Acaba ölecek miyim, sakat mı kalacağım, benimle kimse ilgilenmeyecek mi ya da çocuklarıma ve torunlarıma yük mü olacağım? Bu sorular, pandemi tedbirleri kapsamında kısıtlama getirilen 65 yaş üzeri kişilerin kendilerine sıkça sorduğu sorulardan bazıları.
- Yeni karantinada yaşlılar virüs taşıyıcılardan korunmalı
- Pandemide hasta bağımlılığına dikkat
Pandemi sürecinde yaşanan belirsizliklerin bireylerde endişe ve kaygı bozukluğuna yol açabileceğini belirten uzmanlar, kaygının azaltılmasında kişinin sonuna kadar dinlenmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
- Koronavirüsle ortaya çıkan stokçuluk zarar veriyor
Ülkemizde ve dünyada başgösteren Koronavirüs salgınıyla beraber marketlere koşarak gıda ve temizlik maddesi alan kişiler rafları boşaltıyor. Uzmanlar, “Stokçuluk” ya da “istifçilik” olarak adlandırılan bu davranışın, hem bireysel hem toplumsal açıdan zararlarına dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle ilaç stokçuluğunun ihtiyaç duyan hastaları zor durumda bırakabileceğini vurguluyor.
- Listesiz Ramazan alışverişi yapmayın!
Ramazan ayının gelmesi ile alışverişteki hareketlilik de gözle görülür şekilde artmaya başladı. Kişilerin aç karnına alışverişe çıkmasıyla, ihtiyacı olandan fazlasını alacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, alışverişin tokken yapılması gerektiğini belirterek, “Kişi, eğer oruçluyken alışveriş yapması gerekliyse önceden neler alacağını planlayarak alışverişe gitmeli ve listenin dışına zorunluluk olmadıkça çıkmamaya çalışmalı” uyarısında bulundu.
- İlaç kullanan daha fazla su tüketmeli!
Özellikle yaz aylarında vücudun fazla su kaybetmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor.Uzmanlar, vücuttaki genel su miktarının azalmasının, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre psikiyatrik ilaç kullananlar daha fazla su tüketmeli.