Bugünlerde milyonlarca öğrenci ve ailesinin başlıca gündem maddesini haziran ayında gerçekleştirilecek sınavlar oluşturuyor. 2 Haziran’da LGS, 8-9 Haziran’da da YKS sınavına sayılı günler kala, süre daraldıkça heyecan daha da fazla artıyor. Ancak dikkat! Sınav stresini yönetmek ve aşırı strese karşı önlem almak başarıyı doğrudan etkiliyor!
- Sınav stresine karşı 10 püf noktası!
- Çocuklar bayramların güzelliğini deneyimlemeli
Bayramların, aile ilişkilerini güçlendirme, dayanışma ve paylaşma duygularını pekiştirme açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu günlerin sevgi, hoşgörü, saygı ve paylaşım gibi değerlerin ön plana çıkmasını sağladığını söylüyor.
- Psikolog Dalan, Kaygıyı Yönetebilmeyi Anlatacak
Büyükşehir Belediyesi, Uzman Psikolog Uğur Dalan’ın katılımıyla 11 Mayıs Perşembe günü ‘Kaygıyı Yönetebilmek’ konulu eğitim semineri düzenleyecek. Büyükşehir’in Instagram hesabından çevrimiçi gerçekleştirilecek seminer, saat 20.30’da başlayacak.
- Uzman Klinik Psikolog Kübra Demirkesen SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Uzm. Klinik Psikolog Kübra Demirkesen, SANKO Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde görev yapmaya başladı.
- Afet sonrası travmaya mühahale ne zaman yapılmalı?
Travma ve akut anlarında şok etkisi yaratacak bir durumla karşılaşılabildiğini belirten uzmanlar, doğal afet sebebiyle yaşanan travmaların kişide öfke oluşturabildiğini ifade ediyor.
- Depremin psikolojik etkilerine karşı önleminizi alın
Deprem bölgesinde çok sayıda kişi hem fiziksel hem de psikolojik travmalar yaşarken, bu dönemde çevremizdeki her bireyin psikolojisinin olumsuz etkilendiği gözlemleniyor. Pek çok insan son dönemlerde uyuyamadığından, sürekli deprem oluyor hissi yaşadığından, sevdiklerini kaybetme korkusunu içinden atamadığından söz ediyor ve bu durumla nasıl mücadele edeceğini bilemeyebiliyor. Bu durumda uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
- Erkekler daha örtülü bir travmatik süreçten geçiyor
Deprem, diğer doğal afetler, beklenmedik zamanlarda yaşanan olayların kişilerde travmaya yol açabildiğini kaydeden uzmanlar, genellikle erkeklerin, toplum içerisinde genel kabul görmüş cinsiyet rolleri nedeni ile yaşadıkları travmaları görmezden gelmeye eğilimli olduğunu belirtiyor.
- Psikolog – Yazar Kılıç, Özşefkatli Ebeveynliği Anlatacak
Büyükşehir Belediyesi, 17 Aralık Cumartesi günü Psikolog – Yazar Şeyda Betül Kılıç’ın katılımıyla ‘Özşefkatli Ebeveynlik’ temalı konferans düzenleyecek. NFK Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek etkinlik, saat 14.00’da başlayacak.
- Evliliği Sürdürmek mi? Boşanmak mı?
Boşanan çitlerin sayısı 2020 yılında 136 bin iken 2021’de 174 bine yükseldi. Türkiye’de boyanma oranının en yüksek olduğu il İzmir olurken onu Antalya, Uşak, Muğla ve Denizli takip etti. Peki boşanma oranları Ege ve Akdeniz’de neden yüksek? Mutlu evlilik için eşler neler yapabilir? Psikolog ve Aile Danışmanı Ebru Özer Özkul açıkladı.
- Hayalleriniz kontrolden çıkabilir mi?
“Hayallerin kontrolden çıkması” olarak tanımlanan gündüz düşleri, kişinin yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Kişinin gerçekte baş edemediği durumlarla baş edebilmek için hayal kurmaya yönelebildiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Kişi var olan problemden ve gerçeklikten kaçtığı için bu duruma başvurmaktadır.” dedi. Kişinin baş etme stratejilerinin, öz yeterliliklerinin ve içsel kaynaklarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, uzman desteği alınmasının önemini vurguladı.
