Yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte 60 yaş ve üzerinde kişisel sağlık taramalarının önemi her geçen gün daha çok artıyor. Düzenli check-up uygulamaları, kronik hastalıklardan kansere kadar birçok sağlık sorununun daha başlangıç evresindeyken fark edilmesini sağlayabiliyor. Böylece birçok hastalık daha başlamadan önlenebiliyor ya da pratik bir şekilde tedavi edilebiliyor.
- Sağlıklı Bir Yaşlılık Dönemi İçin Bu Taramaları İhmal Etmeyin
- Covid kaynaklı kalp ve damar hasarına dikkat!
Covid-19 vücuttaki tüm organ ve sistemleri ilgilendirebildiği gibi kalp- damar sağlığı üzerinde de pek çok olumsuz etkiye neden oluyor. Koronavirüs ile birlikte ve hastalık sonrasında kalp kasında hasar, pıhtı riski ve kalp krizine dönüşebilen ciddi tablolar görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Oğuz Yılmaz, Covid-19’un damarlar üzerine etkisi hakkında bilgi verdi ve hastalara önemli uyarılarda bulundu.
- Meme Kanseri Tiroid kanseri riskini artırabilir
Amerika’da her 8 kadından 1’i, Türkiye’de ise her 12 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor. Hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak meme kanseri için risk oluştururken; tiroid ile ilgili rahatsızlığı bulunan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha yüksek olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Meme Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, meme kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
- Pandemide her 4 kişiden biri geri dönüşümsüz görme kaybı yaşıyor
Koronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Göz Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüst pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
- Organ nakli hastalarına koronavirüs uyarısı
Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, yaşamı tehdit eden önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu rahatsızlıkların seyri ve tedavi aşamaları hastalar için endişeli bir sürece işaret ederken bu tabloya bir de koronavirüs pandemisinin eklenmesi ile kaygı düzeyinin daha da arttığı gözlemleniyor.
- Anne ve Bebeklerde Güçlü Bir Bağışıklık için Beslenme Önerileri
Koronovirüs pandemisi sürecinde hastalığa yakalanma endişesini en çok yaşayan gruplar arasında hamileler, yeni doğum yapan ya da emziren anneler geliyor. Bu dönemde uzmanların dikkat çektiği önlemlere eksiksiz uyulması ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulması büyük önem taşıyor. Vücut direncini artırmak için de mutlaka doğru gıdalarla, dengeli bir beslenme programının uygulanması gerekiyor.
- Cildinizin verdiği 7 kanser sinyaline dikkat!
Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin görülme sıklığı sigara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam gibi sebeplerle her geçen gün artıyor.
- Covid-19’da hangi test ne kadar güvenilir sonuç veriyor?
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınını kontrol altına almak için tanı testleri kritik bir rol oynuyor. Test yapılmasının ardından koronavirüs tanısı alan kişilerin toplumdan izole olarak gerekli önlemleri alması da büyük önem taşıyor. Koronavirüs şüphesi olan kişilerde tanı amacıyla PCR, ELISA IgG ve IgM antikor testleri, hızlı testler ve PCR ev kitleri kullanılıyor.
- Narkolepsi iş ve trafik kazalarına sebep oluyor
Halk arasında bilindiği şekliyle uyuklamak, uyuyakalmak, çok uyumak ya da ayakta uyumak kadar basit olmayan narkolepsi, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Çünkü narkolepsi hastaları çalışırken, araba kullanırken veya toplu taşıma araçlarında ayakta giderken çok kısa sürede uyuyabiliyor. Trafik ve iş kazalarına sebep olan hastalık bir uyku testiyle teşhis edilip; kısa sürede tedavi edilebiliyor.
- Hamilelik bulantılarını önlemenin 14 yolu
Pek çok anne adayı hamilelik sürecinde mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşılaşıyor. Bu durum bazı kadınlarda sadece gebeliğin ilk dönemlerinde görülebilirken, bazen de aylarca sürebiliyor. Yaşam kalitesini de oldukça düşüren bulantı ve kusma problemlerine karşı bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
- Meme Başı Akıntısı Meme Kanserini İşaret Edebilir
Memede ağrı ve şişlikten sonra kadınları en fazla endişelendiren durumlardan biri olan meme başı akıntısı yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu problemin kaynağının tespit edilip vakit kaybetmeden müdahale edilmesi hayati önem taşıyabiliyor. Erken evre meme kanserlerinin habercisi olabilen meme başı akıntısında duktoskopi uygulaması hızlı teşhis ve tedavi imkanı sağlıyor.
- Çocuklarda yaz hastalıkları ve kazalara dikkat
Anne babalar son dönemlerde kendilerini ve çocuklarını covid 19’dan korumak için pek çok önlem alıyor. Ancak bu mevsimde çocukları bekleyen tehlikeler arasında sadece koronavirüs değil, yaz hastalıkları ve kazalar da bulunuyor. Yazın güneşli günlerinde, yeşil alanlarda ya da denizde geçirilen vakitler her ne kadar eğlenceli olsa da, dikkat edilmediği takdirde pek çok olumsuz durumu beraberinde getirebiliyor.
