Hamilelere neden şeker yüklenir?
Reklam

Hamilelere neden şeker yüklenir?

Gebelik anne adayları için her açıdan yeni ve farklı bir dönemdir. Son zamanların tartışılan konuları arasında yer alan gebelikte şeker yüklemesi hem anne hem de bebek açısından oluşabilecek riskleri önlüyor.

28 Aralık 2017 - 03:25

Gebelikte önemli birçok konuya değinen Opr. Dr. Ahmet Hakan Bayazıt hamileliğin 9 ay boyunca süren özel bir süreç olduğunu söyledi. Hamilelik sürecinde anne adayların hareket, yeme- içme ve kilolarına çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Bayazıt, Süreç içerisinde gebelerin ruhen ve fiziken değişim yaşadıklarının altını çizdi. Bayazıt, gebelikte görülen değişimleri şu şekilde sıraladı: “Fiziki olarak kilo alırlar. Ruhen daha hassas bir döneme girerler, bu dönem özellikle gebeliğin ilk ve son evrelerinde görülür. Hassasiyetlerinin çok yüksek olduğu aylardır, bu aylarda gebenin etrafında ki birinci derece yakınları gebeye karşı daha dikkatli davranmaları gerekir.” Gebelikte alkol ve sigara dışında herhangi bir gıdalarda kısıtlama olmadığını ifade eden Bayazıt, “Gebelikte anne adaylarına kısıtlama da olmaması gerekir, her şeyi tüketebilir ancak miktarına dikkat etmesi, aşırı yemek ve midesini genişletmekten kaçınması gerekir” dedi.

‘5’İNCİ AYDAN SONRA HER AY 1 KİLO’

Gebeliğin ilk 5 ayında bebeğin kilosunun 300 ile350 gram arasında olduğunu dile getiren Bayazıt, şöyle devam etti: “Annenin ilk 5 ayda bebeğim kilo alsın diyerek çok fazla yemek yemesi yanlış bir tutumdur. Bebeği çok fazla yemek yemek beslemez, bebeği çeşitlilik besler. Bu süreç içerisinde fındık, fıstık, badem, çerez gibi yiyecekleri yine miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir. Annenin gebelikte mutlaka ara öğünlere ağırlık vermesi gerekir. Yemeklerini 3 öğün değil de 5 öğüne çıkartarak porsiyonlarını küçük küçük tutması gerekiyor. İnsanın mide ve bağırsakları çalıştığı sürece enerji tükettiği için insanların zayıflamasına da neden oluyor. Gebeliğin ilk 5 ayında anne ideal kilodaysa 2,5 kilo almalarını öneriyoruz. Eğer gebe kiloluysa bu gebelere ilk 5 ayda kilo almamaları gerektiğini öneriyoruz. Gebeliğin 5’inci ayından sonra ise anne adaylarına ayda 1 kiloyu geçmeyecek şekilde kilo almalarını öneriyorum.”

 DOĞAN BEBEKLER ARASINDA NEDEN KİLO FARKI OLUR?

Kilo birinci aşamada genetik bir yapıdan meydana geliyor. İkinci aşamada ise anne karnında ki bebeğin eşi plesentanın kalitesinden kaynaklanıyor. Eğer plesenta anneden iyi besin çekiyorsa bebek tabi de kilolu olacaktır. Bebeğin kilolu olmasında ki diğer bir sebepte annenin kaliteli beslenmesinden kaynaklanıyor. Anne gebelik süresinde günde 2-3 bardak süt içmesi gerekir. Bu da bebeği en çok geliştiren besinler arasında yer alır. Gebeliği boyunca günde bir tane yumurta yemesi gerekir. dördüncü aşama da ise annenin psikolojik ruh hali önemlidir. Anne de bir takım kronik hastalıklarının olmaması gerekir. Anne adayı tansiyon hastası ise bu durumda bebek küçük doğar. Diğer faktörde annenin alışkanlıklarıdır. Eğer annenin sigara alkol gibi alışkanlıkları da varsa bebekler küçük doğar.

İDEAL GEBELİK YAŞI KAÇTIR?

