Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Duygu Alime Almalı, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Almalı, SANKO’da
- Tiyekli: “Çevresel kirleticilerin artması nedeni ile hastalıklarda artışlar görülmektedir”
Maraş’ına Sahip Çık Hareketi, 6 Şubat depremleri sonrası yaptığı açıklamalarla şehrin sorunlarını dile getirmeye devam ediyor. Yapılan çalışmalar hakkında bünyesinde bulunan STK Başkanları tarafından teknik konularda açıklama yapıldı.
- Dr. Ersoy: “Kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketimi etkili”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Ersoy, kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketiminin etkili olduğunu söyledi.
- Dr. Öğr. Üyesi Özçora: “Epilepsi çocukluk çağında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora, epilepsinin çocukluk çağında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
- Bahar Alerjisi ve Deri Hastalıklarına Dikkat
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım, ilkbaharda havaların ısınmasıyla bazı alerjik deri hastalıklarının görülme sıklığının arttığını söyledi.
- İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Aydın Yıldırım, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Aydın Yıldırım, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Ersoy, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Büyükşehir Halk Sağlığını Korumak İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde 590 personel ve 138 araçla çöp toplama, temizlik, ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmalarını sürdürüyor. Meydana gelebilecek salgın hastalıkların önüne geçilerek halk sağlığının korunması hedefleniyor.
- Deprem sonrası salgın hastalıkları önlemenin yolları
Genellikle büyük depremlerin ardından afet bölgelerinde ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar saygına yol açabiliyor. Çeşitli nedenlerle kendini gösteren hastalıklar, felaket bölgelerinde şartların olumsuz yönde değişmesine bağlı olarak kendine hızla yayılabileceği bir zemin bulabiliyor. Bu nedenle önemli yaşamsal riskler de taşıyabilen bulaşıcı hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınması gerekiyor.
- Enkaz Alanları Salgın Hastalıklara Karşı İlaçlanıyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası meydana gelebilecek salgın hastalıkların önüne geçmek için enkaz alanlarında ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor.
- Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersoy, SANKO Hastanesi’nde
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ersoy, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Hastalıklarda Psikolojik Desteğin Önemi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Bölümü Psikoloğu Kübra Demirkesen, kanser gibi tedavi süreci uzun olan hastalıklarda hastanın psikolojik iyilik halinin çok önemli olduğunu söyledi.
- KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü binlerce insana ışık oldu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalından Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Beyoğlu, göz hastalıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
- Doç. Dr. Yıldırım: “Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ile birlikte cilt hastalıklarında da artış görülüyor”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım, yaz aylarında artan hava sıcaklığı ile cilt hastalıklarında da artış görüldüğünü söyledi.
- Uzman Optisyen uyardı: “Sahte güneş gözlükleri kalıcı hastalıklara neden olabilir”
Kahramanmaraş’ta Optisyen Eda Nur Bağcı, sahte güneş gözlüklerinin gözlerde kalıcı hastalıklara neden olabileceğini belirterek uyarıda bulundu.
- KSÜ’de Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Tartışıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Akdeniz Kadın Sağlığı Derneği ve Minimal İnvaziv Jinekoloji Derneği iş birliğinde organize edilen “Laparoskopi-Histeroskopi (Video Workshop) ve Ovulasyon İndüksiyonu Sempozyumu” düzenlendi.
- Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı önleminizi alın
Yaz aylarında okulların kapanması ve ısınan havanın etkisiyle çocuklar dışarıda, denizde ve doğada daha çok zaman geçiriyor. Bu da çocuklarda görülen yaz hastalıklarının artmasına zemin hazırlıyor.
- Sağlıklı Bir Yaşlılık Dönemi İçin Bu Taramaları İhmal Etmeyin
Yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte 60 yaş ve üzerinde kişisel sağlık taramalarının önemi her geçen gün daha çok artıyor. Düzenli check-up uygulamaları, kronik hastalıklardan kansere kadar birçok sağlık sorununun daha başlangıç evresindeyken fark edilmesini sağlayabiliyor. Böylece birçok hastalık daha başlamadan önlenebiliyor ya da pratik bir şekilde tedavi edilebiliyor.
- Sanko Üniversitesi tarafından düzenlenen “Çocuk Hastalıklarının Tıbbi Beslenme Tedavisi Sempozyumu” sona erdi
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından “Çocuk Hastalıklarının Tıbbi Beslenme Tedavisi Sempozyumu” oturumu ile sona erdi.
- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Kılınç, SANKO’da
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Elif Ceren Tutkun Kılınç, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Öğr. Gör. Dr. Baş: “Aşılar, enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilmiş en etkili korunma yöntemdir”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı’ndan Öğr. Gör. Dr. Emine Baş, aşıların enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilmiş en etkili korunma yöntemi olduğunu söyledi.
