SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü tarafından “KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve Astımla Yaşam” konulu halka açık konferans düzenlendi.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde “KOAH ve Astımla Yaşam” Konuşuldu
- Dr. Arzu Mirici: “KOAH’a yakalanma yaşı giderek düşüyor”
Solunum Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, Dünya KOAH Günü’nde tüm dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise 5 milyon civarında kişiyi etkileyen KOAH’ın artık “ileri yaş hastalığı” olmadığına dikkat çekti.
- KOAH Hastalığı idrar kaçırma riskini artırıyor!
20 Kasım Dünya KOAH Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, yapılan çalışmalarda kadınlarda ve erkeklerde, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile idrar kaçırma arasında net bir ilişki gösterildiğinin altını çizdi. Kilo problemi olan KOAH hastalarının zayıflamasının idrar kaçırma şiddetini azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Tufan Tarcan, uzun yıllar KOAH hastalığına maruz kalmanın da idrar kaçırma riskini artırdığının altını çizdi.
- KSÜ’den 20 Kasım Dünya KOAH Günü Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi tarafından 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme mesajı yayımlandı.
- “Koahlı hastaların covid-19’da akciğer tutulumları daha fazla, yaşam kayıpları yüksektir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nevhiz Gündoğdu, Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastaların COVID-19’da akciğer tutulumlarının daha fazla, yaşam kayıplarının yüksek olduğunu söyledi.
- Grip ve zatürre aşılarını yaptırmadan önce dikkat!
Pandeminin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde önemi artan grip ve zatürre aşıları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında ve aktif enfeksiyon döneminde bu aşıların yapılmadığına dikkat çekiyor.
- Kovid-19 hastaları yaşadıklarını anlatıyor
yakalandığı yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) 16 günlük tedaviyle yenen 55 yaşındaki KOAH ve şeker hastası Süleyman İpbüken, hastanede yattığı sürede öleceğini sandığını, doktorların başarılı tedavisi sayesinde hastalığı yendiğini söyledi.
- Ramazanda Covid’e karşı 6 önemli uyarı
Kısa sürede neredeyse tüm dünyayı etkisine alan ve yüksek bulaş riski nedeniyle günlük yaşantımızda çok önemli değişikliklere yol açan Covid pandemisi, Ramazana da damga vurdu.
- Kahramanmaraş'ta koronavirüsü yenen 55 yaşındaki KOAH hastası taburcu edildi
Kahramanmaraş'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulan 55 yaşındaki KOAH hastası Süleyman İpbüken, hastanede gördüğü tedavinin ardından taburcu edildi.
- “Bronşitte teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nevhiz Gündoğdu, bronşitin en sık görülen kış hastalıklarından olduğuna dikkat çekti.
- KOAH'ın en yaygın gelişim faktörü tütün kullanımı
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü: "Akciğerlerde tıkayıcı ve devamlılık gösteren bir hastalık olan KOAH'ın tüm dünyada en yaygın gelişim faktörünün tütün kullanımı olduğu biliniyor" "Türkiye'de 3 ila 5 milyon KOAH'lı hasta bulunuyor ve bu hastalık solunum sistemi hastalıkları arasında en sık görülen 3. ölüm nedenidir"
- Sigara dumanına maruz kalmak bile kanser nedeni
Sigara içmek kadar pasif içicilik de sağlık için oldukça zararlı. Türkiye’de her 40 bin kişinin pasif tütün içiciliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, “Sigara içen kişiler sadece kendilerini değil, hayatını paylaştığı eşi ve çocuklarının hayatlarını da riske atıyor” dedi.
- Kirli Hava KOAH Riskini Artırıyor
Çağdaşlaşma süreci içinde şehirleşme ve endüstriyelleşme hava kirliliğine yol açıyor ve bu durum ilk olarak akciğerleri etkiliyor. Doğal bir koruma mekanizmasına sahip olan akciğerlerin, havada bulunan zararlı gazlara, partiküllere ve sigaranın oluşturduğu kimyasal etkilere sürekli maruz kalması KOAH için zemin hazırlıyor. En sık görülen belirtileri nefes darlığı ve öksürük olan KOAH hastalığı toplum tarafından hala yeterince bilinmiyor.
