SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Dilanur Özveri, Avrupa Kardiyoloji Kongresinde sunum yapan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi.
- Avrupa Kardiyoloji Kongresinde Bir İlk Gerçekleşti
- KİÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, “37. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi’nde” Ödül Aldı
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, kardiyoloji alanında yaptığı çalışmalar ve sağladığı katkılar dolayısıyla, “37. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi’nde” ödül aldı.
- 5 soruda sağlıklı yaşam testi
Yaşam tarzımız ne kadar sağlıklı olursa hastalıklara karşı direncimiz o kadar fazla oluyor. Keza hastalıklar ile mücadelede en etkili tedavi şekli, hastalığın önlenmesi! Bunun için de yaşam tarzımızda öne çıkan bazı faktörleri gözden geçirmek ve bu farkındalıkla bazı düzenlemeler yapmakta büyük fayda var.
- Kalp Yetmezliği ve Koroner kalp hastalığında EECP tedavisi
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zarema Karben, günümüzde ölüm nedenlerinin başında yer alan koroner arter hastalığının tedavisinde, stent ya da bypass için uygun olmayan hastalara ‘doğal bypass’ olarak adlandırılan EECP tedavi yöntemi uygulandığını söyledi.
- Öztürk: Aşırı Sıcaklar Kalp Krizini Tetikleyebilir
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ünal Öztürk, sıcak havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
- Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 10 yanlış!
Küresel olarak, kalp hastalıkları bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor ve dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesinden sorumlu oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor ve yine ABD’de de her 4 ölümden biri bu sebeple görülüyor. Ülkemizde de ölüm nedenlerinin yüzde 42’sini koroner kalp hastalıkları oluşturuyor.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Başparmaktan Anjiyo İşlemi
Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi alanlarında bölgede referans hastane olan SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde bölgenin ilk başparmaktan anjiyo işlemi gerçekleştirildi.
- Pandemide kalp krizi kaynaklı hayat kayıpları 2 kat arttı
Covid-19 sürecinde yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle daha sık görülen hareketsizlik, obezite ve ek stres kalp krizi ve inme riskini artırıyor.
- Kalp krizinde ihmale gelmez 4 belirti!
Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizi kadınlarda da hızla yaygınlaşıyor! Üstelik kalp krizinin erkeklerde ve kadınlarda farklı sinyal verdiğinin bilinmemesi nedeniyle birçok kişi bu sinyalleri yanlış değerlendirip hayatını kaybedebiliyor.
- KSÜ Rektörü Prof. Dr. Can ve Prof. Dr. Sökmen’in Kalp Sağlığı Haftası Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Kalp Sağlığı Haftası” münasebetiyle mesaj yayımladı.
- Kalp ağrısının 5 önemli nedeni!
Koşarken, merdiven çıkarken veya yokuş tırmanırken… Soğuk havada, özellikle rüzgarda yürürken… Ağır bir yemek sonrasında veya sigara içerken… Ani bir üzüntü ya da sinirlenme gibi ruhsal değişimler yaşarken… Kimi zaman da cinsel ilişki sırasında… İşte bu faktörlerin tetiklemesiyle; göğsümüzün tam ortasında, “iman tahtası” adı verilen kemiğin üzerinde gelişiyor kalp ağrısı. Yoğun bir basınç, ağırlık hissi oluşuyor.
- Kalp krizini önlemek mümkün
Kalbi besleyen koroner arter damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan kalp krizi tablosu, dünyada bulaşıcı hastalıklara bağlı olmayan ölümlerin bir numaralı sebebi olarak karşımıza çıkıyor.
- Kalbi güçlendiren doğal besinler!
Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara, stres ve fazla kilo derken günümüzde kalp hastalarının sayısı artıyor. Artık yaşa bakmayan, genç yaşlarda da kapıyı çalan kalp hastalıkları yaşam kalitesini ciddi oranda düşürürken, bütün dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. İşte bu nedenle kalp sağlığına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak kutlanıyor.
- Kalp çarpıntısını dikkate alın!
