İhtiyaç fazlası gıda tüketimi, aşırı tüketime ya da gıda israfına yol açıyor. Özellikle israfa en çok yol açan etkenin aşırı ekmek tüketimi olduğunu vurgulayan uzmanlar, artan ekmeklerin galeta unu, köfte harcı ve çorbalar içinde tüketilmek üzere değerlendirilebileceğini ifade ediyor.
- İşte israftan kurtaracak basit püf noktaları…
- Bu besinler sonbahar depresyonundan koruyor!
Pandemi ve sonbahar depresyonunun bu dönemde etkili olabileceğini belirten uzmanlar, başta Gingseng olmak üzere süper besinler listesinin başında yer alan brokolinin mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Brüksel lahanası, taze ceviz, turp ve balkabağı gibi birçok besinin sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendireceğine ve depresyona karşı oldukça fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, kahvaltı öncesi tüketilen kahve ve çay, yorgunluğun asıl sebebi olabilir.
- Yiyecek ve içeceklerdeki gizli tuza dikkat!
Tuz, doğal bir mineral kaynağı olması sayesinde sinir sistemi, kas sistemi, biyolojik sağlık üzerinde birçok fayda sağlıyor. Kahvaltılık, şarküteri ürünleri ve atıştırmalık yiyeceklerin birçoğunda gizli tuz bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, gereğinden fazla tuz tüketiminin kanser, kalp yetmezliği ve kronik böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
- Koronavirüse karşı “doğru ve dengeli” beslenme kalkanı
Et, yumurta, kuru baklagil, balık ve yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Koronavirüsle mücadelede alınacak önlemlerin yanı sıra dengeli ve doğru beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor.
- Doğru yaşam şekli ile sağlıklı yaşayın…
Yeni bir yıl yaklaşırken yeni kararlar alıyor, hayatımızı düzene sokacak planlar yapıyoruz. Bu kararlardan biri de sağlıklı beslenme ve düzenli bir yaşam tarzına ilişkin oluyor. Bu kararların sadece birkaç ayla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten uzmanlar, alınacak birkaç önlemle bu durumun yaşam tarzına dönüşebileceğine dikkat çekiyor: Hazır gıdalardan uzak durmak, beslenmenize öncelik göstermek, sağlıklı alternatifler oluşturmak ve mutlaka egzersiz yapmak.
- Sağlıklı bir yılbaşı sofrasında neler olmalı?
Yeni bir yılı sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla karşılamak isteyenler bu özel akşam için çeşit çeşit yemeklerle donatılan sofralar hazırlama planları yapıyor. Sağlıklı bir sofra için uzmanların tavsiyelerine kulak verebilirsiniz.
- 1 top lokma 80 kalori!
Son günlerde özellikle gençler arasında popülerliğini artıran lokma, artık bir çok yerde karşımıza çıkıyor.1 top lokmanın ortalama 80 kalori olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, lokmaseverleri uyarıyor!
- Uzmanlar uyarıyor: “YKS öncesi vücudunuzun alışık olmadığı bir gıda tüketmeyin!”
Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YKS’ye sayılı günler kaldı. Sınav döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de beslenme. Sınav öncesinde doğru gıdalar tüketmenin beden sağlığı ve konsantrasyon üzerindeki önemini kaydeden uzmanlar, üniversite adaylarını YKS sabahı mutlaka kahvaltı yapmaları ve alışkın olmadıkları gıdaları tüketmemeleri konusunda uyarıyor!
- Ramazan sonrası beslenme nasıl olmalı?
Ramazan bayramına sayılı günler kala, bayram hazırlıkları da hızla devam ediyor. Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi ve ortalama 17 saat süren oruç ibadetinin ardından gelen Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında zengin sofralar bulunuyor.
- Ketojenik diyette menünün dışına çıkılmamalı!
Ketojenik diyet; yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzeni olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle epilepsi hastalığı olan çocuklarda çeşitli epilepsi nöbetleri üzerinde başarıların sağlandığı ketojenik diyet, kilo verirken duraksama evresine giren kişilerde de kısa süreli olarak uygulanıyor.
