Koronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Göz Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüst pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
- Pandemide her 4 kişiden biri geri dönüşümsüz görme kaybı yaşıyor
- Prematüre Retinopatisi Hastası Bebekler KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Sağlığına Kavuşuyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Çömez, KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde (Tıp Fakültesi Hastanesi) gerçekleştirilen Prematüre Retinopatisi (ROP) tanı ve tedavi süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
- Diyabeti bulunan 1 milyon kişi kör olma riski taşıyor
Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ziya Kapran, diyabetin etkilediği organların başında gözün retina tabakasının geldiğini belirterek, "Türkiye'de 1 milyon diyabete bağlı körlük riski olan çalışan nüfus var. 11 milyon diyabet hastasının yüzde 10'u ağır retina hastalığı olduğu için görmelerini tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya." dedi.
- Diyabet Her 90 Dakikada Bir 1 Kişinin Dünyasını Karartıyor
Dünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Günümüzde şeker hastalığından etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyon. Dünya genelinde şeker hastalığının istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatili hasta sayısının ise 2030 yılında 191 milyona erişeceği tahmin ediliyor.
- Sessiz katil gözü vuruyor!
Göz hekimleri hastaların sadece gözlerini değil, gerekirse tansiyonlarını da kontrol etmeli. Yüksek tansiyonun sebep olduğu görme kusurları yıllarca ortaya çıkmayabilir. Ancak bu sorun yıllar sonra bulanık görme veya görme kaybına neden olan damar hasarı ile sonuçlanabilir