Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde, özellikle soğuk kış aylarında belirgin bir artış yaşanıyor. Yapılan araştırmalarda, grip başlangıcından 3 gün sonra ile 3 ay arasında kalp krizi geçirme riskinin 5 kat fazla olduğu görüldü. Kalp hastalığı olanlar bu dönemlerde hem grip aşısını, hem de zatürre aşısını yaptırmalı
- Gripten sonra kalp krizi tehlikesi!
- Dr. Öğr. Üyesi Türkmen: “Her yaştan insanı etkileyebilen grip için dinlenme ve destek tedaviler önerilmektedir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Merve Türkmen, her yaştan insanı etkileyebilen grip için dinlenme ve destek tedaviler önerildiğini söyledi.
- Gripin'in Unutulmaz Şarkılarına Kahramanmaraş'ta Binler Eşlik Etti
Büyükşehir Yaz Konserleri’nin ikinci gününde ünlü rock grubu Gripin, Kahramanmaraşlı müzik tutkunlarıyla buluştu. Milli İrade Meydanı’nda gerçekleşen etkinliğe binler akın ederken, ünlü rock grubu performansıyla göz doldurdu.
- Gripin, Kahramanmaraş’ta Sahne Alacak
Büyükşehir Belediyesi Yaz Konserleri’nde sahne alacak ünlü rock grubu Gripin, 27 Ağustos Cumartesi günü unutulmaz şarkılarını Kahramanmaraşlılar için seslendirecek.
- Prof. Dr. Selma Ateş, Koronavirüs ve Grip Arasındaki Farkı Anlattı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Hıfzıssıhha Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Ateş, Grip ve Covid-19 Arasındaki Farklar Ve Benzerlikler hakkında bilgilendirmede bulundu.
- Çocuklarda Grip mikrobu ve Covid birlikteliğine dikkat!
Özel Sular Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Zekeriya Büyükdereli, çocuklarda Grip mikrobu ve Covid birlikteliğine dikkat çekti.
- Bu yıl grip salgını daha az olacak
Sonbaharda meydana gelen ısı değişimi, yeni mevsime uyum sağlayabilmeleri için tüm canlılarda bazı değişikliklere yol açıyor. Ağaçların yaprak dökmesi gibi insan vücudunda da mevsimsel dönüşüme hazırlık sırasında bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabiliyor.
- Grip aşısı için yerli veriyle yerli risk endeksi oluşturulmalı
Sağlık ekonomisi ve istatistik uzmanı Prof. Dr. Onur Başer, grip aşısı dağılımında tartışma yaratan Charlson Risk Endeksi’nin gelişmiş versiyonunun kullanılması önerisinde bulunarak, “Türkiye’ye özgü endeks oluşturulabilir” dedi.
- Sonbahar alerjisine karşı 7 etkili öneri!
Aylardır dünyayı olduğu gibi ülkemizi de kasıp kavuran Covid-19 pandemi hastalığının gölgesinde girdiğimiz sonbaharda özellikle alerjik bünyeye sahip çocuğu olan anne babalar ayrı bir endişe yaşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl, sonbaharla beraber sıcak havalar yerini serin havalara bırakırken, mevsimin değişmesiyle birlikte, doğada ve sosyal hayatta yaşanan farklılıkların çocukların sağlığını da yakından etkilediğini belirtiyor.
- Kanser hastalarının pandemi döneminde en çok sorduğu 6 soru
COVID-19 pandemisi herkesin hayatında birçok düzeni değiştirdi. Kanser hastalarında da bu sürecin biraz daha artmış kaygıları barındırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yıldırım, kanser hastalarının bu süreçte tedavi, beslenme ve grip-zatürre aşıları ile ilgili olarak en çok merak ettiği 6 soruyu cevaplandırdı.
- Grip ve zatürre aşılarını yaptırmadan önce dikkat!
Pandeminin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde önemi artan grip ve zatürre aşıları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında ve aktif enfeksiyon döneminde bu aşıların yapılmadığına dikkat çekiyor.
- Kuluçka 2 gün kadar kısa 14 gün kadar uzun olabilir!
Dünyada ve ülkemizde bir salgın halini alan Koronavirüsle mücadelede en önemli konunun doğru bilgilendirme olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yetkili isimlerin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, çok farklı konuşmalar ve bilgiler arasında kafası karışanlar için Sağlık Bakanlığı’nın rehberleri kapsamında doğru bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çekti.
- Grip hakkında doğru sanılan 10 hatalı bilgi!
Influenza virüslerinin neden olduğu grip yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Çoğu zaman “nasıl olsa kendiliğinden geçer” düşüncesiyle hafife alınsa da, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, akciğer, kalp ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde; bronşit ve zatürree gibi komplikasyonlara, hatta ölümlere bile yol açabiliyor.
- Çocuklarınızı grip salgınından koruyun!
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan hastanesi çocuk sağlığı hastalıkları Uzmanı Doktor Tuğba Zekiye Alper, çocuk sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.
