“Afetler, kişinin hayatı boyunca katlanabileceği en travmatik olaydır ve bu deneyim uzun dönemde kişinin ruh sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatristi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sezai Uyar, afetlerin etkilerini anlayabilmek için toplumsal olarak yaşanan travmanın etkileri ve bu süreçte ruh sağlığı için yardım almanın önemini açıkladı.
- Toplumsal Bir Travmanın İçerisindeyiz
- Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalıdır?
Yaşadığımız bu zor süreç hepimizi derinden etkiledi. Gözümüz her gün deprem bölgesinde... Çocuklarımızın ve biz yetişkinlerin süreçten etkilenmemeleri ne yazık ki pek mümkün değil ancak bu noktada çocuklarımıza sürecin sağlıklı bir şekilde aktarılıyor olması önemli” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji bölümünden Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek, önemli açıklamalarda bulundu.
- Afetler Psikolojik Travmalar Yaratıyor
Beklenmedik anda ortaya çıkan ve toplumun çoğunluğunu etkileyen afetler, bölgelere göre ekonomik, psikolojik ve sosyal olmak üzere farklı etkiler oluşturabilmektedir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, bu etkilerin her geçen yıl daha da fazla arttığı söylenebilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, açıklamalarda bulundu.
- 385 Gram’lık Mucize! 385 Gram’dan 3 Kiloya Ulaştı!
Işıl Ece Bebek, 23 haftalıkken dünyaya geldi. Sadece 380 gram olarak doğan Işıl Ece bebek hayata sımsıkı tutundu. 385 gramdan 3 kiloya ulaşan Işıl Ece abisi ile 4 ay sonra ilk kez tanıştı.
- Biontech Mi Sinovac Aşısını Mı Tercih Etmeliyiz?
Koronavirüs salgınında süreç; hepimizin de bildiği gibi ülkemizde, vatandaşlarımızın lehine ilerliyor. Pandemi sürecinde; vaka artışı hızı ve ölüm oranları, tüm dünyada kabul gören kriterlerdir. Alınan önlemlerin sonucu olarak; vaka ve ölüm oranlarının azalması, beklenen bir durumdur. Şimdi önemli olan bu değerlerin, sıfıra yaklaşması ya da sıfır olmasıdır. Bunun için bazı fedakarlıklarda bulunarak, önlemleri her açıdan uygulamak, oldukça gereklidir.
- Meme Kanseri Tedavisinde Yüz Güldürücü Gelişmeler Var!
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir! Ölüme yol açan kanserler arasında da ikinci sıradadır. Özellikle Batı toplumlarında (AB ülkeleri, ABD) yaklaşık her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir.
- Kırmızı et tüketiminin 9 faydası
Havalar soğudu ve bağışıklık sistemimiz, Koronavirüs salgını nedeniyle her zamankinden daha güçlü kalmalı. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulabilmesi için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor ve tüketilmesi gereken besinlerin başında ise kırmız et geliyor.
- Mucizevi Bitki: Adaçayı
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, adaçayı ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
- Eviniz bebeğiniz için ne kadar güvenli?
Evinizi, bebek ve çocuklar için nasıl daha güvenli hale getirebilirsiniz? Koronavirüs kapsamında ev içerisinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Çabukoğlu, açıkladı.
- Pandemi sürecinde yaratıcılığımız gelişiyor!
İnsanoğlunun tarihe tanıklık ettiği bu günlerde, koronavirüs nedeniyle kaygı, korku ve panik gibi duyguları yaşıyoruz. Gelir kaybından sosyal izolasyona, belirsizlikten umutsuzluğa kaygılanmamıza sebep olan birçok olumsuz durum içindeyiz. Diğer yandan daha önce sahip olmadığımız bir zaman dilimine sahibiz. Sıkılıyoruz. Peki bu sıkıntımızı fırsata çevirebiliyor muyuz?
- Bu yaz tatil yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bu yaz tatili döneminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıkladı.
- Pandemi sürecinde besin alerjisi olanlar ne yapmalı?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları/Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, koronavirüs pandemisi sürecinde besin alerjisiyle alakalı en çok merak edilenleri açıkladı.
- Stres Kansere Yol Açar mı?
“Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeni ile birçok kişi geleceğe ait ciddi kaygılar duyuyor. Gerek hastalığa yakalanma korkusu, gerekse normal yaşama ne zaman dönülebileceğinin belirsiz olması, işini kaybetme stresi ve ekonomik kaygılar herkesi etkiliyor. Son günlerde bize en çok sorulan soru ise: Stresin kansere yol açıp açmayacağı” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıkladı.
- Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?
Koronavirüs salgını gündemdeyken, oruç tutmak riskli mi? Oruç tutmak, bağışıklık sistemimizi zayıflatır mı? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.
- Kanser Hastaları Koronavirüsten Nasıl Korunmalıdır?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, kanser hastalarının koronavirüsten nasıl korunabileceğini açıkladı.
