Uzm. Klinik Psikolog Kübra Demirkesen, SANKO Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde görev yapmaya başladı.
- Uzman Klinik Psikolog Kübra Demirkesen SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
- Erkekler daha örtülü bir travmatik süreçten geçiyor
Deprem, diğer doğal afetler, beklenmedik zamanlarda yaşanan olayların kişilerde travmaya yol açabildiğini kaydeden uzmanlar, genellikle erkeklerin, toplum içerisinde genel kabul görmüş cinsiyet rolleri nedeni ile yaşadıkları travmaları görmezden gelmeye eğilimli olduğunu belirtiyor.
- Güçlü Bağışıklık için Floramızı Korumanın Önemi
Bağışıklığımızı koruyan dost bakterilerle tanışmamızın normal doğum ile başladığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Doç. Dr. Mehtap Kılıç, “Kimyasal içeriği yüksek ürünlerden uzak durmak, gereksiz ilaç kullanımını azaltmak, sağlıklı ve dengeli beslenme floramızı korumanın ilk şartıdır” dedi.
- Covid-19’un yeni varyantları BA.4 ve BA.5 daha dirençli olabilir
Dünyada 6 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine, çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalmasına ve günlük yaşam akışımızın tamamen değişmesine neden olan Covid-19’un varyantı olan Omicron’un yeni alt türlerinden BA.4 ve BA.5 çok daha hızlı bulaşıyor.
- Hayalleriniz kontrolden çıkabilir mi?
“Hayallerin kontrolden çıkması” olarak tanımlanan gündüz düşleri, kişinin yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Kişinin gerçekte baş edemediği durumlarla baş edebilmek için hayal kurmaya yönelebildiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Kişi var olan problemden ve gerçeklikten kaçtığı için bu duruma başvurmaktadır.” dedi. Kişinin baş etme stratejilerinin, öz yeterliliklerinin ve içsel kaynaklarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, uzman desteği alınmasının önemini vurguladı.
- Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?
Tuvalet eğitimine ortalama 20 aylıktan itibaren başlanabileceğini belirten uzmanlar, çocukların genel olarak 18-36 aylık olduklarında bu alışkanlığı kazanabildiğini belirtiyor. Tuvalet eğitimine başlarken çocuklarla göz teması kurarak konuşulmasını öneren uzmanlar, neler yapmaları gerektiğini adım adım göstermenin faydalı olacağını ifade ediyor.
- Televizyon ve İnternette Sınırları Belirleyin
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Değerler Akademisi’nde konuşan Klinik Psikolog Mehmet Teber, “Sınırlar ve ekran konusunda çok kararlı olun, katı ve kızgın olmayın gereksiz cezalandırılmalar yapmayın ama sınırlarınızı çok net belirleyin orada şeffaf ve kararlı durun” dedi.
- Mehmet Teber ile Çocuklarda İnternet Bağımlılığı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Değerler Akademisi, 24 Mart Çarşamba günü (yarın) 20.00’da Klinik Psikolog Mehmet Teber’in çevrimiçi programıyla devam edecek.
- Kişiliğin En Büyük Mimarı Anne ve Babadır
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Değerler Akademisi’nde konuşan Klinik Psikolog Beyhan Budak “Anne ve baba toprak, çocuklar ise yetiştirilen ürün gibidir. Eğer toprak sağlam ve verimli olursa yetiştirilen üründe o derece sağlıklı olur” dedi.
- Beyhan Budak ile Ailelerde Öfke Kontrolü
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Değerler Akademisi, 17 Mart Çarşamba günü (yarın) 20.00’da Klinik Psikolog Beyhan Budak’ın çevrimiçi programıyla devam edecek.
- Sigarada “şartlanma” bağımlılığın sürmesinde etkili oluyor
Bireylerin sigara içmeye çoğunlukla erken yaşlarda merak ve özenme nedeni ile başladıklarını belirten uzmanlar, sigara bağımlılığının sürmesinde şartlanma faktörüne dikkat çekiyor.
- Covid-19’a karşı ilk ve etkili yöntem: El Yıkama…
Solunum yolu enfeksiyonları ile ishalli hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde temel etken olan el hijyeni, sıkça hatırlatılan konuların da başında geliyor. Öyle ki yemekten önce ve tuvaletten sonra sabunla el yıkamayı alışkanlık haline getirerek hastalanan çocuk sayısının belirgin olarak azaltılmasının ve solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümlerin yüzde 25 oranında önlenmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
- Pandemiyle hayatımıza yeni bir kavram girdi: "Öksürenin yalnızlığı"
Hayatlarımıza çok büyük fiziksel sınırlamalar getiren, “sosyal mesafe” gibi kavramları dilimize sokan Covid-19 virüsünden kaynaklanan koronavirüs pandemisi, korkularımız arasına bir yenisini daha ekledi; koronafobi...
- Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, çoğunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla ilişkili bir kavram değildir ve her türlü yaşamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmişliğe neden olan sadece iş yaşamıdır” uyarısında bulunuyor.
- Pandemi Döneminde Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları
Koronavirüs salgını nedeniyle birçoğumuz değişen düzenimiz nedeniyle strese giriyor, hastalık kaygısı ve geleceğe dair endişeler taşıyoruz.Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak için beslenmemize, uyku düzenimize dikkat etmemiz ve egzersiz yapmamız gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Nigar Çiçek, bir şeyler üretmenin de son derece faydalı olacağını hatırlatıyor.
- El yıkamak yetmez yüzüğünüzü de çıkarın…
Sağlımızı korumak için el hijyeni olmazsa olmazların başında geliyor. Ancak içinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemde, koronavirüsten korunabilmek için el temizliğine normalden daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, koronavirüsün yayılmasında ellerin büyük risk oluşturduğuna işaret ederek “Yüzük kullanmayın. Ellerinizi sık sık yüzünüze götürme alışkanlığınızı bırakın” uyarısında bulundu.
- Kibar ve nazik görünümlerine aldanmayın!
Ordu'da balerin Ceren Özdemir’i takip ederek evinin önünde bıçaklayarak öldüren katil zanlısı Özgür Arduç, cinayeti soğukkanlılıkla anlattı ve yaptıklarından pişman olmadığını söyledi.
- Deprem korkusu, hayatınızı etkiliyorsa destek şart!
Son günlerde peş peşe yaşanan depremler, deprem fobisini gündeme getirdi. Deprem korkusunun herkeste yaşanabileceğini belirten uzmanlar, bu korkunun kişinin yaşamını çok önemli oranda etkilemesi ve uyku düzeninin bozulması halinde deprem fobisinden söz edileceğini vurguluyor. Uzmanlara göre bu endişe, korku ve anksiyete ile baş edilemiyorsa mutlaka bir destek alınması gerekiyor.
- Çocuğu okula başlayacak ailelere uyarılar
SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gözde Kıratlı, çocuğu okula başlama yaşına gelen ailelerin, aile ortamında yaşa ve doğru gelişim düzeyine uygun olarak bağımlılıktan bağımsızlığa doğru çocuğun yaşam becerilerinin gelişmesine izin vermeleri gerektiğini söyledi.
- Ebeveynler Dikkat! O Karnenin Sahibi Siz Değilsiniz
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Seda Kurt, ebeveynlerin karnesindeki notlar yüzünden endişe duyan çocuğa önce ne hissettiğini sorması gerektiğinin altını çiziyor. Çözüm üretmeden önce çocuğun aklındaki çözümün dinlemesinin daha faydalı olacağını belirten Kurt, “Bu notların sorumluluğunu çocuğunuzun almasına izin vermelisiniz ki bunu değiştirecek güce sahip olduğunu fark etsin” diyor.
- Klinik Psikoloji Nedir?
Duygusal, davranışsal ve ruhsal problem ve hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen psikolojinin alt dalına klinik psikoloji denmektedir.
- En güzel kozmetik: UYKU
Hayatımız boyunca güzel görünmek için makyaj malzemeleri, diğer kozmetik ürünler, estetik uygulamalar ve kolajen gibi gıda takviyeleri derken hem zaman hem de ciddi paralar harcıyoruz. Fakat, doğal olarak güzelleşmenin çok basit bir yolu daha var: Uyku!
- Prof. Dr. Tuna: “Hemşirelik klinik alanda ve sahada bakımı sürdüren bir meslektir”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Tuna, “Hemşirelik anne karnından ölüme kadar bireylerin sağlığını koruyan, geliştiren, bozulan sağlığı rehabilite edecek bilgileri barındıran, danışmanlık hizmeti veren, klinik alanda ve sahada bakımı sürdüren bir meslektir” dedi.
