Bazı hastaların ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcı belirtiler yaşayabildiğini vurgulayan uzmanlar, baş ağrısının başka bir hastalığın belirtisi olabileceğini söylüyor.
- Migren ‘geliyorum’ diyor!
- Oyun, ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi görür
Yetişkinler için eğlence anlamını taşısa da oyunun çocuklar için bir iş olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların hayatında iletişim ve ilişki kurmak, hayatı deneyimlemek, olumsuz duyguları düzenlemek ve öğrenmek için en etkili yolun ‘oyun’ olduğunu vurguluyor.
- Deprem toplumda travmaya yol açabilir!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Adana, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Hatay, Kilis ve Diyarbakır’da da şiddetli bir şekilde hissedilen deprem tüm ülkede üzüntü ve korkuya neden oldu.
- Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Depremzedelerin empatiye ihtiyacı var”
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremin travmatik etkiler oluşturduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, depremzedelerin ruhsal durumlarının mutlaka ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
- Erkekler daha örtülü bir travmatik süreçten geçiyor
Deprem, diğer doğal afetler, beklenmedik zamanlarda yaşanan olayların kişilerde travmaya yol açabildiğini kaydeden uzmanlar, genellikle erkeklerin, toplum içerisinde genel kabul görmüş cinsiyet rolleri nedeni ile yaşadıkları travmaları görmezden gelmeye eğilimli olduğunu belirtiyor.
- ‘Sarma tütün daha az zararlı’ düşüncesi yanlış!
Paket sigaraya kıyasla daha ekonomik olması nedeniyle sarma tütün şeklinde sigara kullanımında son birkaç yıl içinde dünyada ve ülkemizde ciddi artış yaşanıyor. Sarma tütünün paketli sigaraya kıyasla daha az zararlı olduğuna dair yanlış bir inancın olduğunu belirten uzmanlar, başta akciğer kanseri olmak üzere gırtlak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri gibi ciddi hastalıklarla birlikte felç, beyin ve kalp damarlarında sertleşme sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Uzmanlar bilin
- Çocuğunuzun madde kullandığını nasıl anlarsınız?
Madde kullanımı ve bağımlılığı günümüzün en önemli sorunlarından biri. Ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu bazı belirtilerle anlayabileceğini belirten uzmanlar, değişen rutinlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
- Covid-19 geçirenler de mutlaka aşı olmalı!
Ortaya çıkan varyantlarıyla dünya genelinde etkili olan Covid-19’la mücadelede en etkili yöntemin aşı olduğunu vurgulayan uzmanlar, Covid-19 geçirenlerin de mutlaka aşı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Hangi varyant, hangi mutasyon, kaç kere mutasyon, kaç kere varyant olursa olsun şu gerçeği unutmayalım: Bu pandeminin ortadan kalkmasını sağlayacak en önemli faktör aşıdır! Biz bu pandemiyi aşıyla ortadan kaldıracağız.” diyor.
- İşte israftan kurtaracak basit püf noktaları…
İhtiyaç fazlası gıda tüketimi, aşırı tüketime ya da gıda israfına yol açıyor. Özellikle israfa en çok yol açan etkenin aşırı ekmek tüketimi olduğunu vurgulayan uzmanlar, artan ekmeklerin galeta unu, köfte harcı ve çorbalar içinde tüketilmek üzere değerlendirilebileceğini ifade ediyor.
- Sosyal medya kullanımı, yeme bozukluğunda etkili mi?
Son dönemde sağlık ve diyet ile ilgili sosyal medya paylaşımları oldukça popüler hale geldi. Kullanıcıların ‘Nasıl diyet yapılır?’, ‘Nasıl fit kalınır?’, ’Günde kaç kalori yakılmalı?’ gibi paylaşımlarla sıkça karşılaştığını vurgulayan uzmanlar, bazı web sitelerinin düzensiz yemek yemeyi teşvik ederek yeme bozukluğunu bir moda ya da güzellik algısı olarak göstermeye çalıştığını ifade ediyor.
- Yalnız mısınız yoksa tek başına mı?
Tek başınalık birey tarafından tercih edilirken yalnızlık ise bireyin sosyal ilişkilerinin bozulması sonucu oluşan, hoş olmayan ve seçilmemiş bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kısa süreli, durumsal ve kronik olmak üzere yalnızlığın zaman açısından üç türü olduğunu belirten uzmanlar, yalnızlığın depresyon, kaygı, intihar, yaşam doyumu, umutsuzluk, utangaçlık, internet kullanımının fazla olması ve stres gibi faktörlerle ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.
- Örselenmiş Kadın Sendromuna Dikkat!
