Bugünlerde milyonlarca öğrenci ve ailesinin başlıca gündem maddesini haziran ayında gerçekleştirilecek sınavlar oluşturuyor. 2 Haziran’da LGS, 8-9 Haziran’da da YKS sınavına sayılı günler kala, süre daraldıkça heyecan daha da fazla artıyor. Ancak dikkat! Sınav stresini yönetmek ve aşırı strese karşı önlem almak başarıyı doğrudan etkiliyor!
- Sınav stresine karşı 10 püf noktası!
- Kahramanmaraş ‘Çağlayancerit’ şenliğinde stres attı
Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde düzenlenen 2. Ayranpınar Şenliğinde vatandaşlar doyasıya eğlendi.
- Uzmanlar uyarıyor: “Yanlış beslenerek stresinizi beslemeyin!”
Bilimsel araştırmalar, çeşitli besin öğelerinin eksikliğinin stresi artırdığını gösteriyor. Obeziteyi tetikleyen etkenlerden stresle beslenme arasında bir alışveriş olduğunu belirten Diyetisyen Gözde Karaca Kayan, “Sadece stresten dolayı yanlış beslenmiyoruz, yanlış beslenerek de stresi besliyoruz” dedi.
- Stres ve kaygıya değil yapılacak işe odaklanılmalı
Belirli dozda stres ve kaygının yapılan işe karşı motive edici olduğunu ifade eden uzmanlar, belirli düzeyin üstüne çıkan stres ve kaygının normal süreci bozduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar performans kaygısının günlük hayatta da yaşandığına dikkat çekerek, eğer ilk oturum sınavı beklendiği gibi geçmediyse gelecekteki sınavlara odaklanılmasını tavsiye ediyor.
- Teknokent Koleji öğrencileri stres attı
Kahramanmaraş Teknokent Koleji, korona virüs (Covid-19) salgını önlemlerinin gevşetilmesiyle öğrencileriyle piknikte stres attı.
- Stresi zihnimizden uzaklaştıracak 6 temel yoga pozu
Ipsos ve Dünya Ekonomik Forumu’nun dünya genelindeki 28 ülkede yaptığı son araştırma ile pandemi sürecinin iş hayatına etkileri ortaya koyuldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında evlere taşınan iş hayatı, çalışanların anksiyete, stres ve yalnızlıkla baş başa kalmasına sebep oldu. Türkiye ise %69’luk oran ile araştırma yapılan 28 ülke arasında stres seviyesi en yüksek 3. ülke olarak yer aldı.
- Fazla kilolar ve stres idrar kaçırma nedeni
20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu durum, menopoz, obezite, depresyon, sigara kullanımı, çok sayıda normal doğum yapmış olmak gibi faktörlerle de gelişebiliyor.
- Stres Kansere Yol Açar mı?
“Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeni ile birçok kişi geleceğe ait ciddi kaygılar duyuyor. Gerek hastalığa yakalanma korkusu, gerekse normal yaşama ne zaman dönülebileceğinin belirsiz olması, işini kaybetme stresi ve ekonomik kaygılar herkesi etkiliyor. Son günlerde bize en çok sorulan soru ise: Stresin kansere yol açıp açmayacağı” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıkladı.
- Pandemi Döneminde Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları
Koronavirüs salgını nedeniyle birçoğumuz değişen düzenimiz nedeniyle strese giriyor, hastalık kaygısı ve geleceğe dair endişeler taşıyoruz.Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak için beslenmemize, uyku düzenimize dikkat etmemiz ve egzersiz yapmamız gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Nigar Çiçek, bir şeyler üretmenin de son derece faydalı olacağını hatırlatıyor.
- Ev ve ofis işleri kadınlarda stres ve kaygıyı getiriyor!
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 nedeniyle birçok ofis evden çalışma düzenine geçti. Ofis işleri ile birlikte ev işlerine ayrılan sürenin artması, kadın çalışanlarda aşırı yük ve strese neden oluyor.
- Baba olmayı önleyen 10 tehlike!
Hiç kuşkusuz çocuk sahibi olmak hemen her çiftin hayali. Ancak bu her zaman kolay olmayabiliyor, zira ülkemizde her 100 çiftten 10-15’inde infertilite (kısırlık) sorunu yaşanıyor. Nedeni kimi zaman kadından, kimi zaman erkekten kaynaklanan infertilite probleminde sperm sayısının ve kalitesinin düşmesi önemli bir yer tutuyor. Öyle ki yapılan araştırmalar son 50 yılda sperm sayısının yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor.
