Dış dünyaya açılan kapımız; gözlerimiz, hayatımızı kaliteli bir şekilde devam ettirmemizde de büyük rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise tüm dünyada 280 milyon kişi görme engeli yaşıyor.
- Körlüğün yüzde 80’i önlenebilir nedenlere bağlı
- Zerdeçal kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran: "Birçok kronik hastalığa karşı koruyucu ve destek tedavisi olarak zerdeçal kullanılıyor. Özellikle içerdiği curcumin maddesi sayesinde kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan zerdeçalın, kanser özelinde kişinin tedavisine yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut"
- Diyabeti bulunan 1 milyon kişi kör olma riski taşıyor
Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ziya Kapran, diyabetin etkilediği organların başında gözün retina tabakasının geldiğini belirterek, "Türkiye'de 1 milyon diyabete bağlı körlük riski olan çalışan nüfus var. 11 milyon diyabet hastasının yüzde 10'u ağır retina hastalığı olduğu için görmelerini tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya." dedi.
- Katarakt yeni doğan bebekte bile görülebilir
Katarakt, genellikle ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Fakat gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlar veya kalıtımsal bozukluklarda yeni doğan bebekte dahi görülebilir.
- Katarakt tekrarlamaz!
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler; “Katarakt tekrarlamaz çünkü katarakt gelişen doku yani lens çıkarılıp yerine yeni bir lens konmuştur. Yeni konan mercekte de katarakt gelişmeyeceği için rahatsızlık tekrarlamaz” diyor. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, katarakt ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı…
- Yaşlılıkta Görme Kayıplarından Korunmanın Formülü: Erken Teşhis
İlerleyen yaşla beraber gözümüz başta olmak üzere vücudumuzun birçok noktasında deformasyon meydana gelebiliyor. Yaşlanmayla birlikte meydana gelen rahatsızlıklar, görme kaybı riski oluşturabiliyor. Göz rahatsızlıklarının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dünyagöz Ankara’dan Op. Dr. Seda Mütevelli, yaşlılıkta en sık görülen göz hastalıklarını açıklıyor.
- 40 yaşından sonra yılda bir kez göz kontrolü yaptırın!
Yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak artık dünya daha yaşlı bir nüfusa sahip. Buna bağlı olarak, daha çok ileri yaşlarda görülen kronik hastalıklarla ilişkili körlük nedenlerinin riski de artıyor. İstatistikler dünyadaki yaklaşık 40 milyon kişinin yüzde 65’inin 50 yaş üzerinde olduğunu gösteriyor. Buradaki asıl önemli nokta ise, bu görme kayıplarının çoğunun engellenebilir ya da tedavi edilebilir olması.