Hem para cezası hem de mühimmat…

Hem para cezası hem de mühimmat…

Kahramanmaraş’ta yasak avlanma kuralına uymayan 103 kişi 74 bin 351TL Para cezasına çarptırılırken, kişilerin avlanmada kullandığı silahlarına da el konuldu.

08 Kasım 2017 - 03:18

Uyarılara rağmen her yıl sayısı artarak devam eden yasak avlanmada ağırlaştırılan ceza yaptırımları ile bu sayının alt seviyelere çekilmesi amaçlanırken, doğada koruma altına alınıyor.  Bu kapsamda Kahramanmaraş genelinde 103 kişiye 74 bin 351TL Para cezası kesilirken, toplamda 91 bin 450 TL’lik tazminat miktarı ile 25 adet silah, bir adet ise avda kullanılan araç ele geçirildi.

GÖZLERİNİN YAŞINA BAKILMIYOR

2017 yılı içerisinde kaçak avlanmalarda kesilen para cezası ve yaptırımlarına ilişkin yaptığımız araştırmalar sonucu, yasak dönemde masum hayvanların gözünün yaşına bakmayan kişilerin de gözlerinin yaşına bakılmıyor.

PARA CEZASININ YANI SIRA MÜHİMMATLARA EL KONULUYOR

Kahramanmaraş Orman ve Su işleri Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, yapılan her hatanın ayrı bir bedeli olurken, yasaklara uymayan kişilerin avda kullandığı silahlarına da el konuluyor. Yine el konulan bu araç ve silahların mülkiyeti kamuya geçirilerek devletin malı oluyor. Devletin malı olan bu mühimmatlar yılda bir defa ihale usulü ile satılıyor.

‘CEZALANDIRMADA ÜST SINIR YOK’

Yine alınan bilgilere göre Kara avcılığının ceza yaptırımları ise şu şekilde: “Ceza maddeleri ağır olan kara avcılıkta işlenen kabahate göre, para miktarları değişiklik gösterirken, avcılık belgesi olmayan bir avcının avlanması 546 lira idari para cezasıdır. Eğer bu şahıs aynı zamanda av sezonu başlamadan avlanıyorsa bu paranın üzerine 363 lirada avlanma sezonu başlamadan avlanma para cezası ekleniyor. Yine doğada koruma altında bulunan bir hayvanı avlıyorsa, 363 lira onun para cezası var. Sonuç itibari ile her şeye ayrı bir para cezası var ve cezalarda üst sınır yok.

BİR GEYİĞİN BEDELİ 13 BİN TL

Kentte geyik vurana 13 bin TL ceza kesilirken, “ Avlanma cezasının yanı sıra vurulan hayvana da tazminat cezası bulunuyor” denildi.  

25 ŞUBAT’TA SONA ERİYOR

Ağustos ayının 26’sında başlayan av sezonu 2018’in Şubat ayının 25’ine kadar devam edecek. Tabi av koruma kontrolleri av sezonu olsa da olmasa da sürekli devam ediyor. Bu kapsamda hem belgeli olan avcıların kurallara uyup uymadığını denetliyoruz ve bu denetleme esnasında bir avcının bir gün içerisinde avlanma sınırları vardır bunları kontrol ediyoruz.  

AVCILIK BELGESİNE NASIL SAHİP OLUNUR

Şahısların avcılık belgesi alabilmesi için halk eğitim müdürlüğü ve milli parklar müdürlüğü ile müşterek hazırlanan avcılık kursuna katılıyorlar. O kursta uyacakları tüm kurallar, katılımcılara anlatılıyor, daha sonra sınavı yapılıyor sınavda başarılı olanlara ise avcılık belgesi veriliyor. Sonucunda ise hiçbir belgesi olmadan, hiçbir kurala uymadan avcılar denetleniyor hem de belgesi olan avcıların öğretilen ve konulan kurallara uyup uymadığı tespit ediliyor.

AVLARINIZI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIRKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Bizim tespit edemediğimiz zamanlarda ve ulaşamadığımız alanlarda ise sosyal medya üzerinden avını paylaşan kişide yine ceza yaptırımlarından nasibini alıyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x