Tüm ülkeyi derinden sarsan ve yüzyılın felaketleri arasında yer alan Kahramanmaraş Merkezli gerçekleşen depremler sonrasında hem depreme maruz kalanlarda hem de dolaylı yoldan etkilenenlerde bazı psikolojik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlardan birini de uyku problemleri oluşturuyor.
- Deprem sonrası uyku sorunları çözümü için 7 öneri
- Buse Uykun Judo’da Milli Gururumuz Oldu
12-13 Mart 2022 tarihinde Hırvatistan-Zagrep’te düzenlenen “Judo Ümitler Avrupa Kupası” Milli takım kadrosunda Ülkemizi temsil eden Kahramanmaraş’ımızın yetiştirdiği başarılı judocu Buse Uykun 44 kg’da Avrupa Üçüncü olarak Bronz Madalya kazandı.
- ‘Uykum Geri Gel’ Miniklerle Buluşacak
Büyükşehir Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında ‘Uykum Geri Gel’ adlı çocuk oyununu 9, 10, 16 ve 17 Nisan tarihlerinde NFK’da miniklerle buluşturacak.
- Minikler ‘Uykum Geri Gel’i Çok Beğendi
Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Uykum Geri Gel’ adlı çocuk tiyatrosu miniklerle buluştu.
- NKF’da ‘Uykum Geri Gel’ Çocuk Tiyatrosu
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Uykum Geri Gel’ adlı çocuk oyunu 27 Şubat Pazar günü (yarın) Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde miniklerle buluşacak.
- 7 Soruda Uyku Apnesi Testi!
Uykuda onlarca hatta yüzlerce kez nefesin durması veya azalması ile hayatı tehdit eden bir hastalık olan uyku apnesi, tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte erkeklerde 40 yaş sonrası, kadınlarda ise menopoz sonrası sık görülüyor.
- Eshab-ı Kehf Külliyesi "Kovid-19 uykusu"ndan uyandı
Roma döneminde, Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve 309 yıl burada uyudukları mekan olarak rivayet edilen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin ardından başlatılan normalleşme süreciyle yeniden tatilcilerin uğrak noktası oldu.
- Kahramanmaraş'ta gölete giren genç boğuldu
Kahramanmaraş'ta serinlemek için baraj göletine giren genç boğuldu.
- Metabolizmayı ateşle!
Karantina günlerinde birçok kişi hareketsiz kalarak spordan uzaklaştı ve kilo aldı. Hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle, aldığınız birkaç kiloyu verebilir ve hayalinizdeki görüntüye kavuşabilirsiniz. Bu olumsuz beden ve ruh hallerinden kurtulmanın zamanı geldi. Liv Hospital yaza hazırlanmanın ipuçları hakkında bilgi verdi.
- Sınav kaygısını yönetmenin püf noktaları!
Binlerce öğrenci ve ailesinin heyecanla beklediği Liseye Giriş Sınavı (LGS) için geri sayım başladı. 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak sınavın bu yıl tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs pandemisinin gölgesinde gerçekleştirilecek olması gerek öğrencilerde gerekse ailelerinde ayrı bir stres ve kaygıya yol açıyor.
- Eshab-ı Kehf Külliyesi "Kovid-19 uykusunda"
Roma döneminde, Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve 309 yıl burada uyudukları mekan olarak rivayet edilen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi, yüzyıllar sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ziyaretçisiz kaldı.
- Pandemi Döneminde Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları
Koronavirüs salgını nedeniyle birçoğumuz değişen düzenimiz nedeniyle strese giriyor, hastalık kaygısı ve geleceğe dair endişeler taşıyoruz.Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak için beslenmemize, uyku düzenimize dikkat etmemiz ve egzersiz yapmamız gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Nigar Çiçek, bir şeyler üretmenin de son derece faydalı olacağını hatırlatıyor.
- Koronavirüse karşı “doğru ve dengeli” beslenme kalkanı
Et, yumurta, kuru baklagil, balık ve yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Koronavirüsle mücadelede alınacak önlemlerin yanı sıra dengeli ve doğru beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor.
