SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi (transplANTEPSANKO) ile SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı tarafından Divan Otel’de “Beyin Ölümü ve Organ Nakli Sempozyumu” düzenlendi.
- SANKO’da, “Beyin Ölümü ve Organ Nakli Sempozyumu” düzenledi
- Hayata tutunmak için tek umutları karaciğer bağışı
Kandaki toksinleri temizliyor, sindirime yardımcı olan safra salgını üretiyor, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görmesine yardımcı oluyor ve kanın pıhtılaşmasında da rol oynuyor. Ama daha da önemlisi bağırsaklardan vücuda giren tüm mikropların ilk temizlendiği yerde karaciğer. İlk başta akla gelenler bunlar, ancak karaciğerin hayati önem taşıyan çok fazla görevi bulunuyor.
- Koronavirüs süreci organ bağışlarını olumsuz etkiledi!
3-9 Kasım Dünya Organ Bağışı Haftası’na özel konuşan Hayata Bağış Derneği Başkanı Hüseyin Yıldırımoğlu, koronavirüsün organ bağışı süreci üzerinde yaşattığı olumsuz etkinin altını çizdi.
- Gürer: “Organ nakli hastalara yeni bir hayat şansı veriyor”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Orhan Gürer, organ naklinin hastalara yeni bir hayat şansı verdiğini söyledi.
- Organ nakli hastalarına koronavirüs uyarısı
Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, yaşamı tehdit eden önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu rahatsızlıkların seyri ve tedavi aşamaları hastalar için endişeli bir sürece işaret ederken bu tabloya bir de koronavirüs pandemisinin eklenmesi ile kaygı düzeyinin daha da arttığı gözlemleniyor.
- "Kötü beslenmenin sonu organ nakli ihtiyacına kadar gidiyor"
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, "Her ne kadar günümüzde en çok nakil gerektiren nedenler arasında bulunan hepatit B aşı, hepatit C de yeni çıkan ilaçlarla kontrol altına alınsa da kötü beslenme neticesi karaciğerin yağlanmasının yol açtığı siroz sonucu organ nakline ihtiyaç arttı." ifadelerini kullandı.
- "Organ nakillerinin beşte biri Antalya'da yapılıyor"
Antalya Valisi Münir Karaloğlu: "Türkiye'deki organ nakillerinin beşte biri Antalya'da yapılıyor. Tabi organ naklinin en büyük sorunu bağışçı bulmak, bağışçı sayısını artırmak"
- Böbrekteki işlev kaybı organ nakline kadar ilerleyebiliyor
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Böbrek Nakli Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu: "Böbrekte işlev kaybı, zaman içinde kronik böbrek yetmezliğine, bu tablo da kişiyi organ nakline götürebiliyor. Dolayısıyla böbrek yetmezliği yaşayan herkesin böbrek nakli açısından değerlendirilmesi önemli" dedi.
- Organ Nakli Sihirli Bir Değnek Gibi
Türkiye’de 28 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin hastaya nakil yapılabildi. Ancak nakillerin yüzde 80’i canlı vericiden yapılıyor. Nakil sayısının artmasının tek yolu ise organ bağışlarının çoğalması, toplumda bu konuda duyarlılık oluşması.
- Organ Nakli Haftasında Şahbazlı’dan Örnek Davranış
Kahramanmaraş Azerbaycan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği Öğrenci Temsilcisi, İNDEX Derneği Kahramanmaraş temsilcisi, Dünya Azerbaycanlılar Kültür Merkezi Ekspertiz Kurul Üyesi, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi ile özel danışma statüsünde olan Evrensel Barış Federasyonu Barış Elçisi Tural ŞAHBAZLI 3-9 Kasım Organ Nakli Haftasında Örnek Davranış sergiledi.
- Hedef yılda 50 organ nakli
KSÜ Tıp Fakültesi hastanesi organ naklinde istediği başarıyı yakalamaya başladı. Gaziantep’ten memleketi Kahramanmaraş’a gelen Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu nakillere başladı. 1,5 ayda 5 nakil yapan Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu hedefinin yılda en az 50 nakil olduğunu belirtti. Ayrıca hastalara çağrıda bulunarak üniversitedeki organ nakli bekleme merkezine kayıt yaptırmalarını istedi.
- Organ nakli için kayıt olalım!
Pençesine düştüğü böbrek hastalığından nakil olarak kurtulduktan sonra kendini hastalara adayan ve bu uğurda da bir dernek kuran Hanifi Çöplü, kentte nakil olmayan bir hasta kalmayıncaya kadar mücadelesine devam edeceğini söyledi. Emekli maaşıyla geçinen Çöplü tüm imkanları oluşturarak hastaları bilgilendiriyor.
- Her Yıl 5 Bin Hasta Organ Nakli Yetersizliğinden Hayatını Kaybediyor
Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan böbrek naklinde istenilen aşamaya ulaşılamadığını belirterek , “Türkiye’de halen son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 60 binin üzerinde hasta var. Bu ürkütücü rakamlara karşın yılda ancak 3 bin civarında hasta nakil olma şansına sahip olmaktadır” dedi.
- Böbrek naklinde “İzsiz cerrahi” çabuk iyileştiriyor
Cerrahi tekniklerdeki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde organ nakli cerrahisi klasik açık ameliyatlardan laparoskopik yani kapalı şekilde yapılan ameliyatlara doğru ilerliyor. Doğum yapmış kadın vericilerde böbrek, vajinal yoldan çıkarılabiliyor.