Terör saldırısı ya da kaza gibi nedenlerle meydana gelen şiddetli patlama sonucu ortaya çıkan yüksek sesin işitme kayıplarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, ani, kısa süreli ve yüksek şiddetli sese maruz kalmanın iç kulak ve orta kulak yapılarında hasara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, iç kulak hasarı sonrası, işitme kaybının kalıcı hale gelebileceğini, çınlama, bazı sesleri tolere edememe gibi şikâyetler görülebileceğini kaydetti.
- Ani ve şiddetli ses, işitme kaybına yol açıyor!
- Kulaklık kalıcı işitme kaybına yol açabilir!
Bu şov size özel, bu şovun tek dinleyicisi sizsiniz… Enstrümanlar daha net, vokaller daha detaylı ve arka plan ses efektleri kolayca ayırt edilebiliyor… Evet, ses kalitesini iyileştirerek müziğin duygusunu daha iyi yakalamanızı sağlayan ‘kulaklıklardan’ bahsediyoruz. Ancak dikkat! Tüm bu güzellikleri sunan kulaklıklarla yüksek sesli müzik dinlemek aynı zamanda ciddi sorunlar da oluşturabiliyor; örneğin gürültüye bağlı kalıcı işitme kaybına yol açmaları gibi!
- Vertigo: Hastalık değil, belirti!
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun: “Vertigo, tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir. Hastanın uğultu, çınlama, işitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir. Baş dönmesi ile birlikte çift görme, peltek konuşma, bilinç kaybı, yürürken denge kaybı varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.”
- İşitme Kaybınız Varsa Sebebi Otoskleroz Olabilir
Orta ve iç kulakta yeni kemik yapısının oluşması nedeniyle ortaya çıkan otoskleroz kendini işitme kaybıyla belli ediyor.Otoskleroz’un en çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünü belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Op. Dr. Emrah Çelik, bu hastalığın ilaçla tedavisinin mümkün olmadığının altını çizerek ameliyatın şart olduğunu belirtiyor.
- Çocuklarda işitme kaybının 6 önemli sinyali!
Günümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sayı bebeklik döneminde gelişen kulak enfeksiyonları, orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi, yaşanan travmalar ve bazı ilaçlar nedeniyle sonradan oluşan işitme kaybı eklendiğinde daha da artıyor.
- Yaş Gruplarına Göre İşitme Kayıpları ve Nedenleri!
“İşitme kayıplarının, birçok farklı nedeni vardır. İşitme kayıplarında hastalarımızın en sık yaptığı hata; kulaklarını kulak çubuğu ile temizlemeye çalışmalarıdır ve biz hekimler bunu kesinlikle istemeyiz” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sertan Şahin, işitme kayıplarını ve tedavi yöntemlerini anlattı.
- İşitme testi ile kayıpların önüne geçin!
Sözel iletişimin sürdürülmesi için olmazsa olmaz nitelikteki işitme duyusu; hayat kalitesi üzerinde çok önemli bir alana sahip. İşitme şikâyeti olan hastalara işitme kaybı, kayıp derecesi ve kayıp tipini belirlemek için çeşitli testler uygulandığını belirten uzmanlar, işitme kaybının önüne geçecek tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekerek; kulağa yabancı cisim sokulmaması, çocukların sigara dumanından uzak tutulması ve yüksek sesle müzik dinlenmemesi konusunda uyarıyor.
- İşitme kaybı, okul başarısını etkiliyor
İşitme kayıplarının okul başarısını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, yeni ders yılı başlamadan genel bir sağlık kontrolü yapılmasını öneriyor. Uzmanlar, sessiz seyreden kulak nezlesinin işitme kaybına yol açabileceğine dikkat çekti.
- İşitme Kaybı Alzheimer’ı hızlandırıyor!
Yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığından ilerleyen yaşa hatta viral enfeksiyonlara dek birçok etken işitme kaybına yol açabiliyor.
- Her 10 kişiden biri bu sorunu yaşıyor!
Günümüzde 10 kişiden biri işitme kaybı sorunu yaşasa da Dünya Sağlık Örgütü, bu soruna yol açan faktörlerin yüzde 60′nın önlenebilir olduğuna dikkat çekiyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz ancak, günümüzde gürültü seviyesinin artması ve maruz kalınan sürenin uzamasının, kulağımızda ciddi ve geri dönüşü olmayan hasar oluşturabildiğini söylüyor.
- Kışın yaşanan işitme kaybı belirtilerine dikkat!
Havalar soğudu, grip hastalıkları artışa geçti. Pek fazla bilinmese de, kışın yaşanan üst solunum yolu hastalıkları, iç ve orta kulağı etkileyerek ani işitme kaybına da neden olabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özcan Öztürk, önemli uyarılarda bulundu.
- İşitme kaybına uğrayanlar biyonik kulak ile duyacak
Dünyada her bin insandan biri işitme engelli olarak doğuyor ve aynı oranda insanda hayatının ilerleyen dönemlerinde sağırlık gelişebiliyor. Ancak günümüzdeki teknolojilerle geliştirilen tıbbi cihazlar, artık işitme duyusunu geri kazandıracak ve bir duyunun yerini alabilecek çözümler sunuyor.