Her yıl, dünya çapında yaklaşık 500.000 kişi kötü huylu tümöral bir hastalık tanısı almakta ve bu insanlardan üçte biri bu hastalık nedeniyle ölmektedir.
- Kanserde yeni nesil tedavi yöntemleri
- Yumurtalık kanseri hakkında bilinmesi gereken 8 önemli nokta!
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda görülme sıklığı giderek artan yumurtalık kanseri, kadın kanserleri arasında ikinci sırada yer alıyor. 2050 yılına gelindiğinde her yıl dünyada yumurtalık kanseri tanısı alanların sayısının yüzde 55, bu kanserden dolayı hayatını kaybeden kadınların sayısının da yüzde 70 artacağı tahmin ediliyor.
- Kolon kanserini önlemek mümkün!
Kalın bağırsağın kötü huylu tümörleri olan kolon kanseri dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri. Dünya genelinde en sık görülen 3’üncü kanser türünün kolon kanseri olduğu belirtiliyor.
- Kanser tanısında zaman kaybına son
Kanser tanısının konulmasında ve tedavi planlamasında önemli bir adım olan biyopsi sürecinde zaman zaman alınan örnekteki yetersiz hücre nedeniyle tekrar biyopsiye ihtiyaç duyulabiliyor.
- Kanser görülme sıklığı 50 yaşın altına indi
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, “Araştırmalar bu yaş grubunda özellikle meme, kalın bağırsak, endometrium, pankreas ve karaciğer kanserinde artış olduğunu gösteriyor. Bu artışın nedenleri arasında; hareketsiz yaşam tarzı, çocukluk çağı obezitesi, şekerli- gazlı içeceklerin tüketimi, işlenmiş et ürünleriyle beslenme, tip 2 diyabet ilk sıralarda yer alıyor” dedi.
- Meme kanserine karşı bu önerilere dikkat!
Erkeklerde de görülmekle birlikte kadınlarda 100 kat daha fazla rastlanan meme kanseri, son yıllarda giderek yaygınlaşıyor.
- Bu ameliyat meme kanserinin izlerini onarıyor!
2020 yılında dünya genelinde 2 milyon 300 bin yeni meme kanseri tespit edilmiş. Bu sayı, yaklaşık olarak her 8 kadından 1’inin meme kanseri olduğunun da göstergesi. Meme kanserinin görülme oranı geçmiş yıllara göre giderek artıyor. Ancak meme kanseri yaygınlaşırken tedavideki başarı oranlarının yükselmesi de dikkat çekiyor.
- Prof. Dr. Maralcan: “Ülkemizde Meme Kanseri Genç Yaşlarda da Görülmektedir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, Türkiye’de yaklaşık on kadından birinin meme kanseri olduğunu belirterek, “Meme kanseri genç yaşlarda da görülmektedir” dedi.
- CHP'li Tutdere: Asrın Deprem Felaketi, Asrın Kanser Felaketine Dönüşebilir
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen İyi Parti’nin Deprem Sonrası Yaşanan Sorunların Araştırılmasına ilişkin önergenin görüşmeleri sırasında CHP Grubu adına konuşan Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere “Eğer tedbir alınmazsa, eğer gözleri kar hırsıyla bürünmüş yandaş müteahhitler uyarılmazsa bu bölgede yaklaşık 352 bin 882 kişi önümüzdeki 5 - 10 yıl içerisinde kanserden ölecek. Asrın felaketi olarak nitelendirdiğiniz bu deprem, önümüzdeki süreçte Türkiye için asrın kanser felaketine dönüşebilir”
- Uzm. Opr. Dr. Tümer: “İdrarda kanama, ürolojik açıdan kanser belirtisi olabilir”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erbay Tümer, idrarda kanamanın, ürolojik açıdan mesane kanseri belirtisi olabileceğini söyledi.
- Dr. Ersoy: “Kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketimi etkili”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Ersoy, kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketiminin etkili olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Yıldırım: “Kanser, bir halk sağlığı problemidir ve hepimiz farkında olmalıyız”
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında Tıbbi Onkoloji Bölümü ve Yeni Yaşam Onkoloji Derneği iş birliği ile “Farkında Ol, Geç Kalma” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
- Meme Kanseri Tanısında Yeni Teknoloji 3D Tomosentez Mamografi Cihazı SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Meme kanseri tanısında yeni teknoloji olan 3D Tomosentez Mamografi Cihazı SANKO Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde kullanılmaya başlandı.
- Prof. Dr. Maralcan: “Birçok kanser türünde en önemli tedavi başarı stratejisi erken tanıdır”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, birçok kanser türünde bilinen en önemli tedavi başarı stratejisinin ‘erken tanı koyma stratejisi’ olduğunu söyledi.
