Hamilelik döneminde her kadının tek dileği bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak oluyor kuşkusuz. Ancak bazı hamileliklerde, risk oluşturan çeşitli etkenler nedeniyle anne adayının ve karnındaki bebeğin sağlığı, hatta hayatı tehlikeye girebiliyor. Günümüzde her 10 hamileden 1’inin ‘riskli’ grupta yer aldığı belirtiliyor. Risk oluşturan etkenlerin bazıları hamilelik sürecinde ortaya çıkarken, bir kısmı ise hamilelik öncesinde zaten mevcut oluyor.
- Her 10 hamileliğin 1’i riskli!
- Hamilelik sürecinde seyahat etmek için en uygun zaman nedir?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte aileler seyahat planlarını yapmaya başladı. Fakat hamile olan anne adayları için seyahat planı ilk etapta kulağa hoş gelmiyor olsa da, uzmanlar belirli riskler gözlemlenmediği sürece gebelerin rahatlıkla seyahat edebileceğini belirtiyor. Bu kapsamda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatalog Doç. Dr. Mustafa Behram, yaz tatili sürecince hamilelerin merak ettiği soruları yanıtladı.
- Hamilelik bulantılarını önlemenin 14 yolu
Pek çok anne adayı hamilelik sürecinde mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşılaşıyor. Bu durum bazı kadınlarda sadece gebeliğin ilk dönemlerinde görülebilirken, bazen de aylarca sürebiliyor. Yaşam kalitesini de oldukça düşüren bulantı ve kusma problemlerine karşı bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
- Hamilelik ve Koronavirüs İlişkisi
Üç yenidoğanda koronavirüs görülmesi birçok hamilenin bebeklerinin sağlığı konusunda endişe etmesine neden oldu. Henüz anneden bebeğe bulaşma gibi bir durumun tespit edilmediğinin altını çizen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Müberra Namlı Kalem, hamilelik ve koronavirüs sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi.
- Bergüzar Korel'in hamilelik pozu beğeni topladı
Oyuncu Halit Ergenç ile bir oğlu olan Bergüzar Korel, şimdilerde ikinci çocuğuna hamile. Bir erkek bebek daha bekleyen Korel, karnı burnunda poz verdi.
- Hamilelikte doğru sanılan 10 yanlış!
Hamile olduğunuzu öğrendiniz! Heyecan ve mutlulukla birlikte korku ve anksiyete de sizinle olacak. Özellikle de ilk hamileliğiniz ise! Daha önce tecrübe etmediğiniz 40 haftalık bir yolculuğun başındasınız. Merak duygusuyla beraber internetten, kitaplardan ve çevrenizdeki tecrübeli kişilerden bazı soruların cevaplarını aramaya başladınız. Peki eş dosttan duyduğunuz öneriler gerçekten doğru mu, yoksa sizi yanlışa sürükleyebilen efsaneler mi?
- Hamilelik döneminde diş röntgeni tehlikeli mi?
Dt.Pertev Kökdemir, hamilelik döneminde hastaların çoğunun röntgen çekiminin zararı konusunda endişeli olduğunu belirtti ve bu konuda açıklamalarda bulundu.
- Her Hamilelikte Diş Çürür Diye Bir Şey Yok!
“Halk arasında bilinen ‘Her hamilelik, bir dişi çürütür’, ‘Hamileyken diş hekimine gidilmez’, ‘Bebek annenin dişlerindeki kalsiyumu alır’ gibi yanlış bilgilere asla inanılmamalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gözde Turgut, açıkladı.
- Hamilelikte Yaşanan Diş Eti Problemleri Erken Doğuma Sebep Olabilir!
“Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ekin Beşiroğlu, anne adaylarını bilgilendirdi.
- Hamilelikte bu 10 detaya dikkat!
Şüphesiz bebeğinizi sağlıklı ve en iyi şekilde dünyaya getirmek için her detaya önem veriyor, aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilmek için ya uzmana danışıyor ya arkadaş çevrenize soruyor ya da internetin karşısına geçiyorsunuz. Ancak arkadaş çevresi veya internetten alacağınız yanıtlar çoğu zaman güvenilir bilgiler olmayıp hem sizin hem bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir.
- Hamilelikte uykusuzluk neden olur ne iyi gelir?
- Hamilelikte Magnezyum Eksikliğine Dikkat!
Vücudumuzda organlarımızın düzgün çalışması için mineraller elzemdir! Bu minerallerin çoğunu, dengeli beslenerek besinlerden alabiliriz. Ancak, vücudun ihtiyaçlarının arttığı gebelik gibi bir durumlarda, mineral ihtiyacımızda da artış olur. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için bu minerallerin eksik olmaması gerekmektedir.