- Deprem korkusu uyku bozukluğuna neden oluyor
Son günlerde sıklıkla olan depremler, insanların deprem korkusunu artırıyor. Deprem gibi doğal afetlerin toplumda ortak bir korku yaratırken, kişilerde yarattığı izler ve kaygı durumlarının farklı olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Deprem, kişinin ailesi ve yakın çevresini de içerisine alan felaket senaryolarıyla tetiklenen bir korkudur. Depremin ne zaman olacağını, şiddetini ve yarattığı etkileri bilmemek bu korkuyu besleyen etkenledir” dedi.
- Kalp hastalarının uyku apnesi tedavisinde geç kalınmamalı
Uyku apnesi rahatsızlığı bireylerde yaşam ve uyku kalitesinin bozulmasına, yakınlarında da endişe duygusunun artmasına yol açıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, uyku esnasında hastanın nefes alıp vermesinin durması, tıkanması ve zorlanması ile meydana gelen uyku apnesi rahatsızlığı ile ilgili özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için tedaviye geç kalınmadan başlanması gerektiğini vurguluyor.
- Bu hastalıklarda 70 santim kuralına dikkat!
Evde, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında şu aralar en sık duyduğumuz ses; öksürük, aksırık ve hapşırık oluyor. Sadece ses olmakla kalmayıp bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da neden olduğu için bu durum kısır döngü halini alabiliyor.
- Uyku ve yeme ihtiyacı artıyorsa dikkat!
Herhangi bir psikiyatrik yakınma ve şikâyeti olmayan kişiler arasında kış depresyonu görülme oranının yüzde 10-15 olduğunu belirten uzmanlar, kış depresyonunda en önemli belirtinin uyku ihtiyacında ve yeme davranışında artış olduğuna dikkat çekiyor. Kış depresyonuna erken müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, uyku saatlerinin sınırlandırılmasını, beslenme düzeninin oturtulmasını ve düzenli olarak gün ışığından yararlanılması gerektiğini vurguluyor.
- Hastalanmamak için vücut direncini artırmanın 8 yolu
Soğuk hava, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, hareketsizlik, sigara ve yoğun stres bağışıklık sistemini etkileyerek vücudu hastalıklara açık hale getirebiliyor. Kış mevsiminde en çok görülen hastalıkların başında solunum yolları enfeksiyonları geliyor. Vücut direncinin yani bağışıklığın güçlü olması sadece soğuk algınlığı ve gribe değil, birçok kronik hastalığa yakalanma riskini de düşürüyor.
- Uzmanından "baykuş" ve "tavuk" tipi uyku bozukluğu uyarısı
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İrsel Tezer Filik: "Gecikmiş uyku evresi durumu olan baykuş tipi ile ilerlemiş uyku evresi durumu tavuk tipi uyku bozuklukları toplumda artıyor. Baykuş veya tavuk tipi uyku hastalıkları, kişinin sosyal ve akademik hayatını etkileyebildiği gibi kalp hastalıkları, sindirim bozuklukları, diyabet gibi endokrinal sistem hastalıklarına da yol açmakta" dedi.
- Kadın ve çocuklara "anemi" uyarısı
Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi İç Hastalıklar uzmanı Dr. Satı Sena Çoraoğlu: "Nefes darlığı, çarpıntı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, solukluk, kulak çınlaması, konsantrasyon azalması, ellerde uyuşma, uyku hali, huzursuzluk, dilde yanma ve yutma güçlüğü anemiyi işaret edebilir." "Belirtilerin şiddeti kişiye göre farklılık gösterebilir. Çevre kanındaki hemoglobin miktarı, aneminin oluş hızı, eşlik eden hastalıklar ve hasta yaşı belirtilerin şiddetini etkileyen durumlardır."