- Mantar: “Kanserden korunmada ve kanser tedavisinde egzersiz ve fiziksel aktivite önemli”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji / Hemotoloji Bölümü Fizyoterapisti Mürşide Mantar, kanserden korunmada ve kanser tedavisinde egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu söyledi.
- Doç. Dr. Kurtul, Türkiye'de her 5 ölümden birinin nedeni kanserdir
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Neslihan Kurtul, 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili bir bilgilendirme yaptı.
- Diyetisyen Erek: “Kanserin beslenme ile ilişkisinin oranı yüzde 35”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Bölümü Diyetisyeni Sena Erek, yapılan çalışmaların kanserin beslenme ile ilişkisinin yüzde 35 oranında olduğunu gösterdiğini söyledi.
- Prof. Dr. Yıldırım: “Kanserde erken tanı için düzenli kanser taraması yapılmadır”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, kanserin önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam ettiğini belirterek, “Kanserde erken tanı için düzenli olarak kanser taraması yapılmalıdır” dedi.
- 2022 yılında Kahramanmaraş’ta 55 binin üzerinde kanser taraması gerçekleştirildi
1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık ayı münasebetiyle konu hakkında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz İl Sağlık Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
- Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler Anlatıldı
SANKO Üniversitesi Hastanesi ile Yeni Yaşam Hematoloji ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle “Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler” konulu bir program düzenlendi.
- Prof. Dr. Elbeyli: “Akciğer kanseri ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, akciğer kanserinin, ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu söyledi.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Meme Kanserine dikkat çekildi
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde İç Hastalıkları / Tıbbi Onkoloji Bölümü tarafından 1- 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında stant kurularak meme kanserine dikkat çekildi.
- Prof. Dr. Güzel “Rahim ağzı kanseri erken tanı konulduğunda tamamen iyileşen bir kanser türüdür”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, rahim ağzı kanserinin, erken tanı konulması durumunda tamamen iyileşen bir kanser türü olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Maralcan “Meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan kanserdir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı / Meme ve Endokrin Cerrahisi’nden Prof. Dr. Göktürk Maralcan, meme kanserinin kadınlarda en sık rastlanan kanser olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Yıldırım: “Kanserde erken teşhis tedavinin temelini oluşturur”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, kanserde erken teşhisin, tedavinin temelini oluşturduğunu söyledi.
- KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Atilla Akciğer Kanserine Dikkat Çekti
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Atilla, “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle bir bilgilendirmede bulundu.
- Terör gazisi kansere yenik düştü
Şırnak’ta 2009 yılında teröristlerin döşediği mayına basan ve görme yetisini kaybederek gazi olan Jandarma Uzman Çavuş Veli Dal (37), kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.
- Kazanılabilecek bir mücadele: Meme kanseri
Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alıyor. Her sekiz kadından birinin kansere yakalanma riski bulunuyor.
- Obezite, meme kanseri riskini artırıyor!
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Hastalığın nedenleri ve tedavisine yönelik araştırmalar da beslenmenin hem kanser gelişiminde hem de tekrarlama riskinde artışa neden olduğunu ortaya koyuyor.
- Baş-Boyun Kanserlerinin En Önemli Nedeni Sigara ve HPV Virüsü!
Günümüzün yaygın hastalıklarından biri olan tüm kanserlerin %10’nu baş-boyun bölgesi kanserleri oluşturuyor. En önemli sebebi sigara ve HPV (insan papilloma virüsü) olan baş-boyun kanserleri; burun, ağız, ağız boşluğu, dudak, yutak, geniz, gırtlak, tiroid bezi, paratiroid bezi, tükürük bezi ve yemek borusunda meydana geliyor.
- Meme Kanseri Farkındalık ayı SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi
SANKO Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları / Tıbbi Onkoloji Kliniği Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında etkinlikler düzenledi.
- Doç. Dr. Arif Emre: “Her 8 Kadından, 1’i Meme Kanseri Olma Riski Altında”
Dünya Sağlık Örgütünün 2004 yılında meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri konusunda farkındalığın oluşturulması amacıyla belirlediği ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayı kapsamında tüm dünyada faaliyetler düzenleniyor.
- SANKO Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yıldırım: “Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, kanseri büyüme, yayılma veya sorunlara neden olmadan erken evrede teşhis etmekte meme kanseri taramasının büyük rolü bulunduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Subaşı, “Her ağrı meme kanserini işaret etmeyebilir”
Prof. Dr. Irmak Durur Subaşı, kadınlarda sık görülen meme ağrısının, meme kanseri endişesine yol açabildiğine dikkat çekti.
