SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, kronik hastalığı olan engelli bireylerde sağlıklı yaşam için egzersizin anahtar rol oynadığını söyledi.
- Prof. Dr. Ergun: “Kronik hastalığı olan engelli bireylerde sağlıklı yaşam için egzersiz anahtar rol oynamaktadır”
- Öğr. Üyesi Yılmaz: “Epilepsi diğer kronik hastalıklardan farklı değildir”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Buket Yılmaz, “Epilepsi hastalığı diğer kronik hastalıklardan farklı değildir. Epilepside farkındalık oluşturmak hastalarımızın özgüvenini artıracak ve toplumdaki diğer bireylerin empati kurmasını kolaylaştıracaktır” dedi.
- Yaz sıcağında artışa geçen 5 hastalık
Covid-19 pandemisi sınırlamalarının kalkmasının ardından, sosyal mesafe başta olmak üzere diğer korunma yöntemlerine dikkat ederek yaz mevsiminin tüm güzelliklerini doyasıya yaşamaya çalışıyoruz. Ancak sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık problemleri gelişebiliyor ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor.
- Hipertansiyon hastaları karantina döneminde kilo almamalı
Dünyada erişkin nüfusun yüzde 27’sının hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında yüzde 29’a çıkacağı öngörülüyor.
- 65 yaş ve üzeri vatandaşlar uzun bir aradan sonra sokağa çıktı
Yeni tip koronavirüs nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlar, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra sokağa çıktı.
- Koronavirüsten korunmak isterken hastalığınıza yenilmeyin
Kronik hastalıkları ve çeşitli sağlık problemleri olan pek çok birey, hastaneye gittiğinde koronavirüse yakalanabileceği endişesiyle, evde kalmaya devam ederek sorunu ertelemeye çalışıyor. Ancak virüsten korunmak isterken tanı ve tedavi süreçlerinin aksatılması, daha ciddi problemlere hatta hayati riske yol açabiliyor.
- Kronik hastalığınız varsa gribe dikkat!
Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. En hızlı yayılan ve insanları en çok etkileyen hastalıklar arasında grip ilk sıralarda yer alıyor.
- Kronik Hastalığı Olanlara Ramazan Önerileri
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluğun yol açabileceği sorunlara karşı kronik rahatsızlığı olanların daha dikkatli olması gerekiyor.Ancak yanlış beslenme sonucu reflü ve gastrit sorunu yaşayan hastalar ile insülin direncinin kırılması gibi rahatsızlıklarda Ramazan ayı iyi bir fırsat bile olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Balcı, kronik hastalığı olup oruç tutmak isteyenlere uyarılarda bulundu.
- Kronik hastalığı olanlar, doktor kontrolünde oruç tutmalı
Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi, uzun açlık süreci ile sıvı kaybının artması riskini de beraberinde getiriyor. Uzayan açlık dönemlerinde metabolizma hızının yavaşlamasıyla; halsizlik, mide boşalmasında yavaşlama ve şeker düşüklüğü gibi durumların meydana geldiğini belirten Uzm. Dr. Güzin Oğuz, kronik hastalığı olan kişilerin Ramazan öncesinde doktor kontrollerini yaptırması gerektiğine dikkat çekti.
- Beyin sağlığınızı, doğru beslenerek koruyun!
Beslenme; anne karnından, yaşlılığa kadar hayatın her döneminde büyük önem taşıyor. Hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılması, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmekten geçiyor.
- Çay ve Kahveyi Çok Seviyoruz, Peki Ya Sağlığımız?
Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu Konuşuyor” ile en güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Sabri Ülker Vakfı, bu kez en fazla tercih edilen içeceklerin başında gelen çay ve kahvenin sağlığa olan etkilerini ele alıyor. Çay ve kahvenin türünün, tüketim miktarının, hazırlanma şeklinin sağlık üzerinde farklı etkileri olduğunun altını çizen Sabri Ülker Vakfı, sevilen bu iki içeceğe ilişkin bilimsel verileri aktarıyor.
- Kronik hastalıklardan korunmak için okul çağında beslenmeye dikkat!
Beslenme ve Gıda Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, çocukların okul dönemindeki beslenme alışkanlığının ilerideki kronik hastalık risklerinin oluşumunda etkin rol oynadığını ifade etti.
- Kronik hastalıklar, psikolojiyi de etkiliyor
Kronik hastalıklar, kişide güvensiz ve kaygılı hissetmeye yol açarken; kronik hastalığı olan bireylerin %25’inin psikolojik sorun yaşadığı belirtiliyor. Sorunun uzun süre devam etmesi halinde hastalık üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacağını vurgulayan uzmanlar, hastalık ve psikolojik etkileri konusunda psiko-eğitimin önemine dikkat çekiyor.