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cilli, SANKO’da
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Cilli, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göçmen, SANKO’da
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Göçmen, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Türkmen, SANKO’da
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Merve Türkmen, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Hastalıklara karşı soğana sofralarınızda sıkça yer verin
Sağlığa dost bir sebze olan soğan, yemeklerin vazgeçilmezi olarak biliniyor. Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, soğanın faydaları hakkında bilgi verdi.
- Nadir hastalıkların sayısı 8 bine yaklaşıyor!
Toplumda görülme sıklığı 2.000 kişide 1’den daha düşük olan hastalıklara ‘nadir hastalıklar’ deniliyor. Ancak nadir görülseler de tıbbın birçok branşını doğrudan ilgilendiren bu hastalıkların sayısı yaklaşık 8 bini buluyor ve genel popülasyonun yüzde 5-7’sini etkiliyor. Bu oranlar dikkate alındığında; dünyada 300 milyon, ülkemizde de ortalama 5-6 milyon kişinin farklı nadir hastalıklarla mücadele ettiği gözler önüne seriliyor.
- Prof. Dr. Saygılı: “Nadir hastalıklar ile mücadelede erken ve doğru teşhis önemlidir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlker Saygılı, nadir hastalıklar grubu içerisinde yer alan ve literatürlerde tanımlanan yaklaşık sekiz bin hastalık bulunduğunu söyledi.
- Öğr. Üyesi Yılmaz: “Epilepsi diğer kronik hastalıklardan farklı değildir”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Buket Yılmaz, “Epilepsi hastalığı diğer kronik hastalıklardan farklı değildir. Epilepside farkındalık oluşturmak hastalarımızın özgüvenini artıracak ve toplumdaki diğer bireylerin empati kurmasını kolaylaştıracaktır” dedi.
- Kış Hastalıklarına Dikkat
SANKO Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Baran, kış mevsiminde hava sıcaklarının aşırı düşmesiyle birlikte kış hastalıklarının etkisini artırdığını belirtti.
- Uzmanı Dr. Mustafa Apa, “Sonbaharda göz hastalıklarına dikkat”
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Apa, sonbaharda özellikle gözlerde çeşitli sorunlar oluşabildiğini ifade ederek, gözde kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve yanma, görme bozukluğu ya da kuruluk gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti.
- Kadın Hastalıklarında Endoskopik Cerrahinin 8 Avantajı
Jinekolojik rahatsızlıklar, cinsel yaşamdan çocuk sahibi olma isteğine kadar kadınlar için önem taşıyan birçok konuyu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle tedavi sürecindeki cerrahi işlem kararı kadınları oldukça endişelendiriyor. Sürecin yaşam kalitesini en az etkileyecek şekilde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu noktada günümüzde artık açık cerrahi yöntemler yerini, birçok avantaj barındıran endoskopik yani kapalı cerrahi yöntemlere bırakıyor.
- İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sever SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Hasta Kabulüne Başladı
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde, İç Hastalıkları / Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Nuray Sever, hasta kabulüne başladı.
- Doç. Dr. Tekin’le ‘Yaşlıların Sık Görülen Hastalıkları ve Acil Durumlar’
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ semineri 1 Haziran Salı günü (yarın) Doç. Dr. Nil Tekin’in konuk olacağı çevrimiçi programla devam edecek.
- Diyabet hangi göz hastalıklarına yol açar?
Diyabetin göz sorunlarına yol açtığı hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu sorunların erken tespit edilmesi durumunda tedavi başarısının daha yüksek olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Diyabet hastalarının şikayetleri olmasa da düzenli göz muayenesi çok önemli.
- Dr. Gündoğdu: “Pandemi döneminde astım tedavisinin devamlılığı önemlidir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nevhiz Gündoğdu, astım tedavisinin başarılı olmasında astım tanısının doğru konulmasının çok önemli olduğunu söyledi.
- Covid sonrası ihmale gelmez 5 önlem!
Nefes alamama, öksürük krizleri, şiddetli ağrı, koku ve tat kaybı ve yüksek ateş başta olmak üzere birçok belirtiyle kendini gösterebilen, tedavisi kişiden kişiye değişebilmekle birlikte bazen haftalarca hatta aylarca sürebilen Covid-19 enfeksiyonunu geçirip iyileştikten sonra da ne yazık ki iş bitmiyor!
- “Tam kapanma”da gözünüzü dört açın!
Son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıklarımızı derinden sarsan ve gerek çocukların gerekse yetişkinlerin hiç olmadığı kadar bilgisayar karşısında saatler geçirmesine neden olan Covid pandemisi göz hastalıklarının görülme oranını da artırıyor.
- Türkiye’de 7 milyon dünyada 300 milyon kişi bu hastalıklarla yaşıyor
Progeria, kistik fibrozis, kaçış sendromu, mukopolisakkaridoz ve lizozomal depo hastalıkları... Bu isimleri ilk kez duyuyor olabilirsiniz! Hatta ilk tanı konulduğunda bile duyanın şaşırdığı, o nedir diye düşündüğü bir hastalık grubu nadir hastalıklar.