Kadına şiddet konusu Merve İpek davası ile bir kez daha Türkiye gündeminde ilk sırada yer aldı. Hakaret, küfür ve aşağılanma şeklinde başlayan şiddetin bir süre sonra çok ciddi fiziksel şiddete dönüştüğünü belirten uzmanlar, psikolojik, fiziksel ve cinsel tacize uğrayan kadınların şiddet döngüsünden çıkamamaları sonucu öğrenilmiş çaresizlik durumunun başladığını ifade ediyor.
- Ara tatilde hepinizin keyif alacağı aktiviteler planlayın
Ara tatilde çocuklarını eğlendirirken kendi isteklerini ve psikolojik durumlarını göz ardı eden ebeveynlere uzmanlardan uyarı var. Aile bireylerinin beraber eğlenebileceği aktiviteler seçilmesini öneren uzmanlar, anne ve babaların da bu süreçte zorlanmış olabileceğini belirterek “Zorlandığınız süreçte durup bekleyip belki biraz da dinlenip yeniden başlamayı unutmayın” tavsiyesinde bulunuyor.
- Sigarada “şartlanma” bağımlılığın sürmesinde etkili oluyor
Bireylerin sigara içmeye çoğunlukla erken yaşlarda merak ve özenme nedeni ile başladıklarını belirten uzmanlar, sigara bağımlılığının sürmesinde şartlanma faktörüne dikkat çekiyor.
- Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı
Covid-19 pandemisi her yaştan ve her kesimden birey üzerinde olumsuz fiziksel ve ruhsal etkilere sebep oldu. Çoğunlukla yetişkin ve ileri yaştaki bireylerde görülen pandemi, çocuk ve ergenlerde de ortaya çıkabiliyor.
- Bu besinler sonbahar depresyonundan koruyor!
Pandemi ve sonbahar depresyonunun bu dönemde etkili olabileceğini belirten uzmanlar, başta Gingseng olmak üzere süper besinler listesinin başında yer alan brokolinin mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Brüksel lahanası, taze ceviz, turp ve balkabağı gibi birçok besinin sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendireceğine ve depresyona karşı oldukça fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, kahvaltı öncesi tüketilen kahve ve çay, yorgunluğun asıl sebebi olabilir.
- Covid-19 Alzheimer hastalığını ilerletiyor!
Covid – 19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzmanlar salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, Covid – 19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlerlettiğine işaret ediyor.
- Menisküs ileri yaş hastalığı değil
Sadece ileri yaşlarda ortaya çıktığı sanılan menisküs, çocuk ya da genç fark etmeksizin yaşamın her döneminde oluşabiliyor. Diz ekleminde ağrı ve şişlik şeklinde şikayetlere yol açan menisküsün erken dönemde tedavisi büyük önem taşıyor. Genç yaşlarda daha çok travma sonrası ortaya çıkan menisküs, ileri yaşlarda diz eklemlerinin yıpranmasına bağlı oluşuyor. Uzmanlar, operasyon geçiren hastaların hızlıca normal hayata dönebildiğini belirtiyor.
- Hangi faktörler erken yaşta kalp krizini tetikliyor?
Kalp krizi toplumda daha çok ileri yaş rahatsızlığı olarak biliniyor fakat son yıllarda genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, birinci derece akrabalar arasında genç yaşta kalp krizi öyküsü, kalp krizine bağlı vefat durumu ve sigara tüketiminin erken yaşta kalp krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, doğru beslenme, sigaradan uzak bir yaşam ve düzenli sporun kalp krizinden korunmada etkisine dikkat çekiyor.
- Madde bağımlılığında bu belirtilere dikkat!
Türkiye’de madde ve alkol kullanım yaşı düşüyor. Yapılan araştırmalar, çocukların ortaokul çağı olarak tanımlanan 13-14 yaşlarındayken madde ve alkol ile tanıştığını ortaya koyuyor.
- Ücretsiz psikolojik destek hattını 404 kişi aradı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle Ücretsiz Psikolojik Destek hizmetini devreye aldı. Başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışıoldu.
- Grip ve zatürre aşılarını yaptırmadan önce dikkat!
Pandeminin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde önemi artan grip ve zatürre aşıları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında ve aktif enfeksiyon döneminde bu aşıların yapılmadığına dikkat çekiyor.
- Bu beslenme tarzı, Alzheimer belirtilerini hızlandırıyor
Alzheimer’da ileri yaş ve genetik faktörlerin yanı sıra hayat tarzı ve beslenmenin önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, kırmızı ete dayanan, bol kolesterollü, yağlı bir beslenme tarzının Alzheimer belirtilerini hızlandırdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, sosyal izolasyon nedeniyle pandemi döneminin Alzheimer hastalarını olumsuz etkilediğini de vurguladı.
- Hangi belirtiler çocuklarda beyin tümörüne işaret ediyor?