- “Ekran”lar çocukları olumsuz etkiliyor!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Kln. Psk. Emel Güler, artan tablet ve telefon bağımlığına karşı aileleri uyararak; “Teknoloji ile ilişki, kontrol edilebilir olduğunda olumsuz etkilerini azaltmak mümkündür” dedi.
- Alınmayan geniz eti kalıcı yüz bozukluklarına neden oluyor!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, çocuklarda sık görülen geniz etini açıkladı.
- Sünnet deyip geçmeyin!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, sünnet ile alakalı en çok merak edilen soruları yanıtladı.
- Tüberküloz Hakkında Merak Edilen Her Şey!
Tüm dünyada yaygın olarak görülen tüberküloz (verem) nedir? Tüberkülozun bulaşması önlenebilir mi? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı!
- “Glokom Sinsi Bir Hırsız Gibi Görme Yetinizi Çalabilir”
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Seyhan Karatepe Haşhaş, halk arasında “Göz tansiyonu” olarak bilinen glokom hakkında en çok merak edilenleri anlattı. “Glokom, sinsi bir hırsız gibi görme yetinizi çalabilir. Göz tansiyonu; hastaların yüzde 90’ında, ileri evreye geçip görme kaybı oluşturuncaya kadar hiçbir bulgu vermez” diyen Haşhaş, önemli bilgiler verdi.
- Diş Eti Mikroorganizmaları organlara zarar veriyor!
Diş etlerinde oluşan bir hastalık; organları etkileyeceği gibi gebelik komplikasyonları, romatoid artrit, şeker ve kalp gibi hastalıklara da davetiye çıkarıyor!
- “Grip Salgını Bu Sene Dört Mevsimde de Görüldü”
“Ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, gözlerde yanma, kas-kemik-eklem ağrıları, bulantı, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile kendini gösteren grip; tarih boyunca pek çok salgına neden olmuştur” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, açıkladı.
- Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!
“Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu durum, gerek obezite sıklığının fazla olması gerek ise dengesiz beslenme ve spordan uzak yaşantının yaygın olması nedeniyle önemli bir problem haline gelmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sertan Şahin, açıkladı.
- Bırakın Hayata Tutunun!
“Sigara kullanımı, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Her bir sigara, vücut için zehirli, tahriş̧ edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde içerir. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı.
- Yılın Sporcusu Mete Gazoz!
Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından her sene düzenlenen, geçen yılın başarıları doğrultusunda adayların belirlendiği okçuluk ödüllerinde; milli sporcumuz Mete Gazoz, iki ayrı ödülü bir arada aldı. İnternet üzerinden yapılan oylama sonucunda Gazoz, “2018 Yılının Klasik Yay Kategorisinde En İyi Sporcusu” ve “2018 Yılının En İyi Çıkış Yapan Sporcusu” ödüllerini kazandı!
- Çocuğunuzu Parmak Emme Alışkanlığından Kurtarın!
“Parmak emme alışkanlığı uzun süre devam ettiğinde açık kapanış dediğimiz, üst ön dişlerin alt ön dişleri yeterince örtmediği durum ortaya çıkmaktadır. Üst ön dişler daha önde, alt çene ise normalden daha geride konumlanır. Üst çenede daralma ve buna bağlı olarak dişlerde çapraşıklıklar meydana gelir. Ayrıca, parmakta da şekil bozuklukları görülür” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ortodonti Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Eğlenen, aileleri bilgilendirdi.
- Geçmişin Sevgisizliği Bugünün Şiddeti!
Şiddet haberlerini son dönemde ne yazık ki çok sık duyup görmekteyiz. Ebeveynlerin çocuklarına gelişim döneminde gösterdiği; sevgi, şefkat ve ilgi, bugünü olumlu yönde beslerken, bu duyguların eksikliği, çocuğun ihmal edilmesi, çocuğun aile içi şiddete tanık olması veya şiddete maruz kalması gibi nedenler; bugünün şiddetini arttırıyor. Peki bu durum nasıl önlenebilir?
- Horlama ve Uyku Apnesine Pratik Çözüm!
“Cerrahi müdahalelerin gerekmediği apnesiz horlama ya da hafif şiddetli apne varlığında, ağıziçi protezleri ile horlamanın önüne geçilebilmektedir. Horlama protezlerinin; hazırlanması, uygulaması ve kullanılması oldukça kolaydır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Elter, açıkladı.
- Yasin 25 Yıl sonra ilk kez ayağı kalktı!
27 yaşındaki Yasin Büyüksanık, doğuştan Serebral Palsi hastası. Yaşlı anne-babasının desteği ile hayatını devam ettiren Yasin, hareket kısıtlılığı çekiyor ve yürüyemiyor. Fonksiyon kazanmak için kol ve bacaklarından 4 farklı ameliyat geçiren genç adamı, hastalığının getirdiği zorluklar asla yıldırmadı.
- Dünya Nüfusunun Dörtte Biri Verem Mikrobunu Taşıyor!
Yapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?
- Antrenman Arası Sağlık Molası!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nin sponsoru olduğu VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, spora kısa bir sağlık molası verdi. Rutin sağlık taramaları yapılan sarı-siyahlı sporcular, ligde ve Avrupa’da mücadeleye sağlıklı bir şekilde devam ediyor!
