Büyükşehir Belediyesi’nin Afet Sonrası Psiko-Sosyal Destek Seminerleri 1 Haziran Perşembe günü Psikiyatrist Dr. Aybeniz Civan Kahve’nin katılımıyla düzenlenecek seminerle devam edecek. Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlanacak seminer, saat 20.30’da başlayacak.
- Psikiyatrist Dr. Kahve, Deprem Sonrası Ruhsal Sorunlarla Başa Çıkmayı Anlatacak
- Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Dönmezler SANKO’da
Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Dönmezler, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Psikiyatrik tedavi görenler en çok bu soruyu soruyor! Oruç tutabilir miyim?
Ramazan ayı yaklaşırken psikiyatri hastalarının sık sorduğu soruların başında “Oruç tutabilir miyim?” sorusu geliyor. Hastalar uzun süre aç ve susuz kalındığında ilaçların etkilerinin nasıl olacağını merak ediyor.
- Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yılbaş, SANKO Hastanesi’nde
Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Yılbaş, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı
Covid-19 pandemisi her yaştan ve her kesimden birey üzerinde olumsuz fiziksel ve ruhsal etkilere sebep oldu. Çoğunlukla yetişkin ve ileri yaştaki bireylerde görülen pandemi, çocuk ve ergenlerde de ortaya çıkabiliyor.
- Maskeli eğitimde doğru iletişim nasıl kurulmalı?
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber çocuklarda maske kullanımının önemi bir kez daha gündeme geldi. Çocuklara maske kullanımının anne ve baba tarafından anlatılması gerektiğini belirten uzmanlar, önlem almanın endişeyi azalttığına dikkat çekiyor. Maske nedeniyle yüz ifadesinin doğru anlaşılamayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öğretmenlere duygularını daha çok konuşarak ifade etmelerini tavsiye ediyor.
- Çocuklar okula dönmeli mi?
Pandemi salgını nedeniyle yeni eğitim ve öğretim yılında hibrit eğitim modeli uygulanacak. Çocuğun okula gönderilme kararı ebeveynlere bırakıldı ancak ebeveynler de karar vermekte zorlanıyor. İlkokul çağındaki çocukların okula dönmeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, akran öğrenmesi modelinin öğretmenden edinilen bilgiyi destekleyeceğine ve öğrenimi kolaylaştıracağına dikkat çekiyor.
- Ücretsiz psikolojik destek hattını 404 kişi aradı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle Ücretsiz Psikolojik Destek hizmetini devreye aldı. Başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışıoldu.
- Pandemi sürecinde kaygıyı azaltacak 6 öneri
Koronavirüs ülkemizde ve tüm dünyada yayılmaya devam ettikçe insanlardaki endişe, stres ve paranoya giderek artıyor. Pandemi nedeniyle günlük hayattaki değişiklikler ve evde geçirilen sürenin artması insanların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Bu sürecin ruh sağlığına etkilerini azaltabilmek için bazı pratik önerilere uyulması önem kazanıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Şaban Karayağız, pandemi sürecinde kaygı düzeyini azaltmanın yolları hakkında bilgi verdi.
- Süper yaşlılık mümkün
Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi.
- Duygu durum değişiklikleri ile nasıl mücadele etmeli?
Covid -19 salgını şüphesiz bireylerin biyolojik sağlığı kadar ruhsal sağlığını da derinden etkiledi. Pandeminin bireyler üzerinde ciddi olumsuz duygu durum değişikliklerine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, korku ve kaygıların altında en çok belirsizliğin olduğunu vurguluyor.
- Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozuyor
Havaların ısınmasıyla maske ile yaşamı sürdürmek daha da zorlaştı. Aşırı sıcakların bu nedenle bugünlerde daha da bunaltıcı hissettirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Nasıl yaşadığımız, ne kadar uyuduğumuz veya ne yediğimiz gibi etkenlerin yanında hava durumu, havanın güneşli veya kapalı olması da psikolojimizi derinden etkiler.
