Havalimanı meselemiz…

Havalimanı meselemiz…

Sevgili Niyazi Kara dostumuz, yine ve senelerdir yazılan, haber yapılan, ancak ihmal edilen, en çok da seçim zamanı siyasilerin diline malzeme edilen, muhalefetin de eleştiri oklarından kurtulamayan, tüm bunlara rağmen somut bir mesafe-netice alınamayan, kanayan yara haline gelen havalimanımızı ve gümrükleme meselesini bir kere daha gündeme taşımış sayfasında.

16 Nisan 2019 - 05:31

Artık dilimizde tüy bitti.

Siyasilerimiz, bürokratlarımız ve yerel yöneticilerimiz, lafa gelince mangalda kül bırakmazken, kendileri için sorun yok nasıl olsa, ha Gaziantep’ten uçmuşlar ya da gelmişler veya Adana üzerinden gelip gitmişler, mesele değil onlar için.

Kaldı ki, Kahramanmaraş’tan gurbete giden çok sayıda vatandaşımız var.

Ancak memleketlerine geldiklerinde, gümrük olmadığından, mecburen ya Gaziantep’e, ya da Adana’ya inmek zorunda kalıyorlar. Direkt İzmir’e yok, Kıbrıs’a yok, yurtdışına zaten yok.

Sonra…

Giderken de aynı sorun. Çünkü sadece Ankara ve İstanbul seferlerine mecbur ve mahkûm edilen bu kentin insanı, artık verilen vaadlerden, tutulmayan sözlerden bıktı, usandı.

*

Havalimanı’nda hâlâ kalıcı gümrük yok. Ama laf çok, vaad çok. İcraata gelince…

İsterseniz yazının bundan sonrasını Niyazi Kara’ya bırakalım.

“Cumhurbaşkanımızın kentimiz mitinginde söylediği gibi, geçici hudut var. Yurt dışından Kahramanmaraş’a gelecek olan vatandaşlarımız gümrük olmadığı İçin çevre illere uçak bileti alıyorlar. Bu yıl izne gelecekler biletlerini över il Havalimanlarına almak zorunda bırakıldı. Kalıcı gümrük Resmi Gazete’de  yayınlanmadığı için, gümrük işlemleri yapılamıyor. Bu yüzden büyük sıkıntı var. Konuyu Ak Parti Milletvekillerinin büyük çoğunluğuna ilettik. İlgileniyoruz dediler. Hala Resmi Gazete yayınlanmasını bekliyoruz. Havalimanımız, yakın zamanda ihtiyaca cevap veremeyecek. EXPO 2023 için çok küçük bir Havalimanı. 2.5 milyon kişi 192 gün içerisinde Kahramanmaraş’a gelecek. Eğer hepsi Havalimanımıza gelirse günlük ortalama 13. 000 kişi gelecek demektir. Havalimanın içi çok küçük. İçerisine iç hatlar yerine şu anda 72 kişilik oturma yeri konmuş. 160 kişilik uçaklar gelse 90 kişi ayakta kalacak. Bir de yolcuları uğurlamaya gelenleri düşünün. Dış hatlarda polis var. 2 gişe konmuş. Ama Gümrük yok. Dış hatlara geçiş yerine 10-15 kişilik oturma yeri var. Biz bu Havalimanı ile mi 2.5 milyon kişiyi ağırlayacağız. Oteller yetersiz kalacak. Bu kadar kişi nerede kalacak. Bunun altyapısı şimdiden hazırlanmalı. Zaman daralıyor, ne bekleniyor. Son dakikaya kadar beklemeye ne gerek var. Halkımız 7 yıldır hızlı tren bekliyor. Hızlı trenin gelişi bu hızla 2023’e bile yetişmeyecek. Kasaba otogarı görüntüsü veren ve Kahramanmaraş’a hiç yakışmayan otagar’ın yenisi de bu gidişle 2023’e yetişemeyecek. Bunlar ne zaman yapılacak. Kahramanmaraş için büyük önem arz eden bu konular için çalışmalar ne zaman başlayacak.”

*

Tespitler, yorumlar ve öneriler isabetli, doğru ve sevgili Niyazi dibine kadar haklı… Aklın yolu bir ise ki öyle, mesele bundan ibaret.

Evet, yarın ki şunun şurasında 2023’e ne kaldı, EXPO devreye, hizmete girdiğinde bu şehir mevcut havaalanı ile ne kadar sağlıklı hizmet verebilecek.

Ağrı bizim 5’te birimiz bir vilayet. Bir havaalanı var, zannedersin İzmir Çiğli, zannedersin İstanbul Atatürk, zannedersin Ankara Esenboğa Havaalanı. 2 yıl önce iftara gittiğimizde, bu havaalanına inince şaşırmış, hayret etmiştik. Ne şaşırması, ne hayret etmesi, gıpta etmiştik, gıpta…

Bizimkisi o zaman kümes gibi, ebçik gibi kalmıştı Ağrı Havaalanı yanında.

Yazınca, yorumlayınca bazılarının canı sıkılmıştı. Ne yani gerçekleri de mi yazmayalım?

Sayın siyasiler, sayın bürokratlar, sayın etkili ve yetkili kimseler. Lütfen bu sese kulak veriniz!

Lütfen ama! (Kaynak: Kimlik Gazetesi)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x