Tüm dünyadaki erkeklerin ortalama %25’i dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi şeçim nedeniyle sünnet ediliyor. Sünnetin ya tercihen doğumu takiben veya ilk iki yaş içinde, çocuğun ne yapıldığını anlayamayacağı kadar erken dönemde yapılması ya da sağlıklı iletişim kurulabilen 6-7 yaşlarında gerçekleştirilmesi öneriliyor. Çünkü ara yaşlarda, çocuğa sünnetin gerekliliğini anlatmak, ondan anlayış beklemek ve rahat bir cerrahi girişime izin vermesini sağlamak oldukça zor olabiliyor.
- Sünnetin Başlıca 4 Faydası
- Kene ve sünnet savaşçıları Kahramanmaraş’ta üretiliyor
Kahramanmaraş´ta Türkiye´nin ilk üretim merkezinde geçen yıl yetiştirilen keklik sayısı 12 bin iken bu sayı 2022´de 15 bine ulaştı.
- Sünnet için hangi yaş uygun?
Çocuklarda sünnetin 0-6 ay arasında yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu zaman diliminde yapılamıyorsa 6 yaştan sonraya bırakılmasını öneriyor. Uzmanlar, uzayan sürecin kaygı artışına yol açması nedeniyle kardeşler arasındaki yaş farkının 1’den fazla olması durumunda büyük çocuğun bekletilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ailelere çocukta kaygı ve korkuyu artıracak söylemlerde bulunmamaları uyarısında bulunan uzmanlar, sünnet sürecinin gerçekçi biçimde anlatılmasını tavsiye ediyor.
- Kur’an ve Sünnet’te Huzur Var
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İftar Vakti programına konuk olan emekli Müftü Ali Maraşlıgil, "Hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak huzura ulaşmamız için Allah’ın emir ve yasakları ile peygamber efendimizin sünnetine uygun yaşamamız gerekir" dedi.
- Sokak ve köy düğünleri yasaklandı
İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge çerçevesinde Kahramanmaraş İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmemesine ilişkin bir karar aldı.
- Prof. Dr. Mustafa Karataş Kahramanmaraş'ta konferans verdi
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ), "Sünnetin doğru anlaşılması ve hayata yansıması" konulu konferans verdi.
- Sünnet deyip geçmeyin!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, sünnet ile alakalı en çok merak edilen soruları yanıtladı.
- Çocuğunuzu sünnet ettirirken dikkat etmeniz gerekenler
Erkek çocukların hayatında önemli bir yeri olan sünnetin zamanlaması kadar, kullanılan yöntem ve işlem sonrası bakım kurallarına uyulması da büyük önem taşıyor. Çocukların cinsel kimliklerini tanımaya başladığı 2-6 yaş arası dönem sünnet için tavsiye edilmezken, işlemin mutlaka doktor tarafından uygulanması gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, sünnet konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
- AFŞİNDER, “Sünnet ve Edep” konulu söyleşi yaptı
İstanbul da aktif dernek faaliyetleri ile bilinen kısa adı AFŞİNDER olan Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği geleneksel “Cumartesi Sohbetleri” adlı programda “Sünnet ve Edep” konusunu İlahiyatçı Süleyman Malkoç ‘un anlatımıyla gerçekleştirdi.
- Böbrek genişlemesi sünnetle geçmez
Böbreklerin temel görevleri vücuttaki fazla su ve atık maddeleri temizleyip idrar olarak atılmasını sağlamak. Böbrekte idrarın biriktiği havuzcuk bölgesinin olmasının ise ‘böbrek genişlemesi’ olarak adlandırıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Böbrek genişlemesi, bebek henüz anne karnındayken saptanıp erkenden tedavi edilebilir” açıklamasında bulundu.
- Erken Yaşta Sünnet Enfeksiyon Riskini Azaltıyor
Binlerce yıldır tüm dünyada erkek çocuklarına yapılan bir ritüel olan sünnet sağlık açısından da avantajları bulunan cerrahi bir işlem. Liv Hospital Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir sünnetle ilgili merak edilenleri anlattı.
- Sünnette 2-6 yaş uyarısı!
Çocuğun ruhsal gelişimi açısından sünnet için en doğru dönemin 2 yaş altı ve 6 yaş üzeri olduğunu belirten uzmanlar, sünnetin mutlaka bir doktor tarafından hastane koşullarında yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, sünnet sonrası gözlerini açtığında çocuk mutlaka annesini başucunda bulmalı. Gerekli olmadığı sürece 2-6 yaş arasındaki dönemde sünnet önerilmiyor.
- Hamam kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor
Tarihi Divanlı Hamamı, Kına, Sıra geceleri, Düğün, Sünnet gibi geleneğe bağlı adetler öncesi hamam kültürünü yaşatmak isteyenlere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.