SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Obezite ve Metabolik Cerrahi Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy, teknolojik ilerlemelerin hayatı kolaylaştırırken günlük yaşamdaki hareketlerin önemli kısmını sınırlandırdığını, bunun sonucunda da bireylerin obezite riski ve gerçeği ile karşılaştığını söyledi.
- Obezite sağlıklı yaşam için risk
- Kahramanmaraş'ta Obeziteye Dikkat Çekmek İçin Yürüdüler
Kahramanmaraş'ta Madop Gönüllüleri Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında, obezite konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenledi.
- Obezite Sorunu Gün Geçtikçe Artıyor: Türkiye Avrupa Şampiyonu
Yetişkin nüfus dikkate alındığında fazla kilo oranı en yüksek Avrupa ülkesi Türkiye oldu. Türkiye’nin yetişkin nüfusunun yüzde 66,8’inin aşırı kilolu olduğu kaydedildi.
- Obezite’ye sabah sporuyla dikkat çektiler
Obezite açısından Türkiye’de üçüncü sırada bulunan Kahramanmaraş’ta her yaştan insanı spora teşvik eden Maraş Doğa Platformu üyeleri farkındalık oluşturmak için her Perşembe sporseverlerle bisiklet yolunda buluşuyor.
- 6 soruda obezite testi!
İki yıldır tüm dünyayı etkisine alan yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, bu süreçte bir başka tehlikeli hastalığın yaygınlaşmasına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün ’21. yüzyılın en ciddi sağlık sorunu” olarak ilan ettiği bu tehlikeli hastalığın adı; obezite.
- Obezite sorunu gün geçtikçe artıyor: Türkiye’nin Yüzde 56’sı Obez
15 yaş üstü kişiler dikkat alındığında fazla kilo ve obez oranı en yüksek ülke ABD olarak kaydedilirken, Türkiye’nin listenin 9. sırasına yerleştiği saptandı.
- Obezitenin sağlığa verdiği 6 önemli zarardan kurtulabilirsiniz
Kanser kadar tehlikeli olan ve çağımızın vebası olarak adlandırılan obezite her geçen gün daha çok kişiyi etkiliyor. Hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması ve fast food yemek kültürünün gelişmesi ile daha fazla tetiklenen obezite; kanser, diyabet, apne sendromu, tansiyon gibi birçok yan hastalığın gelişmesine neden olarak vücut sağlığının bozulmasına sebep oluyor.
- Obezite yetişkinlerde yüzde 31,5 oranında görülüyor
Ülkemizde giderek artan ve önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan obezite yetişkinlerde yüzde 31,5 oranında görülüyor.
- Obezite, meme kanseri riskini artırıyor!
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Hastalığın nedenleri ve tedavisine yönelik araştırmalar da beslenmenin hem kanser gelişiminde hem de tekrarlama riskinde artışa neden olduğunu ortaya koyuyor.
- Sigara ve obezite böbrek kanserinin en önemli nedenlerinden
Böbrek kanseri, ürolojik kanserler arasında en sık görülen ilk 3 kanser arasında yer alıyor. Böbrek kanserine neden olan etmenlerin başında sigara ve tütün ürünü kullanımının geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Doç. Dr. İlker Tinay, “Son yıllarda yapılan çalışmalara göre obezite de böbrek kanserine neden oluyor.
- Obezite ameliyatları ne zaman yapılmalı?
Obezite, tüm dünyada her geçen gün yaygınlaşan ciddi bir sağlık sorunu. Son 40 yıldır tüm dünyada artış gösteren obezitenin birçok farklı sağlık sorununa neden olabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Türkiye’de ve dünyada günümüzün en önemli ölüm nedenlerinden biri olarak kabul edilen obezite mutlaka tedavi edilmeli.
- Bektaşoğlu, ülkemizde obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Melike Bektaşoğlu, yaptığı açıklamada Obezite’nin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek gün geçtikçe obezite hastalığının görülme sıklığının arttığını ifade etti.
- “Pandemi sürecinde hareketsiz kalmayın”
Kahramanmaraş’ın bir numaralı spor eğitmeni Müjgan Paçacı, pandemi sırasında spor yapılamamasına bağlı olarak ortaya çıkan hareket eksikliğiyle obezite ya da kalp sorunları gibi hastalıklara yol açabileceğini belirtti ve Kahramanmaraşlı vatandaşları hareketli bir yaşama çağırdı.
