Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Ceyhan Nehri’nin, ‘Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı’ ilan edilmesi kararıyla ilgili, “Şehrimizin geleceğine en güzel ve özel mirası bıraktık” dedi.
- Başkan Gürbüz: “Şehrimizin geleceğine en özel mirası bıraktık”
- Dulkadiroğlu Belediyesi Restorasyon Projeleriyle Tarihini Yeniden Canlandırıyor
Dulkadiroğlu Belediyesi, kurulduğu günden bu yana ortaya koyduğu restorasyon çalışmalarıyla ilçenin tarihini gün yüzüne çıkarttı. Belediye Başkanı Necati Okay, “Ortaya koyduğumuz çalışmalarla tarihimizi gün yüzüne çıkardık. Bu tarihi değerlerimiz Kahramanmaraş turizminin alt yapısı oldu”
- SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dağlı: “Cumhuriyetimiz, en büyük emanetimiz ve mirasımızdır”
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “Cumhuriyetimiz, atalarımızın bizlere emaneti, gelecek nesillere gururla devredeceğimiz mirasımızdır. Cumhuriyet’in ilanının 99’uncu yıl dönümü kutlu olsun” dedi.
- Başkan Güngör, TKB Kültürel Mirası Koruma Ödüllerini Sahipleriyle Buluşturdu
İstanbul Fatih’te düzenlenen Tarihi Kentler Birliği 2’nci Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Başkan Güngör, “Tarihi Kentler Birliği olarak 22 yıllık serüvende şehirlerimizin daha yaşanılabilir olması için 685 projeyi destekledik. Yerel yönetimdeki özendirmeyi sağlamak, tarihi dokuların ortaya çıkmasını teşvik etmek için ödüller veriyoruz, iyi örnekleri destekliyoruz. Şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’ta da özgün kimliğimizle önemli adımlar attık, atıyoruz” dedi.
- Başkan Mahçiçek; EXPO 2023, gelecek nesillere ve şehrimize kalıcı bir miras bırakacak
Kahramanmaraş’ın tanıtım ve turizm sorunu için tarihi bir fırsat olan EXPO 2023 projesini öğrencilere anlatan Başkan Mahçiçek, “Kahramanmaraş’ın değerleri ve tabii durumu çerçevesinde belirlediğimiz temalar ve sürdürülebilir projelerimizle EXPO 2023 Onikişubat-Kahramanmaraş, çevre bilincini ve doğa sevgisini tüm insanlara aşılayacak, gelecek nesillere ve şehrimize kalıcı bir miras bırakacaktır” dedi.
- Sütçü İmam’ın Mirasına Namzet Bir Kadro
AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün bir kez daha edelerle bir araya gelmenin bahtiyarlığı içindeyim. Bir asır önce Sütçü İmam nasıl istiklal mücadelesine sahip çıktıysa, onun torunları da Türkiye’nin istikbal mücadelesine öylesine bağlı. Bizler Sütçü İmam’ın mirasına namzet bir kadroyuz” ifadelerini kullandı.
- 10 bin yıllık ata mirası siyez buğdayının hasadı yapıldı
Elbistan Belediyesi’nin, başta halk ekmek fabrikasındaki ekmek üretimi ve şeker hastası vatandaşların ihtiyacını karşılamak için ekimini gerçekleştirdiği 10 bin yıllık siyez buğdayının hasadı yapıldı.
- Kültürel Miras Müzesi’nin Birlikte Kullanım Protokolü İmzalandı
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Dulkadiroğlu Belediyesi arasında Kültürel Miras Müzesi’nin İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Anadolu Masal Evi olarak kullanılması amacıyla planlanan “Birlikte Kullanım Protokolü” imzalandı.
- Başkan Güven’den Eshab-I Kehf’e kalıcı restorasyon müjdesi!
Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven,sona gelinen Restorasyon çalışmasını yerinde incelemek üzere Afşin Eshab-ı Kehf Gönül Elçileri Derneği (GÖNÜLDER) Başkanı Hüseyin Bozkurt ile birlikte Külliyeyi ziyaret etti.
- Başkan Mahçiçek: “İstiklal Madalyası, Ecdadımızın Şanlı Mirasıdır”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 5 Nisan 1925 tarihinde şehrimize verilen İstiklal Madalyasının sene-i devriyesinde kutlama mesajı yayımladı.
