Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Tüzün, 21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü nedeniyle bilgilendirmede bulundu.
- Doç. Dr. Dilek Tüzün İyot Eksikliğine Dikkat Çekti
- Kahramanmaraş’ta antepfıstıkları biyoteknikle korunuyor
Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesinde yetiştirilen antepfıstıkları, biyoteknikle yöntemiyle korunuyor.
- Covid-19 ağız ve diş sağlığı bakımını olumsuz etkiledi
Covid – 19 pandemisi, ağız ve diş sağlığı kontrollerini de olumsuz etkiledi. Pandemi süresinde insanların ağız ve diş sağlığı problemlerini ertelediklerini belirten uzmanlar, özellikle pandeminin ilk 6 ayında ağız ve diş sağlığı klinikleri ile sağlık kurumlarının faaliyetlerini asgariye indirmeleri neticesinde problemlerin çözümü konusunda ciddi güçlük yaşandığına dikkat çekti.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren 14 besin!
Sonbaharda havalar soğudukça nezle, grip, bronşit ve sinüzit gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskimiz artıyor. Bir yandan da tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi her yerde. Bizi iş ve sosyal hayatımızdan uzaklaştıran, hatta hayatımızı bile tehdit edebilecek kadar şiddetli seyredebilen bu enfeksiyonlardan korunmak için almamız gereken en önemli önlemlerden biri, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak olacak!
- Metabolizmayı ateşle!
Karantina günlerinde birçok kişi hareketsiz kalarak spordan uzaklaştı ve kilo aldı. Hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle, aldığınız birkaç kiloyu verebilir ve hayalinizdeki görüntüye kavuşabilirsiniz. Bu olumsuz beden ve ruh hallerinden kurtulmanın zamanı geldi. Liv Hospital yaza hazırlanmanın ipuçları hakkında bilgi verdi.
- İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Tuta Absulata uyarısı!
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sağlıklı ürün hasadı için domates güvesine yönelik çalışma başlattı.
- Uzmanından oruç tutarken bağışıklığı güçlü tutacak öneriler
Bu yıl oruç tutanların, pandemi sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri sofralarından eksik etmemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, “Bu süreçte özellikle bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak yoğurt, turşu, kefir ve zeytin gibi probiyotik ile pırasa, enginar, kereviz, soğan, sarımsak, ıspanak gibi prebiyotik içerikli gıdaları tercih etmekte yarar var.” dedi.
- Bağışıklığınızı evde doğru beslenerek güçlendirin
Pandemi olarak kabul edilen korona virüs, ciddi halk sağlığı sorunu olarak tüm dünyada devam ediyor. Hastalığı birebir önleyen ve iyileştiren bir ilaç veya gıda olmamasına karşın, bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve dirençli bir vücuda sahip olmanın bizim için pozitif etki sağlayacağı kesin…
- Koronavirüse karşı “doğru ve dengeli” beslenme kalkanı
Et, yumurta, kuru baklagil, balık ve yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Koronavirüsle mücadelede alınacak önlemlerin yanı sıra dengeli ve doğru beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor.
- Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için 7 ipucu
Bağışıklık sisteminin zayıf olması hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalanabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu ise doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor.
- Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ekonomiye de zarar veriyor
Lokman Hekim Sağlık Grubu doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Başarır: "Tüm ilaçlar içerisinde antibiyotiğe harcanan paranın oranı yüzde 36. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılması gereken ilaçlardır" dedi.
- Bebeğinizin Zeka Gelişimi İçin İyotu Sofranızdan Eksik Etmeyin
Anne adaylarının 9 aylık heyecanlı bekleyişi sırasında sık yaşadıkları yorgunluk, göz kapaklarında şişme, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor.
- Boy Uzatan Zeka Geliştiren Sihirli Madde: İyot
Vücut sağlığınının korunmasında en etkili maddelerin başında gelen iyot, tüm dünyada küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye’de insanların yüzde 99,9’u iyot eksikliği çekiyor. Vücudumuz tarafından üretilmeyen, besin yolu ile temin ettiğimiz iyotun eksikliğinde birçok hastalığın oluşmasının yanı sıra zeka geriliği ve yenidoğan bebeklerde ölüm riskini de artıyor.