- Hamilelikte Beslenme Rehberi
Gebelikte beslenmeye hem bebeğin büyüyüp ve olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması için dikkat edilmesi gerekir. Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadın doğru beslenme ile gebelik sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir kilo artışına sahip olur. Gebelikte dengeli ve çeşitli beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, gebelere, hamilelikleri sırasında alması gereken vitamin ve besinler hakkında bilgi verdi.
- Gebelikte grip zatürreye dönüşmesin!
Türkiye, ülke genelinde sert geçen kış aylarının etkisiyle grip salgınıyla boğuşuyor. Hastaneler ağır gribe yakalanmış her yaştan hastayla dolup taşarken hamileler, çocuklar, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlar gribe karşı daha savunmasız durumda bulunuyor.
- Hamilelikte Bel Ağrılarına Karşı 12 Öneri
Bebeğini kucağına almaya hazırlanan pek çok anne adayı bel ağrılarından şikayet ediyor. Özellikle doğum yaklaştıkça bu ağrılar dayanılmaz hale gelebiliyor. Anne adayları bazı önemli noktalara dikkat ederek bu süreci konforlu bir şekilde atlatabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Barın, gebelik döneminde bel ağrıları ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
- Bu aşılar bebeği de anneyi de koruyor!
Hamilelik döneminde yapılan aşılar annenin ve bebeğin pek çok hastalığa karşı korunmasına yardımcı oluyor. Gerek hamilelik öncesinde gerekse de hamilelik sürecinde yapılabilen bu aşılar bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Bununla birlikte annenin bebeğiyle hala etkileşimde olduğu emzirme döneminde de yapılan bazı aşı uygulamaları, anne ve bebeğinin hastalıklara karşı dirençli olmasına katkıda bulunuyor.
- Hamilelikteki Kaşıntıları İhmal Etmeyin
Hamileliğin özellikle son 3 ayında ortaya çıkan kaşıntılar gebelik sarılığının işareti olabiliyor. Genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanabilen gebelik sarılığı kontrol altına alınmazsa anne adayında ciddi karaciğer hasarına yol açabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Namlı Koç, gebelik sarılığı hakkında bilgi verdi.
- Hamilelikte PKS ağrısı
Kadınların gizli hastalığı olarak bilinen Pelvik Konjesyon Sendromu’nun (PKS), gebelik sırasında şikayetleri daha da belirginleşiyor.
- Hamilelikte kaçınmanız gereken 10 alışkanlık!
Hamilelik sürecinde hiç kuşkusuz her ebeveynin tek dileği oluyor, bebeklerinin sağlıklı dünyaya gelmesi. Ancak zorlu bir o kadar da keyifli geçen dokuz aylık süreçte sıkça yapılan hatalar hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.
- Hamilelikte gerilen cildinizi nemli tutun
Hamilelik döneminde anne adayları fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimlerin en çok iz bırakanlarından biri de hamilelik çatlakları… Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Gökalp Kaya cilt dokusunun gerilmesiyle oluşan çatlaklar için önerilerde bulundu ve tedavi yöntemlerini anlattı.
- Hamilelikte implant yaptırılabilir mi?
Hiçbir anne adayı hamilelik döneminde diş ağrısı çekmek istemez. Bunun için de hamilelik öncesinde diş bakımınızı ve tedavilerinizi eksiksiz şekilde yaptırmanız gerekiyor. “Hamilelik döneminde implant yapımını pek tercih etmiyoruz” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, anne adayının cerrahi işleme maruz kalacağı ve antibiyotik kullanması gerekeceği için implant tedavisini hamilelik sonrasına bıraktıklarını belirtiyor.
- Bu Belirtiler Doğuştan Kalp Hastalıklarına İşaret Ediyor
Hamilelik döneminde bebeğin kalp veya ana damarlarında ortaya çıkan yapısal problemler, doğuştan kalp kusurlarına neden olabiliyor.
- Hamilelikte balığı ihmal etmeyin!
Hamilelik dönemi gibi mucizevi serüvenle ilgili daha fazla bilgi edinmek için bilimsel araştırmalar sürdürülüyor. Bu doğrultuda özellikle bebeğin sağlıklı gelişmesi, doğması ve doğum sonrası süreç açısından son derece önem taşıyan anne adayının beslenme alışkanlıkları konusunda yeni bilgiler ediniliyor.