Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından psikolog Sibel Kılıç, felaketin psikolojik etkileri ve başa çıkma stratejilerini anlattı.
- Depremin psikolojik etkilerine dikkat
- “Psikolojik Danışman / Rehber Öğretmen Buluşmaları II” Etkinliği
SANKO Üniversitesi Kariyer Günleri kapsamında düzenlenen Psikolojik Danışman / Rehber Öğretmen Buluşmalarının ikincisi gerçekleştirildi.
- Anadolu Vakfı’ndan Bursiyerlerine Deprem Psikolojisi Eğitimi
Deprem bölgesinde yaşayan ve felaketten etkilenen 100’den fazla bursiyerine maddi ve manevi destek çalışmalarını sürdüren Anadolu Vakfı, bursiyerleri için “Deprem Psikolojisi” etkinliği düzenledi. Uzman Klinik Psikolog katılımıyla gerçekleştirilen iki saatlik çevrimiçi etkinlikte; deprem travmalarından, bu travmalar ile yaşamanın ve başa çıkabilmenin yollarından bahsedildi.
- Depremin psikolojik etkilerine karşı önleminizi alın
Deprem bölgesinde çok sayıda kişi hem fiziksel hem de psikolojik travmalar yaşarken, bu dönemde çevremizdeki her bireyin psikolojisinin olumsuz etkilendiği gözlemleniyor. Pek çok insan son dönemlerde uyuyamadığından, sürekli deprem oluyor hissi yaşadığından, sevdiklerini kaybetme korkusunu içinden atamadığından söz ediyor ve bu durumla nasıl mücadele edeceğini bilemeyebiliyor. Bu durumda uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
- Depremde psikolojik ilk yardım önemli!
Kahramanmaraş’taki şiddetli depremlerin ardından kurtarma çalışmaları devam ederken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikolojik ilk yardımın önemine işaret etti. Deprem şoku yaşayan kişilerin ilk olarak duygularının anlaşılmasını istediklerini kaydeden Tarhan, bu dönemde kişilerin kendini güvende hissetmenin önemini vurguladı.
- Hastalıklarda Psikolojik Desteğin Önemi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Bölümü Psikoloğu Kübra Demirkesen, kanser gibi tedavi süreci uzun olan hastalıklarda hastanın psikolojik iyilik halinin çok önemli olduğunu söyledi.
- YKS tercih döneminde psikolojik yaklaşımlar
SANKO Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Uzm. Klinik Psikoloğu Işıl Afat Kolukısa, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih dönemiyle birlikte adayların da heyecan ve stres dolu bir sürece girdiğini belirterek, “Öğrencilerin vereceği kararlar kendi hedeflerine yönelik olsun. Baskı altında verilen bir karar olmasın” dedi.
- Afetler Psikolojik Travmalar Yaratıyor
Beklenmedik anda ortaya çıkan ve toplumun çoğunluğunu etkileyen afetler, bölgelere göre ekonomik, psikolojik ve sosyal olmak üzere farklı etkiler oluşturabilmektedir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, bu etkilerin her geçen yıl daha da fazla arttığı söylenebilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, açıklamalarda bulundu.
- Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen Buluşmaları
SANKO Üniversitesi Kariyer Günleri kapsamında, Teymur Continental Otel’de Psikolojik Danışman / Rehber Öğretmenlere yönelik etkinlik gerçekleştirildi.
- Prof. Eker’le ‘Yaşlıların Tıbbi, Psikolojik ve Sosyal İhtiyaçları’
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ semineri 3 Haziran Perşembe günü (yarın) Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker’in konuk olacağı çevrimiçi programla devam edecek.
- Ücretsiz psikolojik destek hattını 404 kişi aradı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle Ücretsiz Psikolojik Destek hizmetini devreye aldı. Başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışıoldu.
- Süper yaşlılık mümkün
Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi.
- Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozuyor
Havaların ısınmasıyla maske ile yaşamı sürdürmek daha da zorlaştı. Aşırı sıcakların bu nedenle bugünlerde daha da bunaltıcı hissettirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Nasıl yaşadığımız, ne kadar uyuduğumuz veya ne yediğimiz gibi etkenlerin yanında hava durumu, havanın güneşli veya kapalı olması da psikolojimizi derinden etkiler.
- Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen kişi komşularını satırla yaraladı
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde psikolojik sorunları olduğu iddia edilen kişi, komşusu çifti satırla yaraladı.
- Koronavirüs kaygısıyla başa çıkmanın yolları
Koronavirüs nedeniyle yaşanan zorluklar ve belirsizlikler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar üzerinde hem fizyolojik hem de psikolojik olarak ciddi etkiler yaratıyor. Virüsün kişinin kendi sağlığı ve yakın çevresindekilerin sağlığını tehdit ediyor olmasının, kaygı ve stres duygularını beraberinde getirdiğini söyleyen Liv Hospital Ulus Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat korona virüs kaygısıyla baş etmenin yollarını anlattı.