- 85 Yaşındaki Hasta, Sığır Kalp Zarından Hazırlanan Kapak İle Hayata Tutundu!
15 yıldır kalp çarpıntısı ve nefes darlığı şikayeti ile mücadele eden 85 yaşındaki Hanım Yaş’ın kalbinde ciddi aort kapağı darlığı vardı. Gittiği hastanelerde ameliyat olursa masada kalacağı söylenen ve hayatını ilaçlar ile sürdürmek zorunda kalan yaşlı kadının kalp kapağı, Okan Üniversitesi Hastanesi’nde 45 dakika içerisinde, dikiş gerektirmeyen sığır kalp zarından hazırlanan kapak ile değiştirildi.
- Meme Kanserinden Nasıl Korunabiliriz?
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinde ikinci sıradadır. Tüm dünyada yılda bir milyonu aşan sayıda kadında bu tanı konmaktadır ve yine yılda 400.000’i aşan sayıda ölüme neden olmaktadır.
- 2018’den İlk İsteğimiz Sağlık İçin Beslenmek!
Yılbaşına sayılı günler kaldı. Çoğumuz yılbaşı planını çoktan yaptı. Ya evimizde ya da dışarıda muazzam bir sofra eşliğinde yeni yılı karşılamaya hazırlanıyoruz. Ancak Yılbaşı gecesi ani ve aşırı yemek tüketimi yeni yıldaki ilk dileğimiz olan “sağlık” için büyük tehlike oluşturuyor.
- Kıvılcım: "Kelimelerden Kansere"
Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Taner Kıvılcım, ‘Türk Dil Kurumu sözlüğüne baktığınızda gündelik yaşamda kullandığımız birçok kelimenin bambaşka anlamlarını farkedersiniz.
- Engelli Hastalarda Diş Sağlığı İhmal Ediliyor
Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Pedodonti Uzmanı Prof. Dr. Işın Ulukapı, engelli hastaların ağız – diş sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- İyi uyku için 16 kural
Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı Uyku ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- Kapalı Sinüslere Balon Yöntemi!
Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail KOÇAK’ Sinüzit hakkında merak edilenleri cevapladı.
- Orgazm Başınızı Ağrıtmasın!
Cinsel ilişki sırasında ‘’orgazm baş ağrısı’’ yaşayanların sayısı oldukça fazladır. Baş ağrısı; ilişki sırasında ya da orgazm ile ortaya çıkabilir. Bu baş ağrıları iyi huylu, olabilir çok nadiren tehlikeli durumlara da yol açabilir. Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı orgazmik baş ağrısı konusunda sık sorulan, çeşitleri, etkileri nelerdir, cinsel ilişki ile baş ağrısı yaşayanlar ne yapmalıdır? Sorularını cevapladı.
- Estetiğe Olan İlgi Patladı
Hayatımızın her alanına giren sosyal medya, estetiğe olan talebi artırdı ve artırmaya devam ediyor. Sosyal medya ağlarındaki fotoğraflarında daha güzel ve çekici görünme isteği kullanıcıların yönünü plastik cerrahlara çevirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Gözü, ‘’Selfie' de güzel çıkmak için estetik yaptıranların sayısında büyük artış var’’ dedi.
- Obezite Cerrahisi İçin Ben Aday mıyım?
Değişen yaşam şeklimiz ve beslenme alışkanlıklarımız sağlığımızı etkilemekte obeziteyi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlanan önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkartmaktadır.
- Obezite gebelik için tehlike!
Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, “Yapılan araştırmalara göre gebelik sırasında aşırı kilolu veya obez olan kadınların bebeklerinin beyin felci ile birlikte doğma ihtimalinin daha yüksek olduğunu” belirtti.
- Meme Kanserinden Korunmanın Yolları
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinde ikinci sıradadır. Tüm dünyada yılda bir milyonu aşan sayıda kadında bu tanı konmaktadır ve yine yılda 400.000’i aşan sayıda ölüme neden olmaktadır.
- Cerrahide Navigasyon Teknolojisi
Okan Üniversitesi Hastanesi ve dünyanın önde gelen medikal teknoloji şirketi Medtronic, beyin, omurga ve ortopedi alanındaki uzmanlıklarını ve deneyimlerini birleştirerek, önemli bir işbirliğine daha imza attı. Okan Üniversitesi Hastanesi’nde kullanımına başlanacak ileri cerrahi teknolojisi sayesinde beyin, omurga ve ortopedi ameliyatlarının planlanmasından sonlandırılmasına kadar geçen tüm süreçler, gerçek zamanlı radyolojik görüntüleme kullanılarak yapılabilecek.
- Çocuklarda Beynin Gelişimi ve Korunması
Beyinin oluşumu ve gelişimi anne karnında başlar. Gebeliğin ilk üçüncü haftası sonunda oluşmaya başlayan beyin doğuma kadar gelişimini devam ettirir. Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülmesi ve zamanında tamamlanması bütün vücut organlarının olduğu gibi beynin de sağlam olması için kaçınılmazdır.