- Stresinizi adım adım yok edin!
Günlük yaşantı içerisinde stresten kurtulamıyoruz belki ama stresi yönetebilmemiz mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Gündoğdu Meydaneri, stres ile baş etmenin yollarını anlattı.
- Hastalanmamak için vücut direncini artırmanın 8 yolu
Soğuk hava, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, hareketsizlik, sigara ve yoğun stres bağışıklık sistemini etkileyerek vücudu hastalıklara açık hale getirebiliyor. Kış mevsiminde en çok görülen hastalıkların başında solunum yolları enfeksiyonları geliyor. Vücut direncinin yani bağışıklığın güçlü olması sadece soğuk algınlığı ve gribe değil, birçok kronik hastalığa yakalanma riskini de düşürüyor.
- Kalbinizi Risklere Karşı Koruyun!
“Egzersiz Stres Ekokardiyografi” uygulaması ile kalp krizi riskinin, yüzde 90-95 oranında ölçülebilmesi mümkündür” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Özer, açıkladı!
- Sağlığınız İçin Stresi Kontrol Altına Alın!
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, stresi ve stresin en önemli sonuçlarından biri olan yüksek kan basıncının kontrol altına alınmadığında hipertansiyon hastalığına neden olabileceğini belirterek, stresi kontrol altında tutabilmek için öneriler paylaşıyor.
- Stres ve kaygıyı azaltan, enerjiyi arttıran besinler
İş yoğunluğu, trafikte geçen uzun saatler ve telaşlı bir yaşam, stres seviyemizi sürekli artırıyor. Yaşadığımız bu yoğun stresin vücudumuzda yarattığı zararların bizi oldukça kötü etkilediğini belirten Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr.İsmet Tamer, çağımızın hastalığı stresi azaltan ve enerjimizi artıran besinleri bizler için sıraladı.
- Yazın karpuz tüketmenin 11 faydası
Bir porsiyonunun 60 kalori olması sayesinde diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin tercihleri arasında yer alan karpuzun çok önemli faydaları bulunuyor. Tatlı krizlerini en hafif şekilde atlatmanın iyi bir yolu olan karpuz, obeziteden kalp hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa karşı doğal bir koruma sağlıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, karpuzun faydaları hakkında bilgi verdi.
- Epilepsi hakkında bilinmesi gereken 9 önemli nokta
Bağımsız bir yaşam sürme, iyi bir eğitim alma, toplumsal hayatta ve iş bulmada hastalık nedeniyle sıkıntı yaşamama... Her insanın en temel beklentilerinden olan bu konular sürekli nöbetlerle baş etmek zorunda olan epilepsi hastaları için çözülmesi çok güç problemler anlamına gelebiliyor.
- Kalp Krizine Karşı Önleminizi Alın!
Günlük yaşamın getirdiği zorluklar, beslenme şekli ya da genetik özellikler gibi birçok neden ile tüm dünyada ve de toplumumuzda kalp rahatsızlıkları sıkça görülmektedir. Bu rahatsızlıkların başında ise genellikle, genç-yaşlı demeden herkeste görülebilen kalp-damar hastalıkları gelmektedir.
- Türkiye en stresli 11. ülke oldu
2018 yılında 140 ülke baz alınarak hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin en stresli 11. ülke olduğu anlaşıldı. Böylelikle Türkiye’deki stres ortalaması yüzde 52 olarak kayıtlara geçti.
- Stresli annelerin erkek bebekleri kısır oluyor
Gebeliğin erken dönemlerinde stres yaşayan annelerden doğan erkek çocuklarının ileriki yıllarda daha az sperme sahip oldukları ortaya çıktı.
- Ağrısız Doğal Doğumla Bebeğinize Stressiz Kavuşun
Anne adayı hayatının en farklı ve özel deneyimini “doğum” zamanı geldiğinde yaşıyor. Doğum şeklinin belirlenmesinde anne ve bebeğin sağlık koşulları göz önünde bulundurulsa da her kadının hayali “doğal doğum” yapmak oluyor. Doğumun eşsiz bir deneyim oluşu anne konforuna bağlı gerçekleşiyor.