- Korona virüs akciğer kanserini taklit etti
Kahramanmaraş'ta rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran hastanın akciğerlerinde kanseri taklit eden korona virüs (Covid-19) tespit edildi.
- Kanserle savaşan öğretmenlerine öğrencilerinden moral ziyareti
Kahramanmaraş’ta 2002 yılında emekli olan şimdilerde kanserle mücadele eden öğretmene, eski öğrencileri moral ziyaretinde bulundu.
- Sigara ve obezite böbrek kanserinin en önemli nedenlerinden
Böbrek kanseri, ürolojik kanserler arasında en sık görülen ilk 3 kanser arasında yer alıyor. Böbrek kanserine neden olan etmenlerin başında sigara ve tütün ürünü kullanımının geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Doç. Dr. İlker Tinay, “Son yıllarda yapılan çalışmalara göre obezite de böbrek kanserine neden oluyor.
- Meme Kanseri Tiroid kanseri riskini artırabilir
Amerika’da her 8 kadından 1’i, Türkiye’de ise her 12 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor. Hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak meme kanseri için risk oluştururken; tiroid ile ilgili rahatsızlığı bulunan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha yüksek olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Meme Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, meme kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
- En sık 6o’lı yaşlarda görünüyor
Yumurtalıklar (over) rahmin iki yanında asılmış şekilde duran ve kadın üreme sisteminin temel taşı olan organlardır. Gebelik oluşması için yumurta gelişimi bu organda gerçekleşir. Ayrıca kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteronun temel yapım yeri yine yumurtalıklardır.
- KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın 1-7 Nisan Kanser Haftası Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle mesaj yayımladı.
- KSÜ Tıp Fakültesi 1-7 Nisan Kanser Haftası Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Güzin, 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle ve kanserin insan yaşam üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması amacıyla bilgilendirmelerde bulundu.
- Kanserden Korunmanın 7 Yolu
Tıpta yaşanan gelişmeler, tedavi yöntemlerindeki iyileşmeler ve erken tanı sayesinde bir zamanlar “çağın hastalığı” olarak tanımlanan kanser, adı “ölüm” ile özdeşleşen bir hastalık olmaktan çıkmıştı. Ancak pandemi koşulları, kanser tedavisinde elde edilen bu başarıyı gölgeliyor. Çünkü erken tanı ve tarama programlarına yönelik başvuruların azalması ve tedavilerin aksaması, kanserden ölümlerin artması endişesine yol açıyor.
- Başkan Okay’dan Kanserle Savaş Haftası Mesajı
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası nedeniyle yayınladığı mesajında, vatandaşları kanser konusunda uyararak, erken tanının önemine dikkat çekti.
- Mide kanserinden 12 adımda korunma rehberi!
Mide kanseri dünyada görülen tüm kanserler arasında 5. sırada yer alırken, kansere bağlı ölümler sıralamasında ise 3. sıraya yükseliyor.
- Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı.
- Sağlık ve Çevre Birliği HEAL: Hava kirliliğinin Türkiye’ye sağlık maliyeti 53 milyar TL
Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği’ raporuna göre, kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları, Türkiye’ye yılda 53 milyar TL’ye mal oluyor. Bu ise toplam sağlık harcamalarının yüzde 27 sini oluşturuyor. Aynı zamanda bu sağlık sorunları 1,4 milyon iş günü kaybına yol açıyor.
- Meme Kanseri Tedavisinde Yüz Güldürücü Gelişmeler Var!
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir! Ölüme yol açan kanserler arasında da ikinci sıradadır. Özellikle Batı toplumlarında (AB ülkeleri, ABD) yaklaşık her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinliği
SANKO Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları / Tıbbi Onkoloji Kliniği tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında mini bir müzik dinletisi düzenlendi.
- Pankreas kanseri hakkında doğru bilinen 8 yanlış!
Günümüzde en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında 4. sırada yer alan pankreas kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Uzun süre hiçbir belirti vermeyip sinsice ilerlediği için hastalık sıklıkla son evrede tespit edilirken, buna bir de toplumdaki yanlış inanışlar eklendiğinde hem erken teşhis oranı azalıyor, hem de ileri evrede tespit edilen hastalığın tedavisi zor hale geliyor.
- Doç. Dr. Yıldırım: “Kanser hastaları covid-19’a yakalanırsa çoğunda hastalık riski ciddi artar”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, akciğer kanserinin, kanserden kaynaklı yaşam kayıplarının en önde gelen nedenlerinden biri olduğunu söyledi.