- Sahura kalkmadan oruca geceden niyet etmeyin
Oruç süresinin yaklaşık 17 saat sürmesi, Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine işaret ediyor. Uzun süren açlık süresinden sonra hızlı yemek yenilmemesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, günde en az 8 bardak su içilmesi gerektiğini kaydetti. Örkcü, “Sahura kalkmadan geceden niyet etmeyin. Mutlaka sahura kalkın” uyarısında bulundu.
- Kalp sağlığınız için, ceviz tüketin
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, kalp-damar hastalıklarını tetikliyor. Tereyağı, iç yağı, margarin, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, şeker içeren unlu mamüller, beyaz ekmek ve daha birçok yiyecekten sakınılması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, cevizin kalp-damar sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekiyor.
- Beyin sağlığınızı, doğru beslenerek koruyun!
Beslenme; anne karnından, yaşlılığa kadar hayatın her döneminde büyük önem taşıyor. Hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılması, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmekten geçiyor.
- Sevgililer Günü’nü sağlıklı bir sofra ile taçlandırın
Sevdiğiniz kişiye “Seni seviyorum” demenin birçok yolu var. Bu yollardan biri de ona ellerinizle hazırlayacağınız güzel bir sofradan geçiyor. “Bazen alınacak pahalı bir hediye yerine sizin emeğinizin geçtiği güzel ve lezzetli yemekler sunmak, sevdiklerinize en güzel cevabı verebilir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, Sevgililer Günü’ne özel tariflerini paylaştı.
- Yılbaşı akşamı, bol su içmeyi unutmayın!
Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketimi, yeni yılın ilk saatlerinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olabiliyor. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu ise 31 Aralık gecesi dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. Yatmadan 2 saat önce yemek tüketiminin sonlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, bol su içmenin önemine dikkat çekiyor.
- Öğün atlamak, sonraki öğünde daha çok yemeyi tetikliyor!
Gün geçtikçe hızlı tüketime olan rağbet artıyor. Bir yere yetişme çabası, insanlarda hareket kısıtlamasını da beraberinde getiriyor. Merdiven yerine asansör; yürümek yerine arabanın tercih edilmesi, kişileri sağlıklı yaşamdan uzaklaştırıyor. Daha ucuz ve daha doyurucu olması sebebiyle tercih edilen fast food’lar, vücuda kalori olarak geri dönüyor.
- Dengesiz beslenen çocuklar, öğrenme güçlüğü çekiyor!
Yaz tatilinin ardından çocuklarda yeme düzenleri ile beraber biyolojik saatler de değişti. Düzenli uyku saati beraberinde düzenli beslenmeyi de getirirken, geç saatte yapılan bir kahvaltı devamında öğün atlamalarına sebep oluyor. Ailelerin ilk olarak çocukların uyku saatlerini düzene koymasını öneren uzmanlar, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat sürelerinin kısalarak, öğrenmede güçlük çektiklerinin altını çizdi.
- Dondurma porsiyonlarına dikkat!
Yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından dondurmanın besin değeri yüksek bir tatlı olduğunu belirten uzmanlar, porsiyon kontrolüne dikkat çekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme durumunda haftada 2-3 kez dondurma tüketilebileceğini belirten uzmanlara göre, 2 top light dondurma 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dondurmaya eklenen çikolata ve karamel sos, fındık ve fıstık kalorisini artırıyor.
- YKS öncesi mutlaka kahvaltı yapın!
YKS öncesi doğru ve dengeli beslenme, stres ve kaygı düzeyinin dengelenmesinde ve konsantrasyon üzerinde etkili oluyor. Kuru baklagil, kırmızı et, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan B vitamini, zihni stres, yorgunluk ve paniğe karşı koruyor. Uzmanlara göre adaylar sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapmalı. Şekerleme yerine kuru meyveyi tercih etmeli. Sınavda su ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli. Stres düzeyini artıran kafein tüketimi de sınırlandırılmalı.