Hamsi fiyatları tavan yaptı

Hamsi fiyatları tavan yaptı

Kahramanmaraş Balık Pazarı esnafları, Hamsi fiyatlarının bu yıl çok yüksek olduğunu söyledi.

03 Ocak 2015 - 18:45 - Güncelleme: 03 Ocak 2015 - 18:56

Kahramanmaraş Balık Pazarı esnafları, Kahramanmaraş’ın denize çok da uzak olmamasına rağmen balık kültürünün daha yerleşmediğini dile getirdi. Esnaflar özellikle kış mevsiminde artış gösteren balık tüketiminin geçen yıllara göre biraz daha canlandığını ve daha çok deniz ürünlerine rağbet edildiğini belirtti. Esnaflar sağlıklı bir besin kaynağı olan balığın zamanla Kahramanmaraş’ta da istenilen düzeye geleceğinden ümitli olduklarını açıladı.

Bu yıl genel itibariyle balık miktarında bir sıkıntı olmadığını ancak Hamsi’de büyük bir azalma olduğunu söyleyen pazar esnafı, Hamsi’deki bu azlığın fiyatlara da yansıdığını belirttiler. Geçen yıl 5 TL seviyesinde olan Hamsi’nin fiyatının bu yıl ise 15 lira civarında olduğunu söylediler.

Konu hakkındaki görüşlerini ifade eden hal esnaflarından İbrahim Işıklı: “Hal bu sene her seneye göre biraz daha bereketli. Balık sıkıntısı Hamsi’de çok var. Şuan 13–15 Türk Lirası arasında gidiyor, geçen yıl 5-7 Türk Lirası civarında gidiyordu. Bir de doğru dürüst Karadeniz’de gelmiyor. Hâlde en çok satılan Karadeniz Somonu bir de Lüferin küçüğü Sarıkanat gidiyor. Balıklar genel itibariyle Hatay tarafından geliyor. Sadece Karadeniz’de ise İstavrit, Çinekop, Sarıkanat ve Lüfer türleri geliyor. Tüketimi 2-3 gün oluyor ama bize balık her gün geliyor. Kahramanmaraş’ta balık tüketimi eskiye nazaran artıyor.” şeklinde konuştu.

 

‘KAHRAMANMARAŞ’TA BALIK TÜKETİMİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR’

Fiyatların geçen yıla göre çok farklı olmadığını ancak Hamsi’nin azlığından dolayı çok pahalı olduğunu belirten Aydın Demirer ise şunları ifade etti: “ Yılbaşında başka memleketlerde çok balık gidiyor maalesef bizim memlekette çok gitmiyor. Maraş’ta olmuyor. Hatay’da şu an git tırlar sıraya girmiş durumda. Genellikle satışlar Cumartesi ve Pazar günleri daha çok oluyor. Geçen yıllara nazaran fiyatlarda bir değişiklik yok. Biraz Hamsi’de değişiklik var, Hamsi 15 Türk Lirası civarındadır. Ben kaç yıldır balıkçıyım ilk defa gördüm hamsinin bu adar az çıktığını. Hamsi olmadığından dolayı bu kadar pahalı. Fiyatlar Kahramanmaraş’a göre pahalı, ucuz desek yalan. Kahramanmaraş’ın deniz kültürü olmadığından biraz pahalı geliyor. Diğer memleketlere göre mesela; İskenderun, Adana, Hatay, Mersin’e göre satışlar durgun. Nedeni ise Maraş halkının fazla deniz kültürü olmadığından. Kahramanmaraş’ta balık tüketimi her geçen yıl artıyor bizde bunu gözlemleyebiliyoruz. İnsanlar artık yavaş yavaş deniz balığının ne olduğunu biliyor, sağlıklı olduğunu biliyor. Balıklar, eskiden Karadeniz Samsun’dan geliyordu, şu anda yoğunlukla Bursa’dan, Bandırmadan geliyor. Bizler toptancı olduğumuz için her gün taze balık getirmek zorundayız.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afşin’de traktör römorkuna otomobil arkadan çarptı: 1 yaralı
Afşin’de traktör römorkuna otomobil arkadan çarptı: 1 yaralı
Kahramanmaraş’ta kadın evinde ölü bulundu
Kahramanmaraş’ta kadın evinde ölü bulundu