Beyin tümörleri, çocuklarda lösemiden sonra en yaygın görülen 2’inci kanser türünü oluşturuyor. Çocuklarda iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir veri ise henüz mevcut değil.
- Çocuklarda beyin tümörünün ilk sinyali olabilir!
- Hipofiz Tümörü kalıcı körlüğe neden olmasın!
Hipofiz bezi, salgıladığı hormonlarla birçok organımıza müdahale ederek yaşamsal fonksiyonlarımızı düzenleyen bir bezdir. Vücuda salgılanan tüm hormonların ‘orkestra şefi’ olarak tanımlanan hipofiz bezinden köken alan tümörlere ise ‘hipofiz tümörü’ deniliyor.
- Hastaya Uyutulmadan Beyin Tümörü Ameliyatı Yapıldı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, 65 yaşındaki S.G’ye, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı yaptı.
- Beyin tümörleri hakkında en çok merak edilen 5 soru!
Beyin tümörleri kafatası içinde kontrolsüzce büyüyen kitleler. Nedenleri net olarak bilinemiyor. Klinik çalışmalara göre; her 100 bin kişiden 5'i beyin tümörü riski altında.
- KSÜ Hastanesi’nde 3.5 cm’lik tümör başarı ile çıkarıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatta ulaşılması güç noktalardan biri olan beynin merkezinde endoskopik cavernöz sinüs cerrahisi yöntemi ile yaklaşık 3.5 cm’lik tümör başarı ile çıkarıldı.
- SANKO Hastanesinde kemik ve yumuşak doku tümörleri tedavisi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bülent Sever, kemik ve yumuşak doku tümörlerini başarıyla tedavi ettiklerini söyledi.
- Karnından 9 Kilo 600 gram tümör çıkarıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) son zamanlarda yapılan başarılı ameliyatlarına bir yenisini daha ekledi.
- Geçmeyen kulak tıkanıklığı ve çınlamaya dikkat!
Kulak tıkanıklığı veya çınlama ilk bakışta sıradan rahatsızlıklar gibi görünebiliyor. Ancak genellikle önemsenmeyip tedavisi geciktirilen bu problemler, bazen ciddi bir kulak tümörünün habercisi olabiliyor. Cep telefonlarının aşırı kullanımıyla da ortaya çıkabilen kulak tümörleri, erken tanı ve doğru zamanda yapılacak cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor.
- Hangi belirtiler çocuklarda beyin tümörüne işaret ediyor?
Yaş fark etmeksizin yaşamın her döneminde beyin tümörlerinin oluşabileceğini kaydeden uzmanlar, belirtilerin yaşa göre değiştiğine dikkat çekiyor. Özellikle ilk 2 yaşta kafa yapısının anormalin dışında büyümesinin ciddi bir belirti olduğunu belirten uzmanlar, yürüme bozuklukları, kusma ve baş ağrıları gibi diğer belirtilerin dikkate alınması gerektiğini kaydediyor. Erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, mutlaka uzmana başvurulmasını tavsiye ediyor.
- “Bu baş ağrısı farklı” diyorsanız dikkat!
Beyin tümörü; baş ağrısı, koku alma veya görmede yaşanan sorunlar, kişilik değişiklikleri, kulakta çınlama gibi çok farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler her zaman beyin tümörü olmasa da zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyabiliyor.
- Parmağındaki uyuşma sayesinde pankreas tümöründen kurtuldu
Kütahya Gediz’de yaşayan 60 yaşındaki Muzaffer Erkan, aniden el parmağında oluşan uyuşma ve sonrasında parmağını oynatamamasına yol açan kasılma sebebiyle hastaneye başvurdu. Kalp krizi geçirdiğini düşünen Erkan, kardiyoloji tetkiklerinden olumsuz bir sonuç çıkmayınca üroloji testlerini de yaptırdı.
- Beyin tümörünün en yaygın belirtisi baş ağrısı!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, beyin tümörlerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgilendirdi.
- Hamilelikte Yaşanan Diş Eti Problemleri Erken Doğuma Sebep Olabilir!
“Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ekin Beşiroğlu, anne adaylarını bilgilendirdi.
- MR Linac hakkında en çok sorulan 10 soru
Özellikle de tümörü 12’den vurabilme özelliği sayesinde devrim yaratması beklenen MR Linac, dünyada halen 9 merkezde kullanılıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fulya Ağaoğlu hastalara önemli avantajlar getiren bu yeni yöntem sayesinde, en az yan etki ile başarılı lokal tedaviler yapılabileceğini belirterek “Özellikle tümörü ameliyatla çıkarılamayan hastalar için büyük bir umut ışığıdır” diyor.
- Doğuştan Gelen Tehlike Damar Tümörü
Hemanjiom (Damar Tümörü), doğumdan itibaren ortaya çıkıyor ve tedavi edilmezse zamanla büyüyebiliyor.
- Bu hastalıklar depresyonu taklit ediyor!
Öyle halsizsiniz ki kolunuzu bile kıpırdatmak istemiyorsunuz… Uykunuz var, mümkünse hep uyumak istiyorsunuz… İşlerinizi yapmakta zorlanıyor, eskiden zevk aldığınız hemen hiçbir şeyden heyecan duymuyorsunuz… Nefes darlığı sorunu yaşamaya başlamanız da cabası… Muhtemelen bu yakınmalarınızın “depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat! Depresyon sinyali olarak gördüğünüz şikayetlerinizin nedeni aslında fiziksel bir hastalık olabilir; mesela kalp damar hastalıkları veya diyabet gibi!
- İleri yaştaki sara nöbetleri, beyin hastalığının işareti olabilir
Toplumda sık görülen bir hastalık olan epilepsi, halk arasında “sara hastalığı” olarak da biliniyor. En çok bilinen türü; şiddetli kasılıp gevşemelerle görülen, bilinç kaybı ve birtakım istemsiz hareketlerin bulunduğu ve genellikle birkaç dakika süren nöbet tipi olmakla beraber, epilepsi hastalığının pek çok tipi bulunuyor.
- Mesane Tümörünün 8 Belirtisine Dikkat
Mesane tümörü, prostat kanserinden sonra ürolojik sistem içerisinde en sık rastlanan ve kötü huylu olan kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Erkeklerde, kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla görülür ve sigara kullanımı hastalığın oluşumunu ortalama %50 oranında etkiliyor.
- Akciğerindeki dev tümörden kurtuldu!
Londra’da yaşayan 42 yaşındaki İbrahim Güzel’in akciğerinde, dünyada sadece bir milyon kişiden birinde görülen kanser türü olan ve “kordoma” adı verilen kötü huylu tümör tespit edildi.
- Tümörler de huy değiştirebiliyor!
Vücudumuzun tüm dokularında olduğu gibi tükürük bezinde de iyi ya da kötü huylu tümörlere rastlanabiliyor. İyi haber, tükürük bezinde gelişen tümörlerin yaklaşık yüzde 70’inin iyi huylu olması. Ülkemizde her yıl 4 bin iyi huylu, 800’e yakın da kötü huylu tükürük bezi tümörü tanısı konuluyor.