Sigara içmek kadar pasif içicilik de sağlık için oldukça zararlı. Türkiye’de her 40 bin kişinin pasif tütün içiciliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, “Sigara içen kişiler sadece kendilerini değil, hayatını paylaştığı eşi ve çocuklarının hayatlarını da riske atıyor” dedi.
- Sigara dumanına maruz kalmak bile kanser nedeni
- İşitme testi ile kayıpların önüne geçin!
Sözel iletişimin sürdürülmesi için olmazsa olmaz nitelikteki işitme duyusu; hayat kalitesi üzerinde çok önemli bir alana sahip. İşitme şikâyeti olan hastalara işitme kaybı, kayıp derecesi ve kayıp tipini belirlemek için çeşitli testler uygulandığını belirten uzmanlar, işitme kaybının önüne geçecek tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekerek; kulağa yabancı cisim sokulmaması, çocukların sigara dumanından uzak tutulması ve yüksek sesle müzik dinlenmemesi konusunda uyarıyor.
- Deterjan, parfüm ve sigara dumanı, geniz akıntısına yol açabiliyor
Kış aylarında sıkça görülen geniz akıntısı, kişinin hayatını olumsuz etkiliyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. Rinit olarak tanımlanan geniz akıntılarının alerjik ya da alerjik olmayan sebeplerle ortaya çıktığını belirten uzmanlar, deterjan, parfüm, hava kirliliğine neden olan maddeler, sigara dumanı, soğuk hava, saç spreyleri ve talk pudrası kullanımının zaman zaman geniz akıntısına yol açabildiğine dikkat çekiyor.
- İkinci El Sigara Dumanı Hiç Masum Değil
Tütün salgını, dünya genelinde toplum sağlığını tehdit eden en önemli tehlike olarak görülüyor. Yılda 7 milyondan fazla kişi bu salgın nedeniyle yaşama veda ediyor. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının bir sonucuyken, yaklaşık 1 milyonu da sigara içmeyenlerin, “ikinci el sigara dumanına” maruz kalmasından kaynaklanıyor.