- Pandemi döneminde sağlıklı beslenmenin tüyoları
Pandemi nedeniyle evde kalmak ve hareketsiz yaşam tarzı bir yandan kilo almamıza diğer yandan da fazla kilolar nedeniyle duygusal olarak olumsuz etkilenmemize neden oluyor. Sağlıklı beslenmek hem Covid-19’dan korunmaya, hastalığın daha kolay atlatılmasına hem de bu olumsuz duyguları önlemeye yardımcı oluyor. Peki, pandemi kilolarını önlemek için ne yapmalı, hangi besinleri tercih etmeli?
- Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı.
- Başkan Gürbüz, “Üreten bir belediye olmaya devam edeceğiz”
Elbistan Belediyesi, Halk Ekmek Fabrikasında üretilen siyez buğdayı ekmeğini kendisi yetiştirmek için kolları sıvadı. Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, “Üreten bir belediye olmaya devam edeceğiz” dedi
- Emzirme sırasında anne “sevgi” hormonu salgılanıyor
Emzirme, hamilelik macerası sonrasında merakla beklenen doğumun ardından anne ve bebeğin birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan çok özel ve tarif edilemeyen bir andır.
- Pankreans kanserinin radyasyon tedavisinde 5 yeni gelişme
Belirti vermeden ilerlese de, erken dönemde tanısı tesadüfen konsa da, tıptaki teknolojik gelişmeler sayesinde pankreas kanserinin tedavisinde de önemli adımlar atılıyor. Bu sayede pankreas kanseri için sarf edilen karamsar cümleler yerini umut verici açıklamalara bırakıyor.
- İnsülin direnci nedir?
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Melike Bektaşoğlu, insülin direnci hakkında konuştu.
- Online eğitim obeziteye neden olmasın!
Covid-19 pandemi sürecini çoğunlukla evde geçiren çocuklar, bu kez evlerinde ekran başında eğitimlerine devam ediyorlar. Ancak can sıkıntısı veya evdeki yiyeceklerin kolay ulaşılabilir olması nedeniyle çocuklarda düzensiz ve kontrolsüz yemek yeme, sık atıştırma gibi olumsuz yeme davranışları gelişebiliyor.
- Dyt. Mercanlıgil: “Diyetisyen sadece obez hastayı zayıflatan kişi değildir”
Hacettepe Üniversite Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Hizmetleri Müdürü, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Diyetisyeni Meral Mercanlıgil, diyetisyenin sadece obez hastayı zayıflatan kişi olmadığı söyledi.
- Kalp hastalarının uyku apnesi tedavisinde geç kalınmamalı
Uyku apnesi rahatsızlığı bireylerde yaşam ve uyku kalitesinin bozulmasına, yakınlarında da endişe duygusunun artmasına yol açıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, uyku esnasında hastanın nefes alıp vermesinin durması, tıkanması ve zorlanması ile meydana gelen uyku apnesi rahatsızlığı ile ilgili özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için tedaviye geç kalınmadan başlanması gerektiğini vurguluyor.
- Çocukları Obeziteden Korumak için 7 Altın Kural
Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda artan önemli bir sağlık sorunu ve ‘salgın hastalık’ olarak kabul ediliyor. Toplumun her yaş grubundan ‘üçte bir’ oranında obezite sınırında bir popülasyon olduğu biliniyor. Çocukluk döneminde de görülme oranı yükselen obezitenin bu yaş grubunda ortaya çıkması, ailelerin yaşam şekli ve yemek alışkanlıkları ile ilişkilendiriliyor.
- “İyi huylu prostat büyümesi yaşam kalitesini düşürüyor”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Küçükdurmaz, iyi huylu prostat büyümesinin erkeklerde, yaşla birlikte sıklıkta görüldüğünü ve yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
- Mide balonu ameliyasız kilo vermeyi sağlıyor
Kilo problemi olan hastalara, obezite tedavisi için uygulanan ameliyat yöntemlerinin dışında pek çok seçenek de sunuluyor. Son yıllarda obezite alanında sık kullanılan ameliyatsız yöntemlerden biri olan mide balonu, özellikle hayati riskle karşı karşıya olan morbid obezite hastalarında ameliyat risklerini düşürmek için tercih ediliyor.
- Alkol ve obezite ritim bozukluğuna eğilimi artırıyor
Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz: "Ritim bozuklukları tedavi edilmezse bazı hastalarda kalp odacıklarında genişleme, kalp yetmezliği, kapak problemleri, felç, bayılma ve ölüme kadar uzanabilecek ciddi sorunlara yol açmaktadır" dedi.