- ‘Sarma tütün daha az zararlı’ düşüncesi yanlış!
Paket sigaraya kıyasla daha ekonomik olması nedeniyle sarma tütün şeklinde sigara kullanımında son birkaç yıl içinde dünyada ve ülkemizde ciddi artış yaşanıyor. Sarma tütünün paketli sigaraya kıyasla daha az zararlı olduğuna dair yanlış bir inancın olduğunu belirten uzmanlar, başta akciğer kanseri olmak üzere gırtlak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri gibi ciddi hastalıklarla birlikte felç, beyin ve kalp damarlarında sertleşme sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Uzmanlar bilin
- Çocuğunuzun madde kullandığını nasıl anlarsınız?
Madde kullanımı ve bağımlılığı günümüzün en önemli sorunlarından biri. Ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu bazı belirtilerle anlayabileceğini belirten uzmanlar, değişen rutinlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
- Sünnet için hangi yaş uygun?
Çocuklarda sünnetin 0-6 ay arasında yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu zaman diliminde yapılamıyorsa 6 yaştan sonraya bırakılmasını öneriyor. Uzmanlar, uzayan sürecin kaygı artışına yol açması nedeniyle kardeşler arasındaki yaş farkının 1’den fazla olması durumunda büyük çocuğun bekletilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ailelere çocukta kaygı ve korkuyu artıracak söylemlerde bulunmamaları uyarısında bulunan uzmanlar, sünnet sürecinin gerçekçi biçimde anlatılmasını tavsiye ediyor.
- Stres ve kaygıya değil yapılacak işe odaklanılmalı
Belirli dozda stres ve kaygının yapılan işe karşı motive edici olduğunu ifade eden uzmanlar, belirli düzeyin üstüne çıkan stres ve kaygının normal süreci bozduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar performans kaygısının günlük hayatta da yaşandığına dikkat çekerek, eğer ilk oturum sınavı beklendiği gibi geçmediyse gelecekteki sınavlara odaklanılmasını tavsiye ediyor.
- Sosyal medya kullanımı, yeme bozukluğunda etkili mi?
Son dönemde sağlık ve diyet ile ilgili sosyal medya paylaşımları oldukça popüler hale geldi. Kullanıcıların ‘Nasıl diyet yapılır?’, ‘Nasıl fit kalınır?’, ’Günde kaç kalori yakılmalı?’ gibi paylaşımlarla sıkça karşılaştığını vurgulayan uzmanlar, bazı web sitelerinin düzensiz yemek yemeyi teşvik ederek yeme bozukluğunu bir moda ya da güzellik algısı olarak göstermeye çalıştığını ifade ediyor.
- Çocuklara değerler ve ahlak eğitimi nasıl verilmeli?
Değerler ve ahlak eğitiminin çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. Çocukların ebeveynlerinden gördükleri olumlu ve olumsuz tüm davranışları yapma eğiliminde olduklarını belirten uzmanlar, değerler eğitimi verilirken ebeveynlerin çocuklara doğru örnek olmalarının önemli olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, ‘Allah seni cezalandırır’ gibi korkutucu söylemlerin ahlak eğitimi esnasında yapılan önemli bir yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
- Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?
Tuvalet eğitimine ortalama 20 aylıktan itibaren başlanabileceğini belirten uzmanlar, çocukların genel olarak 18-36 aylık olduklarında bu alışkanlığı kazanabildiğini belirtiyor. Tuvalet eğitimine başlarken çocuklarla göz teması kurarak konuşulmasını öneren uzmanlar, neler yapmaları gerektiğini adım adım göstermenin faydalı olacağını ifade ediyor.
- Pandemi Döneminde Çocukların Ruh Sağlığı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Gökalp Özcan, pandemi döneminde çocuğun soru sorabileceği ve güvenle cevap alabileceği bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.
- Yalnız mısınız yoksa tek başına mı?
