Sesimiz iletişimimizdeki en önemli enstrümanımızdır. Aynı zamanda toplum içerisindeki pozisyonumuzu belirlemede rol oynayan en önemli faktörlerden biridir. Kişinin sesinin cinsiyeti, yaşı ve fiziksel görünümü ile uyumlu olması gerekir.
- Ses bozukluğu ses estetiğiyle tedavi ediliyor
- Ev yoğurdu irritable bağırsak sendromuna iyi geliyor
Karın ağrısı, karında spazm, ishal, kabızlık, sık tuvalet ihtiyacı, karında şişkinlik ve gaz hissi gibi şikayetleriniz varsa huzursuz bağırsak sendromu hastalığıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Evde basit ve ucuz olarak üretebileceğimiz geleneksel gıdamız yoğurdun doğal bir probiyotik olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyen Liv Hospital Ulus İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Güney Duman “Huzursuz bağırsak sendromu hastalarının günde 2 bardak ev yoğurdu tüketebilirler”
- Metabolizmayı ateşle!
Karantina günlerinde birçok kişi hareketsiz kalarak spordan uzaklaştı ve kilo aldı. Hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle, aldığınız birkaç kiloyu verebilir ve hayalinizdeki görüntüye kavuşabilirsiniz. Bu olumsuz beden ve ruh hallerinden kurtulmanın zamanı geldi. Liv Hospital yaza hazırlanmanın ipuçları hakkında bilgi verdi.
- Bağışıklığı güçlendiren besinler
Dünyanın mücadele ettiği koronavirüsten (Covid-19) korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi çok önemli. Dengeli ve sağlıklı beslenme kaliteli uyku ve düzenli egzersiz bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için olmazsa olmazlardan. Liv Hospital Ulus Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Duman bağışıklığı güçlendirecek besinler hakkında bilgi verdi.
- Kalp hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (korona) enfeksiyonu, kalp ve damar hastalarında tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Kalp ve damar hastalığı olanların daha bilinçli olması gerekiyor.
- Tansiyon hastası nelere dikkat etmeli?
Dünya genelinde salgın haline gelen Covid-19 için en yüksek risk grubunu oluşturanlardan biri de tansiyon hastaları. Öncelikle yapılması gerekenin evde kalmak ve tedbirlere uymak olduğunu söyleyen Liv Hospital Ulus Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat paniğe kapılmanın tansiyonu daha da yükseltebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
- Canınız çekiyorsa bir nedeni vardır
Hepimiz canı bazen çikolatayı, bazen kahveyi, bazen tuzlu besinleri daha çok ister. Bazı dönemler bazı besinleri nedensiz yere daha fazla tüketiriz. Herhangi bir besini normalden fazla tüketiyor olmak aslında vücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine işaret ediyor olabilir. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
- Teknolojinin aşırı kullanımı ağrı yapıyor
Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar gibi giderek yaygınlaşan modern teknolojilerin kullanımı, faydalarının yanında ciddi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı ile özellikle boyun ve sırt ağrıları, ellerde ağrı ve sertlikler oluşuyor.
- Kadınlarda hayat kurtaran testler
Kendine önem vermek, kendini emniyete almak, düzenli tarama ve kontrol, sevdiklerimiz ve kendimiz için yapacağınız en önemli şey… Birçoğumuz vücudundan gelen sinyalleri dikkate almayarak duymazlıktan geliyor. Oysa alınan bir küçük önlem ve uzman önerilerine kulak vermek, birçok hastalığın daha başlamadan fark edilmesini sağlıyor. Kadınlarda çok sık görülen meme, rahim ve rahim ağzı kanserlerinde ise erken teşhis ile yüksek oranda iyileşme sağlanabiliyor.
