Ağız kokusu, mide yanması ve ses kısıklıkları ile kendisini belli eden mide fıtığı, tedavi edilmediği takdirde reflüye de neden olarak hastalara zor bir süreç yaşatabiliyor. Ancak erken dönemde teşhis edilen mide fıtığı, laparoskopik yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Çiftçi, mide fıtığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
- Ağız kokusu mide fıtığı belirtisi olabilir
- Gebelerde mide yanmasını yatıştıracak 12 öneri
Gebelikte mide yanmasının ana sorumlusu progesteron hormonudur. Bu hormonun kas gevşetici etkisi nedeniyle mide kapakçığı da gevşer ve asitli içerik yemek borusuna doğru ilerler. Ayrıca büyüyen rahimin etkisiyle mideye doğru basınç artacağından, kapakçıkların açılması daha da kolaylaşır. Ama bu durumu son verecek etkin ve güvenli çözümler de var.
- Mide yanması için içilen süt ülseri arttırabilir
Toplumun yaklaşık yüzde 10’unun, hayat boyunca herhangi bir dönemde peptik ülser (mide iç zarında ya da bağırsakta oluşan yara) hastalığı geçirdiği tahmin ediliyor.
- Mide yanması ve ekşimesini ihmal etmeyin
Yaygın olarak görülen reflünün ülser, koroner kalp hastalığı ve safrakesesi taşı gibi başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, mide ekşimesi ve yanmasının dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Yaşam kalitesini düşüren reflüyü önlemek için akşamları ağır yemeklerden kaçınmak, az ve sık yemek, yatak başını yükseltmek gibi bazı tedbirler etkili olabilir.