Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Vücudunuzdaki birçok işleve hizmet eden temel besin maddelerinin başında da protein gelir. Peki kas gelişiminden hücre onarımına kadar pek çok faydası bulunan ve beslenmede hayati öneme sahip, biyolojik değeri yüksek protein kaynakları nelerdir?
- Protein alımını arttırmanın en basit yolu: Tavuk ve hindi eti tüketmek
- Online eğitim obeziteye neden olmasın!
Covid-19 pandemi sürecini çoğunlukla evde geçiren çocuklar, bu kez evlerinde ekran başında eğitimlerine devam ediyorlar. Ancak can sıkıntısı veya evdeki yiyeceklerin kolay ulaşılabilir olması nedeniyle çocuklarda düzensiz ve kontrolsüz yemek yeme, sık atıştırma gibi olumsuz yeme davranışları gelişebiliyor.
- "Sahuru atlamayın" uyarısı
Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, "Özellikle sahurun atlanması uzun süreli açlık durumunu daha da artırarak iftar da farkında olmadan porsiyonların artmasına ve daha fazla besin tüketimine özellikle basit karbonhidrat tüketimine sebep olur. Bu durum hem vücutta yağlanmanın artmasına hem de insülin düzeylerinde dengesizliklere sebebiyet verir." dedi.
- Sağlıklı bir Ramazan için 10 kritik kural!
Tüm dünyayı etkisi altına alan, özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül sonuçlara neden olabilen koronavirüs (Covid 19) pandemisi, beslenme düzenimizin değiştiği Ramazan’da da bizi etkilemeye devam ediyor. Bu süreçte koronavirüsten korunmada sosyal izolasyonu sağlamak, hijyen kurallarına dikkat etmek kadar sağlıklı ve dengeli beslenmek de çok önemli.
- “İyi huylu prostat büyümesi yaşam kalitesini düşürüyor”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Küçükdurmaz, iyi huylu prostat büyümesinin erkeklerde, yaşla birlikte sıklıkta görüldüğünü ve yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
- Kanserle mücadelede metastazdan sorumlu proteinler yakalandı
Koç Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada kanserle mücadelede önemli adımlar atılmasına fırsat verecek bulgulara ulaşıldı.
- Kaliteli Proteinin Sırrı Her Gün İki Bardak Süt!
Vücutta yapıcı ve onarıcı olarak görev yapan protein; vücuttaki yağları yakmaya yardımcı olurken hem enerji veriyor hem de kas oluşumunu destekliyor. Birçok yaşamsal faaliyette önemli rolü olan proteinin kalitesi ve kaynağı da önem taşıyor. Uzmanlar, vücudun güçlü ve sağlıklı kalabilmesi için en yüksek protein kaynaklarından biri olan sütün her gün tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor.
- Ramazan’da dengeli protein tüketin
Ramazan’da yeterli ve dengeli protein almak, enerji kaybının önüne geçiyor.
- İşte ideal ek gıdanın formülü: Yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 30 yağ, yüzde 20 protein
Ek gıda dönemi annelerin birçok soruya yanıt aradığı bir dönem. Bebeğini normal beslenmeye hazırlayacak bu dönemin doğru yaşanmasının önemli olduğunu bilen anneler, ek gıdayı ideal şekilde hazırlamak istiyor. Bebek sağlığı konusunda bilinmeyen kalmasın diyerek yola çıkan sektörlerinin iki lider ismi Acıbadem ve Mustela, “Bebekli Hayatımız” etkinliğinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Meral, annelere ideal ek gıdanın tüyolarını verdi.
- Besin alerjisi mi, İntolerans mı?
Alerjik reaksiyonlara gün geçtikçe daha sık rastlıyoruz. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre her 100 çocuktan birinde besin alerjisi görülüyor. Yaşam şartlarının ve tükettiğimiz gıdaların içeriğinin değişmesi nedeniyle, bedenimiz, etkileşimde bulunduğu pek çok alerjene karşı tepkisini artan alerji grafiği ile veriyor.
- "Parkinson" Hastalarının Fazla Protein Tüketmesi Sakıncalı Olabilir
İlk başladığı anda belirtileri anlaşılmayan Parkinson hastalığı, yıllar boyunca ilerliyor. Hastalığın başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu, bütün vücuda yayılıyor. Hastalık genelde 60 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve erkeklerde görülme sıklığı, kadınlara göre daha fazla oluyor.
- Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran 10 beslenme önerisi
Beden sağlığını korumak adına iyi ve düzenli bir diyet programı oluşturmak, hayatın her aşamasında gerekli. Bu durum bebek sahibi olmak isteyen çiftler için de geçerli oluyor. Hamile kalmaya çalışırken beslenme; sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri geliştirmek, sağlıklı bir fetüsü desteklemek için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sperm ve yumurta kalitesini arttıracak şekilde bir beslenme programı oluşturulmasının, tüp bebek tedavisinin de sonuçlarını iyileştireceğinin önemine vurgu yapıyor.
- “Çocuğumun boyu uzamıyor!” diyorsanız…
Çocukların uzun boylu olmasında şüphesiz genetik ve çevresel faktörler kilit rol oynuyor. Ancak beslenme alışkanlıklarının da bir o kadar etkili olduğunu biliyor muydunuz?
- Ara öğünlerimizin vazgeçilmezi “Protein Bar”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevgi Sevmez, son zamanlarda kullanımı artan protein barlar hakkında bilgiler verdi. Protein barların çikolata tadında olduğunu ifade eden Sevmez, bütün sağlıklı bireyler tarafından tüketilmesinin sakınca göstermediğini ifade etti.
- Çiğ Fındıkla gelen 10 fayda!
Kavruldukça besin değeri azalıyor hatta zarar verebiliyor!
- Beyaz Etin Dengeli Beslenmeye 12 Faydası
Dünyanın önde gelen bilimsel araştırmaları gösteriyor ki tavuk ve hindi eti sağlıklı ve dengeli beslenme, bedensel ve zihinsel gelişim için her yaşta tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının başında geliyor.
- “Kadınların yaşadığı birçok sağlık sorunu, protein eksikliğinden kaynaklanıyor”
Doç. Dr. İsmet Tamer; kırışıklık, saç dökülmesi, ödem gibi sorunlara karşı protein tavsiye ediyor.
- Bu yiyeceklerle sonbaharın kasvetini dağıtın
Yaz döneminin bitmesi, günlerin kısalması, havaların yavaş yavaş serinlemeye başlamasıyla, pek çok kişi o kasvetli ruh haline girebiliyor. Yemek.com, okuyucularını bu hislerden kurtaracak, sonbahar dönemini neşeyle atlatmalarına destek olacak yiyecek önerilerini sıraladı. Balıktan bademe, kajudan muza işte o lezzetler!