- Diyabet Tedavisinde Egzersiz İlaç Değerinde
En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli. Obezitenin sadece şeker hastalığı değil, hipertansiyon, inme, safra kesesi hastalıkları ve hatta bazı tür kanserlerde de görülme sıklığını arttırdığını söyleyen Liv Hospital Ulus Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Demet Yetkin, diyabet tedavisinde kullanılan şeker düşürücü ilaç tedavileri kadar kilo kontrolü ve egzersizin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
- Bahar alerjisi için altın değerinde öneriler
Bahar geldiğini habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor.
- Stres Vertigoyu Tetikliyor
Baş dönmesi, yani vertigo toplumda çok yaygın görülüyor. Baş dönmesi ya da vertigonun bir hastalık değil, birçok farklı sebebin sonuç semptomu olduğunu söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal vertigo ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Liv Hospital Ulus Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat ise stres ve psikolojik nedenlere de dikkat edilmesi gerektiğine değindi.
- Bebekteki Huysuzluğun Sebebi Büyüme Atağı Olabilir
Bebeğiniz uyku, beslenme gibi düzenlerinde değişiklik yapmaya başladıysa, sürekli huysuzsa dikkat! Bebeğiniz büyüme atağı geçiriyor olabilir. Liv Hospital Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ bebeklerdeki büyüme ataklarını anlattı ve ailelere tavsiyelerde bulundu.
- Kış Hamileleri Nelere Dikkat Etmeli?
Kışın mevsimindeki soğuk ve grip salgınları herkesi etkilese de en çok hamileler durumdan muzdarip olur. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç kış hamilelerine önerilerde bulundu.
- Karaciğer Sağlığını Korumanın Püf Noktaları
Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğer kendi kendini yenileme yeteneği yüksek bir organdır. Bir yandan ağızdan alınan tüm yiyecek ve içeceklerin, diğer yandan hemen hemen tüm ilaç ve besin takviyelerinin sindirilmesi, vücuda yararlı hale getirilmesi, kullanılmayan ve vücuda zarar verebilecek şekle dönüşen kısımlarının zararsız hale getirilerek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Yanlış Diyet Saç Döküyor
Dengeli ve doğru beslenmek hem fiziksel hem ruh sağlığı için büyük önem taşıyor. Özellikle hanımlar kimi zaman hızlı kilo vermek için yanlış diyetler yapabiliyor.
- Çocuklarda Bronşit Nasıl Anlaşılır?
Akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor. Çocuklarda daha çok akut bronşiolit görüldüğünü söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz bronşite yakalanan çocuklar için ailelere önerilerde bulundu, tedavi yöntemlerini anlattı.
- Fazla Kilo Böbrek Hastalığı Riskini Artırır
Ülkemizde her 7 kişiden birinde böbrek hastalığı görülüyor. Bu nedenle böbrek hastalığı gibi yaygın bir hastalıkta tedaviden ziyade korunmak büyük önem taşıyor.
- Prostat Soğuk Hava Sevmiyor
Prostat genel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olmamasına rağmen erkeklerin yaşam kalitesini etkiliyor. Özellikle soğuk havlarda şikayetler artabiliyor. Üreme fonksiyonunda önemli görevleri olan prostat bezinin genel olarak üç hastalığı görülüyor. Prostatit erişkin dönemde her yaşta görülebilirken, prostat kanseri ve prostat büyümesi daha ileri yaşların hastalığı. Prostatın en sık görülen rahatsızlığı ise prostat büyümesi.
- Diyabet Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşler, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor.
- Çocuklardaki Karın Ağrısına Dikkat
Çocukluk dönemin de en sık karşılaşılan sorunlardan biri de karın ağrısıdır. Bu ağrı kimi zaman karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan hastalıkların bir belirtisi olabilir. Liv Hospital Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. İsmail Gönen çocuklardaki karın ağrısını nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı.
- Grip ve nezleyi birbirine karıştırmayın
Soğuk kış mevsiminde kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması nedeniyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar daha sık görülüyor.
- Migrenle başa çıkma yolları
Migren Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıklar arasında. En sık 25-55 yaş aralığında görülmekle birlikte çocuklarda da, daha yaşlı hastalarda da görülebiliyor.