- Obezite sarı nokta hastalığını tetikliyor
İleri yaş, sigara, obezite, sistemik hastalıklar, gerekli besinlerin alınamaması sarı nokta hastalığını tetikliyor. Haftada 2 kez balık, bol ceviz ve yeşil gıdalar sarı nokta hastalığından koruyor. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı nokta hastalığı hakkında bilgiler verdi…
- Televizyon karşısında uyuma obezite riskini artırıyor
Derinleşemeyen uyku ile obezite arasında bir ilişki olabileceğini belirten uzmanlar, aydınlık bir ortamda ya da televizyon karşısında uyumanın, melatonin salınımını azaltarak uyku kalite ve düzenini bozduğuna dikkat çekiyor. Hücreleri yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici ve yaşlanmayı geciktirici hormon olan melatoninin gece salgılandığını belirten uzmanlar, vücut saatinin doğru ayarlanması gerektiğini vurguluyor.
- Kilo beyni yaşlandırıyor!
Kilo artışı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmıyor. Kilo artışının beynin kabuk tabakasını da etkilediğini ve tabakada incelmelere yol açtığını belirten uzmanlar, aşırı kilolulurda incelmenin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı kilo ve obezitenin beyni yaklaşık 10-20 yıl yaşlandırdığını vurguluyor.
- Çocuğunuza Obeziteyi Miras Bırakmayın
Genlerle aktarılan fiziksel özellikler ve hastalıklara “genetik miras” adı veriliyor. Bazı hastalıklar tıpkı göz rengi, burun şekli gibi nesilden nesle aktarılabiliyor. Bunlardan bir tanesi de obezite hastalığı. Anne ve babadaki şişmanlık sorunu DNA üzerinde bulunan genler üzerinde tahribat yarattıysa doğacak çocukta da obezite görülebileceği anlamına geliyor. Bunu anlamanın yolu ise genetik testlerden geçiyor.
- Obeziteye Neden Olan 10 Risk Faktörü
Tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Obezite, vücuttaki dengeleri altüst ederek kanser gibi pek çok ciddi hastalığa ve en önemlisi yaşam kaybına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, obezite görülme sıklığının kadınlarda %40’ın üzerinde ve erkeklerin 2 katı olduğunu gösteriyor.
- “Çocuklarda Obeziteye Karşı ‘543210’ Kuralı”
Çocukluk ve ergenlik çağında obezite, insidansı ve prevalansı tüm dünyada giderek artmakta olan önemli bir halk sağlığı sorunu. Ancak bu sorunun temelinde genetik miras ve ebeveynlerin hataları yatıyor. Aile içindeki beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam çocukları obeziteyle birlikte kalp sorunlarına, diyabete ve kansere götürüyor. Ergenlik döneminin bitmesiyle birlikte obezite için cerrahi seçenekler ön plana çıkıyor.
- Obezite Cerrahisi Ömrü Uzatıyor
Günümüzde en önemli toplum sağlığı sorunlardan biri olan obezite; kanser, karaciğer, eklem ve kalp damar hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra hormonlar üzerindeki etkisiyle de psikolojik sorunlara yol açıyor. Obezite ile mücadelede birçok tedavi yöntemi bulunsa da son yıllarda cerrahi yöntemler giderek yaygınlaşıyor. Kalıcı kilo kontrolü sağlayan cerrahi yöntemler, hem yaşam kalitesini artırıyor hem de ömrü uzatıyor, aynı zamanda yaşamı tehdit eden birçok hastalık riskini ortadan kaldırıyor.
- Türkiye’deki erkeklerin yüzde 24’ü obez
Dünya üzerinde farklı ülkelerdeki erkeklerin obezite oranları belli olurken, Türkiye’deki erkeklerin yüzde 24’ünün obez olduğu görüldü.
- Az uyumak zararlı mı?
Yapılan araştırmalar, kronik olarak uyku sorunu çeken kişilerin kan dolaşımlarının zarar gördüğünü ortaya çıkarttı.
- Obezitenin yol açtığı 11 sağlık problemi!
21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Öyle ki dünyada 1.9 milyar erişkinin fazla kilolu, 650 milyon erişkinin de obez olduğu bildiriliyor. Ülkemizde de yaklaşık 16 milyon kişi obezite hastası. Obezitenin her geçen yıl arttığı da bir gerçek. 2030 yılında bu oranın ABD’de yüzde 47, Meksika’da yüzde 39, İngiltere'de yüzde 35 gibi oldukça yüksek rakamlara ulaşacağı tahmin ediliyor.
