SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp sağlığı için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
- Prof. Dr. Çetin: “Kalp Sağlığınız İçin Düzenli Kontrollerinizi İhmal Etmeyin”
- Gripten sonra kalp krizi tehlikesi!
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde, özellikle soğuk kış aylarında belirgin bir artış yaşanıyor. Yapılan araştırmalarda, grip başlangıcından 3 gün sonra ile 3 ay arasında kalp krizi geçirme riskinin 5 kat fazla olduğu görüldü. Kalp hastalığı olanlar bu dönemlerde hem grip aşısını, hem de zatürre aşısını yaptırmalı
- Sıcaklarda kalp sağlığı için 10 kritik uyarı!
Aşırı sıcak ve nemli hava sağlıklı kişilerde bile kalbin yorulmasına neden olurken, kalp hastalarında ise şikayetleri daha da şiddetlendirebiliyor. Tansiyon problemlerinden ritim bozukluklarına, çok daha önemlisi kalp krizine kadar pek çok kalp – damar sorunlarının görülme sıklığı yaz aylarında artış gösteriyor.
- Gönülden Kalpler sevindirdi
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta depremin ilk gününden beri depremzedelerin yanında yer alan Gönülden Kalpler isimli STK hareketi, Dulkadiroğlu ilçesi Karacasu konteyner kentte yaşayan depremzede bir kız çocuğunu bayramda sevindirdi.
- Dr. Ersoy: “Kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketimi etkili”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Ersoy, kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketiminin etkili olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Çetin: “Kalp rahatsızlıklarını önlemede risk faktörü oluşturabilecek değiştirilebilir önceliklerimizden vazgeçmeliyiz”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp rahatsızlıklarını önlemede risk faktörü oluşturabilecek değiştirilebilir önceliklerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
- Deprem sonrasında çocuklarla sağlıklı iletişim kurulmalı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Burcu Gökalp Özcan, depremde yetişkinler gibi çocukların da çok zor günlerden geçtiğini belirterek, çocuklara doğal afetler ve depremle ilgili yaşlarına uygun, anlayabilecekleri düzeyde bilgiler verilmesi gerektiğini söyledi.
- Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Çokkalender SANKO’da
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Çokkalender, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Aksu’dan Kalp hastalarına ‘Sıcak Hava’ Uyarısı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Aksu, Yaz sıcaklarının arttığı bu dönemde kalp rahatsızlıklarına karşı gerekli önlemlerin alınması konusunda uyardı.
- Ceviz ve Kalp Sağlığı Arasındaki Bağlantı Bilimsel Çalışmalarla Destekleniyor
Türkiye’deki tüm yaş grupları değerlendirildiğinde her iki ölümden birinin, kalp damar hastalıklarından kaynaklandığı ve bu ölümlerin %80’inin önlenebilir olduğu görülmektedir.
- Kar Voleybolu Avrupa Turu 3 Yıl Daha Kahramanmaraş'ta
Yedikuyular Kayak Merkezi’nde, 16 ülkeden 150 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen Kar Voleybolu Avrupa Turu tamamlandı. Başkan Güngör, “Kahramanmaraş’ımızda ilk defa böyle bir organizasyon düzenlendi. Farklı ülkelerden gelen sporcular da şehrimizi ve Yedikuyular Kayak Merkezi’mizi çok beğendiklerini ifade ettiler. İnşallah 3 yıl süreyle Kar Voleybolu Avrupa Turnuvası Yedikuyular Kayak Merkezi’mizde yapılacak” dedi.
- Karda mahsur kalan kalp hastasının imdadına belediye ekipleri yetişti
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde kar yağışı nedeniyle evinde mahsur kalan yaşlı kadının yardımına belediye ekipleri yetişti.
- Başkan Gürbüz, “Hem evlerini hem de kalplerini ısıtıyoruz”
Elbistan Belediyesi, ilçe genelindeki cadde ve sokaklardan budanan ağaç dallarını odun haline getirerek ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak ulaştırıyor.