- Gereksiz antibiyotik kullanımı astım ve alerjik hastalıkları artırıyor
Astım, dünyada 300 milyon kişide görülüyor. Ülkemizde erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’i, çocukların ise yüzde 13’ünün astım hastası olduğu biliniyor. Görülme sıklığı gün geçtikçe artan astım, çağdaş toplumların hastalığı olarak anılıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise bilinçsiz antibiyotik kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Sık sık ve gereksiz yere kullanılan antibiyotikler vücudun savunma mekanizmalarını alerjenlere karşı da zayıflatıyor.
- Diş Ağrılarında Hemen Antibiyotik Kullanmayın!
“Toplumumuzda maalesef ‘Apseli dişlerde antibiyotik kullanılmadan, dental hiçbir işlem yapılamaz’ gibi bir bilgi kirliliği var. Antibiyotikler; sanıldıkları gibi masum ilaçlar değildir, ağrıyı kesmezler ve dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Burçin Arıcan Öztürk, açıkladı.
- Boy Uzatan Zeka Geliştiren Sihirli Madde: İyot
Vücut sağlığınının korunmasında en etkili maddelerin başında gelen iyot, tüm dünyada küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye’de insanların yüzde 99,9’u iyot eksikliği çekiyor.
- Amniyotik Bant (Amniotic Band) Sendromu nedir, tedavisi var mı?
Bin 200 doğumda bir gerçekleşiyor, nedeni tam olarak bilinmiyor. Bebeğin el ve ayak parmaklarının kopmasına, ilerlemesi halinde bebeğin ölümüne bile sebep olabiliyor. Nadir görülen bir hastalık olsa da amniyotik bant sendromu (amniotic band), hamileleri ve anne adaylarını endişelendiriyor. Peki tedavisi var mı?
- Sindirim sistemi dostu: Karnabahar
Sindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme çok önemli. Karnabahar mide asitlerini dengeler.Karnabahar yemeği ‘mide dostu’ yemeklerin başında geliyor” açıklamasında bulundu
- Antibiyotik Kullanırken Beslenmenize Özen Gösterin
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, antibiyotik kullanımı sırasında beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Antibiyotiklerin bağırsaklardaki bakteri dengesinde değişime yol açabileceğinin altını çizen Sabri Ülker Vakfı, antibiyotik kullanırken nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaşıyor.
- Antibiyotik Kullanırken Beslenmenize Özen Gösterin
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, antibiyotik kullanımı sırasında beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Antibiyotiklerin bağırsaklardaki bakteri dengesinde değişime yol açabileceğinin altını çizen Sabri Ülker Vakfı, antibiyotik kullanırken nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaşıyor.
- 2019 Yılı bitki sağlığı çalışmaları toplantısı yapıldı
İl Müdür Vekili Mustafa Bozkurt başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında İlçe Müdürleri ve İlçe Müdürlüklerindeki teknik personeller ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Personelleri katıldı.
- Grip ve nezleyi birbirine karıştırmayın
Soğuk kış mevsiminde kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması nedeniyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar daha sık görülüyor.
- Antibiyotik kullanmak için acele etmeyin!
Hem dünyada, hem de ülkemizde kış aylarında sık olarak doktor ziyaretlerine sebep olan hastalıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Son günlerde hastanelere başvuru oranlarının artması da bir salgın olduğunu gösteriyor.
- Yanlış Probiyotik Kullanımı Hasta Ediyor
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalara probiyotik adı veriliyor. Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü patojen yani düşman organizmaya karşı bir bariyer oluşturmasına yardımcı oluyor.
- İyot zeka geriliğini önlüyor
İyot, tiroid hormonlarının üretimi için önemli bir rol oynuyor. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, yeterli iyot alımının büyüme ve gelişmedeki önemini vurguluyor ve iyot eksikliğinin hastalıklara neden olduğuna dikkat çekiyor.
- Antibiyotik ne zaman, ne kadar kullanılmalı?
Burun akıntısı, halsizlik, üşüme… Bir zamanlar bu belirtileri hisseden herkes antibiyotiğe sarılırdı. Artık antibiyotik kullanmanın her koşulda faydalı olmadığı, hatta zaman içinde vücudun bağışıklığını olumsuz yönde etkilediği biliniyor.
- Çürükleri Engeller, Ağız Kanseri Riskini Azalttır. İşte Probiyotiklerin Ağız Sağlığına Etkileri!
