SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp sağlığı için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
- Prof. Dr. Çetin: “Kalp Sağlığınız İçin Düzenli Kontrollerinizi İhmal Etmeyin”
- Sıcaklarda kalp sağlığı için 10 kritik uyarı!
Aşırı sıcak ve nemli hava sağlıklı kişilerde bile kalbin yorulmasına neden olurken, kalp hastalarında ise şikayetleri daha da şiddetlendirebiliyor. Tansiyon problemlerinden ritim bozukluklarına, çok daha önemlisi kalp krizine kadar pek çok kalp – damar sorunlarının görülme sıklığı yaz aylarında artış gösteriyor.
- Ceviz ve Kalp Sağlığı Arasındaki Bağlantı Bilimsel Çalışmalarla Destekleniyor
Türkiye’deki tüm yaş grupları değerlendirildiğinde her iki ölümden birinin, kalp damar hastalıklarından kaynaklandığı ve bu ölümlerin %80’inin önlenebilir olduğu görülmektedir.
- Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 10 yanlış!
Küresel olarak, kalp hastalıkları bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor ve dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesinden sorumlu oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor ve yine ABD’de de her 4 ölümden biri bu sebeple görülüyor. Ülkemizde de ölüm nedenlerinin yüzde 42’sini koroner kalp hastalıkları oluşturuyor.
- KSÜ Rektörü Prof. Dr. Can ve Prof. Dr. Sökmen’in Kalp Sağlığı Haftası Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Kalp Sağlığı Haftası” münasebetiyle mesaj yayımladı.
- Kalp sağlığı için vitamin kullanımı şart mı?
Dünyada milyonlarca insan kalp sağlığını korumak için düzenli olarak ek vitaminler ve mineraller almanın yanı sıra birbirinden farklı diyetler uyguluyor.
- Kalp Sağlığınızı Korumak Elinizde!
Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu Konuşuyor” ile en güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Sabri Ülker Vakfı, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp sağlığını korumak için öneriler paylaşıyor.
- Kalp sağlığınız için, ceviz tüketin
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, kalp-damar hastalıklarını tetikliyor. Tereyağı, iç yağı, margarin, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, şeker içeren unlu mamüller, beyaz ekmek ve daha birçok yiyecekten sakınılması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, cevizin kalp-damar sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekiyor.
- Kalp sağlığınız için 100 tehlike
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalpten ölümlerin yüzde 50’si hiçbir belirti olmadan gerçekleştiğini belirterek uyarılarda bulundu. Sadece sigaradan uzak durmanız halinde bile kalp krizi geçirme olasılığınızı büyük ölçüde düşürebileceğinizin altını çizen Prof. Dr. Barış Çaynak, sigara dışında kalp damar sağlığımızı tehdit eden 5 tehlikeyi şu şekilde sıraladı:
- Soğuk Havalarda Kalp Sağlığını Korumak İçin 6 Öneri
Soğuk havalar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Kış mevsimindeki etkili soğuklar kalp damarlarında büzüşmeye yol açıyor ve kalp krizleri de soğuklarda 3 kat daha fazla görülüyor. Özellikle yaşlıların, çocukların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda daha dikkatli olması gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert soğuk havalarda kalp sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
- Yeni Yılda Kalp Sağlığınızdan Emin Olun
Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp damar hastalıkları geliyor. Özellikle son yıllarda kalp damar hastalıklarını tetikleyen sigara, sağlıksız yaşam tarzı gibi risk faktörlerinin yaygınlaşması nedeniyle bu hastalıklardan dolayı yaşanan ölümlerde artış görülüyor.
- Soğuk Havalarda Kalp Sağlığınıza Dikkat Edin!
“Soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, kalp spazmı ve tansiyonu yükseltir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Salihi, düşen hava sıcaklıklarının kalp sağlığını nasıl olumsuz etkilediğini anlattı.
- Kalp Sağlığını Koruyan 6 Önemli Alışkanlık
Kalp hastalıklarından korunmak için genetik, yaş ve cinsiyet gibi etmenlere müdahale etmek kişinin elinde olmasa da, yaşam tarzında yapılacak birtakım değişiklikler riskleri en aza indiriyor. Kalp dostu beslenmeye özen göstermek, kilo kontrolünü sağlayarak obeziteyi önlüyor, tansiyon ve kolesterol değerlerinin dengede tutulmasına yardımcı oluyor, kalbi koruyor.
- Çocuğunuzun Kalp Sağlığı İçin Bu 10 Belirtiye Dikkat!
Kalp hastalıkları genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, gençler ve çocuklarda azımsanmayacak kadar fazla görülüyor. Yenidoğan bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları ön plandayken, daha büyük çocuklarda enfeksiyonlar ve genetik yolla geçen rahatsızlıklar, kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Memorial Ataşehir /Şişli Hastaneleri Çocuk Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Naci Öner, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtileri hakkında bilgi verdi.
- Kalbin sinyallerine kulak verin
Stres, sağlıksız beslenme ve kolesterol kalbin en büyük düşmanlarından… Bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp kasları canlılığını yitiriyor ve kaçınılmaz sonuç kalp krizi meydana geliyor… Bu durum her zaman birden bire ortaya çıkmıyor, vücudumuzun bize verdiği sinyallerin kalp krizi konusunda önemli uyarılarda bulunduğunu söyleyen Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Enis Oğuz, kalp krizi konusunda önemli bilgiler paylaştı.
- Beyaz Etin Dengeli Beslenmeye 12 Faydası
Dünyanın önde gelen bilimsel araştırmaları gösteriyor ki tavuk ve hindi eti sağlıklı ve dengeli beslenme, bedensel ve zihinsel gelişim için her yaşta tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının başında geliyor.
- Hareketsizlik kalp sağlığınızı tehdit ediyor
Kalbimiz daha doğmadan önce yorulma dinlenme bilmeden her gün 100 bin defa atan en hayati organımızdır. Bu mühendislik harikası muazzam makine günde yaklaşık 10 tonluk bir tankı doldurabilecek kanı pompalarken çoğu zaman çalıştığının farkında bile olmazsınız.