- Kalp hastalığının bilinmeyen 5 sinyali
Bacak ağrısı, ödem, mide bulantısı… Günlük yaşamın koşuşturmacasında bazı sağlık sorunlarımız için doktora gitmeyi ihmal edebiliyor, dahası zararsız olduklarını düşünerek farklı gerekçelerle masum bir kılıf bile bulabiliyoruz. Ancak yanlış yapıyoruz! Çünkü; bu şikayetler aslında, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarının habercisi olabiliyor!
- Birbirimizi Kalpten Görüyoruz
Görme engelli vatandaşlar için beyaz baston dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Bugün görme engelli kardeşlerimize 100 adet beyaz baston dağıtımı gerçekleştirdik. Belediye hizmetlerinde ve günlük hayattaki ihtiyaçlarında kardeşlerimizin her zaman yanındayız, onların emrindeyiz” dedi.
- Dr. İhsan Olur, “D vitamini eksikliği kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olabilir”
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Olur, Covid-19 pandemisinde sağlığı korumak için D vitamininin önemine dikkat çekti.
- Prof. Dr. Acıpayam, “29 Eylül Dünya Kalp Günü”nde Önemli Uyarılarda Bulundu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Acıpayam, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp hastalıklarının Covid-19 ile ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.
- Öztürk: Aşırı Sıcaklar Kalp Krizini Tetikleyebilir
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ünal Öztürk, sıcak havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
- Covid kaynaklı kalp ve damar hasarına dikkat!
Covid-19 vücuttaki tüm organ ve sistemleri ilgilendirebildiği gibi kalp- damar sağlığı üzerinde de pek çok olumsuz etkiye neden oluyor. Koronavirüs ile birlikte ve hastalık sonrasında kalp kasında hasar, pıhtı riski ve kalp krizine dönüşebilen ciddi tablolar görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Oğuz Yılmaz, Covid-19’un damarlar üzerine etkisi hakkında bilgi verdi ve hastalara önemli uyarılarda bulundu.
- Uzm. Dr. Özcan: “Kaygı çok önemli, hayati ve gerekli bir duygudur”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Gökalp Özcan, kaygının çok önemli, hayati ve gerekli bir duygu olduğunu söyledi.
- Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 10 yanlış!
Küresel olarak, kalp hastalıkları bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor ve dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesinden sorumlu oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor ve yine ABD’de de her 4 ölümden biri bu sebeple görülüyor. Ülkemizde de ölüm nedenlerinin yüzde 42’sini koroner kalp hastalıkları oluşturuyor.
- Pandemi Döneminde Çocukların Ruh Sağlığı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Gökalp Özcan, pandemi döneminde çocuğun soru sorabileceği ve güvenle cevap alabileceği bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.
- Pandemide kalp krizi kaynaklı hayat kayıpları 2 kat arttı
Covid-19 sürecinde yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle daha sık görülen hareketsizlik, obezite ve ek stres kalp krizi ve inme riskini artırıyor.
- Kalp krizinde ihmale gelmez 4 belirti!
Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizi kadınlarda da hızla yaygınlaşıyor! Üstelik kalp krizinin erkeklerde ve kadınlarda farklı sinyal verdiğinin bilinmemesi nedeniyle birçok kişi bu sinyalleri yanlış değerlendirip hayatını kaybedebiliyor.
- KSÜ Rektörü Prof. Dr. Can ve Prof. Dr. Sökmen’in Kalp Sağlığı Haftası Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Kalp Sağlığı Haftası” münasebetiyle mesaj yayımladı.
- Kalp ağrısının 5 önemli nedeni!
Koşarken, merdiven çıkarken veya yokuş tırmanırken… Soğuk havada, özellikle rüzgarda yürürken… Ağır bir yemek sonrasında veya sigara içerken… Ani bir üzüntü ya da sinirlenme gibi ruhsal değişimler yaşarken… Kimi zaman da cinsel ilişki sırasında… İşte bu faktörlerin tetiklemesiyle; göğsümüzün tam ortasında, “iman tahtası” adı verilen kemiğin üzerinde gelişiyor kalp ağrısı. Yoğun bir basınç, ağırlık hissi oluşuyor.
- Evinde rahatsızlanan kalp hastasına paletli ambulansla ulaşıldı
Kahramanmaraş’ta yaylada rahatsızlanan ve daha sonra evinde durumu ağırlaşan kalp hastasına sağlık ekipleri, paletli ambulansla ulaştı.
- KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Endoskopik Kalp Ameliyatlarına Başlandı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü, Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde endoskopik (kamera ile kapalı yöntem) kalp ameliyatlarına başlandı.
- Yazar Tülüce ve Kahramanmaraş’lı Prof. Dr. Alper’den ‘Kalpleri Ayarlama Enstitüsü’ kitabı
Kalpleri Ayarlama Enstitüsü kitabının yazarları Dr. Hicran Tülüce ve Kahramanmaraş’lı Prof. Dr. Ahmet Taha Alper özel açıklamalarda bulundu.
- Kalp krizini önlemek mümkün
Kalbi besleyen koroner arter damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan kalp krizi tablosu, dünyada bulaşıcı hastalıklara bağlı olmayan ölümlerin bir numaralı sebebi olarak karşımıza çıkıyor.
- KSÜ Tıp Fakültesi, Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Önemli Başarılara İmza Atıyor
Teknolojideki ilerlemelerle birlikte tıp alanındaki yöntemlerde de önemli gelişmeler yaşanırken, yeni gelişmelerle birlikte Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi de (Tıp Fakültesi Hastanesi) fiziki ve teknolojik altyapısını çağın gereksinimleri doğrultusunda güçlendirmeye devam ediyor.
- Kalbi güçlendiren doğal besinler!
Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara, stres ve fazla kilo derken günümüzde kalp hastalarının sayısı artıyor. Artık yaşa bakmayan, genç yaşlarda da kapıyı çalan kalp hastalıkları yaşam kalitesini ciddi oranda düşürürken, bütün dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. İşte bu nedenle kalp sağlığına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak kutlanıyor.
- Hangi faktörler erken yaşta kalp krizini tetikliyor?
Kalp krizi toplumda daha çok ileri yaş rahatsızlığı olarak biliniyor fakat son yıllarda genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, birinci derece akrabalar arasında genç yaşta kalp krizi öyküsü, kalp krizine bağlı vefat durumu ve sigara tüketiminin erken yaşta kalp krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, doğru beslenme, sigaradan uzak bir yaşam ve düzenli sporun kalp krizinden korunmada etkisine dikkat çekiyor.
- Beta Enfeksiyonu Kalp ve Eklem Romatizmasına Yol Açabilir
Sonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Mutlaka antibiyotik ile tedavi edilmesi gereken Beta, tedavi edilmediği takdirde kalp ve eklem romatizması ile böbrek iltihabına neden olabiliyor.
- Kalp çarpıntısını dikkate alın!
Dakikada 60-80 defa, günde ise yaklaşık 80 bin ile 100 bin arasında atan kalbimizde, dış veya iç etkenlere bağlı olarak yaşanan aksaklıklar sonucu ortaya çıkan sorunlar kalp çarpıntısı olarak adlandırılıyor.
- Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkabiliriz?
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Gökalp Özcan, sınav kaygısının öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen, dikkati toplamayı zorlaştıran ve başarıda düşmeye yol açan yoğun kaygı olduğunu söyledi.
- Hareketsizlik en çok bu hastalıkları vuruyor!
Covid-19 pandemisinin ülkemizi de etkisine aldığı iki aylık süreci geride bırakıp ‘yeni normal’e geçiş yaptığımız bugünlerde, bulaş riskine karşı sosyal mesafeye dikkat etmek ve evde kalmak salgınla mücadelede şüphesiz kritik önem taşıyor. Ancak evde kaldığımız süreçte koronavirüs kadar tehlikeli bir sorun var ki; o da hareketsizlik!
- Kalp hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (korona) enfeksiyonu, kalp ve damar hastalarında tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Kalp ve damar hastalığı olanların daha bilinçli olması gerekiyor.
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, Kuzey ilçelerine müjdeyi verdi!
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yarımcısı ve Milletvekili Mahir Ünal ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinin girişimleri ile Elbistan Devlet Hastanesi bünyesinde kalp merkezi açılmasına Sağlık Bakanlığından onay çıktı.
- Edebiyatın Başkentinden Türkiye’nin Başkentine!
Kahramanmaraş’lı Gazeteci Yazar İlhan Gökalp Durmuş katıldığı ilk kitap fuarı 14.Ankara Kitap Fuarı oldu.
