Kahramanmaraş’taki şiddetli depremlerin ardından kurtarma çalışmaları devam ederken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikolojik ilk yardımın önemine işaret etti. Deprem şoku yaşayan kişilerin ilk olarak duygularının anlaşılmasını istediklerini kaydeden Tarhan, bu dönemde kişilerin kendini güvende hissetmenin önemini vurguladı.
- Depremde psikolojik ilk yardım önemli!
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal temas bağımlılığın en büyük ilacı”
Madde bağımlılığından dijital bağımlılığa kadar her türlü bağımlılıkta beynin ödül ve kontrol sisteminin bozulduğunu kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bağımlılığa yol açan en önemli etkenlerin zayıf aile, yanlış arkadaş, mutsuzluk ve yalnızlık olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Tarhan: “Bizim kültürümüzde ölüme yüklenen anlam intiharı azaltıyor”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji ve Sosyoloji bölümleri tarafından düzenlenen 1. Uluslararası İntihar Sempozyumu’nda intihar olgusu pek çok yönüyle ele alındı.
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocukluk dönemi travmalarına erken müdahale önemli”
İzmir’de meydana gelen depremde günler sonra enkazdan çıkan çocukların psikolojisini değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklar için bundan sonraki dönemde aile ve yakın çevre desteğinin önemine işaret ediyor. Kuvvetli travma durumlarında savunma mekanizması olarak beynin kendini kapattığını kaydeden Tarhan, deprem sonrası oluşan tepkilerin normal, 6 haftadan uzun süren etkiler için ise uzman desteğinin önemli olduğunu hatırlatıyor.
- Deprem ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor?
İzmir’de yaşanan deprem başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde ve toplum genelinde hemen herkesi psikolojik anlamda etkiledi.
- İleri yaşta ‘neofobi’ tehlikesi
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan son nefesine kadar üretebilme potansiyeli olan bir varlıktır” dedi. İleri yaştaki bireylerin gelişmesini engelleyen en büyük korkunun neofobi de denilen “yenilik korkusu” olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Neofobisi olan bir kimse evinin konfor alanından çıkmaz.
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemi döneminde iletişimin önemi ortaya çıktı”
Pandemi döneminde her alanda iletişimin öneminin öne çıktığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İletişimcilere bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Sosyal izolasyonun aslında fziksel izolasyon olması lazım. Ancak, psikolojik izolasyona dönüştürülüyor. Psikolojik izolasyon olunca ise fiziksel mesafe açılıyor. Bu konuda iletişimcilerin bilimsel metodoloji ile çıkaracağı bilgiler iletişim dünyasına önemli katkılar sunacaktır” dedi.
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Güçlü komşuluk ilişkileri toplumu ayakta tutar”
Günümüzde modern şehir yaşamında komşuluk ilişkilerinin zayıfladığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, en büyük kâbusun yalnızlık olduğuna dikkat çekiyor. Kadim geleneğimizde yalnızlığa çözüm olarak komşuluk ilişkilerinin geliştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, komşuluk ilişkilerinin insanı ve toplumu ayakta tutacağını vurguluyor. Tarhan, komşuluğun en büyük düşmanının artan çıkarcılık olduğunu da sözlerine ekledi.
- “Aileyle kurulan güçlü ilişki önemli”
Kocaeli’nin Darıca ilçesinde 18 yaşındaki Furkan Celep, sosyal medyada yazdığı bir notun ardından hayatına son verdi. Furkan Celep’in intiharına ilişkin değerlendirmede bulunan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Celep’in yoğun bir yalnızlık yaşamış olabileceğine dikkat çekti. Kişiyi hayata bağlayan, yaşamasına anlam katan şeyin güvenli bağlanma olduğunu belirten Tarhan, aileyle kurulan yakın ilişkinin önemine işaret etti.
- Ücretsiz psikolojik destek hattını 404 kişi aradı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle Ücretsiz Psikolojik Destek hizmetini devreye aldı. Başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışıoldu.
- Z kuşağı siyaseti etkileme gücünde mi?
Dijital dünyada yetişen genç neslin, her şeyin çok daha farkında ve sürekli sorgulayıcı davrandığına dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyanın gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını düşündüğü gençlerin bilgelik rehberliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Z Kuşağının günümüzde siyaseti etkileme gücünü elinde bulundurduğunun altını çizen Tarhan, hareketli, enerjik ama yalnız bu kuşaklarla aynı dili konuşmak gerektiğini vurguluyor.