- Mevsimsel grip ve alınabilecek önlemler
Kış Mevsiminin yaklaşması ile Grip vakalarda beklenen artışlarla ilgili Necip Fazıl Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm .Dr. Evrim Gülderen açıklamalarda bulundu. Eylül, ekim aylarında görülmeye başlanan daha sonra Kasım aralık ve ocak aylarında görülme sıklığı artan İnfluenza (grip) vakalarının salgın olarak tanımlanmaması gerektiği belirten Uz.Dr.Evrim Gülderen, vaka sayılarının beklenen bir düzeyde olduğunun belirtti.
- Bağışıklığını güçlendir gripten korun!
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunabilmek mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, açıkladı.
- Grip ve nezleyseniz bu besinlerin tüketimine ara verin
Havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da yavaş yavaş kapıyı çalmaya başlıyor. Bu tür üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla burun tıkanıklığı, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkıyor. Bu etkileri ortadan kaldırmak için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği genelde biliniyor ancak hangi gıdalardan uzak durulması gerektiğinin üzerinde pek durulmuyor.
- Kış aylarında gripten nasıl korunabiliriz?
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi kulak-burun-boğaz doktoru Op. Dr. Faruk ATLI kış aylarında en sık karşılaştığımız gribin tedavisi ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
- Havalar Soğurken Sağlıklı Kalmanın Yolları
Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik ve ateş… Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Gün içinde yaşanan ısı değişimleri, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak insanları hastalıklara açık hale getiriyor. Bu dönemde hastalanmamak için kişisel tedbirler alınması gerekirken, tedaviye de doğru zamanda ve uygun şekilde başlanması önem taşıyor.
- "Öksürük şuruplarının ezbere kullanılmaması önemli"
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayram: "Öksürük şurupları doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmamalı. Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir."
- “Grip Salgını Bu Sene Dört Mevsimde de Görüldü”
“Ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, gözlerde yanma, kas-kemik-eklem ağrıları, bulantı, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile kendini gösteren grip; tarih boyunca pek çok salgına neden olmuştur” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, açıkladı.
- Gebelikte grip zatürreye dönüşmesin!
Türkiye, ülke genelinde sert geçen kış aylarının etkisiyle grip salgınıyla boğuşuyor. Hastaneler ağır gribe yakalanmış her yaştan hastayla dolup taşarken hamileler, çocuklar, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlar gribe karşı daha savunmasız durumda bulunuyor.
- Griple ilgili 9 efsane ve gerçekler
Her gün pek çok insandan, “Grip aşısı grip yapıyor. Soğukta kalınca hemen grip oluyorum. Sağlıklıyım öyleyse grip aşısına ihtiyacım yok!” gibi onlarca cümle duyuyoruz. Halbuki bunlar birer şehir efsanesi…
- Grip ve nezleyi birbirine karıştırmayın
Soğuk kış mevsiminde kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması nedeniyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar daha sık görülüyor.
- Gripten korunmada en temel yöntem elleri yıkamak
Etrafınıza şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor. Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen ilk hastalık ‘grip’ oluyor.
- Bu çorbalarla gripten korunmak mümkün!
Havaların buz kestiği bugünlerde üzerinde tüten dumanıyla içimizi ısıtan çorbalar, sağlık açısından faydaları ile de sofralarımızın baş tacı. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Kahraman “Kültürümüzde çorba o kadar yaygın ki kahvaltı da dahil gün içinde her öğünde tüketilebiliyor.
- Griple ilgili 5 önemli bilgi
Solunum yoluyla insan vücuduna giren ve salgınlara yol açan grip, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 5`ini etkiliyor. Grip tedavisinde yapılan hatalar bu oranı artırırken, farklı hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, grip hakkında önemli açıklamalarda bulunarak tedavi sürecinde yapılan yanlışları sıraladı.
- Anne gripken bebeğini emzirmeye devam edebilir mi?
Soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı günlerde kış hastalıklarına yakalanan bebek ve çocuk sayısında ciddi anlamda artış yaşanıyor. Okula ya da kreşe yeni başlayan büyük kardeşlerin bulunduğu evde eğer bir yenidoğan varsa her zamankinden daha özenli davranmak ve en önemlisi bebeği hastalıklardan korumak için emzirmek gerekiyor.
- Gripten Korunmanın 10 Yolu
Ani hava değişikliklerinin yoğun olarak yaşandığı mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Alınan basit önlemler ve aşılar ile aslında gripten korunmak mümkün. Mutlaka bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerektiğini söyleyen Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu gripten korunmanın yollarını anlattı.
- Grip Sandığınız Aslında Alerjik Rinit Olabilir
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Alerji ve Astım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, alerjinin bağışıklık sistemimizin hatalı çalışması sonucu oluştuğunu belirtiyor. Şekerel, özellikle kentsel bölgelerde ve aşırı hijyenik ortamlarda yaşayanların, antibiyotik kullanımları ile mikrobik hastalıklardan uzak duranların bahar aylarında alerji olma riskinin artış gösterdiğini sözlerine ekliyor.