İdeal gebelik için annenin yaşının 20 ila 30 yaşları arasında olması gerekir. 20’den önce ve 30’dan sonra ki gebelikler hafif riskli gebelik sınıfına giriyor. Özellikle 18 yaşın altında ki ve 35 yaşını geçen kişilerin gebeliği ise riskli gebelik sınıfına giriyor. Sezaryen mi? Normal doğum mu? Hasta için hangi doğumu yapması uygun olacaksa kendine uygun olan doğum çeşidini tercih etmesi gerekir. Bu da gebeliğin son haftasında yapılan jinekolojik muayene ile bebeğin doğum kanalına uyup uymadığı araştırılarak ortaya çıkar. Bebek kanala uygunsa tabi ki de normal doğumu tercih etmek gerekir. Eğer bebeğin kafası son hafta da hala doğum kanalına inmemişse ya da bebeğin kafası doğum kanalına göre büyükse o hasta için sezaryen olması daha uygundur.

HAMİLELERE NEDEN ŞEKER YÜKLENİR?

Şeker yüklemesinde ki amaç ise Açlık kan şekeri herkesin normal çıkabilir ama özellikle gebelerde şeker ve tansiyon sisteminde bozulma normal insanlara göre daha erken bozulabiliyor. Bizimde bunu erken teşhis etmemiz gerekiyor. Bunun içinde biz hastaların tokluk kan şekerine bakıyoruz. Vücuda bir şeker yüklendiği zaman şeker metabolizmasının gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Biz de şeker metabolizması erken bozulacak gebelerde daha dikkatli olarak onları daha yakından takip ederek anne ve bebek açısından birçok tehlikeyi önlemiş oluyoruz.

Gebelikte Hastaya glikoz içirilmesi doğru mudur?

Gebelikte anne adaylarına glikoz şurubu içirilmesi birçok hastayı rahatsız ediyor. Birçok gebede bunu tekrar kustuklarını ifade ediyor. Glikoz şurubunun yerine tokluk kan şekerine bakılması yani, hastanın güzel bir kahvaltı yapması kahvaltıda ise hastanın yiyebildiği kadar şekerli şeyler yemesi ve ya meyve suyuyla bir kahvaltı yapması bir porsiyon sevdiği bir tatlıyı yemesi daha sonra üzerine bir iki bardak su içerek bir saat sonra da tokluk kan şekerine bakılması daha uygundur. Her gebede kolayca yapılabilecek bir uygulamadır.

Sezaryen doğumlarında lokal anestezi mi?

 Tam anestezimi? Lokal anesteziyi daha çok tercih etmeleri gerekir. Sebebi de spiral anestezide birincisi hasta ameliyat sonrası daha iyi kontrol edilir. İkincisi hastaya çok fazla ilaç yüklenmemiş oluyor. Üçüncüsün de is gebelik belirlemesi gibi bir takım genetik hastalıkları olan hipertansiyon hastalarında akciğer problemi de yoksa bu daha çok tercih ediliyor. Genel anestezinin karaciğer gibi bazı organlara da zarar verici etkisi olabiliyor. Spiral anesteziyle bunların önüne geçilmiş oluyor. Ameliyat sonrasında ise 3-4 saat ağrısını hissetmiyor bebeğiyle daha çok ilgileniyor. Sezaryen sonrasında göbek kaldığı doğru mu? Karının aşağısında bir kesi olduğu için dolaşım sisteminde minik bir aksama oluyor. Bunun sonucunda da göbek kalabiliyor. Genelde de spor yapmayan vücuduna özen göstermeyen bayanlarda daha çok karşılaştığımız sonuçtur. Doğumdan 3 ay sonra spor yapan bayanlarda böyle bir problem yaşanmıyor. Doğumdan sonra sezaryen korsesi takan kişilerinde karın bölgesinde oluşan sarkmayı önleyecektir.         

 Sezaryen doğumda sınır var mıdır?

Sınır olmamalıdır. Sınırı doğumu son yapacak olan doktorun belirlemesi gerekir. Eğer sezaryen esnasında bir sezaryeni daha kaldıramayacağı kanaati oluşursa o zaman o sayıyla kalınmalıdır. Sezaryen esnasında batın içerisinde tıbbı bir problem yok da doğuma devam edebilir.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x