Yaş fark etmeksizin yaşamın her döneminde beyin tümörlerinin oluşabileceğini kaydeden uzmanlar, belirtilerin yaşa göre değiştiğine dikkat çekiyor. Özellikle ilk 2 yaşta kafa yapısının anormalin dışında büyümesinin ciddi bir belirti olduğunu belirten uzmanlar, yürüme bozuklukları, kusma ve baş ağrıları gibi diğer belirtilerin dikkate alınması gerektiğini kaydediyor. Erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, mutlaka uzmana başvurulmasını tavsiye ediyor.
- Duygu durum değişiklikleri ile nasıl mücadele etmeli?
Covid -19 salgını şüphesiz bireylerin biyolojik sağlığı kadar ruhsal sağlığını da derinden etkiledi. Pandeminin bireyler üzerinde ciddi olumsuz duygu durum değişikliklerine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, korku ve kaygıların altında en çok belirsizliğin olduğunu vurguluyor.
- Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, çoğunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla ilişkili bir kavram değildir ve her türlü yaşamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmişliğe neden olan sadece iş yaşamıdır” uyarısında bulunuyor.
- Yiyecek ve içeceklerdeki gizli tuza dikkat!
Tuz, doğal bir mineral kaynağı olması sayesinde sinir sistemi, kas sistemi, biyolojik sağlık üzerinde birçok fayda sağlıyor. Kahvaltılık, şarküteri ürünleri ve atıştırmalık yiyeceklerin birçoğunda gizli tuz bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, gereğinden fazla tuz tüketiminin kanser, kalp yetmezliği ve kronik böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
- “Sıcak havalarda bunu atlatayım, bağışık olayım” düşüncesi yanlış!
Covid-19 salgını mücadelesinde alınan önlemlerin aşama aşama kaldırılmasıyla hayat normale dönmeye başlıyor. Uzmanlar, “yeni normal” olarak tanımlanan bu dönemde hayatımıza giren yeni alışkanlıkların hayatımızın bir parçası olacağına dikkat çekiyor.
- Pandemi alışveriş bağımlılarını online’a yöneltti
Alışveriş, bazı bireyler için kendisini iyi hissettiği bir aktivite. Ancak sağlıklı alışveriş davranışı gösteren bireyler olduğu gibi alışverişi, bağımlılık düzeyinde yapan bireylerde bulunuyor.
- Evde verimli zaman geçirmenin püf noktaları!
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını, tüm dünyada yaşam şekillerini etkiledi. Sportif, sosyal, kültürel organizasyonların iptal edilmesi, sinema ve alışveriş merkezlerinin kapatılması, okulların tatil edilmesi, karantina uygulamaları ile “evde birlikte zaman geçirme” kavramını hatırladık. Tüm bu gelişmelerin herkesin hayatında köklü değişikliklere yol açtığını belirten uzmanlar, evde geçirilecek zamanın daha verimli kullanılması için tavsiyelerde bulunuyor.
- İnsanlık tarihinin en eski ham maddesi: Kenevir
Günümüzde 25 binin üzerinde kullanım alanı bulunan kenevir, ham madde olarak kullanılan en eski bitkilerden biri olarak biliniyor. Kenevirin en yaygın kullanıldığı alanlar arasında gıda, içecek, kozmetik, kişisel bakım, gıda takviyesi, ilaç, kumaş, kâğıt ve yapı malzemeleri yer alıyor.
- 3 kişiden 1’i cinsel işlev bozukluğu yaşıyor
Cinsel yaşam, bireyin ruhunu ve bedenini tanıması ile başlıyor. Bedensel ve ruhsal bazı hastalıklar ise cinsel yaşam sorununa yol açıyor. Depresyon başta olmak üzere, birçok psikiyatrik hastalığın cinsel yaşamı etkilediğini belirten uzmanlar, her 3 kişiden birinin yaşamının bir döneminde en az 1 kez cinsel işlev bozukluğu yaşadığına dikkat çekti.
- Lodos, migren ve sinüzit'i tetikliyor!
Lodoslu havalar, özellikle migren ve sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde baş ağrılarını tetikliyor. Lodoslu havalarda migren hastalarının mutlaka ilaçlarını yanında bulundurması gerektiğini belirten uzmanlar, “Islak saç ile dışarı çıkmayın. Dışarıya çıkarken şapka veya bere kullanmayı ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyor.
- Çocuğunuz akıllı ama öğrenemiyor mu?
“Çocuğum akranlarına göre çok akıllı, her şeyi biliyor, çok güzel konuşuyor ama okulda öğrenemiyor, başarılı olamıyor” diye yakınan bir ebeveynseniz çocuğunuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olabilir. Uzmanlar, çocukları başarısızlığa sürükleyen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun okul döneminden önce tedavi edilmesini öneriyor.
- Dirençli depresyonda Ketamin başarılı sonuç veriyor
50 yıl önce anestezi ilacı olarak kullanılmaya başlanan Ketamin, dirençli depresyon başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ketamin’in tedaviye yanıt vermeyen dirençli depresyon vakalarında %60-65 oranında başarı sağladığı belirtildi.