- Miras yüzünden kardeşini öldüren abi tutuklandı
Kahramanmaraş’ta miras yüzünden aralarında husumet olan kardeşini av tüfeğiyle öldüren abi tutuklandı.
- Kardeşler arasında miras kavgası kanlı bitti
Kahramanmaraş’ta aralarında miras yüzünden husumet bulunan abi kardeş arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü.
- Dulkadiroğlu Kültürel Mirası’na sahip çıkıyor
Tarihi ve Kültürel değerlerini ön plana çıkarmak adına birçok projeye imza atan Dulkadiroğlu Belediyesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi ile bu değerlerini kayıt altına alıyor.
- Edebi Mirasımızı Dünyaya Duyuracağız
UNESCO Türkiye Milli Komistesi ile çevrimiçi görüşme gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “UNESCO başvuru süreci devam ediyor. Motivasyonumuz yüksek. İnşallah şehrimizin edebi mirasını dünyaya duyuracağız” dedi.
- Bahtiyar yokuşu turizmin gözdesi olacak
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Bahtiyar Yokuşu projesiyle Kahramanmaraş’ın turizmde büyük bir kazanım elde edeceğini söyledi. Başkan Okay, Bahtiyar Yokuşu’nun tarihi konaklarının turizmin gözdesi olacağını vurguladı.
- Afşin’in lavantaları dünyaya kapılarını açıyor
Eshab-ı Kehf Külliyesi'yle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi, mis kokulu lavanta tarlalarıyla da ziyaretçilerini ağırlıyor.
- Öztunç: Kapadokya Kanadalılara mı peşkeş çekilecek?
Nevşehir Avanos’taki ağaçlandırma alanında altın aramak için ağaç kesilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı ÖZTUNÇ “ Mesele öncelikle Avanosu, sonrasında tüm Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiriyor. Her yıl on binlerce turisti ağırlayan Avanosu’n ülke ekonomisine kattığı değer yetmiyor mu ? Avanos’un altını eşelemenin kimlere ne faydası olacak ?” yorumunda bulundu.
- Türkiye'deki dünya miraslarının yer aldığı kalıcı serginin ilki Kahramanmaraş'ta açıldı
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, Türkiye'nin UNESCO'ya tescilli dünya miraslarının tanıtılacağı kalıcı serginin ilki, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde açıldı.
- UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan eserler, Afşin'de tanıtılacak
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) tarafından Türkiye'deki UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan eserler, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde sergilenecek.
- Afşin, lavanta tarlalarıyla turizme kapı aralıyor
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin ardından lavanta tarlalarıyla da turizme kapı aralıyor.
- Cuma namazı salgın sonrası ilk kez kılındı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında toplu ibadetin kısıtlanmasının ardından ilk cuma namazı, Kahramanmaraş'ta belirlenen camilerde kılındı. Vatandaşlar, belirlenen kurallara uyarak namazlarını kıldı.
- Eshab-ı Kehf Külliyesi "Kovid-19 uykusunda"
Roma döneminde, Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve 309 yıl burada uyudukları mekan olarak rivayet edilen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi, yüzyıllar sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ziyaretçisiz kaldı.
- Ecdadımız Osmanlı’nın mirası olan Zimem Defteri yeniden gelenek haline geldi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Başkanı Sami Kervancıoğlu Zimem Defteri geleneği hakkında değerlendirmede bulundu.
- Başkan Okay, Din kardeşinin bağrına çomak vurmayanın mirasına sahip çıktı
Kahramanmaraş’ı kurtuluşunun 100. Yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan Dulkadiroğlu Belediyesi, Başkan Necati Okay’ın talimatıyla milli kahraman Abdal Halil Ağanın mirasına da sahip çıktı.
- Kahramanmaraşlı ailenin en büyük mirası yaklaşık 100 yıllık aba
Kahramanmaraşlı Mehmet Topçuoğlu, babasının yaklaşık 100 yıl önce "bir kamyon parası" vererek yaptırdığı söylenen yöresel aba kıyafetini özenle saklıyor.