- Virüse karşı antidepresan kalkanı
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı herkesin sıkı önlemler aldığı ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalıştığı bir dönem yaşanıyor. Günlük hayatında antidepresan ilaçları kullanan insanların diğer insanlara göre bir nebze daha koruma kalkanı içinde yer aldığını belirten uzmanlar bu ilaçların doğrudan ya da dolaylı yolla bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar bu dönemde tedavinin yarım bırakılmaması gerektiğini vurguluyor.
- “Koronavirüs endişesi” panik atakları ve takıntıyı artırabilir
Son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelen koronavirüs, endişe ve kaygılara yol açıyor. İnsan hayatını tehdit eden durumların herkeste kaygı ve endişe yaratmasının son derece normal olduğunu belirten uzmanlar, özellikle panik atak ve takıntı (OKB) tanılı kişilerin bu durumdan daha fazla etkilenebileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre hassas yapıdaki kişiler, asılsız haberlerden uzak durmalı, resmi kaynaklara ve bilim insanlarına itibar etmeli.
- Kışın metabolizmanın yavaşlaması durgun ve içe dönük hissetmeye neden oluyor
Mevsim değişiklikler genel olarak depresif bozuklukları ve anksiyete bozukluklarını kolaylaştırıp ortaya çıkmasına zemin hazırlayabiliyor.
- Romantik birlikteliklerde ilişki tuzaklarına dikkat!
Günümüzdeki ilişkilerde çiftler pek çok problem yaşıyor. Özellikle evlenme yaşı arttıkça uyum sorunu da kendini gösteriyor. Liv Hospital Ulus Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Asena Akdemir çiftlerin yaşadığı sorunları, yapılması gerekenleri anlattı.
- Hafızayı sildirmek mümkün mü?
Bozulmuş beyin işlevlerinin düzenlenmesinde kullanılan bir yöntem olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunun yanı sıra anksiyete, OKB, yeme bozuklukları, migren ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. TMU tedavisiyle hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, “Hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır” dedi.
- Şizofrenide en büyük sorun: Damgalama ve ön yargılar
Genç yaşlarda başlayarak, kişinin işlevselliğini belirgin şekilde bozabilen bir psikiyatrik hastalık olan şizofreni; düşüncelerde bozulma, duygusal, davranışsal ve bilişsel değişiklikler şeklinde seyrediyor.
- Sosyal Medya Hayatlarımızı Nasıl Etkiliyor?
Teknolojinin ilerlemesi ile beraber internet ve akıllı telefon oldukça yaygınlaştı. Bu durum bir yandan; kişilerin iletişimini, bilgi paylaşımını ve eğlenmelerini sağlarken bir yandan da psikolojik sorunlara yol açabiliyor!
- Listesiz Ramazan alışverişi yapmayın!
Ramazan ayının gelmesi ile alışverişteki hareketlilik de gözle görülür şekilde artmaya başladı. Kişilerin aç karnına alışverişe çıkmasıyla, ihtiyacı olandan fazlasını alacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, alışverişin tokken yapılması gerektiğini belirterek, “Kişi, eğer oruçluyken alışveriş yapması gerekliyse önceden neler alacağını planlayarak alışverişe gitmeli ve listenin dışına zorunluluk olmadıkça çıkmamaya çalışmalı” uyarısında bulundu.
- Ödevler çocuğunuzla aranızı açmasın
Yarıyıl tatili başladı. Yoğun geçen bir dönemin ardından tatili iple çeken çocuklar, sömestir tatilinde dinlenmenin ve keyifli vakit geçirmenin hayalini kuruyor.
- 3 kişiden 1’i cinsel işlev bozukluğu yaşıyor
Cinsel yaşam, bireyin ruhunu ve bedenini tanıması ile başlıyor. Bedensel ve ruhsal bazı hastalıklar ise cinsel yaşam sorununa yol açıyor. Depresyon başta olmak üzere, birçok psikiyatrik hastalığın cinsel yaşamı etkilediğini belirten uzmanlar, her 3 kişiden birinin yaşamının bir döneminde en az 1 kez cinsel işlev bozukluğu yaşadığına dikkat çekti.
