Gıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
- Besin Zehirlenmelerine Karşı Öneriler
- Reflüsü Olanlar Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?
İftar ve sahur zamanı yemeğe aşırı yüklenme ve yanlış beslenme sonucu mide rahatsızlıkları oluşabilir. Uzun süren açlığı takiben fazla miktarda ve hazmı güç besinlerin hızlı bir biçimde tüketilmesi sonucu, mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarında artış meydana gelir.
- Ramazan Sofrasında Sağlık
Oruç tutmanın sağlıklı kişiler için birçok açıdan yararı bulunuyor. Ancak sahurda yanlış beslenmek, iftar sonrası aşırı ya da az yemek yemek gibi durumlar vücut dengesini bozabilir. Bu yüzden özellikle kronik hastalığı olanların doğru beslenme kurallarına uyması büyük önem taşıyor.
- Karaciğer Sağlığını Korumanın Püf Noktaları
Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğer kendi kendini yenileme yeteneği yüksek bir organdır. Bir yandan ağızdan alınan tüm yiyecek ve içeceklerin, diğer yandan hemen hemen tüm ilaç ve besin takviyelerinin sindirilmesi, vücuda yararlı hale getirilmesi, kullanılmayan ve vücuda zarar verebilecek şekle dönüşen kısımlarının zararsız hale getirilerek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Yemek Yeme Kabusa Dönüşmesin
Sağlıklı ve uzun bir ömür için dengeli ve yeterli beslenmek gerekiyor. Ancak günümüzde vakit problemi yüzünden yeme alışkanlıkları da değişti. Kahvaltı belki de haftada bir veya iki gün evimizde yapabildiğimiz bir öğüne dönüştü, akşam yemekleri ise sıradan “fastfood” tarzı öğünlere veya geç saatlerde yapılan abartılı restoran yemeklerine ya da hazır gıdalarla (konserve, dondurulmuş besinler gibi) yapılan yemeklere yerini bıraktı.