- Uzmanlardan, başarıyı artıran uyku reçetesi
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Yetkin: "Akademik ve entelektüel becerilerin uykuyla arttığı, bunun da başarıyı artırdığı kanıtlanmıştır. Özellikle sınav öncesinde sağlıklı uyku, beynin geniş bilgi depoları arasında ilişkileri güçlendirerek, problem çözme becerimizi ve üretkenliğimizi artırıyor." "Sınav dışında başka şeylerle uğraşın. Kitap veya dergi okuma, televizyon seyretme gibi. Yatma saatlerine yakın banyo yapmayın"
- Sıcak havalar uyku düzenini bozuyor
Yaz aylarında geç saatlerde yatma, sıcaklar, dengesiz beslenme gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Uyuyamama durumunun pek çok nedeni olabileceğine değinen uzmanlar, yaz aylarında uyku düzeni sağlamak için beslenme ve egzersiz yapmanın şart olduğunu vurguluyor.
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor. Parkinson hastalığının genelde 65-70 yaşlarında ortaya çıktığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Nörolojik Bilimler Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “35-40 yaşlarında da Parkinson gelişen hastalarımız var. Genç yaşta Parkinson ortaya çıkıyorsa, bunun altında mutlaka buna neden olan faktörler araştırılmalı. Genetik yatkınlık çok önemli” açıklamasında bulundu.
- Bel ve boyun çevresinde yağlanma uyku apnesi sebebi
Horlamanın sadece uykuda çıkarılan yüksek ses gibi algılanmasının yanlış olduğunu dile getiren Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun, bunun kişinin sosyal hayatını negatif etkilemesinden tutun da başka sağlık problemlerinin habercisi olabileceğine kadar geniş bir konu olduğunun altını çizdi.
- En güzel kozmetik: UYKU
Hayatımız boyunca güzel görünmek için makyaj malzemeleri, diğer kozmetik ürünler, estetik uygulamalar ve kolajen gibi gıda takviyeleri derken hem zaman hem de ciddi paralar harcıyoruz. Fakat, doğal olarak güzelleşmenin çok basit bir yolu daha var: Uyku!
- Uyku apnesinin sebebi burundaki duvar eğriliği olabilir
“Burunda kemik eğriliği olarak isimlendirilebilen ‘Septum deviasyonu’ çok sık görülen bir durumdur” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu durum, burun içinde tıkanıklık yaptığı bölgeye göre farklı şiddetlerde rahatsızlıklar yapabilir. Burun deliklerine yakın bölgedeki bir eğrilik, ciddi problem yaratırken; daha geride olan bir eğrilik, günlük hayatta fark edilmeyip gece uyku problemlerine hatta uyku apnesine neden olabilir” diyerek uyarıyor.
- Uykunuzu alamıyorsanız sebebi burnunuz olabilir
Burun; yüzümüzün ortasında hem fonksiyonel, hem de estetik olarak önemli bir yerdedir. Genetik etkenler veya çocuklukta geçirilen fark edilemeyen ya da önemsenmeyen travmalar sebebiyle burun iç duvarında eğrilik düzeltilmesi operasyonu; en çok yapılan kulak burun boğaz ameliyatlarının başında geliyor.
- Hamilelikte uykusuzluk neden olur ne iyi gelir?
- Ramazan’da uyku hijyenine dikkat!
Ramazan ayında en çok karşılaşılan uyku sorunları; uykuya dalma zorluğu, yorgun uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı uykululuk halinde, öğleden sonra yarım saatlik bir uykunun daha dinç hissedilmesini sağlayacağını belirten Doç. Dr. Barış Metin, yatmadan önce ağır yemekler yenmemesi konusunda uyarıyor.
- Az uyumak zararlı mı?
Yapılan araştırmalar, kronik olarak uyku sorunu çeken kişilerin kan dolaşımlarının zarar gördüğünü ortaya çıkarttı.