- Yanlış temizlik enfeksiyona neden olabilir!
Oldukça sık bir sorun olan vajinal akıntı ve beraberinde kaşıntı şikâyeti kimi zaman kadınların günlük yaşam konforlarının azalmasına sebep olabilmektedir. Ancak bu durumun önlenmesine yönelik alınacak tedbirler de var. Temizlik çok önemli olsa da, yanlış yapılması iyi huylu bakterilerin yok olmasına dolayısıyla zararlı etkenlerin çoğalarak hastalık oluşmasına neden olabiliyor.
- E-sigara covid riskini 5 kat artırıyor!
Dünyayı etkisi altına alan pandemiden korunmak için “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uysak da bazı kötü alışkanlıklar tüm bu çabaları boşa çıkarıyor. Bunların başında da sigara ve tütün mamüllerini kullanmak geliyor. Sigaranın zararlarına karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla tüm dünyada 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü olarak anılıyor ve sigarayı bırakmak isteyenler için yeni bir yaşama başlangıç fırsatı olarak görülüyor.
- KSÜ Tıp Fakültesi’nden 27 Ocak Cüzzam Günü açıklaması
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Nazik, 27 Ocak Cüzzam Günü hakkında açıklamalarda bulundu.
- SANKO Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Roza Hastalığına dikkat çekti
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım, Roza Hastalığının (gül hastalığı veya gülleme) tamamen iyileşmemekle birlikte, tedavi ile kontrol altında tutulabileceğini söyledi.
- Kış Aylarında Hastalıklar Kapınızı Çalmasın
Kış aylarına girmeye hazırladığımız bu dönemde görülen değişken hava insanların ruhsal durumunu etkilemekle birlikte çeşitli hastalıklara yakalanma riskini de artırabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr.Veysel Umut Sadıkoğlu “Aslında mevsimden bağımsız olarak bağışıklığımızı her zaman güçlü tutmalıyız. Ne kadar güçlü bir bağışıklık sistemimiz var ise o kadar hastalıklara karşı gücümüz var demektir” diyor.
- Kadınlarda geç yumurtalamanın 6 nedeni
Her kadında ara sıra geç yumurtlama meydana gelebilir. Seyrek geç yumurtlama, tipik olarak bir endişe nedeni olarak kabul edilmemelidir. Ancak, düzenli olarak meydana gelen geç yumurtlama, bir kişinin doğurganlığını azaltabilir ve ağır regl dönemlerine neden olabilir. Tedavi, genellikle normal yumurtlamayı geri getirebilir ve kişinin gebe kalma şansını artırabilir.
- Covid-19’da hangi test ne kadar güvenilir sonuç veriyor?
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınını kontrol altına almak için tanı testleri kritik bir rol oynuyor. Test yapılmasının ardından koronavirüs tanısı alan kişilerin toplumdan izole olarak gerekli önlemleri alması da büyük önem taşıyor. Koronavirüs şüphesi olan kişilerde tanı amacıyla PCR, ELISA IgG ve IgM antikor testleri, hızlı testler ve PCR ev kitleri kullanılıyor.
- Bebeklerde göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat
Göz yaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 5’inde görülüyor. Göz yaşı kanal tıkanıklığı şikayetlerinin doğumdan birkaç hafta sonra başladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bebeklerde göz sulanmasının en sık sebebi göz yaşı kanal tıkanıklığı olmasına rağmen başka sebepler de vardır. Bunlardan en önemlisi doğumsal glokom yani göz tansiyonudur.
- Covid-19’a karşı ilk ve etkili yöntem: El Yıkama…
Solunum yolu enfeksiyonları ile ishalli hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde temel etken olan el hijyeni, sıkça hatırlatılan konuların da başında geliyor. Öyle ki yemekten önce ve tuvaletten sonra sabunla el yıkamayı alışkanlık haline getirerek hastalanan çocuk sayısının belirgin olarak azaltılmasının ve solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümlerin yüzde 25 oranında önlenmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
- Sperm sayısını artırmanın 9 yolu
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) en son yönergelerine göre; sağlıklı bir sperm sayısı mililitre (ml) başına 15 milyon veya ejakülasyon (boşalma) başına en az 39 milyon. 15 milyonun altındaki sperm sayısı kısırlığa neden olabilir.
- Covid-19’dan korunurken diğer bulaşıcı hastalıkları ihmal etmeyin
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından hemen herkes maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyarak korunmaya çalışıyor. Ancak bu esnada sonbahar ve kış aylarında sık görülmeye başlayan zatürre ve grip gibi diğer bulaşıcı hastalıkları da göz ardı etmemek gerekiyor.
- Miyomların neden olduğu 6 önemli sağlık sorunu
Miyomlar, rahim ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörler olarak adlandırılıyor. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40’ında görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde pek çok sağlık problemine davetiye çıkaran miyomlar halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ile konforlu bir şekilde alınabiliyor.