SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Hakan Polat, günümüzde beyni etkileyen hastalıklar içinde Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanılan ikinci hastalığın Parkinson olduğunu söyledi.
- Parkinson Hastalığında Fizyoterapinin Önemi
- KSÜ Tıp Fakültesi 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Buket Tuğan Yıldız, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Farkındalık Günü ile ilgili bilgilendirme yaptı.
- Koku alamama beyin hastalıklarının habercisi olabilir
Koku alma problemi birçok insanın yaşadığı bir durum ve sıradan bir durum gibi görünse de birçok beyin hastalığının habercisi olabilir. Koku alamamanın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen, “Özellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde azalan koku hissi, kafa travması ve tümör gibi beyin hastalıklarının belirtisi olabilir” açıklamasında bulundu.
- Parkinson taraması hastaların yaşam konforunu artırıyor
Sinsi ve yavaş ilerlemesiyle bilinen parkinson hastalığı çoğu zaman geç fark ediliyor. Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren parkinsona erken tanı konulması hastaların yaşam konforu ve süresi bakımından büyük önem taşıyor. Son 3 yıldır Avrupa’da kullanılan, parkinsonda erken tanıyı sağlayan DAT Scan taraması sayesinde hastalığın tedavisinde önemli başarılar elde edilebiliyor.
- Parkinson hastalığına karşı 3 etkili önlem!
Ellerde para sayar tarzda titreme, yürümede yavaşlama, düşme… Parkinson hastalığı günümüzde Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanan, sinir hücrelerinin ilerleyici hasarına bağlı olarak sinir sistemi fonksiyonlarının kaybına neden olan bir hastalık.
- Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!
Kahve, birçok insanın vazgeçilmez içeceklerinden biri. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmezi kahvenin insan vücuduna büyük etkileri var. Diyetisyen Melda Demiröz, düzenli kahve tüketiminin kanser gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını söyledi.
- Zerdeçal kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran: "Birçok kronik hastalığa karşı koruyucu ve destek tedavisi olarak zerdeçal kullanılıyor. Özellikle içerdiği curcumin maddesi sayesinde kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan zerdeçalın, kanser özelinde kişinin tedavisine yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut"
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor. Parkinson hastalığının genelde 65-70 yaşlarında ortaya çıktığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Nörolojik Bilimler Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “35-40 yaşlarında da Parkinson gelişen hastalarımız var. Genç yaşta Parkinson ortaya çıkıyorsa, bunun altında mutlaka buna neden olan faktörler araştırılmalı. Genetik yatkınlık çok önemli” açıklamasında bulundu.
- Parkinson’un öne çıkan 4 belirtisi
İlk kez 1817 yılında James Parkinson tarafından “titremeli felç” olarak tanımlanan Parkinson hastalığı, beyinde hareket kontrolünü sağlayan merkezlerdeki hücre sayılarının azalması ile ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığı. Parkinson’un yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, hastalığın öne çıkan belirtilerini paylaştı.
- Titremeyi durduruyor ilaç kullanımını azaltıyor
Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, kaslarda katılık. Bir Parkinson hastası ile yaşayan herkesin çok iyi bildiği bu belirtiler, aynı zamanda hastanın hayattan nasıl koptuğunu, hareket kabiliyetinin ne kadar azaldığını da gösteriyor. Hastanın hayatını sürdürürken çoğunlukla başkalarına bağımlı hale gelmesine neden olan Parkinson’da ilk tedavi seçeneği hala ilaçlar olsa da gelişen teknoloji sayesinde artık başka seçenekler de mevcut.
- Parkinson’a karşı gardınızı alın!
Genellikle 60 yaşın üzerinde ortaya çıkan Parkinson hastalığının en tipik başlangıcı, sağ ya da sol elde meydana gelen titreme… Zaman içerisinde hareket ağırlığı ve yavaşlamaya yol açan Parkinson, kişilerde; düşme, yavaş konuşma, göz kırpma sayısında azalma ve oturup-kalkmada dengesizlik gibi çeşitli durumları da meydana getiriyor.
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor.
- "Parkinson" Hastalarının Fazla Protein Tüketmesi Sakıncalı Olabilir
İlk başladığı anda belirtileri anlaşılmayan Parkinson hastalığı, yıllar boyunca ilerliyor. Hastalığın başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu, bütün vücuda yayılıyor. Hastalık genelde 60 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve erkeklerde görülme sıklığı, kadınlara göre daha fazla oluyor.
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor.
- Parkinson’un temel nedeni dopamin eksikliği
Genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkan kronik bir hastalık olan Parkinson, ellerde titreme ve yürüyüşte yavaşlama şeklindeki belirtilerle ortaya çıkıyor. Beyinde dopamin üreten nöronlarda dejenerasyona bağlı dopamin eksikliğinin temel Parkinson nedeni olduğunu belirten uzmanlar Parkinson’da düzenli ilaç kullanımı ve doktor kontrolünün önemine dikkat çekiyor.
- Yaşlanan toplumlarda parkinson tehdidi
Yavaş ilerleyen Parkinson hastalığının en çok bilinen göstergeleri arasında titremenin yer alıyor. Peki hangi durumlar Parkinson belirtisi sayılır? Hastalık genellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıksa da hastalığı etkileyen genetik ve çevresel faktörler nelerdir?