- Strese karşı 6 koku
Araştırmalar, aromaterapinin stresi azalttığını ve uyumayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Klinik Aromaterapist, Aromakolojist Leyla Çakır, stresi azaltıp uykuyu düzenleyen esansiyel yağlar hakkında şu bilgileri verdi:
- Vücudunuzu Açlık Stresine Sokmayın
Yemek yedikten sonra halsiz hissediyor ve hemen uyumak istiyorsanız insülin direncinizi ölçtürmeniz gerekiyor. Özellikle uzun saatler aç kalmak ve ara öğünleri atlamak vücudu açlık stresine sokuyor ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönlendiriyor. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ise kanda insülin yükselişine neden olarak çeşitli şikayetlerin yaşanmasına yol açıyor.
- Kardiyopulmoner rehabilitasyon ile stresin üstesinden gelin!
Kardiyopulmoner rehabilitasyon; KOAH, bronşial astım, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, kanser, kalp krizi gibi birçok hastalıkta uygulanıyor.
- Gebelik döneminde anksiyete ve strese dikkat
Birçok anne adayı, günlük yaşantısına ek olarak gebelik döneminde de duygu durumu bozuklukları yaşıyor. Stres ve anksiyete ile kendini gösteren bu bozukluklar, anneyi etkilemesinin yanı sıra, anne karnında gelişmekte olan bebeği de ciddi oranda etkiliyor.
- Stres Vertigoyu Tetikliyor
Baş dönmesi, yani vertigo toplumda çok yaygın görülüyor. Baş dönmesi ya da vertigonun bir hastalık değil, birçok farklı sebebin sonuç semptomu olduğunu söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal vertigo ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Liv Hospital Ulus Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat ise stres ve psikolojik nedenlere de dikkat edilmesi gerektiğine değindi.
- İleri yaştaki sara nöbetleri, beyin hastalığının işareti olabilir
Toplumda sık görülen bir hastalık olan epilepsi, halk arasında “sara hastalığı” olarak da biliniyor. En çok bilinen türü; şiddetli kasılıp gevşemelerle görülen, bilinç kaybı ve birtakım istemsiz hareketlerin bulunduğu ve genellikle birkaç dakika süren nöbet tipi olmakla beraber, epilepsi hastalığının pek çok tipi bulunuyor.
- Türkiye’de Her Yıl 160 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor
Modern çağın en sık görülen ve hayati riske neden olan hastalıklardan biri olan kanser, tüm dünyada hızla artıyor. Ülkemizde de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmeler bu korkutucu hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlıyor.
- Bebeğinizle Kalpten iletişim sarılmaktan geçiyor!
P&G’nin lider bebek bezi markası Prima, 21 Ocak Dünya Sarılma ve Kucaklaşma Günü’nde bebeklerin ebeveynleriyle sağlıklı iletişim kurmasında ten temasının ve sarılmanın önemine dikkat çekiyor. Bebekler için anne ve babasının her dokunuşunun sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi olduğunu söyleyen Prima’nın Uzman Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, ebeveynlere bebekleriyle sık sık ten tene temas kurmalarını ve sarılmalarını öneriyor.
- Endişe ve stresle nasıl baş edebiliriz?
Günümüz insanının ister çalışsın ister çalışmasın en temel sorunlarının başında stres ve endişeyle baş etmek geliyor.
- “Gribe iyi geliyor” diye bilinenler, gerçekten faydalı mı?
Bağışıklık sistemi, hava koşullarından, stresli iş yaşamına kadar birçok faktörden olumsuz etkileniyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile meydana gelen grip, etkisini özellikle kış aylarında gösteriyor. Grip hastalığına neden olan virüsün hızlı mutasyona uğrama ve bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle tedavi sürecini uzatabildiğini belirten uzmanlar, “Gribe iyi gelir” şeklinde ifade edilen bilgilerin, bilimsellik düzeyine dikkat çekti.
- Yeni yılda sağlıklı yaşam için 9 öneri
Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yeni yıla sağlıklı girmek, sağlıklı kalmak ve pek çok hastalıktan korunmak için 9 sağlıklı öneride bulundu.