Tek başınalık birey tarafından tercih edilirken yalnızlık ise bireyin sosyal ilişkilerinin bozulması sonucu oluşan, hoş olmayan ve seçilmemiş bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kısa süreli, durumsal ve kronik olmak üzere yalnızlığın zaman açısından üç türü olduğunu belirten uzmanlar, yalnızlığın depresyon, kaygı, intihar, yaşam doyumu, umutsuzluk, utangaçlık, internet kullanımının fazla olması ve stres gibi faktörlerle ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.
- Psikolog Işıl Afat, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Psikolog Işıl Afat, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapmaya başladı.
- Televizyon ve İnternette Sınırları Belirleyin
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Değerler Akademisi’nde konuşan Klinik Psikolog Mehmet Teber, “Sınırlar ve ekran konusunda çok kararlı olun, katı ve kızgın olmayın gereksiz cezalandırılmalar yapmayın ama sınırlarınızı çok net belirleyin orada şeffaf ve kararlı durun” dedi.
- Mehmet Teber ile Çocuklarda İnternet Bağımlılığı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Değerler Akademisi, 24 Mart Çarşamba günü (yarın) 20.00’da Klinik Psikolog Mehmet Teber’in çevrimiçi programıyla devam edecek.
- Kişiliğin En Büyük Mimarı Anne ve Babadır
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Değerler Akademisi’nde konuşan Klinik Psikolog Beyhan Budak “Anne ve baba toprak, çocuklar ise yetiştirilen ürün gibidir. Eğer toprak sağlam ve verimli olursa yetiştirilen üründe o derece sağlıklı olur” dedi.
- Beyhan Budak ile Ailelerde Öfke Kontrolü
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Değerler Akademisi, 17 Mart Çarşamba günü (yarın) 20.00’da Klinik Psikolog Beyhan Budak’ın çevrimiçi programıyla devam edecek.
- Sigarada “şartlanma” bağımlılığın sürmesinde etkili oluyor
Bireylerin sigara içmeye çoğunlukla erken yaşlarda merak ve özenme nedeni ile başladıklarını belirten uzmanlar, sigara bağımlılığının sürmesinde şartlanma faktörüne dikkat çekiyor.
- Büyükşehir’den Online Destek
Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik uygulamaları kapsamında psikolog desteklerini yeni normal sürece uygun bir şekilde gerçekleştiriyor. Pandemi tedbirleri kapsamında yüz yüze seanslara ilave olarak online iletişim de sağlanıyor.
- Yeni yasakları sağlıklı atlatmanın yolları
Virüsün yayılma durumu ve hasta sayısına bağlı olarak yapılan düzenlemeler doğrultusunda yeni kısıtlamaların, yasakların olması, yeniden evlerde olma düşüncesi birçok insan için korku ve umutsuzluk yarattı.
- Depremde belirsizlik korkutuyor, hazırlık ise rahatlatıyor
İzmir’de meydana gelen, yüzden fazla kişinin ölümüne, binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan deprem, bir kez daha bu alandaki eksiklikleri gözler önüne serdi.
- ‘Online eğitim’ sürecine özel 10 önemli uyarı!
Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 ile mücadele sürecinde halen çoğu öğrenci evden online eğitim görmeye devam ederken, özellikle ilk ve ortaokul çocuklarının evde geçirdikleri uzun saatler ebeveynlere başlı başına sorumluluklar yüklüyor.
- Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu
Kişilik özellikler ve geçmiş yaşantılardan dolayı herkesin hayata bakışı birbirinden farklıdır. Bu farklılık doğrultusunda olaylara verilen tepkilerin ve olay hakkında düşüncelerin de aynı olmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Eğer zihnimizi pozitif düşünmeye odaklarsak ve eğitirsek gelecekte negatif düşüncelerle daha kolay başa çıkarız bu da zamanla daha mutlu, daha az kaygılı daha huzurlu olmamız anlamına gelir” dedi.
- Pandemiyle hayatımıza yeni bir kavram girdi: "Öksürenin yalnızlığı"
Hayatlarımıza çok büyük fiziksel sınırlamalar getiren, “sosyal mesafe” gibi kavramları dilimize sokan Covid-19 virüsünden kaynaklanan koronavirüs pandemisi, korkularımız arasına bir yenisini daha ekledi; koronafobi...
- Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, çoğunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla ilişkili bir kavram değildir ve her türlü yaşamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmişliğe neden olan sadece iş yaşamıdır” uyarısında bulunuyor.
- Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozuyor
Havaların ısınmasıyla maske ile yaşamı sürdürmek daha da zorlaştı. Aşırı sıcakların bu nedenle bugünlerde daha da bunaltıcı hissettirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Nasıl yaşadığımız, ne kadar uyuduğumuz veya ne yediğimiz gibi etkenlerin yanında hava durumu, havanın güneşli veya kapalı olması da psikolojimizi derinden etkiler.
- Azı tembelleştiriyor fazlası konsantrasyonu bozuyor!
Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar için geri sayım sürüyor. Yoğun bir dönemden geçen öğrencilerin sınav yaklaştıkça sınavla ilgili kaygıları da artıyor. Kaygının dozunu ayarlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, başarıya ulaşmada kaygının gerekli olduğunu söylüyor. “Kaygısız olmak tembelliğe yol açarken; aşırı kaygı ise konsantrasyonu etkileyebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.
- Pandemi sürecinde yaratıcılığımız gelişiyor!
İnsanoğlunun tarihe tanıklık ettiği bu günlerde, koronavirüs nedeniyle kaygı, korku ve panik gibi duyguları yaşıyoruz. Gelir kaybından sosyal izolasyona, belirsizlikten umutsuzluğa kaygılanmamıza sebep olan birçok olumsuz durum içindeyiz. Diğer yandan daha önce sahip olmadığımız bir zaman dilimine sahibiz. Sıkılıyoruz. Peki bu sıkıntımızı fırsata çevirebiliyor muyuz?
- Yeni normale uyum sürecinde infodemi salgınına dikkat!
Koronavirüs pandemisi sürecinde ülkemizde durum her geçen gün iyiye giderken, fiziksel ve ruhsal yönden sağlığımızı korumak en önemli önceliğimiz… Ancak yeni normal olarak tanımlanan bu dönemde değişen alışkanlıklar ile yeni yaşam koşulları, stres ve çeşitli endişeleri de beraberinde getirebiliyor.
- Pandemi sürecinde sınav kaygısıyla baş etmenin ipuçları
Koronavirüs salgını nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tarihi ertelendi. Bu durum sınava hazırlanan öğrencilerin yaşadığı kaygıyı daha da artırdı. Peki, bu dönemde sınav kaygısıyla nasıl baş edilir? Ebeveynler çocuklarının sınav kaygısını azaltmak için neler yapabilir? Bu soruların yanıtlarını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Çocuk, Ergen, Yetişkin ve Aile Danışmanı, Psikolog Pınar Esra Turan veriyor.
- Pandemi alışveriş bağımlılarını online’a yöneltti
Alışveriş, bazı bireyler için kendisini iyi hissettiği bir aktivite. Ancak sağlıklı alışveriş davranışı gösteren bireyler olduğu gibi alışverişi, bağımlılık düzeyinde yapan bireylerde bulunuyor.
- Covid-19 hastaları damgalanma travması yaşıyor
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19’a yakalanan, tedavi görüp atlatan ve hasta yakınlarının salgınla ilgili birçok travma yaşadığını belirten uzmanlar, hastalığa yakalananların yakın çevre ve toplum tarafından damgalanmaktan ve iyileştikten sonra yakınlarına bulaştırmaktan büyük endişe duyduklarına dikkat çekiyor. Toplumun etiketleme davranışının yanlış olduğunu belirten uzmanlar, hastalığa yakalanmış olmanın suç olmadığını ifade ederek psikolojik bağışıklığın yüksek tutulmasını tavsiye ediyor.
- Pandemi Döneminde Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları
Koronavirüs salgını nedeniyle birçoğumuz değişen düzenimiz nedeniyle strese giriyor, hastalık kaygısı ve geleceğe dair endişeler taşıyoruz.Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak için beslenmemize, uyku düzenimize dikkat etmemiz ve egzersiz yapmamız gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Nigar Çiçek, bir şeyler üretmenin de son derece faydalı olacağını hatırlatıyor.