- Süper yaşlılık mümkün
Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi.
- Küresel anksiyete salgını kapıda
Küresel Covid 19 salgınıyla mücadelede alınan önlemler yavaş yavaş gevşetilip hayat normale dönmeye başlarken; salgının psikolojik etkileri konuşulmaya devam ediyor. Covid-19 salgınının özellikle kaygıyı artırdığını belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, anksiyete pandemisinin küresel bir hal aldığını kaydetti. Aşırı korku, kaygı ve stresin bağışıklık sistemini baskıladığını kaydeden Tarhan, özellikle Koronavirüsle beraber yaşamaya alışmamız gerektiğini kaydetti.
- Algı yönetiminden korunmak için “Sokrates Filtresi”
Teknoloji sayesinde hayatımızın bir parçası olan sosyal medya, televizyon ve dizi filmlerdeki mesajların doğru okunmasının önemli olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilgi kirliliğine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. “Modern teknoloji evin açık kapısı” diyen Tarhan, buradan giren bilgilerin mutlaka sorgulanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tarhan, algı yönetimine karşı kişinin Sokrates filtresi ile de korunabileceğine dikkat çekiyor.
- ‘Pozitif Olma’ kuralı mutluluk getiriyor!
Bireysel ve toplumsal mutluluğun oluşması için pozitif bakış açısının önemine değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluğun parfüm gibi bulaşıcı olduğunu söyledi. Günümüzde başkalarına faydalı olan mutluluk modelinin gerekliliğine dikkat çeken Tarhan, “Mutluluğun bireysel olarak taşınması, toplumsal mutluluk için buna inanan insanların çok olması gerekiyor. Hayata konulacak pozitif olma kuralı ile mutluluk kendiliğinden de oluşacaktır” ifadelerini kullandı.
- Klasik öğrenmenin yerini beyin temelli öğrenme alıyor
Modern dünyada okuma ve ezberlemeden ibaret olan klasik öğrenmenin yerini beyin temelli öğrenmenin aldığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duygular ve sosyal becerilerle öğrenmenin kalıcı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aktif öğrenme ve deneyimleyerek öğrenme 21. yüzyıl becerisi olduğunun altını çiziyor.
- Türkiye’nin “öfke” haritası açıklandı
Türkiye’yi ayağa kaldıran Emine Bulut cinayeti ile bir kez daha gündeme gelen şiddet ve şiddete neden olan etmenler, akademik bir çalışmanın konusu oldu. Davranışı ifade eden ve “Öfke-Düşmanlık-Saldırganlık” şeklinde açıklanan hostiliteye ilişkin analizin çarpıcı sonuçları dikkat çekti.
- “Karne, çocuğun değerinin ölçüsü değildir”
Karne sonuçları, her yıl birçok aile tarafından heyecanla bekleniyor. Zayıf karneye sahip olan birçok çocuk ise ailesinden alacağı tepkiden çekinerek, anne-babası ile iletişime geçmekten korkuyor. Belirli bir dönemin sonucu olan karne değerlendirilirken, çocuğun kişiliğinin değil, davranışlarının yorumlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnenin çocuğun değerinin ölçüsü olmadığını belirterek, ebeveynleri “Çocuğunuzu karne ile eş değer görmeyin” uyarısında bulundu.
- Gıybet sosyal bağları zayıflatıyor
“Bir kimsenin ayıbını arkasından söylemek veya aleyhine konuşmak” olarak da tanımlanan gıybet ya da dedikodunun sosyal bağları zayıflattığını ve iletişim kazalarına yol açtığını belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, empatik gıybetin yani bir kişinin gıyabında olumlu konuşmanın ilişkileri güçlendirdiğine dikkat çekti.
- Tarhan: “Aileyi kurtarmak için Mevlana’dan alacak dersler var”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı “Hz. Mevlana ile Aile Terapisi” isimli yeni kitabı okuyucuları ile buluştu. Kitabın tanıtım toplantısı kapsamında bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, söyleşi sonunda kitabını da okurlarına imzaladı.