- Yeni normale uyum sürecinde infodemi salgınına dikkat!
Koronavirüs pandemisi sürecinde ülkemizde durum her geçen gün iyiye giderken, fiziksel ve ruhsal yönden sağlığımızı korumak en önemli önceliğimiz… Ancak yeni normal olarak tanımlanan bu dönemde değişen alışkanlıklar ile yeni yaşam koşulları, stres ve çeşitli endişeleri de beraberinde getirebiliyor.
- Aşkla Sarılmak Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor
Aşk hem psikolojik hem de fizyolojik etkileri ile sağlığa iyi geliyor. Metabolizma hızını artıran, bu sayede yağ yakımına yardımcı olan aşk; bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cilt sağlığına iyi geliyor, ağrıları azaltıyor. Tüm bu etkilerin yanında aşk, salgılanan hormonlarla birlikte kalbe de iyi geliyor.
- Bu Hastalık Su İçerken Bile Ortaya Çıkabiliyor
Gülerken, diş fırçalarken, bazen su içerken bazen de yüze dokunulduğunda yani rutin herhangi bir şey yapıldığında bile başlayan ağrılar hayatı zehir edebiliyor. Halk arasında şiddetli ağrılara sebep olması nedeniyle “Delirten hastalık” olarak bilinen trigeminal nevralji, bu sorunu yaşayan kişilerin sorunun ağızda olduğunu sanıp tüm dişlerini çektirmelerine bile neden olabiliyor.
- Türkiye’de Her Yıl 160 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor
Modern çağın en sık görülen ve hayati riske neden olan hastalıklardan biri olan kanser, tüm dünyada hızla artıyor. Ülkemizde de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmeler bu korkutucu hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlıyor.
- Nikotin ve Kafein Kulak Çınlamasını Tetikliyor
Kulak çınlaması her yaştan insanın yaşadığı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kulaktaki çeşitli yapısal bozuklukların ve işitme kayıplarının yanı sıra vücuttaki birçok bozukluğun belirtisi de olabiliyor. Stresten sigaraya, aşırı kafein alımından vitamin eksikliğine kadar birçok etken kulak çınlamasına yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Nurten Küçük, kulak çınlaması ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
- Dikkate Alınmayan Çarpıntı Ani Ölüm Nedeni
Genç ya da yaşlı fark etmeksizin çevremizdeki pek çok kişi “Kahve içmeyeyim çarpıntı yapıyor” cümlesini sık sık kullanıyor. Hatta bu ifade kişinin yaşı gençse genellikle şaşırtıcı olabiliyor. Ancak toplumda sık görülen çarpıntı hızlı şehir yaşamının olağan bir etkisi olarak ortaya çıkabileceği gibi önemli sorunların da belirtisi olarak kendini gösterebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sabri Demircan, çarpıntı hakkında bilgi verdi.
- Kuru ve Şiddetli Öksürük Trakeit İşareti Olabilir
Trakeit yani soluk borusu enfeksiyonu, şiddeti giderek artan öksürük, soluk borusunda hissedilen ağrı, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Genellikle bakteri ve virüslerin neden olduğu bu hastalık çocukları daha çok etkiliyor. Yetişkinlerde ise sigara ve alkol kullanımı trakeitin nedenleri arasında yer alıyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Korlu, trakeit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
- Karaciğeriniz Hastaysa Bu Besinleri Sofranızdan Eksik Etmeyin
Sağlıklı bir vücut için beslenme önemli bir yer tutarken, siroz veya kronik karaciğer hastaları için doğru beslenme hayati önem taşıyor.
- Kulağınızdan Kan Geliyorsa..
Temizleme çubuğuyla kulak temizlemek veya yüksek sese maruz kalmak gibi basit nedenlere bağlı olarak gelişebilen kulaktan kan gelmesi, ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Kulak ağrısı, işitme azlığı, baş dönmesi, ateş, çınlama gibi şikayetler de kanamaya eşlik edebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Nurten Küçük, kulaktan kan gelmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
- 10 Adımda Bebeğinizi Doğru Emzirin
Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, anne ile arasında özel bir bağ kurulmasını sağlıyor, büyüyüp gelişmesine katkıda buluyor. Anne sütünün yani bebeklerin ilk gıdasının faydalı etkileri, ömür boyu kendini gösteriyor. Emziren anneler ise doğum sonrası fiziksel ve psikolojik açıdan daha kuvvetli hissediyor.
- Terlemeye Neden Olabilen 11 Rahatsızlığa Dikkat!
Spor, heyecan veya korku gibi anlarda, vücut terleyerek reaksiyon verebiliyor. Ancak bunun dışında vücutta ısı dengesini sağlayan terleme mekanizması ortada bu nedenler yokken de fazla çalışabiliyor. Bu durum genellikle çok fazla önemsenmemesine karşın altta yatan farklı rahatsızlıklar olabileceği için mutlaka uzman yardımı gerektiriyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, terlemeye neden olan rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.