- Hacamat KOAH Tedavisinde Uygulanıyor
Dünyada 600 milyon; Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon KOAH hastası bulunuyor. Uzmanlar tarafından 2020 yılında en sık rastlanan 3. ölüm nedeni haline gelmesi beklenen hastalık için en büyük umut geleneksel ve tamamlayıcı tıpta.
- Sigarayı azaltmak, riski ortadan kaldırmıyor!
Tüm dünyada, yılda yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne neden olan sigara, dünya çapında kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin %10’undan fazlasından sorumlu. Kanser türlerinden diyabete; gebelik riskinden erken menopoza; ameliyat sonrası iyileşmenin önlenmesinden KOAH’a kadar birçok riski taşıyan sigara, önlenebilir ölüm sebepleri arasında yer alıyor.
- Yeni yılda sağlıklı yaşam için 9 öneri
Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yeni yıla sağlıklı girmek, sağlıklı kalmak ve pek çok hastalıktan korunmak için 9 sağlıklı öneride bulundu.
- KOAH’tan ölümlerde dünya ortalamasının üzerindeyiz
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nevhiz Gündoğdu, “Bir akciğer hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), en çok ölüme yol açan hastalıklar arasında dünyada 4’üncü, Türkiye’de ise 3’üncü sırada bulunuyor” dedi.
- Verem Hastalığının 8 belirtisine dikkat!
Tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem, kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olarak biliniyor.
- KOAH'a Yol Açan 6 Risk Faktörüne Dikkat!
Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH görülüyor. Yapılan çalışmalar hastalığın sigara içenlerde ve ileri yaşlarda arttığını gösteriyor. Hastalık; gelişmekte olan ülkelerde erkekleri, gelişmiş ülkelerde ise her iki cinsiyeti de eşit oranda hatta kadınları daha fazla etkiliyor.
- Her 10 kişiden biri KOAH hastası
GSK Türkiye, Dünya KOAH Günü’nde, hastaların tedaviye uyumuna dikkat çekmek amacıyla “Dede Senin Sesin Neden Bu Kadar Korkunç?” projesini hayata geçirdi. Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım Türkiye’deki sigara içme oranının yüksekliği ve kırsalda biyoyakıtın bilinçsizce kullanılması nedeniyle KOAH’a sık rastlandığını belirtirken, hastalıkla baş etmek için haftada en az 3 kez 30 dakika veya daha fazla yürüyüş yapılmasını da önerdi.
- Sabahları gelişen öksürük KOAH habercisi olabilir!
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) artmış olan zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ile akciğerin kronik yangısal yanıtı olarak ilerleyici nefes darlığıyla seyreden, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Dünyada ve ülkemizde ölüme sebep olan tüm hastalıklar arasında 3. sırada yer alan KOAH nedeniyle yılda 2.9 milyon kişi hayatını kaybediyor.
- Sinsi ama ölümcül tehlike KOAH
10 hastadan sadece biri doktora başvuruyor..
- Tekrarlayan Hırıltı Atakları Koah’a İşaret Edebilir
Yetişkinlerde sık görülen rahatsızlıklardan biri olan KOAH yani “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”nın temelleri aslında çocukluk döneminde atılıyor.
- Sinsi tehlike: KOAH
Sigaranın birebir ilişkili olduğu hastalıkların başında gelen Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı (KOAH), günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alıyor.
- Grip Aşısı Olmak Ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele...
Sonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri Ekim sonuna kadar mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? Önümüzdeki yıl hangi grip salgınlarıyla savaşacağız? Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi.
- Öksürüğünüzün Şekli Hastalığınızı Ele Veriyor
Hastaları en sık hastaneye götüren şikayetlerden olan öksürük, aslında pek de önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürük altında oldukça büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırabilir. Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal üç haftadan fazla süren öksürüğün dikkate alınmasını vurguladı.
- Astım ile KOAH’ı karıştırmayın
Dünyada her yıl 3 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitiriyor..