Yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte 60 yaş ve üzerinde kişisel sağlık taramalarının önemi her geçen gün daha çok artıyor. Düzenli check-up uygulamaları, kronik hastalıklardan kansere kadar birçok sağlık sorununun daha başlangıç evresindeyken fark edilmesini sağlayabiliyor. Böylece birçok hastalık daha başlamadan önlenebiliyor ya da pratik bir şekilde tedavi edilebiliyor.
- Sağlıklı Bir Yaşlılık Dönemi İçin Bu Taramaları İhmal Etmeyin
- Prof. Ünal’la Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite ve Kontraktürlerin Önlenmesi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ semineri 15 Haziran Salı günü (yarın) Prof. Dr. Mehmet Ünal’ın konuk olacağı çevrimiçi programla devam edecek.
- Dr. Tekin: Yaşlılık Doğal Bir Süreçtir
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Doç. Dr. Nil Tekin, “Kronik hastalıklar, acil servislerin kullanımını artırsa da; düzenli sağlık kontrolleri, beslenme, ilaçlar, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile daha iyi yönetilebilirler” dedi.
- Prof. Eker’le ‘Yaşlılıkta Ortaya Çıkan Halk Sağlığı ve Sosyal Sorunlar’
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ semineri 20 Mayıs Perşembe günü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker’in konuk olacağı çevrimiçi programla devam edecek.
- Prof. Karan: Yaşlılık Hastalık Değildir
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Hastalıklarla en fazla muhatap olan kesim kırılgan yaşlılardır. Kırılgan yaşlılığın tedavi yöntemleri arasında iyi beslenme, egzersiz yapmak, D vitamini eksikliği tedavisi ve çoklu ilaç kullanımına dikkat etmek yer alır” dedi.
- Yaşlıların mutluluk kaynağı; aile!
Yaşlılıkta yalnızlık duygusu depresyon ve bunama ihtimalini de artırıyor. Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zümrütdal, ülkemizde mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranının yüzde 58.6 olduğunu ve yaşlıların mutluluk kaynağı olarak aileyi gösterdiklerini belirtti!
- Süper yaşlılık mümkün
Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi.
- Bel ağrısına dair doğru bilinen yanlışlar!
Bel ağrısının nedeni, aşınmış omurlar ve bel fıtığı mı? Sert yataklar bele iyi geliyor mu? Hafif bel ağrıları kendiliğinden geçer mi? Sırt problemleri sadece yaşlılıkta mı görülür?
- Akciğer ve kalbe de zarar verebilen kifoza dikkat!
Toplumda sık görülen omurga şekil bozukluklularından biri olan kifoz her ne kadar skolyoz kadar çok bilinen bir sorun değilse de, hastalar açısından daha tehlikeli olabiliyor. Özellikle çocuklukta başlayan kifoz, çok ciddi boyutlara varabilen akciğer ve kalp sorunlarına yol açabiliyor. Yaşlılık kifozları da ağrılı olması ve akciğerin kapasitesini azaltması nedeniyle hayat kalitesini düşürüyor.
- Yaşlılık gözlüğü takmak zorunda değilsiniz!
Presbiyopinin yani yakını görememenin sebebi, yaşlanan merceğin daha sert hale gelmesi ve esnekliğinin azalmasıdır. Bu sorundan kurtulmanın yolu ise presbyond lazerdir.
- Sağlıklı yaşlılığın 10 püf noktası
Günümüzde gerek tıpta gerekse teknolojideki hızlı gelişmeler, yaşam süresini de hayli yukarı çekti. Hal böyle olunca Dünya Sağlık Örgütü artık 66-79 yaş arasını orta yaş, 80-99 yaş arasını da yaşlı kabul ediyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu yaşam süresinin uzamasına paralel olarak kalpten astıma, diyabetten KOAH’ya birçok hastalığın çok daha fazla görüldüğünü belirtti.
- Yaşlılıkta Görme Kayıplarından Korunmanın Formülü: Erken Teşhis
İlerleyen yaşla beraber gözümüz başta olmak üzere vücudumuzun birçok noktasında deformasyon meydana gelebiliyor. Yaşlanmayla birlikte meydana gelen rahatsızlıklar, görme kaybı riski oluşturabiliyor. Göz rahatsızlıklarının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dünyagöz Ankara’dan Op. Dr. Seda Mütevelli, yaşlılıkta en sık görülen göz hastalıklarını açıklıyor.
- D vitamini şart!
Sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için D vitamini şart. Birçok rahatsızlığın önlenmesini destekleyen D vitamini yaşlılıkta kemik erimesinin de önüne geçiyor.