- Koronavirüs Sürecinde Sağlam Bir Psikoloji İçin Neler Yapmalıyız?
“Bu sürecin ortaya çıkardığı olumsuz psikolojik etkilerle daha iyi başa çıkabilmek, kendimizi güvende hissedebilmek ve sağlıklı uyum gösterebilmek için psikolojik sağlamlık önem kazanıyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, açıkladı.
- Coronavirus’ten psikolojimizi korumanın yolları
Coronavirus salgınının dünya üzerinde yarattığı kriz insanlar üzerindeki stresin yükselmesine, kaygıya (anksiyeteye) ve korkuya neden oluyor.
- Öğrencilere Motivasyon Semineri
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi sınav öncesi öğrencilere Moral ve Motivasyon Seminerleri’ne başladı.
- Kadına dayatılan görevler, psikolojik sağlamlığını etkiliyor
Kadın olmanın çeşitli kültürlerde dayatılan görevler ve sorumluluklar ile birlikte zorlukları da getirdiğini belirten uzmanlar, bu durumun kadının psikolojik sağlamlığı üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, psikolojik şiddetle baş etmede en önemli unsur kişinin kendini iyi tanıması. Kendini iyi tanıma, baş etme mekanizmasını güçlendiriyor.
- Kanserle mücadelede psikolojik destek önemli
Bilimsel çalışmalar, kanser tanısı alan hastaların yaklaşık üçte birinde ruh sağlığı bozukluklarının olabileceğini gösteriyor. Psikolojik desteğin önemine işaret eden uzmanlar, “Bu kişilerde sıklıkla depresyon, kaygı bozuklukları, uyum bozuklukları, uyku bozuklukları görülür. Psikiyatrik bozukluk varlığında zaman kaybetmeden destek alınmalıdır” uyarısında bulundu.
- Çocukları da afetlere hazırlamalıyız
Yaşanan depremler ardından özellikle çocukların psikolojisinin önemine değinen uzmanlar çocukların yaşına göre deprem olmadan onları kriz anlarına hazırlamanın önemine dikkat çekiyor.
- SANKO Okulları’nda “Etkili Ebeveynlik Eğitimi” verildi
SANKO Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Direktörlüğü tarafından velilere yönelik “Etkili Ebeveynlik Eğitimi” düzenlendi.
- İntiharların önlenmesinde “pozitif psikoloji” etkili olabilir
Tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülen intiharın önlenmesinde pozitif psikoloji yöntemlerinin etkili olabileceğini belirten uzmanlar, bireyin umut düzeyini, sosyal desteğini, öz-saygısını, psikolojik sağlamlığını ve genel olarak iyi oluş düzeyini artırarak intiharla ilgili risk faktörlerinin elenebileceğine dikkat çekiyor.
- Kararsızlara karar verdiren test!
Üsküdar Üniversitesinin meslek konusunda kararsızlık yaşayan adaylar için 2015 yılından bu yana uyguladığı Kariyer Testi büyük ilgi topluyor. İnternet üzerinden uygulanabilen Kariyer Testi ile kişi kendi ilgi ve yeteneklerine uygun mesleği belirleyebiliyor. Bugüne kadar 377 bin 537 aday geleceğine kariyer testi ile yön verdi.
- YKS'de son viraja girildi
YKS maratonunda sona gelindi. 2,5 milyon adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak. Peki, adaylar, bu son 1 haftayı ve sınav anını nasıl değerlendirmeli? Yoğun ders çalışmak yerine soru çözümlerine odaklanılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sınavla ilgili konuşmalardan da uzak durulması gerektiğini hatırlatıyor. Sınav anına ilişkin de tüyolar veriyor.
- Klinik Psikoloji Nedir?
Duygusal, davranışsal ve ruhsal problem ve hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen psikolojinin alt dalına klinik psikoloji denmektedir.
- YKS başvuruları başladı, bu adımlara dikkat!
15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları başladı. Adaylar 12 Şubat – 6 Mart tarihleri arasında başvurularını okullarından veya ÖSYM sınav başvuru merkezlerinden yapabilecek. “Sınavda, tercih döneminde dikkat etmemiz gerekenler olduğu gibi sınav başvurusu yaparken de dikkat etmemiz gereken noktalar var” diyen Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, üniversite adaylarına başvuru süreci hakkında uyarılarda bulundu.
- Stres Vertigoyu Tetikliyor
Baş dönmesi, yani vertigo toplumda çok yaygın görülüyor. Baş dönmesi ya da vertigonun bir hastalık değil, birçok farklı sebebin sonuç semptomu olduğunu söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal vertigo ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Liv Hospital Ulus Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat ise stres ve psikolojik nedenlere de dikkat edilmesi gerektiğine değindi.
- Yarıyıl tatili ile ikinci döneme daha hızlı girin!
Sömestr tatili birçok öğrenci için eğlence ve dinlenme odaklı olduğu kadar, YKS’ye hazırlanan adaylar için de büyük bir fırsat. Sınava çalışmaya şimdiye kadar başlamamış öğrenciler için hâlâ zaman olduğuna dikkat çeken uzmanlar, planlı ve programlı çalışarak, tatil dönemini verimli bir şekilde yönetmenin ikinci dönem için sağlayacağı katkıya dikkat çekiyor.