- Türkiye’de Her Yıl 160 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor
Modern çağın en sık görülen ve hayati riske neden olan hastalıklardan biri olan kanser, tüm dünyada hızla artıyor. Ülkemizde de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmeler bu korkutucu hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlıyor.
- Obezite ameliyatları sonrası bağımlılık riski!
Mide küçültme ameliyatları, obezite tedavisinde sıkça başvurulan yöntemler arasında yer alıyor. Cerrahi operasyon sonrasında psikiyatrik komplikasyonların görülebildiğini ifade eden uzmanlar, kilo verme ameliyatları sonrasında bazı hastaların aşırı yemek yemeyi bıraktığını; fakat bu kişilerde alkol, madde ya da davranışsal bağımlılığın gelişebildiğini belirtti.
- Obezite ile Yaşamak mı, Yoksa Obezite Ameliyatı mı Güvenli?
Sigaradan sonra engellenebilir ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan obezite nedeniyle dünyada her yıl 2.5 milyon kişi hayatını kaybediyor.
- Eklemlerimizin 4 önemli düşmanı!
Önce, ağrı ve eklem sertliği ile sinyal veriyor… Günün ilerleyen saatlerinde ve hareket sonrasında oluşan ağrı, hastalık ilerledikçe istirahat halinde bile gelişebiliyor. Ağrıya zamanla eklemlerde takılma, sürtünme, şişlik ile deformite eşlik edebiliyor.
- Gebelik şekeri anne kadar, bebeği de etkiliyor
Gebelik ve şeker hastalığı, aynı dönemde görülmesi durumunda birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Tüm dünyada artan diyabetik gebelik vakalarının anne ile birlikte bebeği de etkisi altına aldığına dikkat çeken uzmanlar; gebelik şekerinin; annede ani düşük, hipertansiyon, vb. problemlere yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu gelişme problemleri gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti.
- Aşırı terlemenin 7 önemli nedeni
Terleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor, bunun sonucunda da terleme gelişiyor.
- Obezite ile baş etmenin 7 yolu
Obezite çağın en önemli hastalıklarından biri olarak dünyayı ve ülkemizi tehdit etmeye devam ediyor. Fast food tüketiminin artması, düzensiz beslenme ve fiziksel aktivitedeki düşüş obezitenin artmasındaki başlıca nedenler olarak biliniyor. Türkiye’de her 3 kişiden biri obezite ile mücadele ediyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, birçok hastalığa davetiye çıkaran ve insan ömrünü kısaltan obezite ile baş etmenin yolları hakkında bilgi verdi.
- “Öneriler bizden kontrol sizden, Obezite ve diyabet”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin kurduğu Yaşam Rehberim Kulübü, bu akademik dönemde de sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeye devam ediyor.
- Dünya nüfusunun yüzde 30’u Obez!
Araştırmalar dünyada 1.9 milyar aşırı kilolu olduğunu, bunların 950 milyonunun ise obez olduğunu ortaya koyuyor. Herbalife Nutrition Eş Başkanlığı’nın yanı sıra Sağlık ve Beslenme Direktörlüğü görevini de üstlenen Dr. John Agwunobi, obez kişi sayısının üç katına çıkarak halk sağlığı için nasıl en büyük tehdit haline geldiğini anlatırken çözüm önerilerini de paylaştı…
- Türkiye’de her üç kişiden biri obez!
Dünya Sağlık Örgütü’nün vücutta yağ oranının erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 35'in üzerine çıkması olarak tanımladığı obezite, değişen beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili gıdaların daha sık tüketilmesi ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle tüm dünyada giderek daha fazla görülüyor.
- Türkiye’nin yüzde 28,7’si Obez
Dünya üzerindeki farklı ülkelerin obezite oranları belli olurken, Türkiye’nin yüzde 28,7’sinin obeziteyle mücadele ettiği görüldü.
- Büyükşehir Obezite ile Mücadelede Kararlı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, çağın hastalığı olarak kabul edilen obeziteyle mücadele kapsamında yeni projeler hayata geçiriyor.
- Obezite ile mücadele devam ediyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çağın hastalığı olarak bilinen obeziteye karşı yürüyüş etkinliği düzenledi.
- Büyükşehir Obeziteye Karşı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çağın hastalığı olarak bilinen obeziteye karşı yürüyüş etkinliği düzenliyor.