- Karantina günlerinde yeme bağımlılığına dikkat
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle karantinada bulunduğumuz bugünlerde yeme alışkanlıklarımız değişiklik gösterebiliyor. Kaygı ve stres, duygusal açlık, güvende hissetmek, motivasyon, haz arayışı ve bağımlılığın artan yemek yeme davranışını tetiklediğine işaret eden uzmanlar, alınacak bazı önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar, haz ertelemeyi öğrenmek, doğru zamanda ve miktarda yemek, dikkati başka yöne çevirmek gibi tavsiyelerde bulunuyor.
- Ev ve ofis işleri kadınlarda stres ve kaygıyı getiriyor!
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 nedeniyle birçok ofis evden çalışma düzenine geçti. Ofis işleri ile birlikte ev işlerine ayrılan sürenin artması, kadın çalışanlarda aşırı yük ve strese neden oluyor.
- Koronavirüs Sürecinde Sağlam Bir Psikoloji İçin Neler Yapmalıyız?
“Bu sürecin ortaya çıkardığı olumsuz psikolojik etkilerle daha iyi başa çıkabilmek, kendimizi güvende hissedebilmek ve sağlıklı uyum gösterebilmek için psikolojik sağlamlık önem kazanıyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, açıkladı.
- Sosyal izolasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın 4 yolu
Coronavirus salgını tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkilerken, kişisel hijyen ve sosyal izolasyon da her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.
- Evde verimli zaman geçirmenin püf noktaları!
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını, tüm dünyada yaşam şekillerini etkiledi. Sportif, sosyal, kültürel organizasyonların iptal edilmesi, sinema ve alışveriş merkezlerinin kapatılması, okulların tatil edilmesi, karantina uygulamaları ile “evde birlikte zaman geçirme” kavramını hatırladık. Tüm bu gelişmelerin herkesin hayatında köklü değişikliklere yol açtığını belirten uzmanlar, evde geçirilecek zamanın daha verimli kullanılması için tavsiyelerde bulunuyor.
- Evde kalmak, eksiklerimizi tamamlamak için mükemmel fırsat!
2020 yılının ilk günlerinden bu yana stresli zamanlar geçirirken, koronavirüs salgını ile birlikte endişe ve korku duyguları daha da arttı. Şimdilerde evde geçirilen süre artarken uzmanlar bunun fırsata dönüştürülebileceğine dikkat çekiyor.
- Coronavirus’ten psikolojimizi korumanın yolları
Coronavirus salgınının dünya üzerinde yarattığı kriz insanlar üzerindeki stresin yükselmesine, kaygıya (anksiyeteye) ve korkuya neden oluyor.
- Koronafobi’den korunmanın 7 püf noktası
“Aslında öyle değilmiş”, “çok kesin kaynaktan duydum” gibi sözlerle başlayıp dalga dalga yayılan felaket senaryolarının da etkisiyle hayatımıza baş döndürücü bir hızla giren kaygı türü oldu; Koronafobi! Acıbadem Maslak Hastanesi’ndan Uzman Psikolog Simru Kavak “Bilgi kirliliğini filtreleme şansı bile bulamadan, kendi doğasında zaten belirsiz olan Koronavirüse yönelik kaygılarımıza her gün yenilerini ekliyor, korkuyla abartılı önlemler alabiliyoruz.
- Deprem korkusu uyku bozukluğuna neden oluyor
Son günlerde sıklıkla olan depremler, insanların deprem korkusunu artırıyor. Deprem gibi doğal afetlerin toplumda ortak bir korku yaratırken, kişilerde yarattığı izler ve kaygı durumlarının farklı olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Deprem, kişinin ailesi ve yakın çevresini de içerisine alan felaket senaryolarıyla tetiklenen bir korkudur. Depremin ne zaman olacağını, şiddetini ve yarattığı etkileri bilmemek bu korkuyu besleyen etkenledir” dedi.
- Kedi sahibi olmak, ruh sağlığına iyi geliyor
Kedi sahibi olmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu kaydeden uzmanlar, kedilerin yalnızlığa ve depresif ruh haline iyi geldiğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre kedi beslemek çocukların sosyal iletişimini olumlu etkileyip empati ve sorumluluk duygularını artırıyor. Öyle ki kedi besleyen kişilerin kalp krizi geçirme olasılıkları ise beslemeyenlere göre daha az.