Gebeliğin doğal seyrinde oluşan hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; anne adaylarında midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Bu durum da kilo alımına neden olur. Ya da anne adayı yediği her şeyin bebeğine de yarayacağı düşüncesi ile daha da iştahlı hale gelir ve fazla kilolar vücuda yerleşmeye başlar.
- Sağlıklı Gebelik için 5 Egzersiz Kuralı
Gebelik döneminde yapılan egzersizler anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor. Anne adayına kendini fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissettiren egzersizler; özellikle bu dönemde sık karşılaşılan bel ve sırt ağrılarını, şişlik ve ödem ile uykusuzluk problemlerini de azaltıyor.
- Yaz aylarında gebelikte dikkat edilmesi gereken noktalar
Yüksek sıcaklıklar ve nem nedeniyle yaz ayları özellikle hamileler için daha zor geçiyor. Bu nedenle hamilelerin yaz aylarında beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerektiğini hatırlatan DoktorTakvimi.com doktorlarından Op. Dr. Barış Çoban, tüm anne adaylarına sağlıklı bir yaz için beslenme önerilerinde bulunuyor.
- Riskli gebelik tehlikeniz varsa…
Riskli gebelikler anne ve bebek hayatını tehdit eden önemli bir problemdir. Bazı gebelikler, takibi sırasında riskli hale gelirken, bazıları da annenin gebelik öncesindeki sağlık problemleri dolayısıyla en başında riskli başlar.
- Kadınlarda yumurta rezervlerinin durumu gebelik için önemli!
Özellikle anne olmak isteyen adaylar için, yumurta rezervlerinin durumu en önemli kriter. Yaş, anne adayının yaşam koşulları veya genetik sebeplerden azalan yumurta rezervleri infertiliteye yani kısırlığa sebep olabiliyor. Bu sebeple Centrum Clinic Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, hem doğal yollarla gebelik için hem de tüp bebek tedavisi için kadınlarda yumurta rezervinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
- Baba adayları da gebelik sendromu yaşıyor
Bazı baba adaylarında, eşlerinin gebelik döneminde yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimler gözlemlenebiliyor. Bunlar hem gebelik boyunca hem de doğum sırasında ya da iki dönemden birinde, fiziksel belirtiler olarak kendini gösteriyor. “Kuvad Sendromu” olarak adlandırılan bu durum, dışarıdan fark edilemeyecek düzeyde ya da gerçek bir ruhsal bozukluk görüntüsü olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Nehir Kürklü, “Kuvad Sendromu” hakkında bilgi verdi.
- Dış Gebelik Anne Olma Hayallerinize Gölge Düşürmesin
Pek çok anne adayı bebeğinin sağlıkla dünyaya gelmesini diler. Ancak mutlu başlayan gebelik hikayeleri bazen istenildiği gibi sonuçlanamayabilir. Buna örnek olan en önemli sorunlardan biri de dış gebelik. Normal gebeliğe benzer belirtilerle gelişen dış gebelik, anne adaylarını “Bir daha çocuğum olmayacak mı?” gibi sorulara iterken, doğru teşhis ve tedaviyle dış gebelik problemi çözülebiliyor.
- Hamilelikte Yaşanan Diş Eti Problemleri Erken Doğuma Sebep Olabilir!
“Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ekin Beşiroğlu, anne adaylarını bilgilendirdi.
- Gebelikte ayaklar neden şişer?
Şişlik veya ödem, vücut dokularında toplanan sıvı fazlalığıdır. Gebelik boyunca ayak ve ayak bileklerindeki bu şişlikler bir dereceye kadar normal kabul edilebilir. Çünkü bu dönemde vücut sıvıyı tutar ve tutulan fazla sıvı dokularda birikir. Peki hamilelik sırasında ödemi artıran nedir?
- Riskli Bir Gebelik Yaşamamak İçin Bunlara Dikkat Edin
Yaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolünde alınacak önlemlerle olası tehlikeler elenerek, anne ve bebeğin sağlıklı kalması sağlanabiliyor. Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, riskli gebeliklerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
- Gebeliğe bağlı hipertansiyon kalıcı olabilir!
Kan basıncı gebelikte fizyolojik olarak düşme gösterse de 10 gebeden 1'inde hipertansiyon görülüyor. İleri yaş gebelikleri ve obezite bu sorunun başlıca nedenlerindendir.
- Gebelerde mide yanmasını yatıştıracak 12 öneri
Gebelikte mide yanmasının ana sorumlusu progesteron hormonudur. Bu hormonun kas gevşetici etkisi nedeniyle mide kapakçığı da gevşer ve asitli içerik yemek borusuna doğru ilerler. Ayrıca büyüyen rahimin etkisiyle mideye doğru basınç artacağından, kapakçıkların açılması daha da kolaylaşır. Ama bu durumu son verecek etkin ve güvenli çözümler de var.