- Büyükşehir’den Ruh Sağlığı Konferansı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile ailelere yönelik ‘Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı’ konulu bir konferans gerçekleştirildi.
- Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öztürk hasta kabulüne başladı
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi H. İbrahim Öztürk, Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Her şiddet uygulayan, psikiyatrik hasta değil!
Hayvana yönelik şiddet, psikiyatrik bir rahatsızlıktan kaynaklanabildiği gibi, kasten de gerçekleştirilebiliyor. Şiddet uygulamanın tek nedeni olmadığını belirten uzmanlar, yaşanan her olayın “hastalık” olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
- Korku ve endişe, psikiyatrik ağrılara yol açıyor
Herhangi bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkan psikiyatrik ağrılar, yaşam kalitesini düşürüyor. Ruhsal olarak kendimizi baskıda hissettiğimiz anlardaki korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılarak bu ağrılar ortaya çıkıyor. Bu tip ağrıların psikiyatri uzmanı tarafından tedavi edilmesi tavsiye ediliyor.
- Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!
Beyin ve omuriliğin işlevlerini tutabilen bir hastalık olan MS’in nedeni tam olarak bilinmiyor. Her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için “Nörolojinin bukalemunu” olarak da adlandırılan MS’te psikiyatrik desteğin önemi vurgulandı.
- İnternetteki oyunlarda siber kumar tehlikesine dikkat!
İnternet ortamında çevrim içi oynanan bazı oyunlarda kullanılan silahların gerçek parayla alındığına dikkat çeken uzmanlar, oyunlarda kullanılan yöntemlerin kumara teşvik ettiğini vurguluyor. Şans kutusu formatında satılan çeşitli ürünlerin yine internetteki farklı uygulamalarda değerinin çok üstünde satılabildiğini ifade eden uzmanlara göre küçük miktarlarda yapılan alışverişler fark edilemeyebilir. Aileler dikkatli olmalı.
- Psikiyatri Uzmanı Dr. Şehnaz Neslihan Gürz Yalçın SANKO’da
Psikiyatri Uzmanı Dr. Şehnaz Neslihan Gürz Yalçın, SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Teknoloji giren yataktan uyku kaçıyor!
Teknoloji kullanımının uyku üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, elektronik cihazların yaydığı mavi ışığın melatonin salgılanmasını baskıladığını söylüyor. Uzmanlara göre yattıktan 20 dakika sonra uykuya geçilemiyorsa yataktan çıkmak gerekiyor. Uykunun kaliteli olması için kahve tüketiminin sabah saatlerinde yapılması ve 16:00’dan sonra kısa kestirmelerden uzak durulması gerekiyor.
- Alkol her yıl 3,5 milyon insanın hayatına mâl oluyor
Alkolle tanışma yaşanın 8-10 yaş grubuna kadar gerilediğini açıklayan uzmanlar, bazı ailelerin, özellikle yılbaşında “Dışarıda değil, evde denesin” ve “Artık erkek oldun, gel tadına bak” söylemleri ile çocuklarını bir yanlışa sürüklediklerine dikkat çekiyor. Her yıl 3,5 milyon insanın hayatına mâl olan alkol bağımlılığına karşı uzmanlar, ailelerin çok daha duyarlı davranmaları gerektiğini belirtiyor.
- "Şimdiki çocuklar tombalayla mutlu olmaz"
Bir zamanlar yılbaşı akşamlarında oynanan, büyük küçük herkesi mutlu eden tombala ile şimdiki çocukların asla mutlu olmayacaklarını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çünkü onlar çok daha hızlı bir biçimde beyninde dopaminini artıracak oyunlarla mutlu oluyorlar” dedi.