- Şehirlerimizi geleceğe taşımalıyız
Tarihi Kentler Birliği ödül töreninden konuşan Başkan Güngör, “Tarihi Kentler Birliği bir ailedir. Geçmiş tecrübelerden faydalanarak bu platformu bir adım daha ileri götürmenin gayreti içerisindeyiz. Şehirlerimiz bize emanet. Biz şehirlerimizin doğal, kültürel ve tarihi mirasını korumalı, gelecek nesillerle buluşturmalıyız” dedi.
- Türkiye’deki kültürel miras sayısı arttı
Türkiye’deki müze sayısı 2017 yılına oranla yüzde3 artarak 451’e ulaşırken, bununla birlikte bakanlığa bağlı eser sayılarının da yüzde 1 arttığı kaydedildi. Geçen yıl müzelerle alakalı çıkan basın haber adedi ise 43 bin 913 olarak görüldü.
- Kültürel mirası gelecek nesillere ilmek ilmek nakşediyor
Dulkadiroğlu Belediyesi’nin restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtığı Dulkadiroğlu Konağı, Kahramanmaraş Kültürü’nün en önemli el sanatlarını gelecek nesillere aktarıyor. Sim sırma, halı dokuma ve ahşap yakma kurslarına öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
- Çocuğunuza Obeziteyi Miras Bırakmayın
Genlerle aktarılan fiziksel özellikler ve hastalıklara “genetik miras” adı veriliyor. Bazı hastalıklar tıpkı göz rengi, burun şekli gibi nesilden nesle aktarılabiliyor. Bunlardan bir tanesi de obezite hastalığı. Anne ve babadaki şişmanlık sorunu DNA üzerinde bulunan genler üzerinde tahribat yarattıysa doğacak çocukta da obezite görülebileceği anlamına geliyor. Bunu anlamanın yolu ise genetik testlerden geçiyor.
- “Kahramanlık destanının onurlu mirasçılarıyız”
Kurtuluşumuzun 99’ncu yıldönümünde Muhammed Alıç, “Bugün bu büyük mücadelenin, onurlu başarının mirasçıları olan bizler, bu topraklarda yazılan kahramanlık destanının 99.yıldönümünün haklı gururu ve coşkusu içerisindeyiz” dedi.
- Otizmli Öğrenciler Kültürel Miras Müzesi’ne Konuk Oldu
Kahramanmaraş İş Eğitimi Okulu ve İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polisleri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle otizmli çocukları Dulkadiroğlu Belediyesi Kültürel Miras Müzesi’nde konuk etti.
- KSÜ’de ‘Fıkhi Mirasımızın Değeri Üzerine’ Konulu Konferans
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve İlahiyat Fakültesi Öğrenci Temsilciliği tarafından ‘Fıkhi Mirasımızın Değeri Üzerine’ konulu konferans düzenlendi.
- e-Devlet'te miras sorgulama rekoru!
Ölen kişinin mirasının paylaşımına yönelik beyanlarını da kapsayan vasiyetnamenin "e-Devlet" üzerinden alınmasına başlanmasının ardından bugüne kadar yapılan işlem sayısı 300 bine yaklaştı.
- Selçuklu Mirası kaderine terk edildi!
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Doluca mahallesinde bulunan ve Selçuklular zamanında yapılan tarihi Orçin kalesi kaderine terk edilmiş, adeta yok olmayı bekliyor.
- TKB’den Dulkadiroğlu Belediyesi’ne “Proje Ödülü”
Tarihi Kentler Birliği’nin kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın sonuçları belli oldu. Bu sene 16.’sı düzenlenen yarışmanın Proje Ödülü kategorisinde Dulkadiroğlu Belediyesi, Kentsel Sit Alanı İçindeki Sokakların Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projeleri, Uygulamalı Mutfak Müzesiyle ödüle layık görüldü.
- Ahilik tarihi bir mirastır, sahip çıkılması gerekir
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ahilik Haftası Kahramanmaraş’ta da coşku içerisinde kutlandı. Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan program Taşhan’da devam etti. Yılın ahisinin seçildiği törende konuşan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu. Ahiliğin Selçuklu döneminden başlayıp Osmanlı döneminde devam ettiğini ve günümüzde de sahip çıkılması gerektiğini belirtti.