Helete Meselesi protokolle çözülecek!

Helete Meselesi protokolle çözülecek!

Kendilerine verilen ilçe olma sözünün yerine getirilmesi için somut adımlar atılmadığı gerekçesiyle Gaziantep’e içme suyu gitmesi için yapılan tünel inşaatı alanında geçtiğimiz hafta sessiz eylem yapan Helete halkı, ilgililerle protokol yapmaya hazırlanıyor.

28 Ağustos 2017 - 16:41

Helete’deki sorunun ortadan kaldırılması amacıyla Helete Muhtarlığı, Helete Kültür ve Dayanışma Derneği, Gaziantep ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlıkları, GASKİ Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü arasında, Helete(Düzbağ) Regülatörü Projesine İlişkin protokol imzalanması öngörülüyor. Edinilen bilgilere göre; Helete’nin en büyük isteği ilçe olma durumu, Başbakana kadar iletildi; ancak olumsuz cevap geldi. İlçe olma hayali suya düşen Helete’nin önümüzdeki süreçte konumunu belirlemek için önüne iki seçenek sunulacak! Çağlayancerit’ten beklediği hizmeti alamadığını ifade eden Helete halkı ya Pazarcık’a ya da Dulkadiroğlu’na bağlanacak! Mahalleli şu an için nereye bağlanacakları konusunda kararsız ama kesinlikle Çağlayancerit’ten kopmak istiyorlar.

Helete halkı, Helete Muhtarlığı ile Helete Kültür ve Dayanışma Derneği eşliğinde mutabıkları tarafından kabul gören bir protokol hazırladı. Protokol maddelerinde de taraflar anlaştı. Protokolün maddelerinden birisi Helete-Nurhak arasındaki yolla ilgili şu madde: “İlgili Proje dâhilinde su debisi canlı hayatının sürdürülebileceği düzeyde tutulsa dahi, suyun akış hızının azalmasının sosyal ve ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisi olacağı açıktır. Bu sebeple alınacak tedbirler arasında Balkar-Azaplı arasındaki yol geçişi (Köprü) sağlamak. Azaplı-Helete ve Nurhak yolunu genişletip asfaltlamak tünel yapmak Helete Mahallesinin sosyal ve ekonomik gelişimi acısından büyük fayda sağlayacak yolun yapımıyla ilgili gerekli çalışmayı Gaziantep Büyükşehir belediyesi yapacaktır. Bu konudaki sorumluluk Gaziantep Büyükşehir belediyesine aittir. Nitekim buna dayanak olan kanun maddesi de iş bu protokolün amaç kısmında belirtilmiştir. Bu maddede belirtilen tünel yapımı karayolları ile yapılacak koordinasyon ile sağlanacaktır.”

Protokolün bir diğer maddesi Göksu Vadisi’nde rekreasyon alanı yapımı! İşte o madde: “Yine Çevre Kanunu kapsamındaki "Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır." İlkesi uyarınca; İki baraj arasında kalan Göksu Vadisinde rekreasyon çalışmaları yapılarak çevre illerden özellikle hafta sonlarında günübirlik gezicilerin buraya gelmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu çalışmalar kapsamında Çetitepe Barajı ile Düzbağ barajının arasındaki Göksu yatağının iki taraflı peyzajının yanılması Göksün kenarında bir sosyal tesis inşa edilmesi ve inşa edilecek sosyal tesisin ve yanılan peyzaj çalışması sonucunda ortaya çıkacak park alanının işletmesi is bu protokole aşağıda imza atan Helete komisyonu tarafından karar verilecektir. Bu sayede hem çevrede oluşan doğal bozulma en az düzeye indirilecek hem de Helete Mahallesi'nin su kaynaklarının azalması ile olan ekonomik zararı giderilecektir. GASKİ tarafından doğal hayatın korunması ve su taşkını, dere ıslahı gibi konularda çalışma yapmak suyu kullanan idarenin sorumluluğunda olup, projelendirme, tesis ve doğal hayatı ve buna bağlı turizm faaliyetlerini koruyarak geliştirecek yöre halkının zarar ve ziyan görmesini engelleyecek tesisler yapılacaktır.”

Helete’de tarım alanların sulamasıyla ilgili olan diğer madde şöyle: “Canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gereken en önemli doğal kaynağın temiz içme suyu olduğu izahtan varestedir. Bu sebeple taraflarca Helete barajından Helete’ye yetecek kadar içme suyu verileceği garanti edilmektedir. Yine aynı şekilde çevredeki ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından Helete barajının sol sahilinde 250 ha sulama projesi yapılması planlama raporunda belirtilmiş olup, sağ sahilde de sulama yapılması ile ilgili gerekli proje çalışmalarının DSİ Genel Müdürlüğünce başlatılması konusunda Gaziantep ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi destek olacaktır.”

Protokolün diğer maddeleri ise hizmet ve eğitime ilişkin sorumluluklara açıklık getiriyor. İşte o maddeler: “Sürdürülebilir Kalkınma İlkesi çerçevesinde protokol taraflarınca aşağıda belirlenen; bölgeyi sosyal ve ekonomik açıdan geliştirecek olan ve gerçekleştirilmesi öngörülen çalışmaların Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığının sorumluluğunda olduğu iş bu madde ile garanti altına alınmaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse özel şahıslarla yapacağı işbirliğiyle kasabaya bir lise binası yaptıracak, yanına yetenekli sporcu gençlerin faydalanması için içerisinde kapalı spor salonu bulunan spor kompleksi inşa edilecek ve öğrenci pansiyonu yaptırılacaktır. Baraj inşaatında çalışacak, özellikle uzmanlık gerektirmeyen (düz işçi, bekçilik, güvenlik görevliliği gibi), insanlar Helete’den temin edilecektir. Baraj yapımı sorumlularınca inşaat sırasında çalışacak binlerce kamyonun geçeceği yolların asfaltlanması yapılacak, bu kamyonların tozlarının bağ-bahçelere ve kasabaya vereceği zararın önüne geçilecektir. Helete'de yetiştirilen elmaların değerine satılabilmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bir soğuk hava deposu yapılacaktır. Helete’de besiciliğin gelişimi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi destek sağlar. Yukarıda belirlenen maddeler doğrultusunda bu protokolün esas amacı gerek bölgenin güvenliği gerekse barajların daha etkin korunmasının sağlanması ve kasabadaki göçün durdurulması, yeni iş alanlarının açılabilmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın siyasi otoritelerle işbirliğine giderek, Helete’nin ilçe olma çabalarına destek olacaklarının garanti altına alınmasıdır. Zaten göç veren bir nüfusa sahip olan Helete Mahallesi, ilçe haline getirilmesi ile bu protokolde belirlenen yatırımlardan faydalanma oranını arttırarak her iki şehir için de verimli kaynaklar yaratan bir yaşam alanı haline gelecektir.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x