- Uyku apnesinin sebebi burundaki duvar eğriliği olabilir
“Burunda kemik eğriliği olarak isimlendirilebilen ‘Septum deviasyonu’ çok sık görülen bir durumdur” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu durum, burun içinde tıkanıklık yaptığı bölgeye göre farklı şiddetlerde rahatsızlıklar yapabilir. Burun deliklerine yakın bölgedeki bir eğrilik, ciddi problem yaratırken; daha geride olan bir eğrilik, günlük hayatta fark edilmeyip gece uyku problemlerine hatta uyku apnesine neden olabilir” diyerek uyarıyor.
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor.
- Kabızlık, uyku ve koku alma bozuklukları Parkinson belirtisi olabilir
Genel olarak hareketlerde yavaşlama ile birlikte ortaya çıkan Parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor.
- Az ya da çok uyuyorsanız dikkat!
“Akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun” sözleri size de tanıdık geldi mi? Çoğumuzun gençlik döneminde annelerimizden sık sık duyduğu bu söz, uykuya dair muhtemelen akılda en çok kalan kullanımlardan biri. Dünya genelinde uykunun sağlık için önemine dikkat çekmek adına her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu, 21 Mart’tan (bahar ekinoksu) bir önceki Cuma günü Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor.
- Doğru beslenen ve nefes alan çocuklar sağlıklı büyüyor!
Sağlıklı bir yaşam tüm bireylerin beklentisi. Özellikle ebeveynler çocuklarını yetiştirirken en sağlıklı ve ideal şartları oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak her durumu kontrol altına almak mümkün değil.
- Obezitenin yol açtığı 11 sağlık problemi!
21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Öyle ki dünyada 1.9 milyar erişkinin fazla kilolu, 650 milyon erişkinin de obez olduğu bildiriliyor. Ülkemizde de yaklaşık 16 milyon kişi obezite hastası. Obezitenin her geçen yıl arttığı da bir gerçek. 2030 yılında bu oranın ABD’de yüzde 47, Meksika’da yüzde 39, İngiltere'de yüzde 35 gibi oldukça yüksek rakamlara ulaşacağı tahmin ediliyor.
- “Çoklu Uyku Testi”, uyku sorunlarının kaynağına iniyor
Uyku problemlerinin çoğu, nörolojik nedenlerden daha çok, psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor. Özellikle; uyuyamama, uykuya geç dalma, kesik kesik uyuma ve uyku bölünmesi gibi bozukluklara psikiyatrik/psikolojik durumların yol açtığını belirten uzmanlar, “Çoklu Uyku Testi”nin uyku sorunlarının çözümündeki rolüne dikkat çekiyor.
- Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!
“Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu durum, gerek obezite sıklığının fazla olması gerek ise dengesiz beslenme ve spordan uzak yaşantının yaygın olması nedeniyle önemli bir problem haline gelmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sertan Şahin, açıkladı.
- İleri yaştaki sara nöbetleri, beyin hastalığının işareti olabilir
Toplumda sık görülen bir hastalık olan epilepsi, halk arasında “sara hastalığı” olarak da biliniyor. En çok bilinen türü; şiddetli kasılıp gevşemelerle görülen, bilinç kaybı ve birtakım istemsiz hareketlerin bulunduğu ve genellikle birkaç dakika süren nöbet tipi olmakla beraber, epilepsi hastalığının pek çok tipi bulunuyor.
- Horlama ve Uyku Apnesine Pratik Çözüm!
“Cerrahi müdahalelerin gerekmediği apnesiz horlama ya da hafif şiddetli apne varlığında, ağıziçi protezleri ile horlamanın önüne geçilebilmektedir. Horlama protezlerinin; hazırlanması, uygulaması ve kullanılması oldukça kolaydır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Elter, açıkladı.
- Ağızdan alınan nefes, kronik farenjiti tetikliyor!
Yutak dokularının iltihabı ile meydana gelen farenjit; ateş, boğaz ağrısı, kızarıklık ve yutma güçlüğüne yol açıyor. Hava kirliliği, sigara, alkol, acılı-baharatlı gıdalar vb. boğazı tahriş eden etkenlerin farenjite neden olduğunu belirten uzmanlar, burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almanın, kronik farenjitte büyük rol oynadığına dikkat çekti.