Probiyotik kullanımının; diş çürüklerini engellediğini, diş eti sağlığını koruduğunu, ağız kokusunu giderdiğini ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttığını söyleyen Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
- Klima çarpmasında antibiyotik kullanılmaz!
Yaz aylarının gelmesi ile dış dünyaya açık olan organlarımız olan kulak, burun ve boğazımızda hava değişiklerine bağlı hastalıklar başladı. Havaların ısınması, havadaki nem oranının artması, klimalar, polenler, güneş ışınları, deniz ve havuz suyu; bu hastalıkların sebeplerinden sadece bazıları… Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, yaz aylarında sık karşılaşılan kulak-burun-boğaz hastalıklarıyla ilgili bilgiler verdi...
- Zayıflamanın en kolay ve sağlıklı yolu Probiyotikler
Türkiye’de Fitoterapi alanında eğitim alan ilk tıp doktorlarından Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yollarını anlattı. Basit bir soğuk algınlığından alerjilere ve kansere kadar birçok hastalığa karşı en önemli savunma birliklerimiz olan probiyotikler, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor diyen Dr. Ümit Aktaş, diyetinizde ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı turşu ve sirkeye yer verin, ayrıca unutmamanız gereken yağ yemek değil şeker yemek yağlandırır diyor.
- İyotlu Tuz ve Balık Tüketimi Tiroit Hastalıklarını Önlüyor
İyot yetersizliği, tiroit hormonunun çalışmasını olumsuz yönde etkileyerek ciddi hastalıkların kapısını aralıyor. İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere dağlık kesimlerde yaygın olarak görülen iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıklar arasında guatr, zehirli guatr, hipotiroidi ve tiroit kanseri yer alabiliyor.
- Akılcı Antibiyotik bilgilendirmesi!
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince ''Antibiyoktikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun'' sloganı ile akılcı ilaç kullanımı bilgilendirmesi yapıldı.
- Antibiyotikler gripte faydalı mı?
Grip mevsimi geldi çattı. Ani hava değişikliklerinin yoğun olarak yaşandığı sonbahar-kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Alınan basit önlemler ve aşılar ile aslında gripten korunmak mümkün. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu kışı grip olmadan geçirmenin yollarını anlattı.
- Doktor önermeden asla!
Antibiyotikler, yüzyıla yaklaşan bir süredir insanlığın mikroorganizmalara karşı kullandığı en önemli silah. Ancak ne yazık ki, yanlış kullanımına bağlı antibiyotik direncinin artması nedeniyle etkili antibiyotiklerin sayısı da gittikçe azalıyor. Yakın gelecekte tedavide kullanılacak seçeneklerinin giderek azalması da tüm dünyada endişe yaratıyor.
- Gereksiz antibiyotik vücudu yoruyor
Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının sağlık açısından önemli bir tehdit olduğuna vurgu yapan uzmanlar, yaptığı tahribata dikkat çekiyor. “Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.
- Türkiye Gereksiz Antibiyotik Kullanımında Avrupa Birincisi
Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için gerekli olan antibiyotikler, kontrolsüz ve uygun olmayan hastalıkların tedavisinde kullanıldığında “antibiyotik direnci”ne yol açıyor. Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar, özellikle yoğun bakımda tedavi gören ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturuyor.
- Antibiyotik ‘iyi gelir’ derken sağlığınızdan olmayın
Gereksiz antibiyotik kullanımında oluşabilecek sağlık sorunlarına dikkat çeken Uzman Dr. Evrim Gülderen, “Antibiyotik direnci kazanmış bakteri ciddi seyirli ve tedavisi zor hastalıklara neden olur” dedi.
- İyot Eksikliği Ciddi Hastalıklara Sebep Oluyor
Dünyada pek çok ülkede önemli sağlık sorunlarını tetikleyen iyot yetersizliği, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, yetişkinlerde guatr, hatta meme kanseri gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.
- 10 Reçetenin 3’ünde antibiyotik var
Türkiye’de herhangi bir hastalıkla hastaneye başvuran 10 bireyden 3’ünün reçetesine antibiyotik yazılıyor. Antibiyotik kullanımının tüm Türkiye ve dünyada bu kadar yaygın olması ilaca karşı direnci artırırken 2050 yılında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin tüm dünyada 10 milyonu aşması bekleniyor.