- İki yaşındaki Ecem Naz kendisini hayata bağlayacak kalp bekliyor
Kahramanmaraş'ta grip şikayetiyle hastaneye götürdükleri 2 yaşındaki kızları Ecem Naz'ın kalp yetmezliği bulunduğunu öğrenen aile, minik çocukları için nakil bekliyor.
- Kalp hastalarının uyku apnesi tedavisinde geç kalınmamalı
Uyku apnesi rahatsızlığı bireylerde yaşam ve uyku kalitesinin bozulmasına, yakınlarında da endişe duygusunun artmasına yol açıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, uyku esnasında hastanın nefes alıp vermesinin durması, tıkanması ve zorlanması ile meydana gelen uyku apnesi rahatsızlığı ile ilgili özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için tedaviye geç kalınmadan başlanması gerektiğini vurguluyor.
- Deprem sırasında kalp krizi geçiren muhtar yaşamını yitirdi
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Kahramanmaraş'ta bir muhtar, sarsıntı nedeniyle evden inip aracına bindiği sırada geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
- Güneydoğu Kronik Böbrek Yetmezliği Sempozyumu
Güneydoğu Kronik Böbrek Yetmezliği Sempozyumu, SANKO Üniversitesi, Diyaliz Hekimleri Derneği ve Türk Kalp-Damar Cerrahisi Derneği iş birliği ile düzenlendi.
- Ani kalp krizi gençleri tehdit ediyor
Özel Sular Vatan Hastanesinde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Alper Buğra Nacar Ani Kalp Krizi Gençleri Tehdit Ediyor.
- Merdiven çıkarken yorulma kalp rahatsızlığı belirtisi olabilir
Kalp kası sertleşmesi, geceleri nefes darlığı, yürürken ve merdiven çıkarken çabuk yorulma gibi belirtiler gösterebiliyor. Bu belirtilerin alarm düzeyinde olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, “Kalp kası sertleşmesi için risk grubundaysanız alarm seviyesindeki belirtiler meydana gelmeden erken yaşlarda yapacağınız kalp tetkikleriyle bu sorunu yakalamanız mümkün” dedi.
- Çocuklarda sessiz kalp hastalıklarına dikkat!
Gün içinde sürekli koşup oynayan ve son derece sağlıklı görünen çocuklarda da kalp hastalıkları görülebiliyor. Halk arasında “Çocuktur kalp hastası olamaz” şeklindeki yanlış inanışın aksine, pek çok çocuk doğuştan gelen kalp hastalıkları nedeniyle çeşitli risklerle karşı karşıya kalabiliyor. Çocuklara kalp sağlığı açısından da tarama yapılması, onların ideal kiloda kalmalarına özen gösterilmesi ve enfeksiyondan korunmalarına dikkat edilmesi sayesinde olası olumsuz durumların önüne geçilebiliyor.
- "Minik kalpler üşümesin, minik ayaklar donmasın" diyerek çocukları sevindirdiler
Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde bir grup genç, hazırladıkları "Minik kalpler üşümesin, minik ayaklar donmasın" projesi kapsamında 79 öğrenciye bot ve mont hediye etti.
- Kalp zarı iltihabı kalp kriziyle karıştırılıyor!
Kalp zarı iltihabı (perikardit) kalbi çevreleyen ve iki yapraktan oluşan koruyucu zar tabakasının çeşitli nedenlerle iltihaplanmasına verilen ad. Kalp zarı iltihabı ihmal edilmesi ya da doğru ve hızlı tedavi edilmemesi durumunda ölümcül olabiliyor.
- Kalbine bilim ve edebiyat "şifa" oluyor
Mersin'de yaşayan doğuştan kalp hastası 13 yaşındaki Selim Çelebi Çimen, rahatsızlığı nedeniyle yaşadığı zorlukları bilim ve öykü yarışmalarında aldığı derecelerle aşıyor. Bir çocuk dergisinin düzenlendiği öykü yarışmasında il birincisi olan, arkadaşlarıyla katıldığı bilim yarışmalarında da dereceler elde eden Çimen, ilgi duyduğu alanlarda kariyer hedefliyor.