- Üsküdar Üniversitesi, zayıflama çayındaki “yasaklı maddeyi” tespit etti
Üsküdar Üniversitesi İleri Toksikoloji Analiz Laboratuvarı tarafından bir zayıflama çayında yapılan incelemede “yasaklı madde” tespit edildi. Şikâyet üzerine yapılan incelemelerde, zayıflama amaçlı kullanılan üründe kalp hastaları için ciddi risk oluşturan “sibutramin” etken maddesine rastlandı.
- Aşırı internet kullanımı boşanma nedeni!
Çağımızın en önemli sorunlarının başında yer alan internet bağımlılığının çocuklar ve gençleri tehdit ettiğini belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zaman ve dikkat yönetiminin önemine işaret ediyor. İnternet bağımlılarının çoğunlukla yalnız kişiler arasından çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, çocuk ve gençlere sosyal yaşam ve hayat becerisi kazandırılmasını tavsiye ediyor. Tarhan, aşırı internet kullanımının ABD’de boşanma nedenleri arasında gösterdiğini de belirtiyor.
- “Otizm, büyüyünce geçmiyor!”
“Otizm Farkındalığı Paneli”, Dünya Otizm Farkındalık Gününde Üsküdar Üniversitesinde düzenlendi. Otizmli bireyler ve ailelerine destek vermek amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde düzenlenen panelinin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Otizmde erken teşhis ve eğitimin önemine işaret etti.
- Tarhan: “Ailenin ilgisi çocuğun suça itilmesini önlüyor”
Çocuğun suça itilmesinde aile faktörünün ve aile eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğuyla ilgili olan ailelerde çocuğun suça itilmesi, istismara uğraması riski azalıyor. Anne-babanın çocuk üzerinde denetim sahibi olması madde kullanımında caydırıcı oluyor. Bağımlılık risk gruplarına bakıldığında riskin daha çocuk aile bağları zayıf çocukları kapsadığını görüyoruz” diye konuştu.
- Psikolojik iyi oluş için; dur, düşün ve yeniden başla!
2018, yeni başlangıçlar ve yeni kararlar almak için bir fırsat. Çağımız insanının en büyük sorunlarından birinin yoğun koşuşturmaca ve stres olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stres ve makul oranlardaki sıkıntıların kişinin kendini geliştirmesi için aslında bir fırsat olduğuna dikkat çekiyor.
- Tarhan: “İnsanlığın bilgeliğe ihtiyacı var”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 20. yüzyılın bilgi çağı, 21. yüzyılın ise bilgelik çağı olduğuna dikkat çekerek “Acımasızlığın, merhametsizliğin arttığı bu dönemde insanlığın, dünyanın bilgeliğe, bu kültüre çok ihtiyacı var. Bunu anlatmak çok önemli ve bu bizim görevimiz. Bugüne değil, geleceğe hizmet ediyoruz” diye konuştu.
- Narsisizm şiddeti besliyor!
Yaşanan şiddet olaylarına tanık olmasına rağmen tepki vermeyen, engel olmayan sadece izleyen kişileri değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Toplum olarak bazı konularda benmerkezci oluyoruz” uyarısında bulundu. “Özellikle yeni kuşaklar daha konformist, empati konusunda daha zayıflar, kendi çıkarlarına daha odaklılar” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Batı kültüründe çok rastlanan narsistlik hastalığının genç kuşakları tehdit ettiğini vurguladı.
- “Fahrettin paşa olayı bir algı operasyonudur”
Üsküdar Üniversitesi’ni ziyaret eden Katar Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Dr. Hamed bin Abdulaziz el-Kavari Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan’ı hırsız olarak niteleyen tweet paylaşımının kasıtlı bir algı operasyonu olduğunu söyledi. Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını da değerlendiren Kavari “Bu sonuçtan biz sorumluyuz. Siz bu problemin ehemmiyetini bilmezseniz başkası bilmez. Trump, Arapların içinde bulunduğu durumu fırsat bilerek bu kararı aldı” ifadelerini kullandı.
- Hayvana şiddet uygulayana zorunlu ıslah!
Hayvanlara şiddet uygulayan kişiler incelendiğinde büyük çoğunluğunun ceza ehliyeti yerinde ve akıl sağlığı bozuk olmayan insanlar olduğunu söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu kişilerin tedaviye değil, zorunlu ıslaha yani rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.