Dakikada 60-80 defa, günde ise yaklaşık 80 bin ile 100 bin arasında atan kalbimizde, dış veya iç etkenlere bağlı olarak yaşanan aksaklıklar sonucu ortaya çıkan sorunlar kalp çarpıntısı olarak adlandırılıyor.
- Karantina sonrası spora başlama tüyoları
Pandemi; bir hafta ile başladı ve iki ayı aşkın süredir evlerdeyiz. Spor salonundan, sosyal ortamlardan uzak kaldık. Bu durum hepimizi hem fiziksel hem de mental olarak kötü etkiledi. Ancak ne olursa olsun tekrar spor rutinimize dönmeliyiz.
- Serçelik: “Hipertansiyon çağımızın en önemli hastalıklarından biri”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Serçelik, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan hipertansiyonun her yaşta görülebildiğini söyledi.
- Hipertansiyon hastaları karantina döneminde kilo almamalı
Dünyada erişkin nüfusun yüzde 27’sının hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında yüzde 29’a çıkacağı öngörülüyor.
- Merdiven çıkarken yorulma kalp rahatsızlığı belirtisi olabilir
Kalp kası sertleşmesi, geceleri nefes darlığı, yürürken ve merdiven çıkarken çabuk yorulma gibi belirtiler gösterebiliyor. Bu belirtilerin alarm düzeyinde olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, “Kalp kası sertleşmesi için risk grubundaysanız alarm seviyesindeki belirtiler meydana gelmeden erken yaşlarda yapacağınız kalp tetkikleriyle bu sorunu yakalamanız mümkün” dedi.
- Çocuklarda sessiz kalp hastalıklarına dikkat!
Gün içinde sürekli koşup oynayan ve son derece sağlıklı görünen çocuklarda da kalp hastalıkları görülebiliyor. Halk arasında “Çocuktur kalp hastası olamaz” şeklindeki yanlış inanışın aksine, pek çok çocuk doğuştan gelen kalp hastalıkları nedeniyle çeşitli risklerle karşı karşıya kalabiliyor. Çocuklara kalp sağlığı açısından da tarama yapılması, onların ideal kiloda kalmalarına özen gösterilmesi ve enfeksiyondan korunmalarına dikkat edilmesi sayesinde olası olumsuz durumların önüne geçilebiliyor.
- Alkol ve obezite ritim bozukluğuna eğilimi artırıyor
Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz: "Ritim bozuklukları tedavi edilmezse bazı hastalarda kalp odacıklarında genişleme, kalp yetmezliği, kapak problemleri, felç, bayılma ve ölüme kadar uzanabilecek ciddi sorunlara yol açmaktadır" dedi.
- Kalbine bilim ve edebiyat "şifa" oluyor
Mersin'de yaşayan doğuştan kalp hastası 13 yaşındaki Selim Çelebi Çimen, rahatsızlığı nedeniyle yaşadığı zorlukları bilim ve öykü yarışmalarında aldığı derecelerle aşıyor. Bir çocuk dergisinin düzenlendiği öykü yarışmasında il birincisi olan, arkadaşlarıyla katıldığı bilim yarışmalarında da dereceler elde eden Çimen, ilgi duyduğu alanlarda kariyer hedefliyor.
- Kalbinizi Risklere Karşı Koruyun!
“Egzersiz Stres Ekokardiyografi” uygulaması ile kalp krizi riskinin, yüzde 90-95 oranında ölçülebilmesi mümkündür” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Özer, açıkladı!
- Kalp Krizine Karşı Önleminizi Alın!
Günlük yaşamın getirdiği zorluklar, beslenme şekli ya da genetik özellikler gibi birçok neden ile tüm dünyada ve de toplumumuzda kalp rahatsızlıkları sıkça görülmektedir. Bu rahatsızlıkların başında ise genellikle, genç-yaşlı demeden herkeste görülebilen kalp-damar hastalıkları gelmektedir.
- Modern yaşam kalbi yoruyor!
