Dünyada yaygın olarak görülen ve uzun süre fark edilemeyen göz hastalıkları görme yetisinin kaybına yol açabiliyor. Bu noktada rutin göz muayeneleri büyük önem taşıyor. Rutin göz muayeneleriyle erken teşhis edilen hastalıklarda, vakit kaybedilmeden tedaviye başlandığında görme kaybının önüne geçilebiliyor. Araştırmalara göre rutin muayene yaptırılmadığı takdirde 2050 yılına kadar dünyada 115 milyon kişinin görme yetisini kaybedeceği öngörülüyor.
- Göz sağlığını korumanın 8 yolu
- Koronavirüsün göz sağlığına etkisi
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pelin Özyol, koronavirüsün (COVID – 19) sıklıkla ağız, burun ve göz yüzeyini kaplayan zar yapısındaki mukozalara temas yoluyla bulaştığını söyledi.
- Günde bir saat uzağa bakın!
Çin‘in Wuhan kentinden başlayarak kısa süre içinde dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün (Kovid-19) ülkemizi de etkilediği bu günlerde virüsün göze temas yoluyla bulaşıp bulaşmadığı da merak konusu oluyor. Bu süreçte göz sağlığımızı ihmal etmemiz gerektiğinin önemine vurgu yapan Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, uzaktan eğitim sistemi ile derslerine devam edenlere ve ebeveynlere de tavsiyelerde bulundu.
- Göz sağlığınız için sarı ve turuncu gıdalar tüketin
Bol yeşil yapraklı sebze, haftada iki porsiyon balık, fındık, sarı/turuncu meyve ve sebze tüketimi; vücut sağlığınız için olduğu gibi göz sağlığınız için de yararlıdır. Doymuş yağlar, margarin ve kızartmalardan ise uzak durmalısınız.
- Nasıl ki her araba aynı değilse, her mercek de aynı değil!
Günümüzde gözlük kullanmak istemeyenler için birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Atmaca, göz içi mercekleri araştıran hastaları özellikle uyarıyor ve “Ucuza ameliyat olma çabası çoğu kez pahalıya patlar. Nasıl ki araba veya telefon alırken ederinin çok altında bir fiyat gördüğümüzde şüpheleniyorsak, göz ameliyatı olurken de aynı hassasiyeti göstermeliyiz” diyor.
- Diyabet Her 90 Dakikada Bir 1 Kişinin Dünyasını Karartıyor
Dünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Günümüzde şeker hastalığından etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyon. Dünya genelinde şeker hastalığının istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatili hasta sayısının ise 2030 yılında 191 milyona erişeceği tahmin ediliyor.
- Diyabet Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşler, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor.
- Sağlıklı gözler için basit ipuçları
Gözler, sağlığın önemli bir parçasıdır, onları sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “Genç yaşta gözlerinizi ne kadar iyi korursanız, ileride o kadar rahat edersiniz” diyerek uyarıyor!
- Göz Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor
Çocuğunuzun göz sağlığı ilgili ihmaller ileride hiç de istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Doğumdan itibaren göz muayenesinin çok önemli olduğunu söyleyen Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Altan özellikle okul zamanı çocuklarda göz ardı edilen göz sağlığının çocuğun başarısını etkileyebileceğini söylüyor.
- Yazın Çocuklarda Göz Yaralanmalarına Dikkat
Bir kişinin yaşam boyu ultraviyole maruziyetinin yüzde 80’inin 18 yaşına kadar oluştuğu bilgisini veren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar; “Çocukların gözleri ışığa karşı yetişkinlere oranla daha hassastır bu da baş ağrısına ve görme zorluğuna neden olabilir” dedi.