- Stresten kurtularak iyi görünmenin 8 yolu
Dünya kadar iş yükü, ailevi meseleler, asla boşalmayan bir ajanda ve zar zor ilerleyen trafik… Hayat her gün, hepimizi strese davet ediyor. Ancak sakinliğinizi korumak için artık fazlasıyla geçerli bir gerekçeniz daha var: Herbalife Nutrition uzmanlarına göre stres, güzelliğin en büyük düşmanı!
- Dişeti Hastalıklarınızın Sebebi Stres De Olabilir!
Günlük koşuşturmaca, iş veya okul hayatı derken strese girmemek pek mümkün değil. Stresin insan sağlığına zararları saymakla bitmiyor. “Klinik çalışmalar ve sistematik derlemelerde, günümüzün önemli problemlerinden olan stres ve dişeti hastalığı arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır” diyen Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Çayır Tezal, stres ve dişeti ilişkisini açıkladı.
- Fazla Stres Vücudu Yoruyor
Yoğun çalışma temposunun verdiği stresin vücuda birçok olumsuz etkisi bulunuyor.
- Düzenli egzersiz stresi azaltıyor, hafızayı güçlendiriyor
Beyin hücrelerindeki yaşlanmayı durdurmanın, hiç değilse yavaşlatarak eski performansı korumanın bir yolu var mıdır? Bu soru uzun yıllardır araştırmacıları meşgul ediyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer, düzenli egzersizin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerindeki etkisini anlattı…
- Strese su içerek ‘dur’ deyin!
Yaşam kaynağımız olan su, vücudumuzun dengede çalışması için hayati önem taşıyor. Oysa günlük hayatın koşuşturmacasına dalıp su içmeyi unutuyor ya da su içmek için susamayı bekliyoruz. Yanlış yapıyoruz!
- Sağlıklı stres öğrencilerin başarılarını artırabilir
Siz hiç sağlıklı bir stresin de olabileceğini düşündünüz mü? SiZe Bütünsel Yaklaşım Kurucu Ortağı Zeynep Balcı’ya göre stres belirli bir dozda olduğunda zararlı değil aksine yararlı çünkü bunu insan yaşamının doğal bir parçası olarak görmek mümkün.
- Ergenlikte stresi azaltabilecek 8 etkili öneri
“Evde bir ergen var ki!”… “Bizim zamanımızda ergenlik mi vardı!” gibi serzenişleri ergen anneleri ve babalarından sıkça duyar olduk. Ergenlik döneminin sancıları hele de modern çağ ile birlikte günümüzde çok daha karmaşık ve zorlu yaşanıyor; hal böyle olunca gençte baş ağrılarından öfke patlamalarına hatta intihara dek ciddi tehlikelere yol açabiliyor.
- Dans hem bedeni hem beyini iyileştiriyor
Dans etmek formda kalmayı sağlarken aynı zamanda zihinsel gücü artırıyor ve kişiyi mutlu ediyor. Kasları çalıştıran, stresi azaltıp motivasyonu artıran dansın beyin için de önemli faydaları bulunuyor. Uzmanlara göre dans etmek, beynin hafıza ve karar vermeyle ilgili bölgesini genişletiyor.
- “Gereksiz yere sinirlenip, gece yarısı yemek tüketmeyin”
Diyetisyen Halime Karaoğlan, yapılan araştırmalara göre kanseri sigara içmenin yüzde 5 etkilediğini beslenmenin ise yüzde 35 oranında etkilediğini söyledi.
- İş stresi çalışana yılda 24 gün kaybettiriyor
Duygusal dengenizin yanı sıra fiziksel sağlığınıza da zarar veren stres, açık düşünme, verimli olma ve hayattan zevk alma kabiliyetinizi daraltır. SiZe Bütünsel Yaklaşım kurucu ortağı Zeynep Balcı, hayatınız ne kadar stresli görünürse görünsün üzerinizdeki baskıyı hafifletmek ve kontrolü tekrar kazanmak için atabileceğiniz adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
- İş hayatında stresle başa çıkmanın 10 püf noktası
İşyerinde çalışma şartlarından kaynaklanan kimi sorunlar, ruh sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. İş hayatı ile özel hayatta, yöneticiler ve çalışma arkadaşları arasında kurulacak dengeli ilişki ve doğru iletişim, stresle başa çıkmada etkili olabiliyor.