- Gripten korunmada en temel yöntem elleri yıkamak
Etrafınıza şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor. Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen ilk hastalık ‘grip’ oluyor.
- El Ayak Ağız Hastalığından Korunma Yolları
Hafif döküntü ile seyreden bulaşıcı, viral bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı, en sık 2-10 yaş arasında görülüyor. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülebileceğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz el ayak ağız hastalığı tedavisi ve korunma yollarını anlattı.
- Önerileri Dinleyin, Yeni Yıla Fit Bir Bedenle Girin
Yılbaşı gecesi özenle hazırlanmış sofralarda buluşulur. Herkes kendi bütçesine göre akşam için özel ve güzel menüler oluşturur. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız yılbaşı gecesini kilo almadan geçirmek isteyenlere önerilerde bulundu.
- Spor Yapacağım Derken Sağlığınızdan Olmayın
Sosyal medyada herkes spor yaparken ya da spor yaptırırken fotoğraf paylaşıyor. Oysa spor yapmanın da belli kuralları var. Yanlış yapılan ya da bedeniz fazla zorlayan spor sağlığınızı için ciddi sorunlar oluşturabilir. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökay Görmeli spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
- Bağışıklığınızı Güçlendirecek 10 Besin
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli beslenmek ve antioksidan besin öğelerini her gün düzenli almak gerekir. Her renk, her çeşit besini tüketmenin önemini vurgulayan Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel bağışıklık sistemini güçlendirecek 10 besin hakkında bilgi verdi.
- Kadınlarda Rahim Ağzı Kanserinin Çözümü: Tarama ve HPV Aşıları
Yüksek-riskli Human papillomavirus (HPV) virüslerinin uzun süreli enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkin yolu bu virüse karşı geliştirilen koruyucu aşıların uygulanması.
- Düzenli Egzersiz Meme Kanserinden Koruyor
Ülkemizde her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor ve meme kanserine yakalanma yaşı hızla genç yaşlara doğru kayıyor. Vücuttaki fazla yağlardan kurtulmak ve düzenli fiziksel aktivitede bulunmanın meme kanseri riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlandı. Liv Hospital Ulus Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu kanserle mücadelede yapılması gerekenler ve cerrahi yöntemler hakkında bilgi verdi.
- Bel Ağrısı Kabusa Dönmesin
Herkes yaşamında en az bir kere bel ağrısı çekmiştir. Bel ağrısının sebebi kas ve bağ dokusundaki zorlanmalara bağlı gerilmeler olabileceği gibi bu yapıların oluşturduğu zincirdeki bozukluk da yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir.
- Öksürüğünüzün Şekli Hastalığınızı Ele Veriyor
Hastaları en sık hastaneye götüren şikayetlerden olan öksürük, aslında pek de önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürük altında oldukça büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırabilir. Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal üç haftadan fazla süren öksürüğün dikkate alınmasını vurguladı.
- Emzirirken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Püf Noktası
Anne sütünün ve emzirmenin hem anne hem de bebek için faydaları saymakla bitmiyor. Bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamini içeren ideal bir besin kaynağı anne sütü ile karşılanıyor.
- Ağız Kokusu Neyin Habercisi?
Ağız kokusu birçok insan için içinden çıkılmaz korkulu bir rüyadır. Çalışmalar yetişkinlerin yüzde 50’sinin bu durumdan muzdarip olduğunu gösteriyor. Bazen bu durumun altında zararsız zannettiğimiz ciddi problemler yatabileceğini söyleyen uzmanlar ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
- Sağlığın İçin Hareket Et
Yürüyüş yapmak insana hem ruh hem sağlık açısından iyi geliyor. Sporun, doğada yürüyüş yapmanın artık bir tedavi şekli haline dönüştüğünü söyleyen Liv Hospital Sağlıklı Yaşam ve Check up Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Eren Eroğlu “Yürümek, zaman mekan tanımadan tüm koşullar altında yapılması mümkün bir spordur” diyor. Yrd. Doç. Dr. Eren Eroğlu yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.