- Adet Öncesi Sendromuna Karşı Önleminizi Alın
Canınız hiçbir şey yapmak istemiyorsa, kendinizi sinirli, yorgun ve kaygılı hissediyorsanız, bir yandan baş ve karın ağrısıyla, bir yandan kabaran iştahınız ve şişen vücudunuzla mücadele ediyorsanız, adet öncesi sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Birçok kadın adet öncesi günlerde buna benzer fiziksel veya ruhsal değişiklikler hissediyor. Aydan aya ortaya çıkan bu değişiklikler kadınların günlük hayatını oldukça zorlaştırıyor.
- Kalp krizi uykudayken de yakalar!
Uyku düzensizliği olan ve uykusuzluk çekenlerde kalp krizi oranının daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Ancak paniğe kapılmaya gerek yok. Zira sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanarak ve uyku kalitenizi artırarak uykuda gelişebilecek kalp krizi riskini en az seviyeye indirebilirsiniz.
- Az Süt Tüketen Çocuklar Daha Uykusuz ve Dalgın Oluyor
Kalsiyum yönünden yetersiz beslenme çocuğun çeşitli salgın hastalıklara daha çabuk yakalanmasından, zeka gelişimine kadar pek çok konuda etkin rol oynuyor. Süt başta olmak üzere kalsiyum ağırlıklı beslenme ise çocuğun ilerleyen dönemlerde yaşam kalitesini yükseltiyor ve sağlığını bozabilecek diğer etmenlere karşı da güç kazanmasını sağlıyor.
- Okulda Başarının Yolu Sağlıklı Uykudan Geçiyor
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yaz tatilinin ardından okula başlayacak öğrencilerin uyku düzenine alışmaları için gece televizyon programları ve bilgisayar oyunlarından uzak tutulmaları gerektiğine dikkat çekti.
- Uyku, beyni yeniden başlatıyor
Öğrenme ve bellekle sağlıklı uyku arasında çok önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, uykunun beyni “yeniden başlatma” görevi olan önemli bir süreç olduğuna dikkat çekiyor. Bir bilgi ya da bir davranış öğrenildikten sonra uyumanın o bilgi ve davranışı kalıcı hale getirdiğini belirten uzmanlara göre, sınavdan bir gece önce uyumadan ders çalışmak bir işe yaramıyor.
- Çocuklarda en sık görülen 7 uyku sorunu
Uyku sorununu sadece yetişkinler çekmiyor. Çocuklar da ‘gece terörü’, uyurgezerlik ve tıkayıcı uyku apnesi gibi sorunlar yaşayabiliyor.
- Aşırı uyuyorsanız dikkat!
Uykusuzluk kadar aşırı uyumanın da hastalık habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, kişinin iş ve sosyal yaşamına engel olması halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor. Aşırı uyumanın en çok uyku apnesinde ortaya çıktığını belirten uzmanlara göre, sorunun altında yatan hastalığın zamanında tedavi edilmesi önemli.
- Kalitesiz uyku vücuttaki tüm dengeyi bozuyor
Sağlıklı uyku sadece beyin için değil vücuttaki her organ için oldukça önemli. Sağlıklı bir uyku olmadığında vücuttaki tüm sistemlerde bozuklukların ortaya çıkabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Uzun süreli kalitesiz uyku düzeni ve özellikle uyku apnesi gibi oksijen düşüklüğüne neden olan durumlar hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
- Uykusuzluk, depresyon ve Alzheimer habercisi olabilir
Uykusuzluk, uykuya dalamama ya da uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma psikiyatrik ya da nörolojik sorunların habercisi olabilir. Özellikle depresyon, Alzheimer ve Parkinson’da uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebileceğini belirten uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavinin önemini vurguluyor. Uzmanlara göre yatmadan kısa süre önce çay ve kahve tüketmekten kaçınmak, yatağa elektronik cihaz sokmamak gerekiyor.