- Kadınlar daha hızlı bağlanıyor
Erkeklerin daha fazla bağımlı olduğu sanılır oysa kadınlarda da bağımlılık oranları giderek artıyor. Uzmanlar, “Erkeklerin madde ve alkol kullanım sıklığı kadınlara göre daha yüksekken, kadınlar daha düşük miktar ve sürede madde kullansalar da erkeklere oranla çok daha hızlı bağımlılık geliştirmektedirler” uyarısında bulunuyor.
- İdeal Kilo Sağlık Risklerini Önemli Derecede Azaltıyor
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, fazla kilonun önemli bir rol oynadığı tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon gibi birçok önemli sağlık sorununa dair önemli bilgiler paylaşıyor.
- Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Oluyor!
Annelerin en büyük istekleri genelde; çocuklarının başarılı, özgüvenli, akıllı, yaratıcı olması gibi şeylerdir. Tüm bunları isteyen anneler kendileri için ise “mükemmel, sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu anne” olma gibi hedefler belirler. Ancak günlük yaşamın getirdiği zorunluluklar nedeniyle ideal çocuk yetiştirme sorumluluğu, bazen sekteye uğrayabilir.
- E-ticaret satışlarını artıracak 12 psikolojik yöntem
Bir e-ticaret sitesinin yeni müşteriler kazanması her zaman kolay değildir. Müşterileri bir ürünü satın almaya yönelten psikolojilerinin yanı sıra satın alma alışkanlıkları hakkında daha fazlasını öğrenmek satışları artırmak isteyen her işletme için son derece yararlıdır.
- Ekonomik Kaygılarınız Motivasyonunuzu Düşürmesin!
İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Dolayısı ile hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal olarak bu üç alanda sağlıklı olmak, insan mutluluğunun da temelini oluşturur.
- Psikolojinizi doğru yöneterek kansere dur diyebilirsiniz
Giderek yaygınlaşan ve görülme yaşı da gün geçtikçe düşen kanser, tanı konulduğu andan itibaren hastalar ve yakınlarını derinden etkiliyor.
- Kronik hastalıklar, psikolojiyi de etkiliyor
Kronik hastalıklar, kişide güvensiz ve kaygılı hissetmeye yol açarken; kronik hastalığı olan bireylerin %25’inin psikolojik sorun yaşadığı belirtiliyor. Sorunun uzun süre devam etmesi halinde hastalık üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacağını vurgulayan uzmanlar, hastalık ve psikolojik etkileri konusunda psiko-eğitimin önemine dikkat çekiyor.
- Psikolojik iyi oluş için; dur, düşün ve yeniden başla!
2018, yeni başlangıçlar ve yeni kararlar almak için bir fırsat. Çağımız insanının en büyük sorunlarından birinin yoğun koşuşturmaca ve stres olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stres ve makul oranlardaki sıkıntıların kişinin kendini geliştirmesi için aslında bir fırsat olduğuna dikkat çekiyor.
- Duygusal zindelik başarıyı tetikliyor
Araştırmalara göre çalışanların duyguları, ruh durumu ve genel eğilimleri; iş performansı, karar verme, yaratıcılık, ciro, takım çalışması, müzakereler ve liderlik üzerinde doğrudan etkiler yaratıyor.
- Erkek bir kere aldatırsa bir daha yapar mı?
Kadın Erkek ilişkisi ilk insandan bu yana günümüzün en çok tartışılan ve tartışılmaya devam eden konularından birisi. Psikoloji Bilim Doktoru Zafer Akıncı, kadın erkek ilişkilerinde bu kez merceği erkekler tarafına tutuyor. Eşini aldatan erkeklerin sebeplerini dünyadaki bilimsel araştırmalar eşliğinde yorumluyor.
- Okul fobisi nasıl atlatılır?
Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformuna katkıda bulunan Medistate Kavacık Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin aile desteği ile atlatılabileceğini belirtiyor. Ancak sorunun büyümemesi ve uzun süre devam etmemesi için anne ve babaların bazı önerilerde bulunup okul ve psikolog ile iş birliği yapmaları gerekiyor.
- Okul kaygısı kâbusa dönüşmesin
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 2017-2018 Eğitim Öğretim Döneminin açılmasına çok kısa bir zaman kala Özel Hayat Hastanesi Uzm Klinik Psikolog Fatih Kirişçi hem öğrencileri hem de velileri uyardı. Kirişçi, velilere ilkokula başlayan çocuklara daha hassas davranmalarını istedi.
- Ülke olarak cinnet geçiriyoruz
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Global depresyon verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 206 bin kişi depresyon sorunu yaşıyor. Yaşanan depresyonlar ise en çok intiharları tetikliyor. Kahramanmaraş’ta son 15 yılda toplam 551 intihar vakası gerçekleşti.