- Gebelikte en sık görülen 7 cilt sorunu
Gebelik, bir kadının hayatı boyunca yaşayabileceği en güzel dönemlerden biri olsa da elbette bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
- Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen 10 soru
Tüp bebek tedavi yöntemleri doktor ile hastanın ortaklaşa yürüttüğü oldukça hassas bir süreci kapsar. Bu nedenle başarının en önemli faktörü, tedavi sürecinde bilmeniz gereken 10 detayı içermektedir. Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi'nden Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen 10 ayrıntı hakkında detaylı bilgiler verdi.
- Gebelik Şikayetlerinizden Akupunktur ile Kurtulabilirsiniz
Mide bulantısı, kusma, midede gaz oluşması gibi sindirim problemleri, kabızlık, hemoroid, baş ağrıları, bacak krampları, bel-boyun-sırt ağrıları, bacak varisleri, yorgunluk, stres, anksiyete ve uykusuzluk… Tüm bu gebelik şikayetleri ile akupunktur sayesinde vedalaşabilirsiniz.
- Gebelikte tarama testleri ve amniyosentez
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İrfan Güzel, gebelikte tarama testlerinin toplumda sık görülen sağlık problemlerini önceden tespit edebilmek açısından önem taşıdığını söyledi.
- Gebelik döneminde anksiyete ve strese dikkat
Birçok anne adayı, günlük yaşantısına ek olarak gebelik döneminde de duygu durumu bozuklukları yaşıyor. Stres ve anksiyete ile kendini gösteren bu bozukluklar, anneyi etkilemesinin yanı sıra, anne karnında gelişmekte olan bebeği de ciddi oranda etkiliyor.
- Türkiye’de her 4 kadından 1’i istemeden gebe kalıyor
Abdi İbrahim, acil korunma yöntemleri konusunda halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında hazırlanan filmde, ertesi gün hapı kullanma konusunda çekinceleri olan kadınlara kendi hayatları üzerindeki güçleri yeniden hatırlatılıyor.
- Leke ve çatlak tedavisinde radyofrekans yöntemi
Ciltteki yara izi, ameliyat izi, sivilce izi, lekeler, kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşan çatlaklar ve kırışıklıklar gibi sorunlar radyofrekans tekniği ile tedavi edilebiliyor.
- Gebelikte grip zatürreye dönüşmesin!
Türkiye, ülke genelinde sert geçen kış aylarının etkisiyle grip salgınıyla boğuşuyor. Hastaneler ağır gribe yakalanmış her yaştan hastayla dolup taşarken hamileler, çocuklar, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlar gribe karşı daha savunmasız durumda bulunuyor.
- Gebelikte Tarama Testleri Neden Önemli?
Yaşamın en anlamlı dönemlerinden biri olan gebelik süreci genellikle sağlıklı bir şekilde geçirilerek, ailelere bebek mutluluğu yaşatıyor. Ancak bazen bebekte ortaya çıkabilen doğumsal anomaliler ve down sendromu gibi genetik problemler, anne adayı için bu süreci zora sokabiliyor. Bu nedenle doğumsal sorunların bir bölümünün, bebek dünyaya gelmeden önce belirlenebilmesi için gerekli olan testler de önem kazanıyor.
- Gebelik şekeri anne kadar, bebeği de etkiliyor
Gebelik ve şeker hastalığı, aynı dönemde görülmesi durumunda birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Tüm dünyada artan diyabetik gebelik vakalarının anne ile birlikte bebeği de etkisi altına aldığına dikkat çeken uzmanlar; gebelik şekerinin; annede ani düşük, hipertansiyon, vb. problemlere yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu gelişme problemleri gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti.
- Karla mücadele 7/24 devam ediyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadele çalışmaları gece gündüz demeden 7/24 devam ediyor.
- Ayşegül Doğan: Akdeniz’in Karadeniz’i Geben
Ankara’da Ak Parti Genel Merkezi ve TBMM’de Kahramanmaraş Milletvekillerini bir kez daha ziyaret eden Ak Parti Andırın Belediye Başkan Aday Adayı Ayşegül Doğan, memleketi Andırın’a dönerek Geben Mahallesini ziyaret etti. Doğan, Gebenli hemşerileriyle sohbet ederken açıklanan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör’ü tebrik ederek Güngör’ün belediyecilik alanında kendini ispatladığını belirtti.