Kalp damar hastalıkları günümüzde insan hayatını tehdit eden ve ölüme neden olan hastalıkların başında yer alıyor. Öyle ki ülkemizde bu konuda yapılan en kapsamlı çalışma olan ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yürütülen TEKHARF çalışması sonuçlarına göre; ölüm nedenlerinin yüzde 42’sini koroner kalp hastalıkları oluşturuyor.
- Kalp krizinin 7 önemli belirtisi!
Kalp krizi dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm ölümler arasında yüzde 42 ile başı çekiyor. Çalışmalar ilk kalp krizi geçirme yaşının dünyada ortalama 65 iken, ülkemizde neredeyse 10 yıl daha erken olduğunu ortaya koyuyor.
- Gebeliğe bağlı hipertansiyon kalıcı olabilir!
Kan basıncı gebelikte fizyolojik olarak düşme gösterse de 10 gebeden 1'inde hipertansiyon görülüyor. İleri yaş gebelikleri ve obezite bu sorunun başlıca nedenlerindendir.
- Kardiyopulmoner rehabilitasyon ile stresin üstesinden gelin!
Kardiyopulmoner rehabilitasyon; KOAH, bronşial astım, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, kanser, kalp krizi gibi birçok hastalıkta uygulanıyor.
- Sebepsiz İnmenin Kaynağı Kalpteki Delik ya da Ritim Bozukluğu Olabilir
İnme ülkemizde ve dünyada hem ölümler hem de sakatlık nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. İnme vakalarının %30 - %40’ının nedeni araştırmalara rağmen bulunamıyor. “Kriptojenik inme” denilen bu nedeni bilinemeyen inmelerin yaklaşık %60’ının kalp kaynaklı olduğu ortaya çıkıyor.
- Kalp krizi uykudayken de yakalar!
Uyku düzensizliği olan ve uykusuzluk çekenlerde kalp krizi oranının daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Ancak paniğe kapılmaya gerek yok. Zira sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanarak ve uyku kalitenizi artırarak uykuda gelişebilecek kalp krizi riskini en az seviyeye indirebilirsiniz.
- Çarpıntının nedeni kalp olmayabilir!
Kalpte çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalbimizin bize yolladığı sinyallerin başında geliyor. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiği için bu sorunu yaşayanlar çoğunlukla kalp hastalıklarına yönelik muayene oluyor, şikayetleri çözümsüz kalabiliyor. Bunun nedeni ise toplumdaki yaygın inanışın aksine, kalpte çarpıntının sadece kalp hastalıklarının belirtisi olmaması.
- Tansiyonumuz çok yüksek çıktı
Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 20,3'ünde yüksek tansiyon var.
- Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çetin, SANKO’da
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çetin, SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde göreve başladı
- Hipertansiyonun kilo ile bağlantısı kanıtlandı
Dünyadaki ölümlerin sekizde birinden sorumlu olan hipertansiyon, tedavi edilmediğinde birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Hipertansiyonun inme, kalp ve böbrek hastalıklarının en büyük sorumlusu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Oscar Cingolani, “Hipertansiyon nedeniyle dünyada her yıl yedi buçuk milyon kişi yaşamını yitiriyor.
- Akıllı giysi ile kalp ritminizi görüntüleyin
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Çetiner danışmanlığında hazırlanan “Elektrokardiyografi (EKG) Görüntüleyen Akıllı Giysi Tasarımı” başlıklı proje ile kalbin, ritmini kumaşın özel tasarlanmış dokusu sayesinde algılayıp bluetooth bağlantısıyla akıllı telefonlara aktaran akıllı giysi geliştirildi.
- Düzenli yürüyüşün sağlığa 7 büyük faydası
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri; dünya nüfusunun yüzde 23’ünün hareketsiz yaşam sürdüğüne ve bu durumun tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığına işaret ediyor.
- Zırhların efendisi olmak için Girya çalışın
Osmanlı’da padişahların kondisyonlarını dinç tutabilmek için yaptıkları Girya (Demir bir gülleye bağlı olan kulp) sporu, insan vücudunu zırh gibi yapıyor. Savaş meydanlarında yaklaşık 50 kg yakın zırh ile saatlerce savaşan askerlerin çalıştığı GİRYA, günümüzde hızla yayılmaya başlıyor.