- E-sigara, sigaraya geçiş için basamak
Sigarayı bırakmak isteyenler tarafından ilgi gösterilen elektronik sigara yani e-sigara, kişiyi sigarayı bırakma motivasyonundan uzaklaştırıyor. E-sigaranın bağımlılığı pekiştirici etkisine dikkat çeken uzmanlar, özellikle gençlerin zararsız olduğu gerekçesiyle kullandığı bu cihazların sigara kullanımına başlamak için bir geçiş maddesi olduğunu vurguluyor.
- Hayvana şiddet uygulayana zorunlu ıslah!
Hayvanlara şiddet uygulayan kişiler incelendiğinde büyük çoğunluğunun ceza ehliyeti yerinde ve akıl sağlığı bozuk olmayan insanlar olduğunu söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu kişilerin tedaviye değil, zorunlu ıslaha yani rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.
- Düzenli Spor Yapmak Sosyal Fobiye İyi Geliyor
Hem sosyal yaşam hem de iş hayatı, insanlarla yoğun etkileşimin yanı sıra birçok alanda yüksek performans gerektiriyor. Hızla akıp giden günlük rutin içinde pek çok insan; yeni kişilerle tanışmak, grup etkinliklerinde bulunmak, toplantılara katılmak, yeni projeler ortaya koymak ve sunumlar yapmak durumunda kalıyor. Fakat bu durum sosyal fobisi olan insanlar için kabusa dönüşebiliyor.
- İşte Maraş'ın Yeni Sağlık Müdürü!
Kahramanmaraş'ta uzun süredir tartışılan Sağlık Müdürlüğü koltuğuna geçen isim Necip Fazıl Devlet Hastanesi Başhekimi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Nuri Öksüz oldu.
- Çocuğunuz akıllı ama öğrenemiyor mu?
“Çocuğum akranlarına göre çok akıllı, her şeyi biliyor, çok güzel konuşuyor ama okulda öğrenemiyor, başarılı olamıyor” diye yakınan bir ebeveynseniz çocuğunuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olabilir. Uzmanlar, çocukları başarısızlığa sürükleyen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun okul döneminden önce tedavi edilmesini öneriyor.
- Cinsel İsteksizlik Neden Kadınlarda Daha Fazla?
Bilimsel olarak kadınlar ve erkekler biyolojik olarak aynı düzeyde dürtülere sahiptir. Toplumdan topluma değişmekle birlikte yetiştirme tarzı ve kadınlara yönelik baskılar nedeniyle cinsel isteksizlik kadınlarda daha fazla görülmektedir.
- Paylaşmak intiharı önlüyor
Dünyada her yıl 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü olarak anılıyor. Yılda 700 bin intihar vakası yaşandığını belirten uzmanlar, intiharı önlemede bazı koruyucu faktörlere dikkat çekiyor: “Sosyalliği arttırmak, psikolojik/psikiyatrik destek almak, konuşmak, paylaşmak, bir amaç belirlemek ve bu hayali zihinde canlandırmak, gelecek ile ilgili planlar yapmak ve maddeden uzak kalmak, evcil hayvanlar ve tüm psikiyatrik hastalıkların etkin tedavisi.”
- Dirençli depresyonda Ketamin başarılı sonuç veriyor
50 yıl önce anestezi ilacı olarak kullanılmaya başlanan Ketamin, dirençli depresyon başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ketamin’in tedaviye yanıt vermeyen dirençli depresyon vakalarında %60-65 oranında başarı sağladığı belirtildi.
- Cinsel yaşantıdaki olumsuzluklar sorunlara davetiye çıkarabilir
Sağlıklı cinsel yaşantının mutluluk, iyi uyku, beden ve ruh sağlığı getireceğini belirten uzmanlar, “Cinsel yaşantıdaki olumsuz deneyimler cinsel travmalar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, istenmeyen gebelikler ve daha sonrasında cinsel işlev bozukluklarını bazen de başka psikiyatrik bozuklukları ortaya çıkarabilir” uyarısında bulunuyor.