- “Psikologlar, ruh sağlığının koruyucusudur”
Sorunların çözümünde yol göstererek, kişilerin içinden çıkamadığı durumların çözüme kavuşmasını sağlayan psikologlar, ruh sağlığının iyileştirilmesi ve korunmasında önemli bir role sahip. Terapi konusunda eğitimli olan kişiler ile terapiye devam edilmesi gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik, “Terapiye gelen kişiler mutlaka terapistinin ilgilendiği alanı ve terapi tarzını bilmelidir” uyarısında bulundu.
- Strese karşı 6 koku
Araştırmalar, aromaterapinin stresi azalttığını ve uyumayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Klinik Aromaterapist, Aromakolojist Leyla Çakır, stresi azaltıp uykuyu düzenleyen esansiyel yağlar hakkında şu bilgileri verdi:
- Hangi kokular işyerinde verimliliği artırır?
Kokuların çok çeşitli yollarla insan davranışlarını, iş performansını ve ruh hallerini etkilediğini biliyor muydunuz?
- Büyümeyen Erkeklerin Sorunu: Peter Pan Sendromu
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna,14-50 yaş arasındaki erkeklerde görülen ve kendini sorumluluk almaktan kaçma, yaşları olgun olmasına rağmen çocuksu davranışlar sergileme ve büyüme korkusuyla gösteren Peter Pan sendromuna ilişkin önemli bilgiler paylaşıyor.
- Bilimin son buluşu: Kokuyla tedavi
Gelecekte doktorunuz rahatsızlıklarınız için reçetenize koku isimleri yazarsa şaşırmayın! Çünkü bilim dünyası, tarih öncesinden bu yana kullanılan kokularla ilgili önemli buluşlara imza attı. Derimiz başta olmak üzere birçok organımızın burnumuz gibi koku aldığı keşfedildi.
- Uçak fobisine son veren yöntem: “Sanal gerçeklik”
Uçakla seyahat etme ya da uçakta yaşanan türbülans durumlarında ortaya çıkan korku, kişinin yoğun kaygı hissetmesine yol açıyor ve hayatını önemli ölçüde etkiliyor. Uçak korkusuyla başa çıkmak için; müzik dinleme, kitap okuma ya da film seyretme gibi yöntemlerle dikkati başka noktalara çekmenin önemine işaret ediliyor. Uçak fobisinin tedavisinde kullanılan Sanal Gerçeklik Terapisi ile aşama aşama duyarsızlaştırma sağlanıyor ve kişi korkuları ile yüzleşiyor.
- Stres Vertigoyu Tetikliyor
Baş dönmesi, yani vertigo toplumda çok yaygın görülüyor. Baş dönmesi ya da vertigonun bir hastalık değil, birçok farklı sebebin sonuç semptomu olduğunu söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal vertigo ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Liv Hospital Ulus Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat ise stres ve psikolojik nedenlere de dikkat edilmesi gerektiğine değindi.
- Karnede ödül ve cezanın ölçüsü ne olmalıdır?
Öğrenciler yorucu bir dönemi geride bırakmaya hazırlanıyor. Bugünlerde en çok konuşulan konuların başında karnede ödül ve cezanın ölçüsü geliyor. Uzmanlar, ödül ya da cezanın çocuğun onay arayıcılık ile ilgili kişilik özelliğinin oluşmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Sürekli onay almaya ihtiyaç duyan bir çocuk, kendi fikir ve tercihlerini oluşturamaz” uyarısında bulunuyor.
- Karne heyecanı kaygıya dönüşmesin
SANKO Üniversitesi Hastanesi Uzm. Klinik Psikoloğu Didem Cengiz, karnenin, okul tarafından aileye sunulan ve çocukların okul hayatı hakkında bilgi verme amacı güden bir rehber olduğunu söyledi.
- “Yalnız fizyolojik ihtiyaçlarımızdan dolayı yemek yemiyoruz”
SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzm. Klinik Psikoloğu Gözde Kıratlı, beslenmenin yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken fizyolojik ihtiyaçlarımızdan biri olmasına karşın yalnız bu ihtiyacımızdan dolayı yeme davranışı göstermediğimizi söyledi.
- Yeni yılda yepyeni bir zihin için: 10 adımda zihinsel detoks
İnsan beyni, kişinin düşündüğü ve inandığı doğrultuda çalışıyor. Mutluluk ve mutsuzluğu ise yaşanılan olaylar değil, bu olaylara yüklenen anlamlar belirliyor. “Ne düşünürsek ve neye inanırsak beynimiz o yönde çalışır” diyen Uzm. Klinik Psikolog İhsan Öztekin, kişilerin yaşadığı olayların olumsuz etkilerinden farklı bir bakış açısıyla kurtulabileceklerini vurguladı.
- Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Oluyor!
Annelerin en büyük istekleri genelde; çocuklarının başarılı, özgüvenli, akıllı, yaratıcı olması gibi şeylerdir. Tüm bunları isteyen anneler kendileri için ise “mükemmel, sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu anne” olma gibi hedefler belirler. Ancak günlük yaşamın getirdiği zorunluluklar nedeniyle ideal çocuk yetiştirme sorumluluğu, bazen sekteye uğrayabilir.
- Evliliklerde güç savaşı boşanmaları tetikliyor
Özel Sular Hayat Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog ve Aile Terapisti Fatih Kirişci, evliliklerde güç savaşının boşanmalara neden olabileceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
- Okullar açıldı ama çocuğunuz okula hazır mı?
Çocuğun okula başlama yaşı yani okul olgunluğu, bireysel özelliklerine göre değişiyor. Okul olgunluğuna sahip çocuğun bazı özellikler taşıması gerektiğini belirten uzmanlara göre, çocuk sosyal ve duygusal gelişim bağlamında yeterli özgüvene sahip olmalı. Anne babasıyla güvenli ilişki kurmuş olması gereken çocuk, güvenli ayrılığı başarabilmeli ve sorumluluk alabilmeli.
- Okul fobisi varsa yargılamayın!
Çocuğun okula gitmeye karşı korku duyması, okul zamanına doğru yoğun kaygı ve panik belirtileri göstermesi şeklinde görülüyor. Okul saati yaklaştıkça çocukta, karın - baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetlerle birlikte öfke nöbetlerinin de görülebildiğini belirten uzmanlar, ‘Bir süre bekleyelim, belki geçer’ yaklaşımının sorunu daha da büyütebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, böyle durumda profesyonel desteğin önemini vurguluyor.
- Çocuk Büyütürken Bu Kurallara Dikkat!
Okan üniversitesi Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog Emel Güler, ailelerin çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
- Sağlıklı bir ilişki için önerilere kulak verin
Evli çiftler arasında yaşanan çatışma ve boşanma oranları eski dönemlere kıyasla artış gösteriyor. Bunda pek çok faktörün etkisi bulunduğunu söyleyen Liv Hospital’dan Uzman Klinik Psikolog Ceren Aydın sağlıklı bir ilişki için önerilerde bulundu.
- Türkiye’de besin alerjisi görülme sıklığı son 10 yılda iki kat arttı
Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Abbott’un koşulsuz katkıları ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı. Proje kapsamında, yüzbinlerce bebek ve çocuğu etkileyen ve %40’ını en temel besin olan inek sütü alerjisinin oluşturduğu besin alerjisi hakkında toplumsal bilincin artmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülecek.
- Kadına şiddet birçok psikiyatrik sorunun sebebi
Dünya Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü olarak anılıyor. Şiddete maruz kalan kişilerde suçluluk, yalnızlık, korku, çaresizlik, kendine güvensizlik, gerginlik ve huzursuzluk gibi duygulanımlar oluşurken; akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları, alkol madde bağımlılığı ve depresyon gibi bir çok psikiyatrik rahatsızlık görülme olasılığı artabiliyor. Uzmanlara göre psikiyatrik ve psikolojik desteğin önemi büyük.
- Dijital Dünyada Ailelerin Vakitsizliği Çocukların Mutsuzluk Sebebi
Okan üniversitesi Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog Emel Güler, yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, dikkatin tamamen çocuğun üzerinde ve farkındalığın olduğu sürenin düşünülenden çok daha kısa olduğunu, bu durumun çocukların mutsuzluğuna yol açtığını söyledi.
- Psikolojik sıkıntılara karşı yazı terapisi
Üzerinizde duygusal yük oluşturan olaylar belirli bir süre sonra zihinsel ve fiziksel sağlığınızı riskli durumlara sürükleyebilir. Fakat buna karşı bir panzehir var: Yazmak...
- İş hayatında stresle başa çıkmanın 10 püf noktası
İşyerinde çalışma şartlarından kaynaklanan kimi sorunlar, ruh sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. İş hayatı ile özel hayatta, yöneticiler ve çalışma arkadaşları arasında kurulacak dengeli ilişki ve doğru iletişim, stresle başa çıkmada etkili olabiliyor.