- Gribe mi yoksa grip benzeri bir hastalığa mı yakalandınız?
Grip mevsiminin ortasındayız. Bu yüzden hasta olursanız ve tedavi olmak için doktora giderseniz, grip olduğunuzu varsayabilirsiniz. Ancak doktorunuz sizi "grip benzeri bir hastalık" ile teşhis ederse ne olacak? Grip ve grip benzeri hastalıklar arasındaki fark nedir?
- Gribi hafife almayın
Yurt genelinde grip (influenza) vakalarında artış yaşanıyor. Son günlerde herkes öksürükten, boğaz ağrısından ya da burun akıntısından yakınıyor. Çoğunlukla bu belirtilere halsizlik, kas ağrısı ve baş ağrısı da eşlik ediyor.
- Grip Olan Anne Adaylarına İpuçları
Havaların soğumasıyla birlikte en yaygın görülen hastalıklardan biri olan grip gebeleri de tehdit ediyor. Oldukça kolay hastalanan gebeler ilaç kullanamasalar da çaresiz değiller. İşte gebeleri gripten kurtaracak ipuçları…
- Grip, kalp krizini tetikliyor
Kanadalı bilim adamları, grip geçirenlerde kalp krizi riskinin arttığını ifade etti. Grip, kişiyi paçavra gibi bir kenara atan ciddi yorgunluk ve halsizlik veren zor bir hastalık.
- Mevsimsel grip vakalarında artış!
Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanlarından Doktor Yusuf Yıldırım Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine yaptığı açıklamada, mevsimsel olarak artan grip vakalarına nasıl önlem alınabileceğini anlattı.
- Grip aşısı kalp krizi riskini azaltıyor!
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, Grip aşısı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- Antibiyotikler gripte faydalı mı?
Grip mevsimi geldi çattı. Ani hava değişikliklerinin yoğun olarak yaşandığı sonbahar-kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Alınan basit önlemler ve aşılar ile aslında gripten korunmak mümkün. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu kışı grip olmadan geçirmenin yollarını anlattı.
- Dolan acillerin nedeni “Salgın hastalık”
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde dolan acil servislerin yoğunluğuna ilişkin, “Salgın hastalık” olduğunu duyurdu.
- Haydi gebeler aşıya
Grip aşısı olarak hem kendinizin hem bebeğinizin hayatını kurtarabilirsiniz. Aşı ölü virüslerden elde edildiği için, gebeliğin hangi ayında olduğunuza bakmaksızın aşıyı yaptırmanızda sakınca yoktur.
- Bu besinleri tüketen gribe yakalanmıyor!
Kışın gribin esiri olmayın. Tüketeceğiniz kış besinleri ile hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin hem de kış hastalıklarından korunun.
- Son fırsatı değerlendirin, gripten korunun!
Kış kapıya geldi. Özellikle soğuk havalarda kendini gösteren gripten korunabilmek için her yıl eylül ve kasım ayları arasında yapılan grip aşısı için uzmanlar son çağrıyı yaptı.
- Grip Aşısı Olmak Ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele...
Sonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri Ekim sonuna kadar mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? Önümüzdeki yıl hangi grip salgınlarıyla savaşacağız? Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi.
- Gribi su ile atlatın!
Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, grip salgınına dikkat çekti. Bugünlerde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler nedeniyle soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış yaşanmaya başladı.
- Grip aşısı kalp krizi riskini azaltıyor!
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, Grip aşısı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- Grip olan Annelere 7 emzirme kuralı!
Bugünlerde 7’den 70’e pek çok kişi griple mücadele ederken, en büyük endişeyi emziren anneler yaşıyor. Zira onlar, bir yandan da ‘acaba emzirirken grip virüsü sütümden bebeğime geçer mi?’, ‘emzirmeye ara mı vermeliyim? ya da devam mı etmeliyim?’ şeklindeki soru işaretleriyle ikilemde kalıyor. Bazıları ise doğrudan ‘virüs sütten bebeğe de geçer’ hurafesine inanarak emzirmeyi kesiyor!
- Liselilerin bi numaralı şenliği başlıyor
Modüler Sanat ve Koşanadam Organizasyon’un düzenlediği İstanbul’un ilk ve tek gençlik festivali ‘Genç Bi Şenlik’, 21 Ekim Cumartesi Günü Sarıyer Life Park’ta başlıyor. 21 yaş üzerinin katılmadığı ilk etkinlik olan şenlikte Gripin, Can Bonomo, Kalben, Pera, Sattas, Ezhel ve Edis gençlerle buluşacak.
- Dondurma Festivali 22-24 Eylül'de
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Dondurma Festivali 22-23-24 Eylül 2017 tarihleri arasında Trabzon Bulvarı’nda gerçekleştirilecek.